Kataja voiton päähän Korisliigan mestaruudesta

7.5.2017 Joensuun Kataja otti kolmannen kiinnityksen Korisliigan mestaruuteen sunnuntaina Mehtimäen Jäähallissa. Finaalisarjan neljäs ottelu alkoi Salon Vilppaan komennossa, mutta Katajan rutiinitaso puski läpi ottelun edetessä ja isännät selvittivät tiensä lopulta vakuuttavaan 96-90 (45-43) –kotivoittoon. Kataja johtaa finaalisarjaa otteluvoitoin 3-1.

Teemu Rannikko pyöritti Vilppaan puolustuksen solmuun sunnuntaina, nakuttaen 29 pistettä ja jakaen 10 koriin johtanutta syöttöä.

Juwan Staten tarjosi Rannikolle vahvan vastuksen 22 pisteellä ja 7 koriin johtaneella syötöllä.

Daniel Mullings oli sähäkällä pelipäällä, tarjoillen Vilppaalle ongelmia molemmissa kenttäpäädyissä. Kuvat: Ville Vuorinen

Sunnuntai-illan neljäs finaaliottelu jatkoi lauantain kolmannen kamppailun näyttämällä tiellä, Vilppaan viedessä Mehtimäen Jäähallin 3064 katsojan edessä ottelun avausjakson nimiinsä seitsemän pisteen marginaalilla. Kataja kuitenkin terävöitti otteitaan jo toisella jaksolla ja puoliajalle siirryttiin isäntien 45-43 –johdossa.

Kataja avasi toisen puoliajan 8-0 –pisteputkella ja nousi nopeassa tahdissa jo kymmenen pisteen karkumatkalle. Kauden aikana lukuisia kertoja tappioasemasta peliin mukaan noussut Vilpas vastasi kuitenkin välittömästi omalla 8-0 –pisteputkellaan, nousten vajaassa kahdessa minuutissa jälleen kahden pisteen päähän isännistä.

Ottelun koko toisen puoliajan kuva tästä eteenpäin oli seuraava: Kataja nykäisi jo ratkaisevalta näyttävää eroa, kunnes Vilpas hinasi itsensä jälleen iskuetäisyydelle. Päätösjakson lopulla Katajan yhdeksän pisteen karkumatkalle passittanut Jarekious Bradleyn kahden pisteen hyppyheitto nousi ratkaisevaksi onnistumiseksi ottelun voittotaistelun kannalta.

Desmond Williamsin kaksi perättäistä onnistumista nostivat Vilppaan vielä neljän pisteen päähän kotijoukkueesta, Mikko Koiviston kolmosen saavuttaessa saman tuloksen viitisentoista sekuntia ennen päätössummeria. Lopulta Katajan kylmähermoinen vapaaheittäminen piti Vilppaan kiriaikeet kurissa ja varmisti isännille 96-90 –kotivoiton.

- Kova peli, paljon pinnoja ja aika kovia koreja. Väsymyksestä huolimatta oli aika iloista korista tänään, totesi Katajan hyökkäyksen kapellimestari Teemu Rannikko.

- Vilpas tuli paremmin matsiin kuin me, teki kovia koreja ja pääsi päälle alussa. Puoliaikaan mennessä päästiin johtoon ja tokalla puoliajalla hallittiin, mutta ei saatu ratkaistua ottelua kunnolla missään vaiheessa.

Rannikko toimi Katajan sankarina sunnuntaina, nakuttaen 29 pistettä (3p 5/10) ja jakaen 10 koriin johtanutta syöttöä. Rannikon tutkapari palloskriineissä, sentteri Kervin Bristol, louhi 13 pistettä ja 9 levypalloa, joista peräti 7 hyökkäyspäässä. Kaksinumeroisille pistelukemille itsensä heittivät myös sähäkkä Daniel Mullings (14/9), Rion Brown (13/5/4 syöttöä) sekä Bradley (17/3).

Vilpasta voittotaistelussa mukana pitänyt takamies Juwan Staten kirjautti sunnuntain tilastorivikseen 22 pistettä, 4 levypalloa ja 7 koriin johtanutta syöttöä. Statenin takana vahvoja otteita esittivät sisäpelaaja Al’lonzo Coleman (18/4/4 syöttöä/5 torjuntaa), laituri Williams (14/5/3 syöttöä) sekä Okko Järvi (11/4).

Rannikon mestariteos

Lauantain finaalisarjan kolmannessa ottelussa Vilpas onnistui hidastamaan Rannikon palloskriinityöskentelyä ja pitämään kokeneen takamiehen vain kuudessa pisteessä ja viidessä koriin johtaneessa syötössä. Vilpas jatkoi samalla reseptillä puolustuspäässään, mutta toista ottelua Katajan hyökkäyspelaamisen moottori ei yskähdellyt.

- Eilen oli aika vaikeaa, Vilpas teki muutoksia ja kesti vähän aikaa sopeutua. Nyt löydettiin vapaata tilaa kentältä ja onnistumiset ruokkivat itseluottamusta, Rannikko kertasi.

Tiivis ottelutahti näkyi kamppailussa puolustuspelaamisen intensiteetin hienoisena laskuna ottelusarjan aikaisempiin näytöksiin verrattuna, mutta kovan tason hyökkäyspelaaminen ja verrattoman hienojen yksilösuoritusten sävyttämä ottelu tarjoili yleisölle viihdettä koko rahan edestä. Ottelun kirkkaimpana tähtenä toimi Rannikko, joka pussitti kamppailussa viisi toinen toistaan kovempaa kolmosta ja kieputteli salolaisten puolustusta yhteensä 10 koriin johtaneen syötön edestä.

Rannikon kilpakumppani Vilppaan riveistä, Juwan Staten, pelasi omalla tahollaan myös varsin vakuuttavan ottelun. Useita kovia keskimatkan heittoja upottanut Staten piti Vilppaan ottelun voittotaistelussa mukana, mutta lopulta Rannikko veti pidemmän korren pussittaessa voiton vakuudeksi loppuhetkien vapaaheitot sukan pohjalle.

Kokonaisuudessaan Rannikko vastasi sunnuntain ottelussa heittämiensä 29 pisteen lisäksi 22 pisteestä syöttöjensä seurauksena. Rannikko oli mukana siis 51 pisteessä Katajan 96 pisteen kokonaissaldosta.

Finaalit jatkuvat keskiviikkona Salohallissa

Finaalisarja siirtyy tiivistahtisten neljän ensimmäisen ottelun jälkeen kahden päivän tauolle. Mestaruus on katkolla Katajalle keskiviikkona Salohallissa.

Pelillisesti mielenkiintoista on nähdä, mitä muutoksia joukkueet tekevät keskiviikoksi, jos tekevät. Vilpas pelaa keskiviikkona selkä seinää vasten, mutta saa avukseen aina äänekkään Salohallin kotiyleisön ja loppumattoman tukensa antavan Vilpas Ultrasin.

Palaako Vilpas samoihin Rannikon palloskriinien puolustamisessa samoihin keinoihin joita salolaiset ovat käyttäneet koko kauden ennen finaalisarjaa, vai luottaako päävalmentaja Joonas Iisalo muutoksiin joilla Katajan hyökkäys hidastui finaalisarjan kolmannessa ottelussa?

Katajan leirissä ei muutoksiin varmaankaan nähdä tarvetta, onhan joukkue vain voiton päässä Korisliigan mestaruudesta.

- Vilpas on tietysti pakkovoiton edessä, mutta kotiyleisön edessä on varmasti kivempi pelata ja tulevat kovalla sykkeellä peliin. Me ei olla oikein tyytyväisiä siihen, miten olemme pelanneet Salossa. Lähdetään hakemaan keskiviikkona sitä nappisuoritusta, Rannikko linjaa.

Ottelutilastot: Kataja - Vilpas

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.