Möttölän ja Skipper Bolognan savotta Euroliigassa käynnistyy

5.11.2003 Venäjän, Israelin, Kreikan, Liettuan ja Slovenian mestarit. Siinä muutamia Skipper Bolognan tulevia vastustajia Euroliigassa, jossa Hanno Möttölän italialaisseura aloittaa savottansa torstaina. Edessään suomalaislaiturilla ja hänen joukkuetovereillaan on työntäyteinen ja vaativa loppuvuosi.

Skipper Bologna arvottiin kesällä Euroliigan B-lohkoon, jota voi varauksetta kutsua sarjan "kuolemanlohkoksi". Lohkosta kun löytyy liuta koko Euroliigan ennakkosuosikkeja. B-lohkossa pelaavat maidensa mestaruudet voittaneet Moskovan TsSKA (Venäjä), Tel Aviv Maccabi (Israel), Panathinaikos (Kreikka), Zalgiris Kaunas (Liettua), Novo Mesto (Slovenia) sekä Espanjan ja Italian pronssijoukkueet Unicaja Malaga ja Montepaschi Siena. Kyseisistä joukkueista TsSKA ja Siena selviytyivät viime kaudella Euroliigan neljän joukkueen loppuhuipennukseen Final Fouriin.

Viime kaudella Italiassa hopeaa saavuttaneen Bolognan avausvastustaja Novo Mesto, jonka se kohtaa kotikentällään Bolognassa torstai-iltana.

- Novo Mesto ei välttämättä ole lohkon kovin joukkue. Alkulohkomme on kuitenkin koko Euroliigan kovin ja juuri siksi hyvä aloitus on meille tärkeä. Jatkossa kohtaamme joka viikko joukkueita suoraan Euroopan huipulta. Kotivoitot tulevat olemaan pakollisia lohkossamme, pohdiskeli Möttölä Euroliiga-avauksen aattona.

Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta (FIBA) erillään toimiva sarja ja sen järjestää eurooppalaisten koripalloliigojen unioni (ULEB). Euroliiga perustettiin vuonna 2000 ja siitä lähtien se on kerännyt siipiensä suojaan valtaosan maanosan parhaista joukkueista. ULEB järjestää myös kakkostason kilpailua, joka kulkee nimellä ULEB Cup. Kyseisessä sarjassa ovat mukana mm. Saksan "suomalaisjoukkueet" Jukka Matisen Frankfurt Skyliners sekä Markku Larkion ja Mikko Noopilan Braunschweig. Kansainvälisellä koripalloliitolla on kaksi kilpailevaa sarjatasoa: FIBA Euroopan liiga ja FIBA Euroopan Cup. FIBA Euroopan liigassahan on mukana ns. villillä kortilla paikan sarjassa saanut suomalaisjoukkue Honka.

Tempo, innokkuus ja tasaisuus Bolognan aseet

Italian liigassa Möttölän Bologna on aloittanut kauden vähintäänkin hyvin. Seitsemän kierroksen jälkeen tappiosarake näyttää puhdasta nollaa ja joukkue porskuttaa liigan kärkipaikalla. Viime kaudella Möttölä pelasi espanjalaisjoukkue Tau Vitorian riveissä Euroliigaa ja tietää mitä tuleman pitää.

- Olemme avanneet mukavasti Italian liigassa ja on tietenkin kivempi lähteä näistä asetelmista Euroliigaan kuin, että olisi tappioputki alla. Meillä on nuori joukkue ja osa pelaajista ei ole pelannut vielä näin kovia pelejä (kuin Euroliigassa tulee). Nopeasti tulemme saamaan kokemuksia siitä, miten pärjäämme, Möttölä kertoi.

- Uskon, että nuoruus ja se, että moni meistä ei ole vielä saavuttanut mitään, tulevat olemaan myös vahvuutemme. Skipper pelaa nopeampaa koripalloa kuin yksikään joukkue, jossa olen aiemmin pelannut. Meillä on paljon energiaa ja näyttöhaluja. Mikäli pystymme hallitsemaan energian ja pitämään yllä kovan tempon, ovat menestysmahdollisuudetkin olemassa.

- Yksi vahvuuksistamme on tasaisuus. Hyökkäämme vahvasti joukkueena. Otteluissa vain 1-2 kaveria saattaa tehdä yli kymmenen pistettä, mutta silti teemme joukkueena otteluissa 90 pistettä. Vastustajan on vaikea valmistautua joukkuetta vastaan, jossa on kymmenen kaveria, jotka voi laittaa peliin ja odottaa onnistumisia. Vastustaja ei voi keskittyä vain yhden pelaajan pysäyttämiseen. Tilanteemme on ainutlaatuinen, Möttölä jatkoi.

Vielä petrattavaa

Italian liigassa Skipper Bolognan joukkueesta kolme pelaajaa on yltänyt kaksinumeroiseen pistekeskiarvoon. 209-senttinen Möttölä on heistä yksi. Joukkueen ykköspyssy on tähän mennessä ollut, viime kaudella Euroliigan korikuninkuuden voittanut, serbi Milos Vujanic (17,3), jota seuraavat belgialaissentteri Tomas Van Den Spiegel (14,6) ja Möttölä (12,7).

- Peliaikaa ja vastuuta on tullut mukavasti. Minulle on pelattu paljon palloa korin alle. On ollut aika hauskaakin pelata, kun liikkeet korin läheisyydessä alkavat pikkuhiljaa löytyä. Täytyy vain varoa, ettei liikaa parkkeeraa korin alle, koska siitä kärsivät sitten muut hyökkäysavut, kuvaili Möttölä rooliaan.

- Olen kohtuullisen tyytyväinen omiin esityksiini, vaikkei mitään huippuesityksiä olekaan vielä nähty. Turhan arkoja liikkeitä tulee edelleen tehtyä hyökkäyksessä. Jos joukkueen saldo kuitenkin on tähän mennessä 7-0 ja on paljon saanut vastuuta, niin pakkohan siihen on olla tyytyväinen.

Möttölän ja kumppaneiden iskukyky joutuu tulevina viikkoina kovaan testiin. Seuraavat kuusi viikkoa antavat paljon enteitä siitä, mihin Skipper Bologna kykenee. Novo Meston jälkeen Bologna kohtaa nimittäin Euroliigassa vieraskentillä Panathinaikoksen (12.11.), Zalgiris Kaunasin (20.11.), Moskovan TsSKA:n (3.12.) ja Unicaja Malagan (17.12.). Väliin mahtuvat kotiottelut Tel Aviv Maccabia (27.11.) ja Montepaschi Sienaa (10.12.) vastaan. Samalla Skipper Bologna ottaa Italian liigassa mittaa kärkipään joukkueista.

- Molemmissa sarjoissa tavoitteemme on edetä pitkälle. Seuraavat kuusi viikkoa tulevat kuitenkin näyttämään paljon. Mikäli olemme joulutauolle lähdettäessä hyvissä asemissa, voimme olla tyytyväisiä. Jos selviydymme Euroliigan lohkossamme viiden parhaan joukkoon ja jatkoon, saattaa pelit jopa hieman helpottua, arvioi Möttölä viitaten B-alkulohkon kovuuteen.

Euroliiga-faktat

  • Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta FIBA:sta irtautunut ammattilaisliiga, jossa pelaa 24 joukkuetta kaudella 2003-04.
  • Euroliigassa kahdeksan joukkueen alkulohkoja on kolme. Joukkueet pelaavat alkulohkoissaan kaksinkertaisen sarjan (14 ottelua/joukkue). Lohkojen viisi parasta ja paras lohkokuutonen selviytyvät jatkoon. Jatkoonpääsijät sijoitetaan neljään jatkosarjalohkoon, joissa pelataan kaksinkertainen sarja (6 ottelua/joukkue). Lohkovoittajat selviytyvät neljän joukkueen lopputurnaukseen, Final Fouriin.
  • Skipper Bolognan alkulohkossa B pelaavat Israelin mestari Tel Aviv Maccabi, Kreikan mestari Panathinaikos, Liettuan mestari Zalgiris Kaunas, Slovenian mestari Krka Novo Mesto, Venäjän mestari Moskovan TsSKA, Espanjan pronssimitalisti Unicaja Malaga sekä Italian pronssijoukkue Montepaschi Siena.
  • Euroliigan runkosarja käynnistyy 5.11.2003 ja päättyy 19.2.2004. Final Four pelataan 29.4.-1.5.2004 Tel Avivissa, Israelissa.
  • Liigan yhdeksi suosiksi veikataan yleisesti Moskovan TsSKA:ta, jonka riveissä pelaavat mm. Venäjän maajoukkueessa EM-kisoissa loistaneet nuorukaiset Sergei Monia ja Viktor Khrjapa, Turkin maajoukkuelaituri Mirsad Turcksan, kaksi Kreikan maajoukkuesentteriä ja yksi takamies sekä kokenut amerikkalaiskaksikko J.R. Holden-Marcus Brown. Skipperin alkulohkosta Tel Aviv Maccabi on vahva suosikkikandidaatti. Israelin maajoukkuemiehiä vilisevää joukkuetta vahvistavat mm. kroatialaissentteri Nikola Vujcic ja liettualaispelintekijä Sarunas Jasikevicius.
  • Euroliigan nettipalvelu löytyy osoitteesta www.euroleague.net. Palvelu tarjoaa laajan uutiskokonaisuuden lisäksi mm. reaaliaikaisen tilastoseurannan jokaisesta ottelusta sekä kattavat pelaaja- ja joukkueprofiilit.

Skipper Bolognan ottelut Euroliigan alkulohkossa

06.11.2003

Skipper Bologna – Novo Mesto

12.11.2003

Panathinaikos - Skipper Bologna

20.11.2003

Zalgiris Kaunas - Skipper Bologna

27.11.2003

Skipper Bologna – Tel Aviv Maccabi

03.12.2003

Moskovan TsSKA - Skipper Bologna

10.12.2003

Skipper Bologna – Montepaschi Siena

17.12.2003

Unicaja Malaga - Skipper Bologna

07.01.2004

Novo Mesto - Skipper Bologna

14.01.2004

Skipper Bologna – Panathinaikos

22.01.2004

Skipper Bologna – Zalgiris Kaunas

29.01.2004

Tel Aviv Maccabi - Skipper Bologna

04.02.2004

Skipper Bologna – Moskovan TsSKA

12.02.2004

Montepaschi Siena - Skipper Bologna

19.02.2004

Skipper Bologna – Unicaja Malaga



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/

Henkilöt

 
22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

22.4.2024 14:01 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen johdattamassa Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtonen oli Granadan avainpelaajia joukkueen ottaessa ison askeleen kohti sarjapaikkaa. Severi Kaukiainen joutui pettymään Viron ja Latvian yhteisliigan finaalissa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

15.4.2024 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin takamiehet tehokkaina

Susijengin takamiehet osoittivat heittotaitojaan viikonlopun otteluissa. Sasu Salin kiitti vastuusta tehokkaasti auttaessaan Teneriffan voittoon Espanjassa, Ilari Seppälä paukutti 21 pistettä Ranskassa ja Ville Tahvanainen saman määrän Islannissa. Myös Aatu Kivimäki ylsi kaksinumeroisiin.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

Näytä lisää vastaavia