Honka hakee jättiyllätystä haavoitetusta Kazanista

16.12.2010 Espoon Honka virittelee koripallon kansainvälisen VTB United-liigan ensimmäistä mojovaa yllätystä kohdatessaan venäläiseliittiin lukeutuvan Unics Kazanin perjantaina Espoossa. Kotijoukkueen yllätysmomentin kerrointa nostaa se, että Unicsin taitava kroatialaistakamies Marko Popovic mursi kätensä viime lauantaina pelatussa Venäjän pääsarjan ottelussa. VTB-liigan toistaiseksi paras pistemies on sivussa pitkään parketeilta.

Jukka Matinen ja Honka saavat perjantaina vieraakseen tähtiä tuikkivan Unics Kazanin.

Yksi Unics-tähdistä on poissa, kun Kroatian maajoukkuemies Marko Popovic mursi kätensä.

Puolan maajoukkusentteri, NBA-kokemustakin omaava Maciej Lampe ja kumppanit asettavat riman korkealle Hongan korinaluspuolustusta kohtaan. Kuvat: Francois Perthuis & FIBA Europe / Ciamillo-Castoria.

Itäisen Euroopan huippuliigassa tähän mennessä ainoastaan TsSKA Moskovalle taipuneen Unicsin takamiesosastoa verottaa edelleen vuoden 2007 Euroopan mestarin Zakhar Pashutinin poissaolo pelikiellon vuoksi.

- Popovicin kaltaisen monipuolisen pelintekijän ja kovan scoraajan puuttuminen jättää tietysti ison loven joukkueeseen ja helpottaa urakkaamme, mutta kyllähän Unicsin urheilullisesta huippujoukkueesta löytyy silti edelleen leveyttä vaikka muille jakaa, painottaa Hongan päävalmentaja Pekka Salminen.

“Kotona kaikki on mahdollista”

A-lohkossa neljän kierroksen jälkeen ilman voittoja oleva Honka lähtee VTB-liigan toiseen kotiotteluunsa ehdottomasti haastajana, mutta takuuvarmasti nälkäisenä sellaisena.

- Kotona kaikki on mahdollista, kunhan saamme itseluottamuksemme siirrettyä perjantain peliin. Olemme olleet hyviä viimeisissä Korisliigan otteluissamme ja parantaneet erityisesti hyökkäyspelaamista joukkueena, Salminen viittaa kolmeen peräkkäiseen voittoon Tampereen Pyrinnöstä, Kauhajoen Karhusta ja Joensuun Katajasta.

Venäjän liigaa ja Eurocupin lohkoaan johtavan, kovat meriitit niin pelaaja- kuin myöhemmin valmennusuraltaankin omaavan Eugene Pashutinin luotsaaman Unicsinkaan tahti ei ole pahemmin hiipunut Popovicin kohtalosta huolimatta.

Unics murjoi tiistaina Eurocupin kotiottelussaan saksalaisen EWE Baskets Oldenburgin 24 pisteellä. Unicsin pelintekijänä hääri 25 pistettä taiteillut Terrell Lyday samalla kun Ricky Minardia soviteltiin Popovicin suuriin saappaisiin heittävän takamiehen roolissa.

- Onhan tuo Lydaykin aivan hurja kaveri, mutta kuten jo sanoin, Unicsissa heitä kyllä piisaa laidasta laitaan. Lampe (Maciej), Rizvic (Hasan), Venäjän maajoukkueeseenkin ehtinyt McCarty (Kelly), Veremeenko (Vladimir), Vranes (Slavko) ja niin edelleen, luettelee Salminen.

Täsmäase Lampeen ei varaa keskittyä liikaa

Ruotsissa varttunut ja NBA-kokemusta omaava puolalaissentteri Lampe tuikkii Unicsin tähtenä Popovicin poissa ollessa. Maccabi Tel Avivista viime tammikuussa Unicsiin siirtynyt Lampe valittiin VTB-liigan toisen ottelukierroksen MVP-pelaajaksi.

- Lampe on joukkueensa täsmäase, mutta emme voi silti keskittyä häneen liikaa. Siinä tapauksessa muualta isketään varmasti lujaa ja isoin tuhoin, sanoo Salminen.

Unicsista löytyy taidon tueksi tosiaankin kokoa ja näköä.

Lampella on mittaa 210, Veremeenkolla 208, Rizvicillä 212 ja Montenegron jättiläiseltä Vranesilta peräti 230 senttiä. Joissain tilastoissa tuohon mittaan on sysätty surutta vielä sentti lisää.

- Vranes ei pelaa isoja minuuttia, mutta kyllähän hän aina muuttaa ottelun luonnetta kentällä ollessaan.

Sanomattakin on selvää, millaisen uhan Unics tuo Tapiolaan erityisesti levypallopelin osalta.

- Luvassa on kauden toistaiseksi komein peli ja toivottavasti myös yleisö ymmärtää sen arvon. Perjantai tarjoaa hienon tapahtuman koko suomalaisen koripallon mittapuussa, muistuttaa Salminen.

Honka-Unics -ottelussa pistetään samalla koreasti pakettiin VTB United-liigan A-lohkon ensimmäinen puolisko. Lohkon muut joukkueet ovat jo ehtineet pelata viisi ensimmäistä otteluaan.

Hongan Moskovassa härnäämä liigan hallitseva mestari TsSKA johtaa lohkoa puhtaalla pelillä, Lietuvos Rytasilla ja Unicsilla on molemmilla kasassa kolme, Minsk-2006:lla kaksi ja Dniprolla yksi voitto.

Hongalta oli sivussa keskiviikon Kataja-ottelusta jalkaansa potenut Corey Belser.

- Belser on kokoonpanossa Unics-ottelussa, vahvistaa Salminen.

Honka-Unics Kazan perjantaina Tapiolan Urheiluhallissa klo 18.30. URHOtv:n suora lähetys käynnistyy klo 18.25.

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia