Suomi teki huiman nousun, kärsi sydäntä raastavan tappion Italialle

23.8.2010 Suomen koripallomaajoukkue osoitti jälleen taistelutahtonsa, kun susi-paidat kaivoivat itsensä kuopasta villisti pelissä eläneen kotiyleisön avittamana ja sai loppuhetkillä vielä mahdollisuuden voittoheittoon. Lopputuloksena oli kuitenkin sydäntä raastava tappio Italialle lukemin 83-85 (30-48).

Tuukka Kotti teki loistavan puolustustyön Toronto Raptorsin Andrea Bargnania vastaan ja pääsi tämän edestä tälläämään donkinkin.

Suomi näytti taistelutahtonsa kaivettuaan itsensä 18 pisteen takaa-ajoasemasta johtoon, joka ei kuitenkaan pitänyt loppuun saakka.

Sasu Salinin rämäpäistä esiinmarssia maajoukkueeseen ei voi kuin ihmetellä - nyt tuloksena uusi maaotteluennätys 16 pistettä.

Suomen onnistui tehdä Italian NBA-pelureiden illasta vaikean. Kuvassa Antti NIkkilä (oik.) ahdistaa Italian Marco Belinelliä (vas.).

Andrea Bargnanin (vas.) ja Belinellin pelitilanneheitot kirjattiin 12/31.

Tähtiensä vaikeuksista ja Suomen huimasta kiristä huolimatta Italia juhli lopulta voittoa.

Suomen kapteeni Teemu Rannikko oli pelin jälkeen "niin ylpeä ja onnellinen kuin tappion jälkeen voi olla". Kuvat: Tomi Kaminen & Tytti Nuoramo & Francois Perthuis.

Ottelu huipentui viimeiseen 11,8 sekuntiin. Suomi sai pelin viimeisen hyökkäyksen tilanteessa 83-85. Pallo kävi hyökkäyksessä kapteeni Teemu Rannikon, loisto-ottelun pelanneen Sasu Salinin käsissä ja päätyi loppusummerin soidessa Shawn Huffin hyppysiin. Voittoheiton yritys jäi tekemättä.

- Meillä oli lähes täydellinen paikka viimeisessä hyökkäyksessä. ”Junnu” (Lee) teki hyvän skriinin, jonka takaa minulla olisi ollut mahdollisuus heittää kolmonen (Andrea) Bargnanin naamaan. Hannasin ehkä vähän ja tilanne meni ohi. Rehellisesti luulin, että kellossa oli enemmän aikaa, kun syötin pallon Sasulle, harmitteli Rannikko viimeistä hyökkäystä.

Rannikon kasvoilla paistoi pettymys, mutta myös aito ylpeys kipparoimastaan joukkueesta.

- Olen silti niin ylpeä ja onnellinen kuin tappion jälkeen voi ylipäätään olla. Annoimme kaikkemme, taistelimme itsemme takaisin peliin ja osoitimme potentiaaliamme. Fanit antoivat paljon energiaa. Harmi, ettemme pystyneet pelaamaan samalla tasolla koko peliä, Rannikko jatkoi.

Suomi oli ottelussa pahimmillaan tappiolla ottelun puoliajalla, jolloin tulostaululla olivat lukemat 30-48.

Kylmähermoisuutensa jälleen kerran näyttänyt 19-vuotias Salin käynnisti Suomen takaa-ajon. Salin upotti kaksi tyylipuhdasta kolmosta ja yhden hyppyheiton italialaispuolustuksen edestä ja nosti Suomen tilanteeseen 53-57, kun toinen puoliaika oli ehtinyt vanhentua vain reilut kuusi minuuttia.

- Meillä on loukkaantumisia ja luonnollisesti Petterin (Koponen) korintekokykyä, Hannon (Möttölä) kokemusta ja Santun (Haanpää) heittotaitoa kaivataan. Toisaalta muut pelaajat voivat nousta esiin ja onhan se uskomatonta miten Sasu on tähän joukkueeseen tullut. Kaverin käsi ei paljoa tärise ja siellä se tänään haki vastustajalle hyökkääjän virheitäkin ja toi valtavasti energiaa peliin, kehui Rannikko pelikaveriaan.

Vahva alku mureni mustaan hetkeen

Suomi aloitti ottelun vahvemmin kuin kertaakaan aiemmin EM-karsintarupeaman aikana. Suomen miespuolustuksessa oli intensiteetti kohdallaan ja Italia oli hätää kärsimässä. Maaotteluiden määrässä jo Suomen nykyjoukkueen konkariksi noussut Tuukka Kotti oli ottanut asiakseen Bargnanin pysäyttämisen sekä levypallopelaamisen, jossa Suomi jäi jalkoihin viime perjantain Montenegro-ottelussa.

Shawn Huff puolestaan teki Marco Belinellin hyökkäysillan tukalaksi roikuttuaan New Orleans Hornetsiin kesällä kaupatussa takamiehessä kuin takiainen.

Toisen neljänneksellä pakka sekosi Suomelta hetkeksi, eikä Italia enempää tarvinnut. Jakson neljä ensimmäistä minuuttia kirjattiin Italialle 15-3. Suomi sai juonesta hetkeksi kiinni siirryttyään paikkapuolustukseen, joka aiheutti vieraille alkuun ongelmia. Puoliaikaa edeltävän kolmiminuuttisen Italia kuitenkin taas vei Marco Carraretton loistoesityksillä 12-2.

- Alku oli parempi, mutta taas tuli se musta hetki. Aivan turhaa annettiin niin paljon eteen. On todella raskasta kuroa eroa kiinni. Taisteltiin kuitenkin, ei luovutettu. Joukkueelta löytyi paljon energiaa ja kärsivällisyyttä, pohdiskeli Huff ottelun jälkeen.

Salinin lisäksi Suomen kirivaihetta kolmannella jaksolla oli käynnistämässä Kotti, joka kirmasi ja päätti tyylillä kaksi nopeaa hyökkäystä.

Päätösjaksolla Suomi siirtyi ensi kertaa johtoon (76-75) sitten avausneljänneksen Rannikon vapaaheitoilla, kun pelikellossa oli reilut kolme minuuttia jäljellä. Viimeisen kerran Suomi johti tilanteessa 81-80 Salinin onnistuneen kolmosen jälkeen. Belinelli teki Italian viisi viimeistä pistettä, joista kolme syntyi vapaaheittoviivalta.

”Enempää ei voi vaatia”

Italian voitosta huolimatta Suomen taistelutahto oli kaikkien huulilla pelin jälkeen.

- Kaikkien kohtaamiemme ongelmien keskellä joukkue nousee melkein 20 pisteen tappioasemasta ja saa vielä pelattua itselleen voittopallon. Enempää ei voi kukaan vaatia, huokaisi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomen koko joukkue osoitti olevansa valmis pistämään itsensä likoon ja asettamaan joukkueen kaiken muun edelle. Tiedossa olleiden loukkaantumisten lisäksi joukkueessa oli flunssaa ja rankan EM-karsintarupeaman esiintuomia vaivoja. Silti kentällä nähtiin valtaosan aikaa energinen susilauma, joka saalisti itselleen voittoa Italiasta.

Otsikoihin nousevat helposti hyökkäyspään tehoillaan Rannikko ja Salin, mutta yhtä lailla Kotti ja Huff ansaitsevat kiitoksensa puolustuspään peleistään. Yksi taistelijan ruumiillistuma oli Suomen Antti Nikkilä. Ilman Nikkilän tekemiä skriinejä Suomen hyökkäyspeli olisi takamiesosastolle monesti vaikeampaa. Nikkilän panos ei jäänyt päävalmentajaltakaan huomiotta.

- Andy (Nikkilä) pelaa niin turvonneella kädellä, ettei se mene edes suoraksi. Se kuvastaa millaisella antaumuksella pelaajat tässä ovat mukana, Dettmann kiitteli.

Rannikko teki ottelussa 22 pistettä ja jakeli kuusi koriin johtanutta syöttöä. Salinin saldoksi muodostui 16 pistettä. Samaan ylsi Huff.

- En tiedä mitä on tapahtunut, kun heitto kulkee näin hyvin. Ei passaa valittaa, sanaili Salin.

Kotti (13/9) ja Lee (10/2) täydensivät Suomen hyökkäyspelin tehokkaimmat.

Bargnani teki Italialle 24 ja Belinelli 23 pistettä. Kaksikon hikistä iltapuhdetta kuvastaan hyvin se, että NBA-duon pelitilanneheitot kirjattiin tilastoihin vaatimattomalla onnistumisprosentilla 38,7 (12/31).

- Olen onnellinen kahdesta syystä. Ensinnäkin voitimme ja toiseksi voitimme kolmannen ottelun peräkkäin. Ensimmäisellä puoliajalla näytimme millainen joukkue olemme tällä hetkellä. Toisella puoliajalla osoitimme itsellemme missä meidän pitää parantaa. Suomi oli paitsi vahva myös vaikea voitettava, kommentoi Italian päävalmentaja Simone Pianigiani.

Joukkueiden esittämän taiston lisäksi myös Energia Areenalle pakkautunut yleisö sai kiitoksensa.

- Oli mahtava pelata tänään, kun yleisökin oli hienosti mukana. Ja hieno peli tappiosta huolimatta joukkueelta. Tämä ryhmä ei luovuta – tää on susijengi, päätti Salin lisäten vielä sudenulvontaimitaationsa.

Suomi-Italia 83–85 (18-19, 12-29, 29-17, 24-20), Vantaa 23.8.2010

Suomi: Mikko Koivisto 0/0, Antti Nikkilä 0/0, Kimmo Muurinen 1/6, Shawn Huff 16/6, Gerald Lee Jr 10/2, Tuukka Kotti 13/9, Tuomas Iisalo 0/1, Petri Virtanen 0/0, Teemu Rannikko 22/6/6 syöttöä, Antti Kanervo 3/3, Vesa Mäkäläinen 2/5, Sasu Salin 16/3.

Italia: Jacopo Giachetti 7/3, Stefano Mancinelli 6/5/2 torjuntaa, Andrea Bargnani 24/7, Marco Mordente 7/3, Andrea Crosariol 2/1, Tomas Ress 4/3, Angelo Gigli 0/2, Luca Vitali 0/0, Pietro Aradori 0/0, Marco Belinelli 23/7, Antonio Maestranzi 5/0, Marco Carraretto 7/3.

Yleisöä: 2035

Lisätiedot: Ottelutilastot

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.