Honka kohtaa yskähtelevän TsSKA:n VTB-liigassa

26.11.2010 Espoon Honka kohtaa lauantaina VTB United-liigan ottelussa Venäjän koripallojättiläinen TsSKA:n Moskovassa. Kuluva kausi on kuitenkin ollut moskovalaiselle mahtiseuralle vaikea, josta kertoo päävalmentaja Dusko Vujosevicin torstai-iltaiset eropassit.

Jukka Matinen palaa Hongan kokoonpanoon Moskovassa levättyään ottelun Porvoon Tarmoa vastaan.

- TsSKA:n kohtaaminen on meille kunnia-asia ja samalla myös hieno tilaisuus niin pelaajille, valmentajille kuin seuran organisaatiollekin, sanoo Hongan päävalmentaja Pekka Salminen.

Hongan mahdollisuudet olisivat normaaliolosuhteissa häviävän pienet huikean historiansa saatossa kaiken mahdollisen voittaneen TsSKA:n vieraana, mutta nyt espoolaisleirissä kytee ainakin hienoinen toivonkipinä härnääjän roolissa.

Euroliigassa kuudesta ottelustaan vain yhden, eli Sasu Salinin edustamaa Union Olimpijaa vastaan pelatun väännön voittanut TsSKA antoi torstaina potkut valmentajalleen Dusko Vujosevicille sen jälkeen, kun moskovalaisjoukkue oli käynyt häviämässä Armani Jeans Milanolle.

Kesällä TsSKA:han tullut Vujosevic ehti ilmoittaa vain kolmea päivää aiemmin, että hän jättää EM-turnaukseen Suomen lohkosta tiensä raivanneen Montenegron pääpiiskurin pestin. Kahdeksaa viimeisintä Venäjän mestaruutta juhlinutta joukkuetta luotsaa lauantaina apuvalmentajan paikalta väliaikaisesti ykköseksi nostettu Dmitri Shakulin. 

"Nöyrinä, mutta ei alistuneina"

- Voi myös olla, että TsSKA:n pelaajat tulevat otteluun nyt entistäkin kovemmalla asenteella. On vaikea ennakoida, miten pelaajat reagoivat tähän tilanteeseen. Sitä ei kannata kuitenkaan Hongassa miettiä. Meidän on keskityttävä vain omaan tekemiseemme. Lähdemme otteluun nöyrinä, mutta emme alistuneina, kertoo Salminen.

Kauden kynnyksellä historiallisesti Pohjois-Amerikan maaperällä NBA-seura Clevelandin kaatamassa käyneessä, huipputakamies J.R. Holdenin, Trajan Langdonin, Viktor Khryapan ja monien muiden tähdittämässä TsSKA:ssa vallitsee sekava tilanne, kun valmentajakuvioihin lisätään vielä lukuisat loukkaantumiset.

Suma jälkimmäisen osalta on helpottamassa, joskin ainakin sentteri Sasha Kaun on vielä viikkoja poissa ruodusta polvileikkauksen jäljiltä.

Venäjän maajoukkuemies Kaunin lisäksi TsSKA:lta on lauantaina varmuudella sivussa slovenialainen Matjaz Smodis, joka rähinöi Kazanin kohtaamisessa kahden ottelun pelikiellon ja 50 000 ruplan sakot. Selkänsä potenut Ramunas Siskauskas sen sijaan palasi TsSKA:n pelaavaan kokoonpanoon keskiviikkona Italiassa.

Pelaajan tai kahden puuttuminen ei kuitenkaan hetkauta todella laadukkaan ja leveän materiaalin omaavaa TsSKA:ta ainakaan VTB-liigassa.

- TsSKA:lta löytyy kyllä ihan riittävästi vaarallisia pelaajia kaikille paikoille, tähdentää Salminen.

"Gordon on paras ja Hongalle ikävin"

Kuusi kertaa Euroliigan nimiinsä vieneen TsSKA:n kone ei ole yskinyt suuremmin VTB United-liigassa, jonka mestaruutta se puolustaa. TsSKA johtaa A-lohkoa puhtaalla pelillä Lietuvos Rytasin, Dnipro Dnipropetrovskin ja Unics Kazanin päänahat vyöllään.

Kahden pisteen heittoja 63:n ja kolmosiakin 47,6 prosentin tarkkuudella säkittäneen TsSKA:n tehot ovat jakaantuneet laajalle rintamalle. 204-senttinen Andrei Vorontsevich (13,5) on ollut tehokkain pisteissä ja karhumainen, peräti 222-senttinen Boban Marjanovic (7,3) puolestaan levypalloissa.

- Minä pidän kuitenkin Gordonia (Jamont) TsSKA:n parhaana pelaajana. Hän on ennakolta ajatellen todella ikävä pelaaja meille, tuumii Salminen.

NBA:han lyhyeksi jääneen visiitin tehnyt 194-senttinen Gordon on käynnistänyt itäisen Euroopan huippuliigan 10,7 pisteen, 3,7 levypallon, 1,3 koriin johtaneen syötön ja 2,3 pallonriiston keskimääräisillä tehoilla.

Marjanovicia kahdeksan senttiä lyhyempi Dmitri Sokolov on kirjauttanut tililleen kahdeksan pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden.

- Sokolov on puolestaan TsSKA:n isoista miehistä meille ikävin vastustaja, muotoilee Salminen.

Hongan kovimmista tehoista on vastannut John Williamson, joka johtaa kolmen kierroksen jälkeen koko VTB-liigan piste- ja levypallotilastoja lukemin (21,0/9,7).

Hongan oltava hereillä - TsSKA tulee ryminällä

Honka on hävinnyt VTB United-liigassa kaikki kolme otteluaan, eli ukrainalaiselle Dniprolle harmittavasti jatkoajalla Espoossa, sekä Minsk-2006:lle Valko-Venäjällä ja Rytasille Liettuassa.

Tammikuun 5. päivä Espoossa esiintyvä Rytas hankki viime viikolla suurella kohulla riveihinsä itsensä Sarunas Jasikeviciusin, joka pyöritti edellisen kerran Vilnan ylpeyden kuvioita kaudella 1998-99.

Honka härnäsi vielä ilman Jasikeviciusia pelannutta Rytasia Vilnassa kunniakkaasti, mutta Liettuan hallitsevan mestarin ja Euroliigaseuran raju alku oli liikaa espoolaisille.

- TsSKA:kin tulee varmuudella rytinällä lauantain otteluun. Meidän on oltava valmiina heti alusta lähtien Euroliigan rytmiin. Mitä pitemmälle pystymme mahdollisesti roikkumaan TsSKA:n kannassa, niin sitä kovemmaksi sen paineet kasvavat myös katsojien taholta. Sehän on täysin selviö, että TsSKA:lla ei ole lauantain ottelussa tosiaankaan muuta vaihtoehtoa kuin voitto, korostaa Salminen.

TsSKA Moskova-Espoon Honka käynnistyy 5000 katsojaa vetävällä Universal Sports Complex-areenalla lauantaina klo 17.
 

Asiat

 
23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

Näytä lisää vastaavia