Susijengin teräsmies Tuukka Kotti Helsinki Seagullsin leipiin

13.7.2017 klo 10:20

Saksan Pro A -liigan Crailsheim Merlinsissä viime kaudella pelannut Susijengin korinaluspuolustuksen lukko Tuukka Kotti, 36, palaa Korisliigaan. 205-senttinen FoKoPon kasvatti ja pelattujen miesten A-maaotteluiden listan ykkönen liittyy Seagulls-vahvuuteen kaksivuotisella sopimuksella. Lisäksi Seagulls on vahvistanut valmennusjohtoaan Jussi Immosella.

- Paluu Suomeen ja Korisliigaan vuoden Saksan visiitin jälkeen tuntuu erittäin hyvältä. Pitkään puntaroimme perheen kanssa vielä ulkomaille lähtöä, mutta koimme Suomeen jäämisen tällä hetkellä parhaaksi vaihtoehdoksi, Kotti pohtii Seagullsin tiedotteessa.

 

- Seagulls on organisaationa saanut erittäin hyvän maineen ja he ovat pystyneet nousujohteisesti viemään toimintaansa eteenpäin. On hienoa päästä auttamaan joukkuetta kentällä ja seuraa ottamaan seuraava askel helsinkiläisen koriksen kehittämisessä.

 

Seagullsin päävalmentaja Mikko Larkas hehkuu tyytyväisenä Susijengin pitkäaikaisen runkopelaajan kanssa tehdyn sopimuksen myötä.

 

- Saamme joukkueeseen kahdeksi vuodeksi erittäin hyvän ja kokeneen pelaajan. Tuukka tulee auttamaan meitä erittäin paljon molemmissa päissä kenttää, mutta erityisesti puolustuksessa hän on yksi sarjan parhaista pelaajista. Lisäksi Tuukan johtajuus ja persoona tulevat auttamaan meitä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

 

Helsinki Seagullsilla on voimassa olevat sopimukset Kotin lisäksi Alex Vaenerbergin, Timo Heinosen, Antti Niskasen, Ricky Waxlaxin, Jyri Eboreimen, Jesper Granlundin ja Sakari Laakson kanssa.

 

Seagulls on lisäksi vahvistanut valmennusjohtoaan kaksivuotisella sopimuksella fysiikkavalmentaja Jussi Immosen kanssa. Koripallon laji- ja fysiikkavalmennuksen lisäksi Immonen on toiminut fysiikkavalmentajana myös tenniksen ja pyörätuolirugbyn parissa.

 

- Jussi on pitkän linjan osaaja fyysisen valmennuksen puolella. Hän on aiemmin toiminut samoissa tehtävissä niin Korisliigassa kuin maajoukkueissakin. Hän oli ehdottomasti paras vaihtoehto korvaamaan Jesse Talikan valmennustiimissämme, Larkas kiittää.

 

Susijengin teräsmies, puolustuksen lukko

 

Tuukka Kotin kuvaileminen Susijengin teräsmieheksi on enemmän kuin perusteltua, sillä hän on ehtinyt pelata 17 vuotta kestäneellä A-maajoukkueurallaan käsittämättömät 196 maaottelua. Kotti nousi pelattujen maaotteluiden listalla ykkössijalle ohi Jouko Heikkisen viime kesänä.

 

Pelaamassaan 196 maaottelussa Kotti on upottanut vakuuttavat 1497 pistettä. Hän on kuulunut Suomen miesten maajoukkueen EM-kisamiehistöön kolmasti (2011, 2013, 2015) sekä MM-kisamiehistöön kerran (2014). Kotti on muodostanut vuosien aikana Susijengin sisäpuolustuksen selkärangan vartioimalla kolmen sekunnin aluetta tuloksekkaasti mm. Turkin Ömer Asikia, Montenegron Nikola Pekovicia ja Kreikan Ioannis Bourousisia vastaan.

 

Pääsarjauransa Kotti aloitti 1997-98 kasvattajaseuransa Forssan Koripoikien edustusjoukkueessa. Vuosina 1997-2001 Kotti pelasi Korisliigaa ja miesten I divisioonaa FoKoPossa ja Salon Vilppaassa ja voitti Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon 1999.

 

Vuosina 2001-05 Kotti edusti Providencea USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa. Ensimmäiset ammattilaiskautensa Kotti pelasi Italiassa (Novara 2005-07, Rieti 2007-08), joiden jälkeen hän siirtyi Ranskan Pro B -liigan Brestiin (2008-09).

 

Kevätkauden 2009 ja kauden 2009-10 Kotti hallitsi ilmatilaa korin alla Espoon Hongassa, missä hän voitti Suomen cupin mestaruuden 2009. Kotti seppelöitiin myös Korisliigan arvokkaimpana pelaajana 2010. Hongassa viettämänsä puolentoista kauden jälkeen Kotti edusti Italian kakkosliigassa Ferraraa (2010-11) ja Imolaa (2011-12) sekä Serie A-liigassa Cremonaa 2012-13.

 

Toisen Suomeen paluunsa Kotti teki 2013. Kotti edusti Loimaa Bisonsia Korisliigassa, Eurocupissa ja VTB-liigassa kolmen kauden ajan (2013-16) ja pokkasi kaksi kertaa Korisliigan parhaan puolustajan pystin.

 

Viime kaudella Kotti kuului Saksan Pro B -liigan Crailsheim Merlinsin parhaimmistoon 9,6 pisteen, 5,9 levypallon ja 1,6 syötön ottelukeskiarvoilla 21,1 minuutissa ottelua kohden.

 

Lisätietoja: Tuukka Kotti

Tuukka Kotti tekee yhden Saksan kauden jälkeen paluun Korisliigaan.
Kotti ohitti viime kesänä Jouko Heikkisen pelattujen A-maaotteluiden listan kärkimiehenä.
Kotti on pelannut Susijengissä ällistyttävät 196 maaottelua.
Seagulls on kiinnittänyt fysiikkavalmentajakseen Jussi Immosen. Kuvat: Ville Vuorinen & Tuomas Venhola.