Tunnelmia naisten SM-infosta, osa 1/2

28.9.2010 Naisten SM-sarja 2010/11 käynnistyy lauantaina neljällä paikkakunnalla. SM-sarjaseurat antoivat esimakua alkavaan koriskauteen viime viikon liigainfossa. Tässä artikkelissa ToPon, Keravan Energia Teamin, HoNsUn ja Forssan Alun tunnelmia uudesta kaudesta.

Hilpi Savikko vahvistaa Keravan Energia Teamia kentän laidalla.

Jyväskylässä odotetaan HoNsUn nousukiitoa Dionne Poundsin johdolla.

Forssan Alku luottaa Minna Stenin kokemukseen. Kuvat: Oona Panula, Jukka Nissinen, Kai Kilappa ja Tomi Kaminen.

Sarjanousija ToPo asettaa tavoitteet korkealle

Viime keväänä tiensä I divisioonasta naisten SM-sarjaan selvittänyt helsinkiläinen ToPo palauttaa pääkaupungin SM-sarjakartalle useamman vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran Helsinkiä edusti pääsarjatasolla Helsingin NMKY kaudella 2007/08.

- Totta kai on tärkeä juttu Suomi-korikselle, että Helsingissä pelataan naisten pääsarjakorista. Varmaan toisellekin joukkueelle olisi tilausta, koska olemme joutuneet käännyttämään monta pelaajaa ovelta, koska yhteen joukkueeseen mahtuu vain tietty määrä pelaajia, kertoo ToPon tuore päävalmentaja Mikko Kurki joukkueensa "positiivisesta ongelmasta."

ToPolla on kasassa sarjanousijaksi tyypillisen nuori joukkue, mutta viime talvena uransa ensimmäiset naisten SM-ottelut pelannut monivuotinen maajoukkueen tukipilari Taru Tuukkanen tuo ryhmään kosolti kokemusta kovalta eurooppalaiselta tasolta. Edellisen kerran Tuukkanen pelasi ToPossa 1996/97, jolloin joukkue pelasi vielä I divisioonaa.

- Pienestä asti unelmani on ollut pelata mestaruussarjaa ToPossa, ja näin kauan kesti, että siihen pisteeseen pääsin, Tuukkanen hymyilee.

Tuukkasen lisäksi ToPon iskunyrkki alkavalla kaudella muodostuu SM-sarjakonkari Alli Arppesta, 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen huippulupaus Anette Juvosesta sekä ulkomaalaisvahvistuksista Zoja Pavlovskajasta ja Deandra Mossista. Tulokas ei kainostele, vaan pyrkii ensimmäisenä mestaruussarjavuonnaan heti mitalikantaan.

- On kivempi tähdätä korkealle kuin putoamista välttämään. Mitalipeleihin toivottavasti edetään, Tuukkanen pohtii.

Kerava jatkaa talkoohengellä

Vuosi sitten naisten SM-sarjaan nousseen Keravan Energia Teamin ensimmäinen kausi mestaruussarjatasolla sujui totutellessa huippukoriksen vaatimuksiin ja rytmiin. Nuori joukkue voitti 28 ottelustaan kuusi.

- Toiseen kauteen lähdetään viime kaudesta jonkin verran oppineena. Samojen taloudellisten rajoitteiden kanssa painitaan kuin suurin osa muistakin joukkueista, mutta se ei ole vähentänyt pelaajien ja seuran talkoohenkeä kauteen valmistautuessa, vakuuttaa Keravan Kori-80:n puheenjohtaja Markus Virtanen.

Energia Team on menettänyt viime kauden runkopelaajistaan amerikkalaisen Daphne Mitchellin sekä suomalaishuiput Michaela Mouan ja Anette Juvosen, mutta kotimainen runko on pysynyt muuten pitkälti kasassa ja uutena amerikkalaispelaajana joukkueessa debytoi Ree Browne.

Merkittävimmän vahvistuksensa Energia Team sai kentän laidalle pitkäaikaisen huippuvalmentaja Hilpi Savikon muodossa.

- Takana on vähän repaleisempi kesäharjoittelu, mutta saatiin onneksi kokenut, hyvä valmentaja mukaan talkoisiin, Virtanen kehuu.

- Meidän kaltaisellemme joukkueelle Savikolla on iso merkitys. Hänen osaamisensa näkyy päivittäin harjoituksissa. Playoff-paikkaa lähdetään tavoittelemaan pitkälti kotivoittojen myötä, se on alkavan kauden juoni.

HoNsU erinomaisessa kunnossa

Perinteinen jyväskyläläinen koripalloseura HoNsU pelasi nuorekkaalla joukkueella paikoin erittäin tehokasta koripalloa kauden 2009/10 aikana. Uuden kauden alkaessa Jyväskylässä ei tähdätä enää pelkkään playoff-paikkaan, vaan tavoitteena on mitali.

- Muutama päivä sitten palaveroitiin kautta ryhmän kanssa ja yksimielinen tavoite on se, että mitaleille on päästävä, lataa joukkueen päävalmentaja Ensio Helimäki.

- Aikaisempina kausina HoNsU on saattanut lähteä peleihin vähän eri lähtökohdista, mutta nyt olemme aloittaneet harjoittelun aiemmin kuin koskaan ja joukkue on erinomaisessa kunnossa. On ihan turha vähätellä omaa osaamista, vaan parempi tähdätä kerralla korkealle.

Joukkue on pysynyt pitkälti entisellään edellisen kauden jälkeen. Helimäen mukaan HoNsUn mahdollinen menestys kulminoituu kuitenkin kahteen pelaajaan - viime kauden parhaaseen kotimaiseen pisteidentekijään Dionne Poundsiin sekä amerikkalaiseen Margaret Roundtreehen.

- Uskoisin, että Pounds tulee olemaan parhaita pelaajia sarjassa. Hän osaa heittää, syöttää ja puolustaa, ja maajoukkuepeleissä hän löysi itsestään vielä uuden vaihteen. Roundtree on toinen huikea pelaaja, ja uskoisin toivoa, että näemme alkavalla kaudella hänen toimestaan naisten SM-sarjan kautta aikojen ensimmäisen donkin, Helimäki ennakoi.

Palaako Alku mitalikantaan?

Takavuosien suurseura Forssan Alku jumitti lähes koko 2000-luvun SM-sarjan alemmassa keskikastissa ja sen alapuolella, mutta viime vuonna forssalaiset kamppailivat tiensä sarjan viidennelle sijalle.

Uudella kaudella forssalainen koripalloväki saa odottaa yhä parempaa tulosta, sillä osaavien amerikkalaisvahvistusten lisäksi Alun kotimainen osasto on saanut lisää vahvuutta Minna Stenin, Lotta Aaltosen ja Carita Alanderin muodossa.

- Viime kauden joukkueesta on vain kaksi pelaajaa jäljellä (Minna Johto, Juta Jahilo), joten tavallaan tässä ollaan vielä homman alussa, mutta tässä porukassa on ihan selkeästi potentiaalia, kertoo USA:sta palannut Aaltonen.

Alun uuden päävalmentajan Veikko Tannin mukaan joukkueen peliä kehitetään viime kauden valmentajan Tönu Lustin pelifilosofian pohjalta.

- Isot asiat ovat pysyneet samoina. Siitä on lähdetty, mikä keväällä toimi, ja niitä asioita on kehitetty eteenpäin, Tanni summaa.

- Totta kai pelaajistossa on tapahtunut paljon muutoksia, mutta yhteinen kieli on löytynyt todella nopeasti. Eniten odotan kuitenkin amerikkalaistemme lisäksi Minna Steniltä ja Juta Jahilolta, joilla on kokemusta tältä tasolta. Materiaalin puolesta olemme tarpeeksi hyviä kärkinelikkoon, nyt kysymys on siitä kuinka pian saamme homman toimimaan.

Artikkelin toinen osa julkaistaan keskiviikkona.

 
17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 09:14 Naisten Korisliiga

ToPo saa vastaansa Kouvottaret – PeKa ja FoA taistelevat toisesta finaalipaikasta

Naisten Korisliigan välierät alkavat tänään Helsingissä ja Kotkassa. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

1.4.2024 19:12 Naisten Korisliiga

FoA nappasi välieräpaikan huimalla heittopelillä

Naisten Korisliigan neljä parasta joukkuetta on selvillä. Viimeisenä joukkueena välieriin paineli FoA, joka kaatoi vieraskentällä Pyrinnön 104-80 ja vei ottelusarjan 3-2.

Näytä lisää vastaavia