Dettmann: ”Möttölän saavutukset harvinaista suomalaisherkkua”

28.4.2004 Hanno Möttölä on toiminut uranuurtajana useaan otteeseen suomalaisessa koripalloilussa. Torstaina hänestä tulee ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on pelannut Euroliigan neljän joukkueen loppuhuipennuksessa Final Fourissa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kutsuukin Möttölän saavutuksia harvinaiseksi herkuksi suomalaisessa urheilussa.

Möttölän meriittilista on pitkä: hän esiintyi 18-vuotiaana nuorukaisena miesten maajoukkueen riveissä EM-lopputurnauksessa 1995, kolme vuotta myöhemmin Möttölän opinahjo Utah raivasi tiensä yliopistojen NCAA-mestaruusturnauksen finaaliin saakka, vuonna 2000 hänestä tuli ensimmäinen suomalainen NBA-pelaaja ja torstain jälkeen hän on siis ensimmäinen suomalainen Euroliigan Final Fourissa.  

- Harvassa ovat ne suomalaisurheilijat, jotka yhtä laajalti pääsevät pelaamaan arvo-otteluita maailmanlaajuisessa palloilulajissa. Ovatkohan Jari Litmanen ja Sami Hyypiä ainoita Hannon (Möttölä) lisäksi, esitti Dettmann kysymyksen itselleen.  

- Euroliigan Final Four on verrattavissa jalkapallon Mestareiden liigan loppupeleihin. Sekä jalkapallossa että koripallossa Euroopan 50 maan huippujoukkueet ovat kilpailuissa mukana. Final Four –paikka on kova saavutus. Pitää muistaa myös se, että koripallossa NBA:ssa ja Euroliigassa pelaavat maailman parhaimmat pelaajat, Dettmann arvioi.  

”Hieno saavutus nuorelta joukkueelta” 

Hanno Möttölän muistoissa yliopistojen mestaruusturnauksella ja finaaliin selviytymisellä on erityinen asema, vaikka Utah hävisikin vuoden 1998 loppuottelun katkerasti Kentuckylle. Nykyjoukkueensa Skipper Bolognan saavutusta Möttölä arvostaa korkealla – kävipä Final Fourissa miten tahansa. 

- Tosiasia on se, että Euroopassa ei seurajoukkueena voi enää korkeammalle päästä. Tämä on suuri asia minulle henkilökohtaisesti, mutta erityisen tärkeää Final Fouriin selviytyminen on ollut koko Skipperin organisaatiolle. Euroopassa seurat ovat hyvin ylpeitä saavutuksistaan ja onhan tämä hieno saavutus näin nuorelta joukkueelta ja kaikkien kokemiemme vaikeuksien jälkeen, arvioi Möttölä.  

- Koripallo on maailmanlaajuisesti todella suuri laji. Lisäksi eurooppalainen koris on nostanut päätään viiden viime vuoden aikana huimasti. Kilpailu on kärjessä koventunut ja taso noussut, Möttölä jatkoi perustelujaan. 

Fanit boikotoivat, liput loppuivat silti hetkessä 

Vaikka Euroliigan Final Four –ottelut Möttölän saavatkin innostumaan, lopputurnauksen järjestyspaikkakunta pistää mietteliääksi. Final Four järjestetään Israelissa ja Tel Avivissa. Paikasta käytiin alkuvuodesta kädenvääntö, kun espanjalaisjoukkue Pamesa Valencia ei suostunut matkustamaan Euroliigan jatkosarjan otteluun Israeliin maan epävakaan tilanteen vuoksi. Samalla kyseenalaistettiin se, pystytäänkö Final Four järjestämään Tel Avivissa turvallisesti. Euroliigan johto piti ylimääräisen kokouksen, mutta järjestyspaikkaa ei vaihdettu.  

Espanjalais-, italialais- ja kreikkalaisjoukkueiden fanijoukot ilmoittivat hyvissä ajoin, että tulevat boikotoimaan lopputurnausta. Tel Avivin koripallopyhätön lehtereillä se ei tule kuitenkaan näkymään, sillä lopputurnauksen pääsyliput myytin loppuun yhdessä päivässä. Tel Aviv Maccabin kotihalliin mahtuu 10.000 katsojaa.  

- Hyvin paljon mieluummin pelaisin Final Fourin jossain muualla. Edessä on viiden päivän hotellireissu, sillä ulos kahviloihin ei viitsi hirveästi lähteä. Se on sääli, sillä Tel Aviv on kaunis kaupunki. Maccabi on isolla rahalla Final Fourin ostanut. Vaikka pidänkin Final Fourin järjestämistä Tel Avivissa järjettömänä, niin siellä kuitenkin pelataan, Möttölä pohdiskeli.  

- Hallissa tulee olemaan 10.000 israelilaisfania ja meteli mieletön. Olisi kiva pelata finaalissa Maccabia vastaan ja päästä tukkimaan yleisön suut. Siihen on kuitenkin pitkä matka, naurahti Möttölä viitaten torstaisiin välieriin, joissa kohtaavat otteluparit Bologna-Siena ja Maccabi-Moskovan TsSKA.  

Euroliiga- ja Final Four -faktat 

  • Euroliiga on kansainvälisestä koripalloliitosta FIBA:sta vuonna 2000 irtautunut ammattilaisliiga, jonka alkusarjassa kaudella 2003-04 pelasi kaikkiaan 24 joukkuetta.
  • Euroliigassa pelaa lähes poikkeuksetta kaikki Euroopan kovatasoisimmat seurajoukkueet.
  • Euroliigan alkusarjassa pelattiin kolmessa kahdeksan joukkueen lohkossa, joista 16 parasta etenivät jatkosarjaan. Vain jatkosarjan lohkovoittajat selviytyivät Final Fouriin.
  • Final Four on neljän joukkueen lopputurnaus, joka pelataan 29.4.-1.5.2004 Tel Avivissa, Israelissa. Final Fourissa pelataan ensin välierät, joiden voittajat etenevät finaaliin.
  • Final Fourin pääsyliput myytiin päivässä loppuun, kun ne tulivat Tel Avivissa myyntiin 20.2.2004.
  • Final Four –formaatilla on ”Euroopan seurajoukkueiden mestaruus” ratkottu vuodesta 1988 lähtien. Viime vuonna Euroliigan mestaruuden voitti FC Barcelona Espanjasta.  

Skipper Bologna –faktat 

  • Seuran virallinen nimi on Fortitudo Pallacanestro Bologna, ja se on perustettu vuonna 1932.
  • Sponsorinimi Skipperin taustalla on Zuegg-niminen yritys, joka on erikoistunut Skipper-tuotesarjallaan hedelmistä valmistettaviin jalosteisiin (mm. mehut, virvoitusjuomat, marmeladit).
  • Seura on selviytynyt Italian liigassa kolmena viime kautena finaaleihin, tuloksena aina hopeamitalit. Italian mestaruuden Skipper Bologna voitti vuonna 2000 ja cup-mestaruuden 1998.
  • Pelikaudella 2002-03 Skipper Bologna selviytyi Euroliigassa 16 parhaan joukkoon ja putosi liigan lopputurnauksesta Final Fourista korierolla.
  • Pelikaudella 2003-04 Bolognassa Hanno Möttölän joukkuetovereina pelaavat mm.: Gianluca Basile (190 cm, takamies, ITA), Marco Belinelli (196 cm, takamies/laituri, ITA), Carlos Delfino (198 cm, laituri, ARG), A.J. Guyton (188 cm, takamies, USA) Erazem Lorbek (210 cm, laituri/sentteri, SLO), Stefano Mancinelli (202 cm, laituri, ITA), Gianmarco Pozzecco (180 cm, takamies, ITA), Matjaz Smodis (205 cm, laituri, SLO), Thomas Van den Spiegel (214 cm, sentteri, BEL), Milos Vujanic (190 cm, takamies, SCG). Nimekkäin pelureista on Milos Vujanic, joka viime kaudella Partizan Belgradin riveissä voitti Euroliigan korikuninkuuden 25,7 pisteen keskiarvollaan. Vujanic oli voittamassa myös Jugoslavialle MM-kultaa vuonna 2002. Sekä Vujanic että Delfino ovat NBA-varauksia.
  • Joukkuetta valmentaa kroatialainen Jasmin Repesa.


Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

Näytä lisää vastaavia