Vilpas finaalisarjan avausvoittoon summerin soidessa

6.5.2017 Salon Vilpas kavensi lauantaina Korisliigan finaalisarjassa Joensuun Katajan johdon otteluvoittoihin 2-1, kun se kaatoi Salohallin 2305 katsojan edessä joensuulaiset todellisen trillerin päätteeksi. Avausottelun tapaan ottelun ratkaisu nähtiin sen viimeisellä heitolla, Juwan Statenin naulatessa Vilppaan 76-74 (35-34) –voittoon päätössummerin soidessa.

Juwan Staten oli Vilppaan sankari lauantaina, naulaten voittoheiton sukan pohjalle päätössummerin soidessa. Taustalla hölkkäävä Al'lonzo Coleman oli niin ikään vahvalla pelipäällä.

Teemu Rannikon ja Kervin Bristolin palloskriinit eivät tuottaneet niin tuhoisaa jälkeä kuin Joensuussa torstaina. Miten käy huomenna, ottelusarjan neljännessä kamppailussa?

Tämä taistelupari kohtasi toistuvasti lauantaina, Statenin viedessä lopulta pidemmän korren. Vaihtuvatko osat huomenna? Kuvat: Ville Vuorinen

Salohallin 2305-päinen, asiantunteva ja äänekäs kotiyleisö repesi liitoksistaan finaalisarjan kolmannen ottelun päätössummerin soidessa, Vilppaan takamiehen Juwan Statenin naulatessa keskimatkan hyppyheitollaan isännät 76-74 (35-34) –kotivoittoon. Tasaisessa ottelussa Kataja oli jo karata salolaisilta, mutta Vilppaan vahva viimeinen viisiminuuttinen kavensi Katajan johdon finaalisarjassa 2-1 –otteluvoittoihin.

Kolme jaksoa äärimmäisen tasaisissa merkeissä kulkenut ottelu siirtyi päätösneljännekselle isäntien pisteen johdossa, mutta Teemu Rannikon illan toinen kolmen pisteen kori nosti Katajan johtoon heti jakson alkajaisiksi. Kataja näytti jo repäisevän ratkaisevan eron, kun Vilppaan hyökkäyspelaamisen takkuillessa joensuulaiset livahtivat vajaassa parissa minuutissa 9-1 –runilla kahdeksan pisteen karkumatkalle hieman ennen päätösjakson puoliväliä.

Vilpas iski kuitenkin samalla aikataulutuksella takaisin, nakutellen Matias Ojalan kolmosen perään kolmella vapaaheitolla ja sisäpelaaja Al’lonzo Colemanin onnistumisella oman 8-0 –runinsa. Joukkueet jatkoivat vuorovedoin johtoasemassa käymistä, Colemanin henkilökohtaisen 4-0 –pisteputken nostaessa Vilppaan kuitenkin kolmen pisteen johtoasemaan ottelun päätösminuutille siirryttäessä.

Todellinen trilleri ottelusta muodostui ottelun viimeisten 30 sekuntien aikana, Katajan Rion Brownin ensin kavennettua kotijohdon yhteen pisteeseen vapaaheittoviivalta.

Vilppaan ottelun toiseksi viimeinen hyökkäys näytti jo hajoavan käsiin seitsemän sekuntia ennen heittokellon loppumista, mutta Staten kieputti itsensä loputtoman liikeratojen vuoristoradan päätteeksi miedosti haastettuun floater-heittoon, pussittaen isännät kolmen pisteen johtoon vain 17 sekuntia ennen ottelun päättymistä. Kataja tarjoili kuitenkin Brownin toimesta kylmää vettä hurmioituneen kotiyleisön niskaan seuranneen aikalisän jälkeen, tämän juostua skriinin takaa heittopaikkaan ja pussitettua kolmosen säkin pohjalle kymmenisen sekuntia ennen päätössummeria.

Vilpas ja Staten pääsivät tasalukemista hakemaan ottelun voittoa neljännen jakson viimeisestä hyökkäyksestä, eikä 185-senttinen parkettikiituri pettänyt kotiyleisön odotuksia. Mies antoi pelikellon valua viiden sekunnin tietämille ennen hyökkäämistään, pysähtyi sadasta nollaan puolen metrin matkalla ja naulasi kotivoiton lukemiin 76-74 summerin soittaessa ottelun päättymisen merkiksi.

- Viimeisen heiton otin sen perusteella miten he ovat puolustaneet minua. He ovat antaneet minulle hyppyheittoja, mutta tänään pääsin rimalle joten tiesin, että he haluavat pakottaa minut ottamaan heiton, Staten kertasi ottelun ratkaisuhetkiä.

- Olin valmis ottamaan sen heiton. Piti vain varmistaa, että kellosta kuluu aikaa pois riittävän paljon.

Staten oli Vilppaan voiton takuumies, pussittamalla 19 pistettä, kahmien 6 levypalloa, jakaen 5 koriin johtanutta syöttöä sekä näätäillen 2 riistoa. Coleman tarjoili Statenille vahvaa tulitukea, kirjauttamalla tilastorivikseen 16 pistettä, 8 levypalloa, 4 syöttöä ja 2 torjuntaa. Vahvalla pelipäällä olivat myös Okko Järvi (9/6), Matias Ojala (7/5/2 syöttöä/2 riistoa) sekä Michael Pounds (8).

Vierailijoiden riveistä kovimmassa iskussa olivat 19 pistettä heittänyt Brown, sekä 34 minuuttia urakoinut Jarekious Bradley (18/7). Rannikolla ei ollut yhtä terävä heittopäivä kuin torstaina Joensuussa, mutta kokenut takamies pyöritteli Katajan hyökkäystä silti 6 pisteen ja 5 koriin johtaneen syötön edestä.

Staten nousi parrasvaloihin

Vilppaan tähtitakamies Juwan Staten oli finaalisarjan avausottelussa Salossa vielä hienoisessa pimennossa, eivätkä miehen kelvolliset otteet Joensuussa tarjonneet Vilppaalle järin suurta lohtua Katajan vakuuttavassa kotivoitossa. Lauantai-iltana Korisliigan nopein takamies nousi kuitenkin esille silloin, kun Vilpas miestä eniten tarvitsi.

Lauantain kamppailu oli numeroidenkin puolesta juuri niin tasainen, kuin miltä se parketilla näytti. Vilpas osui kolme kahden pisteen heittoa joensuulaisia enemmän, Katajan pussittaessa kaksi kolmosta salolaisia enemmän. Vapaaheittoviivalle Vilpas selvitti tiensä hieman useammin kuin Kataja, tarkkaan sanottuna 21 kertaa joensuulaisten 19 yritystä vastaan, pussittaen kaksi bonusheittoa vierailijoita enemmän.

Hyökkäyslevypalloja Kataja kahmi viisi Vilpasta enemmän ja salolaiset sortuivat myös muutamaan menetykseen enemmän kuin vierailijat. Kaikin puolin tasaisessa ottelussa profiilipelaajien kovat yksilösuoritukset nousivat esille normaaliakin isommin.

Isäntien Okko Järvi pussitti avauspuolikkaalla Vilppaalle kolme kolmosta ja Al’lonzo Coleman tanssi tiensä 16 pisteeseen, ollessa vahvoilla erityisesti päätösjaksolla neljän virheen rasittamaa Kervin Bristolia vastaan. Katajalta Jarekious Bradley pussitti kovia koreja läpi ottelun ja kamppailun ratkaisuhetkillä Rion Brown naulasi kansainvälisen tason kolmosellaan Katajan tasoihin.

Lopulta Statenin ottelun lopun kaksi jääkylmistä hermoista kertovaa koria nousivat kolmannen finaaliottelun tarinaksi. Rikki menneestä hyökkäyksestä ensin kolmen pisteen johtoaseman hankkiminen ja lopulta ottelun voittaminen summerin soidessa, enempää eivät salolaiset tähtipelaajaltaan voi vaatia.

- Tämä kamppailu kertoi siitä taistelutahdosta, mitä joukkueestamme löytyy. 0-2 tappiolla ja vaikean ottelun jälkeen tähän kamppailuun ei ollut helppo tulla. Emme kuitenkaan ole tulleet tänne asti jäädäksemme ilman palkintoa, Staten totesi.

Joensuussa jatketaan jo huomenna

Finaalisarja asettaa molemmat joukkueet todelliseen testiin, kun kolmannen ottelun päätössummerin ja neljännen kamppailun ylösheiton väliin ei mahdu edes kokonaista vuorokautta. Finaalien neljäs ottelu pelataan jo huomenna sunnuntaina Mehtimäen Jäähallissa, kello 17:00.

Rasitus luo oman mielenkiintonsa sunnuntain otteluun, sillä edellinen Joensuun kamppailu oli vahvasti Katajan hallussa aina toisen jakson alusta asti. Vaikuttaako kotiyleisön tuki ja tutut maisemat huomenna samalla tavalla, kun kolmannen finaaliottelun rasituksen voi varmasti tuntea vielä jaloissa?

Finaalisarja sai kuitenkin uuden käänteen Vilppaan voiton myötä, ottelusarjan palatessa ainakin kertaalleen vielä Saloon, jossa salolaiset ovat olleet todella lähellä jopa molempien otteluiden voittoa. Korisliigan finaalit saavat todellakin arvoisensa päätöksen, kun kaksi sarjan parasta joukkuetta lyö itsensä niin kovin likoon kuin se vain fyysisesti mahdollista on.

- Nyt täytyy päästä nopeasti lepäämään huomista varten. On tärkeää syödä hyvin ja pitää huoli nestetasapainosta näin tiukassa aikataulussa, Staten muistuttaa.

- Tilanne on kuitenkin sama molemmille joukkueille. Tässä tilanteessa henkinen puoli nousee korkeaan arvoon.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo oli luonnollisesti iloinen finaalisarjan avausvoiton myötä. Samalla mies jakoi takamiehensä näkemyksen finaalisarjan kannalta ratkaisevasta tekijästä.

- Onhan tässä mukavampi olla istumassa nyt kuin avausmatsin jälkeen, jolloin se heitto tuli meidän päätyyn viimeisellä sekunnilla. Kun huomenna jo pelataan, niin oleellista on nollata tämä tulos kuitenkin nopeasti, Iisalo pyöritteli.

- Molemmat joukkueet ovat väsyneitä, molemmilla joukkueilla alkaa olemaan aika paljon vaivoja ja jätkät painaa niistä huolimatta menemään tuolla. Henkisesti kovempi joukkue tulee nämä ottelut voittamaan. 

Ottelutilastot: Vilpas - Kataja
 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia