Honka heittämään kapuloita Lietuvos Rytasin rattaisiin

3.1.2011 Espoon Honka käynnistää koripallon kansainvälisen VTB United-liigan runkosarjan toisen puoliskon keskiviikkona kotiottelulla Liettuan kaksi viimeistä mestaruutta nimiinsä vienyttä Lietyvos Rytasia vastaan. Honka on hävinnyt kivenkovassa A-lohkossa viisi ensimmäistä otteluaan, mutta Euroliigassakin 16 parhaan joukkoon tiensä raivannut Rytas taistelee yhä tiukasti toisesta jatkopaikasta venäläisjoukkueiden TsSKA Moskovan ja Unics Kazanin takana.

Jukka Matisen edustama Honka saa vieraakseen keskiviikkona kaksi viimeistä Liettuan mestaruutta voittaneen Lietuvos Rytasin.

Liettuan maajoukkuemies Simas Jasaitis on Rytasin tuorein rekrytointi.

Lietuvos Rytasin peliä pyörittää entinen yliopistotähti Khalid El-Amin.

Liettualaislupaus Jonas Valanciunas johdatti maansa viime kesänä 18-vuotiaiden Euroopan mestaruuteen ollen kisojen MVP. Hänestä veikataan ensi kesän NBA Draftin kärkipään varausta. Kuvat: Francois Perthuis & FIBA Europe / Ciamillo-Castoria.

- Haluamme jälleen Final Four -vaiheeseen ja meille kelpaavat jatkossa vain voitot. Unics- ja TsSKA-ottelut ovat avainasemassa. Kaikki on edelleen omissa käsissämme, muistuttaa Rytasin serbivalmentaja Alexandar Trifunovic.

Rytasin ja Hongan ensimmäisen kohtaaminen päättyi marraskuun puolivälin tuntumassa Vilnassa kotijoukkueen 20 pisteen voittoon. Rytas otti otteluun lentävän lähdön viemällä ensimmäiset viisi minuuttia kylmästi 17-4.

Jatkossa Honka pystyi härnäämään isäntiään pitkään noin kymmenen pisteen takamatkalta.

- Meidän on oltava keskiviikkona heti alusta alkaen ehdottomasti valmiimpia ja terävimpiä. Jos pystymme roikkumaan vastustajan kannassa, niin kotiottelussa kaikki on mahdollista. Rytas on nyt yhteispeliltään valmiimpi joukkue marraskuuhun verrattuna, mutta niin olemme mekin, sanoo Salminen.

Jasaitis täydentää Rytasin tähtikaartia

Lietuvos Rytas saapuu Espooseen vieläkin vahvemmalla nipulla, minkä Honka kohtasi edellisellä kerralla. Vuodenvaihteessa turkkilaisseura Fenerbache Ulkerin riveihin siirtyneen legendaarisen Sarunas Jasikeviciusin, 34, pesti jäi Rytasissa vain kahden VTB-liigan ottelun mittaiseksi, mutta Vilnan koripalloylpeys ei aikaillut uudessa värväyksessään.

Joukkue kuittasi Jasikeviciusin siirron välittömästi hankkimalla toisen kovan paluumuuttajan, eli Liettuan maajoukkueen avausviisikon miehen, 28-vuotiaan ja 202-senttisen Simas Jasaitisin.

- Huippupelaaja. Hän heittää kolmoset sisään ja hakee hanakasti levypalloja sekä riistoja, Salminen luonnehtii Jasaitisia.

Jasaitis lukeutui viime syyskuussa Turkin MM-kisoissa pronssia voittaneen Liettuan tärkeimpiin pelaajiin. Hän heitti 14 pistettä ja poimi kymmenen levypalloa pronssipelissä Serbiaa vastaan.

Sarunas Marciulionisin kuuluisan koripallokoulun kirkkaimpiin helmiin lukeutuva Jasaitis edusti Rytasia edellisellä kerralla kausina 2001-06.

Sen jälkeen hän on pelannut Maccabi Tel Avivissa, Tau Ceramicassa, Juventut Badalonassa ja viimeksi Galatasarayssa.

“Bjelica on vaikein vastustaja Hongalle”

Rytasin riveissä tuikkii Jasaitisin lisäksi myös melkoinen liuta muita tähtiä. Heistä päällimmäisinä esiin nousevat Liettuan maajoukkuemies ja VTB-liigan tarkimpiin kolmospyssyihin lukeutuva Martynas Gecevicus ja montenegrolainen Milko Bjelica. Gecevius on ollut VTB-liigassa joukkueensa tehomies 13,5 pisteen keskiarvolla.

- Pidän 208-senttistä Bjelicaa silti vaikeimpana vastustajana meille.

Rytasista löytyy laajalta rintamalta kokoa ja urheilullisuutta nyt kun vielä Newleykin (Brad) on kuntoutunut. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät, kuinka kovasta joukkueesta on kyse, vinkkaa Salminen.

Rytasin peliä pyörittää vankkarakenteinen amerikkalaisapu Khalid El-Amin, jonka käsistä on lähtenyt 2,8 koriin johtanutta syöttöä ottelua kohden.

- Kyllähän liettualaiset osaavat tunnetusti heittää. Meidän on pyrittävä pakottamaan Rytas huonoihin heittoihin ja oltava vahvoja levypallopelissä.

Siinä on meidän mahdollisuutemme, tähdentää Salminen.

Williamson toipumassa pelikuntoon

Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Hongan John Williamson on ollut VTB-liigan toiseksi kovin levypallomies lukemin 8,6. Flunssainen Williamson oli sivussa sunnuntaina, kun Honka kaatoi kotonaan Korisliigan pyörteissä Lappeenrannan NMKY:n.

- Pelaajan terveys on tärkeintä, mutta eiköhän Williamson ole pelikuntoinen keskiviikkona, toteaa Salminen.

Rytasin ykkönen irtopalloissa (6,0) on ollut vasta 18-vuotias ja 210-senttinen sentteri Jonas Valanciunas.

- Tämä kaveri tulee olemaan korkealla NBA:n varaustilaisuudessa, arvioi Salminen saaden tukea mm. Draftexpress.com-sivustolta, joka veikkaa Valanciunasista ensi kesän nelosvarausta.

VTB United liigan A-lohkon kärjessä häärää hallitseva mestari, kaikki viisi otteluaan voittanut Moskovan TsSKA. Unics Kazanilla on koossa neljä, Lietuvos Rytasilla kolme ja valkovenäläisellä Minsk-2006:lla kaksi voittoa. Ukrainalaisella Dniprolla on puolestaan plakkarissaan yksi voitto, jonka se kuittasi jatkoajan jälkeen lokakuun alkupuolella Espoossa.

Honka-Lietuvos Rytas keskiviikkona klo 18.30 Tapiolan Urheiluhallissa.

Henkilöt

Asiat

 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

18.4.2024 09:01 Seurauutinen

Seurauutisia #86: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa seuroille 3,8 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

16.4.2024 21:19 Miesten I divisioona B

Lappeenrannan NMKY I divisioona B:n mestaruuteen liki tuhatpäisen kotiyleisön edessä

Lappeenrannan NMKY kaatoi neljännessä finaalissa Karkkilan 81–72 (35-35) ja vei Divari B:n mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

Näytä lisää vastaavia