EM-kisat 1967 (osa 9): Suomi-Israel

7.10.2017 Belgia-pelin jälkeen Suomen joukkue matkasi siis Tampereelle, jossa vastassa oli yhden välipäivän jälkeen Israel. Yhä edelleen puhutti Olavi Ahosen ulosajo mutta sävy oli jo hiukan muuttumassa. Alettiin ymmärtää, että koripallosäännöt ovat vaikeat lajia ymmärtäville, mutta ensi kertaa peliä seuraavalle yksityiskohtien oivaltaminen oli mahdotonta.

Jorma Pilkevaara loisti Israelia vastaan tehden 22 pistettä.

Yleisön käyttäytyminen oli myös edelleen otsikoissa ja sitä ruodittiin monesta eri kulmasta. Euroopan pahin kotiyleisö oli 1960-luvun puolivälissä Tbilisissä, nykyisessä Georgiassa ja kun Helsingissä yleisö riehaantui, puhuttiin yleisesti että tbilisiläiset ovat tulleet Helsinkiin.

Pohdintaa käytiin myös maksavan yleisön oikeuksista ja Pentti Salmi nosti esiin tuoreen saksalaisen (Länsi-Saksa) jalkapallotutkimuksen, jossa todettiin, että ”vain 4 % katsojista seuraa ottelua puolueettomina asiantuntijoina. Kaikki muut purkavat tunteitaan tai patriotismiaan.” Tunnetta oli ja tulee olemaan.

Lauantai-illan Israel-ottelusta Suomen ensimmäisessä jäähallissa, Tampereen Hakametsässä, tuli hieno ottelu, joka ei kuitenkaan tunnelmaltaan noussut suurten pelien joukkoon. ”Hakametsän 4000 katsojaa luulivat kai olevansa hautajaisissa, siksi hiljaista oli”, kirjoitti Heikki Kymäläinen.

Pelaajat olivat tulleet Tampereelle henkilöautoilla ja joukkue viimeisteli virettään uudessa ympäristössä, jossa Israel oli pelannut jo seitsemän kertaa. Tunnin harjoituksessa keskityttiin Israel kovan kaksikon Dar ja Cohen-Mintz puolustamiseen, eikä loppujen lopuksi suotta, sillä Suomi voitti ottelun 73-60 (35-30). Dar ei tehnyt pistettäkään, Cohen-Mintz lopulta 10. Hän tosin loukkasi jo pelin alussa jalkaansa, mikä tietenkin osaltaan vaikutti.

Suomen pelaajista Jorma Pilkevaara teki peräti 22 pistettä, Kari Liimo heitti 15 ja Pertti Laanti 10. Kari Liimoa kehuttiin mutta myös arvosteltiin ja erityisesti kiinnitettiin huomiota hänen fyysiseen kuntoonsa, jonka vuoksi ”heittopeli ei ole kulkenut niin hyvin kuin olisi voinut odottaa”. Puolustuksessa Kari oli ollut mies paikallaan ja ymmärrystäkin riitti. ”BYU:n kuukauden maailmankiertueella ennen kisoja vain pelattiin ja pelattiin, ei harjoiteltu.”

Moni ei varmaan tiennyt, että Kari Liimo pelasi Israelia vastaan lievän aivotärähdyksen vaivaamana. Hän oli saanut lauantaiaamun harjoituksissa Jorma Pilkevaaran tyylipuhtaan ”kärkkärin” suoraan takaraivoonsa, putosi polvilleen ja menetti tajuntansa - mutta pelasi siitä huolimatta. Pelin jälkeen päänsärky kuitenkin yltyi ja lääkäri Risto Elovainion tuomio oli tylyn oikea: ei missään nimessä sunnuntaina kentälle Romaniaa vastaan!

Suomi oli joka tapauksessa varmistanut kaikkien aikojen parhaan EM-kisasijoituksensa. Olisiko se viides vai kuudes ratkaistaisiin sunnuntaina.

 
9.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 10): Suomi-Romania ja kisojen yhteenveto

Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.

5.10.2017 EM-kilpailut

EM-kilpailut 1967 (osa 8): Suomi-Belgia

Vuoden 1967 EM-kisoissa vain kahdelle lohkon parhaalle joukkueelle tarjottiin mahdollisuutta pelata mitaleista. Jugoslavialle kärsityn tappion jälkeen Suomen tilanne oli kahden tappion myötä tässä mielessä vaikea, muttei vielä mahdoton.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

25.10.2018 06:26 Maajoukkue

Get Together - naisten 1980-luvun maajoukkuerinki

Tapahtuma naisten 1980-luvulla maajoukkueringissä harjoitelleille/pelanneille. Nyt on aika kokoontua ja fiilistellä vanhoja hyviä aikoja entisten joukkuekavereiden kesken. Lisäksi tarjolla on naisten maaottelu Suomi-Slovenia samana iltana Kisiksellä.

14.4.2018 09:00 Liittoa koskeva tiedote

EM-kotikisat oli vuoden 2017 paras kuluttajatapahtuma

Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.

18.1.2018 22:40 EM-kilpailut

”Me yhdessä!” – Susijengi, koripallon EM-kotikisat ja Lauri Markkanen keräsivät tunnustusta Suomen Urheilugaalassa

Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.

17.1.2018 EM-karsinnat

Sudenpentujen maajoukkuekesän EM-lohkoarvonnat suoritettu

FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.

15.1.2018 14:00 EM-kilpailut

Koripallon EM-kotikisat toivat Helsinkiin yli 40 miljoonaa euroa

Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

5.12.2017 EM-karsinnat

FIBA varmisti kesän 2018 nuorisomaajoukkuekisojen isännät

FIBA Europe teki viikonlopun aikana päätöksen ensi maajoukkuekesän 2018 turnausisännistä. Sudenpennut matkustavat ensi kesänä Bulgariaan, Latviaan, Bosnia-Hertsegovinaan, Itävaltaan ja Montenegroon.

Näytä lisää vastaavia