Tästä se lähtee – Suomella edessään huippuotteluiden viikot

7.8.2009 Suomen koripallomaajoukkuetta odottaa lauantaina hikinen iltapuhde, kun se avaa taipaleensa EM-lisäkarsinnassa. Suomen ensimmäinen ”tanssikaveri” karsintakarkeloissa on Ranska, joka marssittaa Palais de Sports de Paun 7900 katsojaa vetävän kotihallin parketilla tukun NBA-miehiä.

Hanno Möttölän kipparoima Suomi lähtee haastamaan NBA-pelaajien tähdittämää Ranskaa tiiviillä joukkuepelillä.

Antti Nikkilällä riittää Ranskan korin alla painikavereita.

Lisäksi Tony Parkerin Ranskalla löytyy tulivoimaa ja urheilullisuutta vaikka muille jakaa.

TV Viisi näyttää Ranska-Suomi-ottelun suorana lähetyksenä lauantaina. Kuvassa Suomen Shawn Huff.

Upean Palais de Sports de Paun lehterit täyttyvät lauantaina ääriään myöten - ottelu on loppuunmyyty.

Järjestäjät ainakin uskovat Tony Parkerin pelaavan lauantaina Suomea vastaan. Kuvat: Tomi Kaminen & FIBA Europe/ Ciamillo-Castoria & Francois Perthuis.

Ranska ennätti jo oman urakkansa aloittaa keskiviikkona, jolloin se haki Italiasta arvokkaan vierasvoiton jatkoajan jälkeen (80-77). Silmä kovana ottelun seurannut Suomen maajoukkue veti kahden koripallojättiläisen taistosta kaksi selkeää johtopäätöstä; vastaan on tulossa kaksi atleettista joukkuetta, joiden joukkuepeli ei vielä ole täysin raiteillaan.

- Ei Ranskan ja Italian joukkuepeli vielä tosiaan valmiilta näyttänyt. Joukkueissa on paljon nuoria NBA-pelaajia, joilla on hirveät näyttöhalut. Kaikilla on parhaat pelaajat koossa ja kova yritys päällä. Meidän pitää pitää pakkamme kasassa. Jos pystymme viisikkona olemaan vahvempia kuin viisi yksilöä, niin tulosta voi tulla, arvioi maajoukkueen kapteeni Hanno Möttölä.

- Hyvän päivän me tarvitsemme, se on selvä. Ranska on todella urheilullinen joukkue. Jos ryhdymme heidän kanssaan juoksu- tai hyppykilpailuun, niin sen leikin häviämme varmasti. Ranskalaisista muutama olisi varmasti lähtenyt Kalevan kisoista mitali kaulassa, Möttölä jatkaa.

Lauantaisen Ranska-ottelun jälkeen Suomi kohtaa Vantaan Energia Areenalla tiistaina 11.8. Italian. Ranska saapuu Suomen vieraaksi maanantaina 17.8. ja Italiassa Suomi piipahtaa 20.8.

Puolustus tositestiin

Perjantai-aamuna kohti Pauta matkanneen Suomen maajoukkueen kokoonpano on saanut vahvistusta sitten viimeisen valmistavan maaottelun, kun viime sunnuntain voitokkaasta Uusi-Seelanti-ottelusta sivussa olleet Samuel Haanpää ja Vesa Mäkäläinen ovat päässeet pelikuntoon.

Haanpään menoa on hidastanut lievä polvivamma ja vuoden puolustuspelaajaksi, vuoden kehittyneimmäksi sekä liigafinaalien MVP:ksi valittu Mäkäläinen on puolestaan potenut sinnikästä flunssaa. Molemmat kuitenkin pystyivät kuluvalla viikolla jo täysivauhtisiin harjoituksiin.

- Santtu (Haanpää) ja Vesa tuovat meille hieman lisää kokoa. Kummatkin ovat vasta toipuneet, joten on vaikea vielä sanoa kuinka paljon heitä pystyy käyttämään, pohdiskeli Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomen valmistautumisjakso tuotti voitot Afrikan mestari Angolasta, Hollannista, Virosta ja Uudesta-Seelannista. Tappiollisissa Portugali-, Brasilia-, Unkari- ja Ruotsi-peleissä Suomen korisukka heilui keskimäärin 83 pisteen edestä. Valmistautumisjakson aikana Suomea vastaan tehtiin kolmesti yli 90 pistettä.

- Puolustuksemme ei ole ollut vielä viimevuotisten EM-karsintapelien tasolla. Tosin ei se ollut sitä viime vuoden valmistautumisjaksonkaan aikana. Tulevissa otteluissa peruskysymys kohdallamme on kuinka paljon saamme itsestämme irti yksilöinä ja yhdessä, Dettmann aprikoi.

Lauantaina Suomen puolustuspeli joutuu heti alkajaisiksi kovaan testiin, sillä tulivoimaa Ranskalla riittää. Huippunopea ja –ketterä Parker on luku sinällään, josta kertoo miehen tämän kauden NBA-keskiarvo 22,0 pistettä ottelua kohden sekä yhden ottelun korkein noteeraus, huimat 55 pistettä.

Mutta Parkerin varaan Ranskan ei tarvitse korintekoaan missään vaiheessa jättää – siitä pitävät huolen ulottuva ja liukasliikkeinen Nicolas Batum, korkealta ja kovaa palloa alaspäin lyövä Florent Pietrus, luontainen korilinko Nando De Colo, monipuolinen Boris Diaw ja härkämäinen sentterikaksikko Ronny Turiaf-Johan Petro.

Ranska-Suomi käynnistyy lauantaina käynnistyy lauantaina 8.8. klo 21 Suomen aikaa. TV Viisi näyttää kamppailun suorana lähetyksenä, jonka studio-osuus käynnistyy jo klo 20:30.

Raaka, raaempi, EM-lisäkarsinnat

EM-lisäkarsintojen pelitapa on julmaakin julmempi – kuusi joukkuetta kahdessa lohkossa ja lopulta kuusikosta vain yhdelle on paikka auringossa.

Erityisen armoton on pelin henki Suomen edustamassa B-lohkossa, jossa suomalaiset kilvoittelevat 2000-luvulla arvokisojen finaaleissakin esiintyneiden Italian ja Ranskan kanssa. Jo etukäteen on selvää, että jompikumpi – tai Suomen yltäessä superyllätykseen jopa molemmat – mahtimaista jää varmuudella ilman kisalippuja. Mikäli ei ole EM-kisoissa, tarkoittaa se koripallon karsintajärjestelmissä myös sitä, ettei ole mahdollisuuksia selviytyä ensi vuoden MM-kisoihin.

- Ennakkoasetelma on hyvä osoitus siitä kuinka laaja-alaisesta kilpailusta koripallossa on kyse ja kuinka pienillä marginaaleilla pelataan, muistuttaa Dettmann.

Lisäkarsinnan A-lohkossa pelaavat Belgia, Bosnia-Hertsegovina ja Portugali. Lohkovoittajat kohtaavat kaksiosaisessa pudotuspelisarjassa 27.8. ja 30.8. Voittaja jatkaa matkaansa suoraan Puolaan, jossa pelataan EM-lopputurnaus 7.-20.9.2009.

Suomen kokoonpano Ranskaa vastaan

#

Etunimi

Sukunimi

Pituus

Syntynyt

Seurajoukkue

4

Mikko

Koivisto

194

18.04.1987

UNC-Greensboro (USA)

5

Antti

Nikkilä

210

25.08.1978

free agent

6

Kimmo

Muurinen

202

23.02.1981

free agent

7

Shawn

Huff

198

05.05.1984

BC Kavala (GRE)

8

Gerald Jr.

Lee

208

23.11.1987

Old Dominion (USA)

9

Samuel

Haanpää

203

27.09.1986

free agent

10

Tuukka

Kotti

205

18.03.1981

free agent

11

Petteri

Koponen

194

13.04.1988

Virtus Bologna (ITA)

13

Hanno

Möttölä

209

09.09.1976

free agent

14

Petri

Virtanen

183

18.09.1980

Kataja, Joensuu

15

Teemu

Rannikko

189

09.09.1980

free agent

22

Vesa

Mäkäläinen

200

03.09.1986

Plannja Luulaja (SWE)

Päävalmentaja

Henrik

Dettmann

Valmentaja

Pekka

Salminen

Lue myös seuraavat artikkelit

 
26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

5.7.2018 10:49 Susijengi

Susijengin Islanti-ottelussa tehtiin Euroopan karsintojen yleisöennätys

Maanantaina loppuunmyyty Hartwall Arena todisti, kun Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena.

3.7.2018 10:58 Susijengi

Miten jatkossa? Näin jatkuu Susijengin matka kohti Kiinan MM-kisoja

Susijengi eteni maanantai-iltana lohkokakkosena jatkoon omasta MM-karsintojen alkulohkostaan peittoamalla Islannin täpötäyden Hartwall Arenan valvovan silmän alla. Susijengillä on edessään syys-, marras- ja helmikuussa pelattavat kivikovat karsintaikkunat.

29.6.2018 21:19 Susijengi

Susijengi taipui Tshekin kovassa käsittelyssä – Nuutinen Suomen valopilkku

Tshekin fyysisyys hyydytti Susijengin Pardubicessä, ja sinnikkäästä taistelusta huolimatta suomalaiset joutuivat Tshekistä kotimatkalle 77-73 (37-36) -tappio niskassaan. MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen ratkaisut nähdään maanantaina.

25.6.2018 21:24 Pääjuttu

Susijengi karisti Viron MM-kenraalissa, Markkanen pani ranttaliksi

Susijengi jätti vähän jossiteltavaa Hartwall Areenalla, kun suomalaiset löylyttivät Viroa tuplamaaotteluiden toisessa osassa 95-76 (43-24). Kesän ensimmäisen esiintymisensä susipaidassa tehnyt Lauri Markkanen kuritti Viroa 23 pisteen ja 12 levypallon arvoisesti.

21.6.2018 22:04 Pääjuttu

Susijengi selviytyi Saku Suurhallin hermopaineesta, tulokkaat toivat virtapiikin

Susijengin eläimellinen puolustus poiki ensin jatkoajan ja sen jälkeen 69-76 (38-37) -jatkoaikavoiton Virosta valmistavassa maaottelussa Saku Suurhallissa, Tallinnassa.

Näytä lisää vastaavia