Neljä suomalaisvalmentajaa aloittaa kautensa Saksan ProA-sarjassa

23.9.2017 Saksan ProA-sarja on tulevana kautena suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen. Vaikka suomalaispelaajia sarjassa ei nähdä, on mukana kuitenkin peräti neljä suomalaisvalmentajaa.

Tuomas Iisalon Crailsheim Merlins havittelee nousua Bundesliigaan. (Kuva: Oma Design)

Vesa Vertio toimii Iisalon apuvalmentajana. (Kuva: Oma Design)

Anton Mirolybov aloittaa ensimmäisen kautensa Kirchheimissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Daniel Jansson johdatti joukkueensa viime kaudella ProB:n mestariksi. (Kuva: Daniel Jansson)

Tuomas Iisalo ja Vesa Vertio valmensivat Crailsheim Merlinsiä sarjassa jo viime vuonna. Täksi kaudeksi he saivat seurakseen Weissenhorn Youngstarsin ProA:han nostaneen Daniel Janssonin, sekä Kirchheim Knightsin kanssa sopimuksen tehneen Anton Mirolybovin.

Suomalaisten joukkueet lähtevät kauteen hieman erilaisista lähtökohdista, sillä Crailsheim lukeutuu sarjan ennakkosuosikkeihin, Kirchheimilla on yllätyspotentiaalia ja Orange Academiaksi nimensä muuttanut Janssonin joukkue panostaa nuorten pelaajien kehittämiseen.

Crailsheim jahtaa nousua

Iisalon päävalmentama Crailsheim pelasi viime kaudella erinomaisen runkosarjan sijoittuen toiseksi ja lähti vahvoista lähtökohdista pudotuspeleihin. Joukkueen taival kuitenkin päättyi heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Oettingen Rockets pudotti Crailsheimin jatkosta.

- Teimme kauden jälkeen analyysiä eikä se ollut kovinkaan helppoa, sillä pelasimme runkosarjan toisen osan erinomaisesti. Pudotuspelit olivat meille iso pettymys. Yritimme löytää johtoajatusta siitä onko meillä iso muutostarve vai ei. Tulimme siihen johtopäätökseen, että suuriin muutoksiin ei ole tarvetta, Iisalo kertoo.

Viime kauden hyväksi todettu saksalaisrunko on pysynyt hyvin kasassa ja yksi viime kauden amerikkalaisvahvistuksista jatkaa myös. Tuukka Kotti suuntasi takaisin Suomeen, mutta uusina miehinä nähdään muun muassa Salon Vilppaassa ja KTP-Basketissa pelannut kokenut Sherman Gay sekä viime kaudella Kouvoja edustanut Michael Cuffee.

- Tuukan kanssa olisimme mielellämme jatkaneet, mutta emme lopulta päässeet yhteisymmärrykseen. Parin entisen pelaajan kohdalla oli kyse siitä, että halusimme hieman urheilullisempia ja parempia heittäjiä. Viisi pelaajaa jatkaa viime kauden joukkueesta, Iisalo valottaa pelaajatilannettaan.

Iisalo siirtyi Crailsheimin päävalmentajaksi keväällä 2016, kun seura kamppaili paikastaan Bundesliigassa. Kausi päättyi putoamiseen ja viime kaudella hän veti ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa. Nyt hän pääsee jälleen vuoden kokeneempana uuteen kauteen.

- Jokaisella sarjalla on omat erityispiirteensä. Tuomarilinja on eri ja joukkueet rakennetaan eri lailla. Suomessa lähes jokainen joukkue pelaa samalla tavalla hieman eri variaatioilla. Täällä on hyvin erilaisia joukkueita, ja yksi osasyy siihen miksi pelasimme viime kaudella niin hyvän runkosarjan toisen osan oli se, että sekä pelaajat että valmentajat alkoivat oppia vastustajia paremmin.

Täksi kaudeksi Iisalo joukkoineen lähtee korjaamaan viime kauden pettymystä ja tähtäimessä on nousu takaisin Bundesliigaan.

- Se on meidän selkeä tavoite. Seuralla on resurssit ja olosuhteet kunnossa Bundesliigaan. Vaikka viime kausi päättyi pettymykseen, niin sekä seurasta että kannattajilta tuli viestiä, että kausi oli monessa mielessä positiivinen ja siinä oli paljon hyvää. Tappio oli tietenkin kova paikka, mutta pelasimme seurahistorian parhaan runkosarjan.

Mirolybov palaa ProA-tasolle

Kesken viime kauden ProB-liigassa pelaavan Leipzigin päävalmentajaksi nimetty Mirolybov tekee paluun ProA-tasolle seitsemän vuoden tauon jälkeen.

- Makea juttu palata tälle tasolle. Kauden jälkeen oli parin ProB-joukkueen sopimustarjoukset pöydällä, mutta sitten Kirchheimista tuli tarjous. Olen tosi iloinen, että sain mahdollisuuden valmentaa taas ProA:ssa.

Kirchheim on kahtena edelliskautena sijoittunut runkosarjassa neljän joukkoon ja viime vuonna se eteni välieriin saakka. Harjoituskausi ei ole kuitenkaan sujunut aivan Mirolybovin suunnitelmien mukaan.

- Kirchheimilla on yksi sarjan pienimmistä budjeteista, mutta heillä oli viime kaudella erittäin onnistuneet amerikkalaisvahvistukset ja he voittivat useita tiukkoja otteluita. Siinä on iso haaste toistaa sama menestys. Meillä on ollut rikkonainen valmistautumiskausi, mutta hiljalleen saamme loukkaantuneita takaisin kokoonpanoon. Olemme hieman valmistautumisessa perässä ja meidän osaltamme kausi alkaa hieman liian aikaisin, Mirolybov raottaa joukkueen nykytilannetta.

Viime kaudella Leipzigissa Mirolybov joutui istumaan toisen valmentajan kattamaan pöytään hänen liittyessä joukkueeseen kesken kauden. Nyt hän on saanut rakentaa joukkueesta enemmän itsensä näköisen.

- Meillä oli saksalainen runko pitkälti koossa, mutta amerikkalaispelaajien valintaan olen saanut vaikuttaa. Enemmän tämä omalta joukkueelta näyttää kuin viime vuonna, mutta vähän on vielä hakemista.

Mirolybovin mukaan Kirchheim lähtee kauteen haastajana ja tavoittelee ensi alkuun pudotuspelipaikkaa.

- Haluamme haastaa isompia joukkueita. Sarja on kovatasoisempi ja tasaisempi kuin viime kaudella. Mieli halajaa pudotuspeleihin.

Jansson kehittää nuoria pelaajia

Jansson luotsasi viime kaudella Bundesliigassa pelaavan ratiopharm Ulmin akatemiajoukkue Weissenhorn Youngstarsin yllättäen ProB:n ykköseksi ja sitä kautta joukkue nousi sarjaporrasta ylemmäs. Samalla joukkueen nimi ja paikkakunta vaihtui. Joukkue kulkee nykyään nimellä Orange Academy ja kotipaikka löytyy Ulmista. Joukkueen toimintaperiaate on kuitenkin pysynyt samana ja tavoitteena on kasvattaa ja kehittää nuoria pelaajia.

- Teimme kovan päätöksen kuukausi sitten, kun mietimme kuinka monta amerikkalaista otamme joukkueeseen. Manageri sanoi, että jos joukkueessa on yksikin amerikkalainen, niin hän pelaa 30 minuuttia ja ottaa joka kolmannen heiton. Mieluummin annamme ne meidän nuorille, Jansson paljastaa.

Joukkue koostuu pääasiassa vuosituhannen molemmin puolin syntyneistä pelaajista. Jansson odottaakin mielenkiinnolla miten nuoret pelaajat pystyvät vastamaan ProA-sarjan asettamaan vaativaan haasteeseen.

- Meillä on vieläkin nuorempi joukkue kuin viime kaudella, sillä meiltä lähti muutama 1997 syntynyt opiskelujen perässä muualle. Kaudesta tulee kiehtova, mutta samalla vanhenen päävalmentajan paikalla taas seitsemän vuotta. On kuitenkin hienoa, että pysymme missiossamme ja meidän tehtävä on vaalia nuoria pelaajia. On mielenkiintoista nähdä miten viime kauden runkopelaajat ottavat askeleen ProA:ssa.

Janssonin joukkue pääsee lähtemään sikäli paineettomasta lähtötilanteesta kauteen, sillä tulostavoitteita ei ole.

- Lähdemme kliseisesti peli kerrallaan emmekä voi oikein muuta. Kauden edetessä yritämme löytää aseita ja sen standardin missä ProA:ssa mennään ja keksiä keinot myös voittaa otteluita. Viime kausi osoitti, että nämä ovat kovia jätkiä ja nyt mennään pari-kolme pykälää ylemmäs.

Suomalaisyhteistyö voimissaan

Vaikka suomalaispäävalmentajat ovat vastakkaisissa seuroissa, ovat kaikki myös samalla hyviä ystäviä keskenään. Valmentajat ovat jo ehtineet vaihtaa sekä ajatuksia ja tietoja. Kaikki iloitsevat hyvin toimivasta yhteistyöstä kuin yhdestä suusta.

- Se helpottaa työskentelyä, kun pystymme vaihtamaan muun muassa ajatuksia ja nauhoja. Kaikki asuvat vielä tällaisessa kolmiossa noin tunnin säteellä toisistaan, Jansson iloitsee.

- Tämä on tosi makea tilanne ja pystymme auttamaan toisiamme myös henkisessä kanssakäymisessä, kun toinen tietää tasan tarkkaan kenestä pelaajasta ja mistä sarjasta puhutaan. Kaikilla kolmella joukkueella on vielä erilainen tilanne, kun Tuomas ja Vesa tavoittelevat nousua, meillä on pieni seura ja kaupunki ja yritämme saada vain mahdollisimman paljon voittoja plakkariin ja Danny vetää kehitysjoukkuetta, jonka ykköstavoite on kehittää pelaajia. Meillä on ollut jo paljon positiivista kanssakäymistä ja hedelmällistä yhteistyötä. Kentällä olemme kuitenkin sen 40 minuuttia vastakkain, Mirolybov hehkuttaa.

Iisalo komppaa kaksikkoa.

- Se on meille iso voimavara. Olemme kaikki hieman eri tavoitteilla liikkeellä, ettemme ole toistemme suoria vastuksia. Toisaalta meillä on Kirchheimin kanssa paikallinen hegemoniaottelu, Iisalo naurahtaa.

- Tämä on osoitus, että kautta linjan on menty eteenpäin. ”Ponttis” on tehnyt jo vuosia Saksassa hyvää työtä seuroissaan. "Danny" on vienyt omaa projektiaan eteenpäin ja saavuttanut hienoa menestystä. He ovat omalta osaltaan olleet levittämässä valmennuksellisesti positiivista Suomi-kuvaa, Iisalo kehuu kollegojaan.

Lisätietoja: Saksan ProA
 
15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

Näytä lisää vastaavia