Korisliigan puolivälieräennakko 1/2: Karhu Basketin ja Pyrinnön parissa tutut valmentajat vastakkain, Kataja Basket ja BC Nokia jälleen puolivälieräparina

6.4.2018 Korisliigan kauden 2017/18 isoimmat pelit ovat käsillä, pudotuspelien alkaessa sunnuntaina. Puolivälierissä toisensa kohtaavat Sami Toiviaisen Pyrintö ja miehen pitkäaikaisen apuvalmentaja Jussi Laakson luotsaama Karhu Basket. BC Nokia ja Kataja Basket mittaavat myös toistensa kevätkunnon, jo kolmannen perättäisen kerran.

Kevään kuumimman pelaajan tittelistä kamppaileva Bojan Sarcevic on valmiina johtamaan...

...Jussi Laakson loihtiman hyökkäyksen Tampereen Pyrintöä vastaan. Laakso saa valmentajien taistossa vastaansa...

...intiaanipäällikkö Sami Toiviaisen, jonka apuvalmentajana Laakso toimi KarhuBasketissa viimeiset edelliset kolme kautta. Kentän puolella...

...KarhuBasketin etukenttää lähtee kampeamaan nurin muiden muassa härkämäinen Devonne Giles.

Liigauransa tähän kauteen päättävä, kenties liigan tyylikkäin pelaaja Henri Hirvikoski...

...ja näätäpaitojen hyökkäyksen kaksipäinen keihään kärki, Vincent Council ja Dragan Labovic lähtevät kaatamaan...

...Kataja Basketia ja totutusti kevään korvilla liekkeihin leimahtavaa Tommi Huolilaa...

...ja pudotuspelipensseleiden kiistatonta kuningasta, Jesse Niemeä. Kuvat: Ville Vuorinen, Francois Perthuis & Matti Koskinen

Pudotuspelien kynnyksellä koko sarjan kuumimmaksi joukkueeksi itsensä pelannut Karhu Basket lähtee päävalmentajansa Jussi Laakson johdolla kakkospaikalta kohti puolivälieriä. Peräti 11 ottelun voittoputkeen tiensä piiskanneet mesikämmenet ovat nousseet Vilppaan jälkeen suurimmaksi, pitkälti joukkueen kivenkovan hyökkäyspelaamisen vuoksi.

Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajan Bojan Sarcevicin (12,5/6,9 syöttöä) johdolla Karhu Basket on nakutteli koko runkosarjan keskiarvokseen 89 pistettä ottelua kohden, joka jää kakkoseksi vain runkosarjan ylivoimaiselle ykkösjoukkue Vilppaalle. Erityisesti kotiluolassaan kauhajokiset ovat olleet hurjassa iskussa, keskiarvon noustessa Kauhajoen liikuntahallissa peräti 92 pisteeseen per ottelu.

Karhu Basketin etukenttä on ollut joukkueen menestyksen salaisuus yhdessä Sarcevicin juonikkaan pelintekemisen kanssa. Stephen Maxwell (16,8/7,9) ja Gregory Mangano (16,7/9,4/1,0 torjuntaa) ovat piinanneet vastustajia molempien korirenkaiden lähellä läpi kauden, eikä tuo trendi tule varmasti muuttumaan pudotuspeleissä. Kaksikon takana Samuli Vanttaja on pelannut jälleen takuuvarman kauden ja toiminut päävalmentaja Jussi Laakson luottopelaajana 7,1 pisteen ja 3,9 levypallon keskiarvoilla.

- Pitkä ja tapahtumarikas runkosarja saatiin päätökseen. Viimeisen kierroksen tulokset toivat puolivälierävastustajaksi rakkaan taistelukumppanin, Tampereen Pyrinnön. Runkosarjan sijoitukset 2-7 menivät todella pienellä marginaalilla juuri näin, joten varsinaista ennakkosuosikkia sarjaan ei edes ole. Sellaista ei pysty leipomaan edes coach Toiviainen Pyrinnön penkin päässä, naurahtaa Karhu Basketin pääkäskijä, Sami Toiviaisen monivuotinen apuvalmentaja Jussi Laakso.

- Kotietu on kuitenkin meillä ja se tuo ison lisän joukkueellemme ennen kaikkea mahtavien faniemme vuoksi. Suoraviivaisuus, nopeus, fyysisyys ja aktiivisuus ovat adjektiiveja, jotka täytyy lyötyä pelistämme, jotta voisimme erinomaisen Pyrinnön voittaa. On tulossa hieno sarja!

Kauhajokisten riveistä mahdollisesti ottelusarjan Karhu Basketille kääntäviä avaimia hallussaan pitävät monipuolinen laituri Rene Rougeau sekä päävalmentaja Laakson sveitsiläinen linkkuveitsi, Juho Lehtoranta. Rougeau on aiheuttanut vastustajan laitapelaajille läpi kauden harmaita hiuksia monipuolisella ja urheilullisella työkalupakillaan, pyöritellen keskiarvoikseen 14,4 pistettä, 6,4 levypalloa, 3,0 syöttöä, 1,2 riistoa ja 1,3 torjuntaa ottelua kohden.

Lehtorannan rooli on jo kaikille Korisliigaa seuraaville varsin tuttu: Jos mikä tahansa Karhu Basketin pelaamisessa vaatii korjaamista tai parannusta, lyö Lehtoranta hanskat käteen ja alkaa hommiin.

Pyrintö-luotsi Toiviainen lähtee runkosarjasijoituksen perusteella altavastaajana Kauhajoen aikaista apuvalmentajaansa Laaksoa vastaan puolivälieriin, mutta kuten Laaksokin totesi, ei todellista ennakkosuosikkia sarjasta löydy. Runkosarjassa joukkueet tasasivat voitot lukemin 2-2, Pyrinnön viedessä nimiinsä vuoden 2017 puolella pelatut mittelöt ja kevään kuumimman joukkueen tittelistä taistelevan Karhu Basketin vuoden 2018 ottelut.

Pyrintö jos joku pystyy tarjoamaan Karhu Basketin väkivahvalle etukentälle todellisen haasteen. Sarjan absoluuttisesti kovimpiin yksilöihin lukeutuva Brian Asbury (19,6/8,5/1,9 syöttöä/2,0 syöttöä) on ollut Pyrinnön menestyksen ytimessä läpi kauden ja tamperelaisten hyökkäys pohjautuu pitkälti miehen vahvuuksiin.

Asburyn rikoskumppanina etukentällä mylvii härkämäinen ja kokenut Devonne Giles, jonka 11,0 pisteen, 6,4 levypallon ja 1,4 syötön keskiarvot tarjoavat tamperelaisille joka illan kaksipäisen lohikäärmeen korirenkaiden lähistölle. Kokenut Petri Heinonen on ollut totutun varma suorittaja erityisesti puolustuspäässä ja kirjauttanut keskiarvoikseen 3,6 pistettä, 3,2 levypalloa ja 1,1 syöttöä ottelua kohden.

Topias Palmi heitti runkosarjassa 9 pistettä ottelua kohden ja on äkkilämpiävänä sukanheiluttajana Pyrinnön hyökkäyksen sytytystulppa ja pystyy parhaimmillaan kääntämään ottelun kulun omakätisesti tamperelaisten suuntaan. Joonas Cavén palasi pelikentille juuri pudotuspelien kynnyksellä ja tuo Pyrinnölle täysin uuden ulottuvuuden laiturin paikalle molempiin kenttäpäätyihin.

Bojania vastaan Pyrinnöllä on heittää loputtoman liigakokemuksen omaava Antero Lehto (11,7/4,0 syöttöä) ja Juan’ya Green, joista erityisesti jälkimmäinen on kauden mittaan noussut ajoittain korvaamattomaksi takakentän luottohevoseksi 13,2 pisteen ja 3,9 syötön keskiarvoillaan. 196-senttinen, kokenut kaaripelaaja Kenneth Manigault (10,8/5,1/1,9 syöttöä/2,1 riistoa) on kolmikon kovin puolustuspään osaaja ja pystyy aiheuttamaan parhaimmillaan isoja ongelmia KarhuBasketin hyökkäyspelaamiselle.

- Niinhän se kai sitten piti mennä, että ensin pelataan 40 ottelua ja lopulta vastaan puolivälieriin tulee kolmen edellisen kauden joukkueeni, eli Karhu Basket. Tunnelmaa ei varmasti puutu, kun sunnuntaina aloitetaan Kauhajoella. Runkosarjan kakkostilan lunastanut ja huikeassa voittoputkessa oleva KarhuBasket lähtee isona ennakkosuosikkina tähän sarjaan, Toiviainen linjaa Laakson ennusteluista huolimatta.

- Siirtymistilanteet, levypallopelaaminen ja sarjan tämän hetken paras pelaaja Bojan Sarcevic ovat meille isoin haaste tässä otteluparissa. Meidän on saatava leveämmän materiaalin voimin kaikki irti ja oltava todella aktiivisia ja aggressiivisia koko kentällä, jotta voimme edes haastaa Karhu Basketin. Yksinkertainen on kaunista ja sitä lähdemme toteuttamaan hyvillä mielin.

BC Nokia ja Kataja Basket kohtaavat jälleen

Kahtena edellisenä keväänä toistensa kevätkunnon testanneet BC Nokia ja Kataja Basket ratkaisevat lopullisen paremmuutensa tämän kevään puolivälierissä. Kahteen edelliskevääseen verrattuna Kataja Basket ei lähde tällä kertaa selkeänä ennakkosuosikkina ottelusarjaan.

Äärimmäisen vahvan kevään pelannut BC Nokia on noussut selkeäksi mitaliehdokkaaksi ja lähteekin puolivälieriin runkosarjan kolmannelta sijalta. Kotietu saattaakin nousta äärimmäisen isoksi tekijäksi sarjan kannalta, sillä Katajalla on sarjasijoituksestaan huolimatta parempi kotisaldo kuin näätäpaidoilla.

BC Nokia on voittanut kauden neljästä kohtaamisesta kolme ja joukkueen riveistä löytyy kenties sarjan paras ja ainakin monipuolisuudellaan liigayleisöjä kevään aikana ihastuttanut takamies, Vincent Council. 15,1 pisteen, 7,6 syötön, 4,2 levypallon ja 1,2 riiston keskiarvot urakoinut Council ennätti kevään aikana operoimaan yhden tripla-tuplan ja jäi kertaalleen vain yhden koriin johtaneen syötön päähän samasta saavutuksesta.

Jos näätäpaitojen takakentältä löytyy laatua, ei sitä tarvitse kissojen ja koirien kanssa lähteä etukentältäkään etsimään. Serbijätti Dragan Labovicia ei kentällä nimittäin pysty olemaan huomioimatta ja mies on ollutkin Councilin kanssa BC Nokian menestyksen tärkeimpiä tekijöitä. Joukkueen ykkönen niin pisteissä (20,5) kuin levypalloissakin (7,9) runkosarjassa ollut Labovic ennätti myös jakamaan 2,2 syöttöä ottelua kohden ja verrattain iso osa BC Nokian hyökkäyksistä kulkeekin serbisentterin kautta.

Kävelevä matchup-ongelma Eldar Skamo (7,5/4,9/1,7 syöttöä) nousee aina pudotuspelien koittaessa mittaamattoman suureen arvoon ja muodostaa yhdessä tarkkakätisen Devoe Josephin (18,0/3,3 syöttöä, 3p 44,6%) kanssa edellä mainitun kaksikon taakse likimain loputtoman määrän nokialaisten hyökkäyspelaamista helpottavia ominaisuuksia.

Etukentän työmyyrä Daniel Dolenc (10,7/3,7) nosti tasoaan runkosarjan aikana tasaiseen tahtiin ja on erityisesti puolustuspäässä noussut mittaamattomaan arvoon Labovicin istuessa penkillä. Kapteeni Henri Hirvikoski on Joni Harjulan lopettamisesta huolimatta urakoinut takakentällä vahvat 16 minuuttia ottelua kohden puolustuspään rakkikoirana, eikä jokaisen liigayleisön suursuosikkia voi edelleenkään jättää vartioimatta bonuskaaren taakse.

- Vuoden paras aika on käsillä ja toivotaan, että tätä herkkua riittäisi pitkälle kevääseen. Kataja on terveellä kokoonpanolla 6. sijaa parempi joukkue, mutta ainakin saadaan aloittaa sarja kotona. Kataja on hävinnyt viimeisen kolmen vuoden aikana pudotuspelisarjan vain BC Nokialle, ja siihen pyritään tänäkin keväänä, toteaa BC Nokian päävalmentaja Ville Tuominen.

Loukkaantumisista ja eurokiireistä kauden mittaan kärsinyt Kataja Basket on sarjataulukon kuudennesta sijasta huolimatta vaarallinen vastustaja kenelle tahansa ja valmis kamppailemaan Pantterista pitkälle kevääseen asti.

Alex Murphyn (14,5/4,3) takaisin pelaavaan kokoonpanoon kevään kuumimpien pelien kynnyksellä saanut Kataja lähtee puolivälieriin monipuolisuus aseenaan. Murphyn lisäksi laituri-osastolla Katajalla on heittää parketille todelliset moniosaajat Wesley Saunders (15,5/7,8/2,6 syöttöä/1,1 riistoa) ja Daniel Bejarano (12,3/6,2/2,0 syöttöä/1,0 riistoa).

Etukentällä Labovicia hidastamaan lähtevät Tommi Huolila (5,9/5,1/1,1 syöttöä/1,0 torjuntaa) ja parhaimmillaan kenties koko sarjan paras puolustuspelaaja Vesa Mäkäläinen (4,8/3,0/1,0 syöttöä). Vastaavasti hyökkäyspäässä näätien rivejä lähtee fyysisellä preesensillä hämmentämään Kotkasta Joensuuhun kauden aikana saapunut Kenneth Simms (11,9/7,4/2,4 syöttöä).

Jos näätäpaidoilta löytyy riveistään kenties sarjan paras takamies, ei Kataja Basketin tarvitse omia hyökkäyksen maestrojaan myöskään hävetä. Eric Garcia saapui täyttämään Damier Pittsin tyhjäksi jättämiä saappaita vuodenvaihteen jälkeen ja jälki on ollut tehokasta, miehen operoitua keskiarvoikseen 11 ottelussa 15,6 pistettä ja 6,5 syöttöä iltaa kohden. Ilari Seppälän pelaaminen sarjan kynnyksellä on vielä epävarmaa, mutta 13,0 pisteen ja 5,1 syötön keskiarvoilla kauden läpi urheillut Seppälä pystyy parhaimmillaan kääntämään vaikka koko ottelusarjan kulun joensuulaisille.

- BC Nokia on pelannut fantastisen kauden ja tämä ottelusarja tulee olemaan meille erinomaisen kova haaste. Tiedän kuitenkin, että joukkue tulee olemaan valmis kun ensimmäinen ottelu alkaa ja olen varma siitä, että olemme valmiit antamaan kaikkemme, vakuuttaa Kataja Basketin päävalmentaja Greg Gibson.

Molemmat ottelusarjat alkavat sunnuntaina 8.4.

 
12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

Näytä lisää vastaavia