Sofia Pelander selätti pahan loukkaantumisen ja palasi pelikentille

15.2.2018 Sofia Pelander, 25, loukkaantui pahasti helmikuussa 2017. Vuotta myöhemmin Ruotsin Basketliganinin Norrköping Dolphinsissa pelaava Pelander teki paluun pelikentille. Nyt hänen tavoitteenaan on pelata mahdollisimman vahva loppukausi ja auttaa Norrköping mitaleille.

Sofia Pelander on takaisin pelikentillä. (Kuva: Francois Perthuis)

Sofia Pelander tavoittelee mitalia. (Kuva: Francois Perthuis)

Pelander kuntoutti polvivammaansa tunnollisesti ja hän sai palkinnon 3.2., kun Norrköping kohtasi IK EOS Lundin. Pelander oli heti paluuottelussaan lähellä tupla-tuplaa, kun hän tilastoi 17 minuutissa seitsemän pistettä ja kahdeksan levypalloa. Norrköping kuitenkin hävisi ottelun 59-67.

- Oli sairaan hauska pelata, mutta harmittaa tietenkin, että hävisimme. Ei sitä voi terveenä tajuta, että kuinka paljon sitä rakastaa koripalloa ennen kuin sitä ei voi pelata. Oli tosi hauska palata ja pelaaminen tuntui hyvältä. Pelaamisessa on vielä hieman hakemista, mutta polvi ja kroppa tuntuivat hyvältä, Pelander iloitsee.

Pelander oli jo kahdessa aiemmassa pelissä kokoonpanossa, mutta lähinnä vain haistelemassa tunnelmaa.

- Olin 26.12. ensimmäistä kertaa harjoituksissa siten, että pystyin ottamaan 15 minuuttia kontaktia. Sitten Visby-pelissä olin kokoonpanossa, kun piti olla tietty määrä pelaajia kokoonpanossa, ettei seura saa sakkoja, joten puin siihen pelikamat päälle. Ajattelin, etten lähde Tukholma-otteluun, mutta valmentaja sanoi, että totta kai lähden ja oli hauskaa päästä alkulämmittelyyn mukaan.

Polvivammojen kuntoutus on aina pitkällinen prosessi, jossa kärsivällisyys on koetuksella. Pelanderin kohdalla kuntoutus eteni kuitenkin niin hyvin, että hän olisi ollut valmis hieman ripeämpäänkin paluuseen. Tälläkin kertaa kuitenkin maltti oli valttia.

- Kuntoutus meni tosi hyvin eikä mitään takaiskuja ollut missään vaiheessa. Fysioterapeuttini sanoi, että yleensä tulee hieman ylä- ja alamäkiä, mutta minulla ei ollut missään vaiheessa mitään ongelmia tai kipuja. Välillä olin hieman malttamaton ja halusin edetä nopeammin, mutta fyssari rauhoitti, että tehdään kerralla kunnolla. Tarkoituksena on pelata muutamia vuosia vielä ulkomailla ja ehkä jossain muuallakin kuin Ruotsissa, niin oli tärkeä hoitaa se hyvin kuntoon.

Maajoukkueen kannalta oli harmillista, ettei Pelander aivan ehtinyt EM-karsintaotteluihin Romaniaa ja Ranskaa vastaan. Pelander keskittyi maaottelutauolla kuntonsa kohentamiseen.

- Loppujen lopuksi oli parempi jäädä pois, että olisin valmiimpi sitten, kun pelit jatkuvat. Olisi ollut tietenkin mukava olla maajoukkueen mukana, ja jos pelit olisivat olleet kuukauden myöhemmin, niin se olisi varmaan onnistunut. Nyt edellisen pelin jälkeen olisi ollut heti matkustuspäivä ja maajoukkueessa mennään vähän kovempaa, niin nämä pelit tulivat vähän liian nopeasti. Meillä on lähes koko joukkue koolla päävalmentajaa lukuun ottamatta ja harjoittelemme koko maajoukkuetauon ajan. Toivottavasti olemme sitten astetta parempia, kun pelit taas jatkuvat ja pystyn tauon aikana saamaan hyvää tatsia ja tekemään vähän punttia.

Mitali tavoitteena

Norrköping on voittanut Ruotsin mestaruuden vuosina 2000 ja 2013. Tällä hetkellä joukkue on sarjassa viidentenä. Liigaa hallitsevat Uumaja ja Luulaja sekä perässä seuraa yhtä selvänä kolmosena Alvik. Heidän takanaan käydään kovaa kilpailua pudotuspelipaikoista. Pelander näkee joukkueen loppukauden positiivisena.

- Tavoite on olla runkosarjan jälkeen sijoilla 4-6, että välttäisimme heti Uumajan tai Luulajan kohtaamisen. Meillä on joukkueessa menossa kolmen vuoden projekti ja suurin osa pelaajista on ollut täällä tämän kauden ja kaikilla on selvä tavoite voittaa mitali. Meillä on yksi uusi amerikkalaispelaaja ja yksi loukkaantunut pelaaja, joka palaa kohta taas pelikentälle, niin meille tulee vähän kilpailua peliminuuteista. Mielestäni meillä on hyvät mahdollisuudet yllätykseen pudotuspeleissä.

Henkilökohtaisena loppukauden tavoitteena Pelander haluaa auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon.

- Vähän on vielä tekemistä, mutta jos saisi hyvän loppukauden, niin se olisi tärkeä myös ensi kautta ajatellen, jos oma peli kulkisi. Joukkueemme varmasti hajoaa tämän kauden jälkeen, kun osalla loppuu koulut, joten haluaisin siinäkin mielessä tehdä ekstrahyvän comebackin. Toivottavasti olisin hieman rauhoittunut, ettei tulisi niin paljon virheitä. Edellispelissä tuli vain yksi, Pelander naurahtaa.

- Olen tosi iloinen, että saan taas pelata ja täytyy olla seuralle tosi kiitollinen, että seura piti minusta niin hyvin huolta, sanoo Pelander lopuksi. 

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia