Tunnelmia liigainfosta, osa 2/2

23.9.2010 12:53 Koripalloliiton järjestämän tiistaisen Korisliigan infotilaisuuden katsauksen toisessa osassa perehdytään Tampereen Pyrinnön, Torpan Poikien, Kouvolan Kouvojen, kotkalaisen KTP:n, Lappeenrannan NMKY:n sekä Uudenkaupungin Korihaiden tunnelmiin kauden aattona.

Damon Williams johdattaa Tampereen Pyrinnön taas mestaruusjahtiin.

Pyrinnölle kevään 2010 mestaruus oli seurahistorian ensimmäinen.

ToPo odottaa Hanno Möttölää takaisin kentille jouluun mennessä.

Mikko Koivisto on uusi maajoukkuemies ToPon paidassa.

Kouvojen avainpelaaja nuorennusleikkauksen jälkeen on Antto Nikkarinen.

Jerald Fields tuo kokemusta, voimaa ja monipuolisuutta KTP:hen.

Pasi Riihelä palaa loukkaantumisista kärsivän Lappeerannan NMKY:n riveihin.

18-vuotias Aleksi Koskinen kuuluu LrNMKY:n nuoriin lupauksiin.

Kesän maajoukkuepeleissä marinoitu Petri Heinonen tahdittaa Korihait mitalijahtiin. Kuvat: Tytti Nuoramo, Tomi Kaminen, Matti Koskinen, Kai Kilappa, Kimmo Metsälä, Francois Perthuis ja Ville Vuorinen.

Pyrintö kauteen luottavaisin mielin

Tampereen Pyrintö sai napattua hetkeksi lätkäkaupungin palloiluvaltikan Hakametsästä Pyynikille viime kevään koripallomestaruuden myötä. Riehakkaiden mestaruusjuhlien jälkeen paluu arkeen koitti kuitenkin nopeasti.

- Ehkä pari viikkoa mestaruudesta ehti nauttia, mutta aika nopeasti kaikki palautui ennalleen. Tampere on lätkäkaupunki, kertoo joukkueensa puolustuspään erikoisosaajaksi keväällä noussut Jesse Niemi.

- Kaudeen ollaan yritetty valmistautua kuten vuosi sitten, jolloin tulos oli ihan kohtuullinen. Ehkä nyt ollaan liikkeellä jopa entistä suuremmalla motivaatiolla ja mielenkiinnolla sattuneista syistä.

Myös komeettamaisen nousun Korisliigan valmentajaeliittiin tehnyt Pieti Poikola, 32, odottaa kauden alkua levollisin mielin.

- Mulla ei ole koskaan ollut tässä vaiheessa kautta sen suurempia menestyspaineita. Meillä on pitkälti sama ryhmä kuin vuosi sitten ja kavereilta löytyy keskinäistä luottoa, joten mikäs tässä pelatessa. Kausi on julmetun pitkä ja lähtökohta on aina se, että kaikki tiimit ovat parhaimmillaan keväällä ja parhaiten puolustava joukkue voittaa mestaruuden.

Poikola on kiitollisessa asemassa, sillä amerikkalaispelaaja Chris Hesteriä lukuun ottamatta koko kevään mestarijoukkueen runko on kasassa. Hesterin on korvannut 35-vuotias amerikkalaiskonkari Antwine Williams, jonka lisäksi 210-senttisen maajoukkuesentteri Antti Nikkilän huhutaan palaavan Espanjassa vietetyn kauden jälkeen Pirkanmaalle.

- Joukkueen koostumuksesta on meille aika iso etu. Puolustuksemme tulee olemaan aika samanlaista kuin kahdella viime kaudella, ja hyökkäykseen olemme keksineet kaikennäköistä uutta. Katsotaan nyt vielä, josko Nikkilä näyttäytyisi jokin päivä treeneissä - ainakin hän on kerännyt perheineen kampsunsa Kangasalle Tampereen kupeeseen, Poikola virnistää.

Pyrinnön mestaruushaaveissa suurta roolia tulee näyttelemään jälleen joukkueen "apuvalmentajaksi" tituleerattu Damon Williams.

- Damon on jälleen kerran äärettömän isossa roolissa joukkueessa. Koko pelitapamme on rakennettu älykkäiden, kokeneiden pelaaajien ympärille ja tarkoitus olisi, että saamme jaettua vastuuta siten, että Damon pääsee vähän helpommalla ja hänestä tulee siten vähän vaikeampi puolustettava.

ToPo siirtyy Lopezin aikakauteen

Tomi Kamisen nelikautinen pesti ToPon peräsimessä päättyi viime keväänä viiden ottelun finaalisarjaan Tampereen Pyrintöä vastaan. Uusi mies "Munkan tähtipaitojen" peräsimessä on espanjalainen Maikel Lopez, 38. Jo viime kaudella ilmapiiriä ToPon apuvalmentajana haistellut Lopez saa käsiinsä ulkomaalaispelaajia lukuun ottamatta lähes saman rungon kuin viime kaudella.

- On helppo lähteä kauteen tuttujen pelaajien ympyröimänä. Pitkän kauden aikana meillä on hyvin aikaa kehittää peliämme siten, että olemme parhaimmillamme pudotuspeleissä, tähtää Lopez.

Kokoonpanon kannalta ToPon asetelmat ovat jopa hätkähdyttävän samankaltaiset kuin viime kauden alussa. Paluun kotimaan pääsarjaan viime helmikuussa tehnyt Hanno Möttölä on näillä näkymin sivussa joulutaukoon asti akillesjänneleikkauksen johdosta.

- Hanno on ilman muuta paras pelaaja joukkueessamme, mutta tämä on joukkueurheilua. Meillä on hyvin aikaa kasvaa yhteen Hannon paluuta odotellessa ja rakentaa peliämme niin ehjäksi kuin mahdollista, jotta Hannon olisi hyvä astua remmiin, Lopez kaavailee.

Möttölän lisäksi maajoukkueosaamista helsinkiläisjoukkueessa edustaa neljän vuoden taipaleensa UNC Greensboro Spartansissa päättänyt 194-senttinen Mikko Koivisto. Vaikka Koivisto myöntää toivovansa, että ToPo on hänelle vain ponnahduslauta rahakkaammille ammattilaiskentille, 23-vuotiaan PuHu-kasvatin tähtäin on nyt tiukasti alkavassa kaudessa.

- ToPoon siirtyminen on kaikin puolin minulle hyvä vaihtoehto. Ympärillä on paljon tuttuja pelaajia ja uudesta koutsista olen kuullut pelkkää hyvää. Meillä on lahjakas joukkue, joka tahtoo varmasti parantaa viime kaudesta ja toivottavasti voin omalta osaltani auttaa ToPoa voittamaan Suomen mestaruuden.

Kouvoilla takana nuorennusleikkaus

Hallitseva SM-pronssijoukkue Kouvolan Kouvot teki täysremontin kokoonpanoonsa viime kevään jälkeen. Päävalmentaja Jukka Toijala siirtyi Joensuun Katajan peräsimeen, Jukka Kataja ja Matti Nuutinen siirtyivät Saloon ja joukkueen koko amerikkalaiskolmikko meni vaihtoon. Uuteen kauteen Kouvot lähtee liigan nuorimmalla (keski-ikä 21,6 vuotta) kokoonpanolla. Joukkueen ainoat 1980-luvulla syntyneet pelaajat ovat amerikkalaiset B.A. Walker, Derick Nelson ja Durell Vinson sekä viime kaudella onnistuneen paluun kotimaahansa tehnyt Ville Kaunisto.

- Joukkue meni ehkä enemmänkin uusiksi kun oli tarkoitus. Uuden valmentajan valinta meni hivenen myöhään, emmekä tahtoneet seurajohdon kanssa päättää valmentajan puolesta, minkälaisia pelaajia hänellä on käytettävänään, selventää joukkueen muodonmuutosta Kouvojen toiminnanjohtaja Jukka Kyöstilä.

Uuden kauden kynnyksellä Kouvojen päätavoite on vasta muutaman vuoden päässä. Kouvojen tarkoituksena on lähteä nyt kasassa olevalla pelaajarungolla eurosarjoihin vuoteen 2014 mennessä. Kouvojen tulevaisuudesta on nähtävillä esimakua jo alkavalla kaudella mm. Antto Nikkarisen ('91), Lauri Toivosen ('91), Mikael Herbertin ('93) ja Ilari Seppälän ('93) muodossa.

- Porukka on hyvin eri näköinen kuin viime kaudella, mutta iskukykyä ja nälkää löytyy tarpeeksi. Kauniston Ville on lähtenyt porukan mukaan "isoveljenä", joka antaa tarvittavaa tukea ja selkärankaa nuoren ryhmän toimintaan, Kyöstilä miettii.

Mansikka-aholla nähdään kentän laidalla myös uusi valmentaja. Pelaajistossa Jyri Lehtosen siirtyminen Uudestakaupungista Kouvolaan on otettu ilolla vastaan, sillä Lehtonen on tunnettu pelaajana, joka on sitoutunut kehittämään nuoria pelaajia.

- Niin Jyri kuin Toikkakin (Jukka Toijala) ovat pelanneet kovalla kansainvälisenä tasona takamiehinä ja kummallakin on valtava pelikäsitys. Treeneissä on tähän asti menty lujaa ja valmentajan antama haaste on otettu innolla vastaan, kertoo Kouvojen omiin kasvatteihin lukeutuva Jussi Kukkonen, 19.

KTP pienempi ja aggressiivisempi

Keväänsä pronssiottelutappioon päättäneellä kotkalaisella KTP:lla lähtökohdat kauteen ovat hyvät. Joukkueen suomalainen runko on pysynyt lähes ennallaan ja tuttu päävalmentaja Ray Ailus jatkaa kentän laidalla. Konkreettisin muutos KTP:n joukkueessa nähdään isossa kalustossa, sillä viime kauden raskasrakenteiset ulkomaalaispelaajat Ryan McDade ja Isaac Spencer ovat vaihtuneet astetta monipuolisempiin ja taitavampiin Jerald Fieldsiin ja Sefton Barrettiin.

- Kyllähän joukkueen pienentyminen näkyy pelityylissä. Viime kaudella vastustajat scouttasivat meidät siten, että isojen miesten annettiin heittää vapaasti pitkän matkan etäisyyksiltä, ja jälki ei yleensä ollut kaksista. Nyt meillä on ison pään ulkomaalaispelaajat, jotka osaavat pistää palloa koriin kaukaakin, Ailus arvioi.

Kenellekään kotimaista koripalloa seuranneelle ei tule yllätyksenä, että Ailus painottaa tuttuun tapaan aggressiivisen joukkuepuolustuksen merkitystä.

- Tässä vaiheessa joukkue on ollut kasassa vasta kaksi viikkoa, mutta kivalta kaikki on näyttänyt tähän asti. Vauhtia ja hyvää joukkuepuolustusta nähdään. Pelinrakentajaksi hankittu Jeb Iveykin kiinnitti huomioni havaitessani, että hän pelasi viime kaudella Pekka Salmisen valmentamassa joukkueessa eniten minuutteja. Se tarkoittaa, että hän osaa varmasti puolustaa hyvin.

Eräs uusista kotimaisista pelaajista KTP:n paidassa on Katajasta siirtynyt työjuhta Jussi Eskola, joka summaa KTP:n täsmäaseet muutamalla sanalla.

- Aggressiivisuus, hyvä yhteishenki, positiivisuus. Näillä eväillä on hyvä lähteä kauteen.

Lappeenrannassa tähyillään kohti kevättä

Lappeenrannan NMKY pelasi suurimman osan pelikaudesta 2009/10 jopa yläkanttiin ja käväisi parhaimmillaan runkosarjataulukon kolmannella sijalla. Kotimaisten runkopelaajien Sami Pekkolan ja Viljami Vanjoen keväinen loukkaantuminen suisti lappeenrantalaiset kuitenkin tappiokierteeseen, josta Saimaan rannoilla kärsitään yhä edelleen.

- Sekä Viljami että Sami leikattiin huhtikuussa, eikä kumpikaan ole vieläkään toipunut. Avausviisikossamme on tällä hetkellä kaksi jätkää, joista molemmat pelasivat viime kaudella liigaa yhden pisteen keskiarvolla (Pasi Riihelä, Aleksi Koskinen). Täällä liigainfossa moni joukkue on puhunut siitä, että se joukkue on vahvoilla, joka on keväällä parhaimmillaan - olen aivan varma, että näistä kahdestatoista joukkueesta juuri me olemme parantaneet peliämme eniten kevääseen mennessä, kolmannen kautensa LrNMKY:n päävalmentaja aloittava Jarmo Laitinen tuumii.

- Uskon kuitenkin, että joulun jälkeen olemme kuitenkin jo aika kilpailukykyinen joukkue. Riihelän Pasin kokemuksella on meille suuri merkitys, ja kunhan kaikki kaverit saadaan jalkeille, tästä voi tulla oikein hyvä kausi.

Pitkään pelikentiltä sivussa ollut 34-vuotias Pasi Riihelä teki kesken viime kevään comebackin Kouvolan Kouvojen paidassa. Riihelällä on alkavasta kaudesta valmentajaansa valoisampi käsitys.

- Vähän ollaan vielä keskenkuntoisia, mutta aika monella joukkueella liigassa on vielä joukkueet vaiheessa. Maanantainen harjoituspeli viittasi siihen, että meillä tulee olemaan hyvä joukkuehenki, mikä tuo lisäfiilistä puolustukseen. Toivottavasti yleisö lähtee mukaan saattamaan Namikan uuteen nousuun, Riihelä hymyilee.

Korihailla tutut lähtökohdat

Vaikka Jyri Lehtonen siirtyikin Uudestakaupungista Kouvolaan kesällä, asiat ovat pysyneet Uudessakaupungissa pitkälti ennallaan. Korihaiden kotimainen runko muodostuu yhä Jussi Kumpulaisesta, Mikko Jalosesta, Petri Heinosesta ja Heikki Saaristossa, jonka lisäksi bosnialaisella Bojan Sarcevicilla tulee olemaan jälleen suuri rooli joukkueen takakentällä.

- Nyt alkaa viides kauteni Suomessa ja jokainen kausi on tähän mennessä ollut edellistä parempi. Ei tässä mistään erikoisesta ole kyse, taas lähdetään parantamaan, summaa Sarcevic.

Korihaiden organisaatiossa suurin työnsarka tulee olemaan edustusjoukkueen pitkäaikaisella managerilla Tom Westerholmilla, joka on ottanut kontolleen myös päävalmentajan tehtävät.

- Aika nopeat kahdeksan viikkoa takana. Aika riittäisi, jos vuorokaudessa olisi 48 tuntia, kuvailee Westerholm tuplapestinsä antia.

Valmennuksellisesti Westerholm kertoo uuden työnsä alkaneen pehmeästi. Monen muun liigajoukkueen tapaan Korihaidenkin päätähtäin on keväässä 2011.

- Lehtosen aikana Korihaista tuli pudotuspelien kestojoukkue, ja nyt tarkoituksena olisi ottaa vielä askel eteenpäin ja taistella keväällä kirkkaimmista sijoituksista. Joukkueen runko on pitkälti sama kuin viime vuosina ja siitä on meille paljon hyötyä nyt, kun sarja alkaa pari viikkoa aiemmin. Olemme jo nyt suhteellisen hyvissä asemissa, ja voimme kehittää yhteispeliämme hiljalleen kauden kuluessa.

Lue myös seuraavat

 
14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

Näytä lisää vastaavia