Suomi hullaannutti Ranska-voitollaan täyden katsomon

17.8.2009 Jatkonsa EM-karsintojen päätösvaiheessa jo perjantaisella Italia-voitolla varmistanut huippumaa Ranska joutui lähtemään Vantaan Energia Areenalta maanantai-iltana tyhjin käsin. Kesän parhaaseensa yltänyt kotijoukkue Suomi otti EM-karsintaottelun haltuunsa lopullisesti viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Ottelun sankariksi nousi Teemu Rannikko, joka nosti hurmioituneen kotiyleisön istuimiltaan 17 sekuntia ennen loppua säkkiin uponneella kolmosellaan. Suomi avasi EM-jatkokarsintojen voittotilinsä lukemin 77-73 (33-36).

Teemu Rannikko juhli "maajoukkueuransa makeinta voittoa", kun huippumaa Ranska kaatui suomalaisten käsittelyssä.

NBA-supertähti Tony Parker uurasti yli 30 minuuttia, mutta pysyi läpi ottelun Petteri Koposen puolustuspihdeissä.

Petri Virtanen osui kolmessa kolmosessaan mainioon aikaan.

Suomen joukkuepuolustusta ihaili Energia Areenalla 3354 katsojaa, joka on maajoukkueen ennätysyleisö nykyisessä kotiluolassa.

Shawn Huff leijaili ranskalaispuolustuksen keskeltä seitsemän pistettä Suomelle.

EM-mitaleille tähtäävälle Ranskalle ja Parkerille tappio Suomelle oli lisäkarsintojen ainoa.

Seuraavaksi Suomi ja Petteri Koponen lähtevät haastamaan Italiaa. Kuvat: Tomi Kaminen.

Rannikolle tarjottiin ratkaisupaikkaa jo viikkoa aiemmin Italia-ottelun viimeisillä sekunneilla. Rannikon ranne ei tuolloin saanut saatettua leipäheittoa sukan sisälle asti, mutta Ranska-ottelussa tilanne oli toinen.

- Viime kerralla käsikirjoitus päässä oli sama, mutta näyttelijä vain epäonnistui, naurahti Ranskaa kaikkiaan 21 pisteellä (kolmoset 5/12) ja kahdella korisyötöllä rankaissut "Rauta-Rannikko".

- Jos jollekin suo tuon lopun onnistumisen, se on Teemu. Kova ratkaisu kovalta mieheltä, suitsutti maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Vaikka ottelun lopputuloksella ei käytännössä ollut merkitystä jatkopaikkansa jo varmistaneelle Ranskalle, NBA- ja Euroliigapelaajia tulviva joukkue ei tullut Vantaalle löysäilemään. Korinalusjättiläinen Ronny Turiaf pelasi ottelussa vain vajaat yhdeksän minuuttia, mutta nilkkavammasta toipuva San Antonio Spursin miljoonatähti Tony Parker uurasti yli 30 minuutin verran ja Charlotte Bobcatsin Boris Diaw 29 minuuttia.

Suomi onnistui kuitenkin riisumaan Ranskan tehokkaasti aseista; erinomaisen ottelun pelannut Petteri Koponen puolusti Parkerin (pelitilanneheitot 2/14) parkettiin, jonka lisäksi Suomi sai eliminoitua Ranskan 5-5-hyökkäyksen puolustamalla screenit alakautta ja keskittymällä laiskahkon toisen kymmenminuuttisen jälkeen entistä tiukemmin apupuolustukseen ja sulkupeliin.

- Ranskan pelissä ei välttämättä paljon heikkouksia ole, mutta pystyimme hyödyntämään muutamat, vähäiset heikkoudet erinomaisesti. Tunsimme Ranskan pelitavan erittäin hyvin ja tiesimme täsmälleen, mitä he hyökkäyspäässä tekevät. Ei tällainen voitto ihan jokapäiväistä leipää ole, rummutti Dettmann.

Rannikko ja Koponen loppuhetkien sankarit

Runsaan viikon takaisessa vierasottelussa Ranskan Paussa Suomi sinnitteli isäntäjoukkueen vanavedessä erinomaisella kolmen pisteen heittopelillään, mutta kotiottelussa sinivalkoisten arsenaali ei rajoittunut kaukoheittoihin. Ranskan isot miehet Ian Mahinmi ja Ali Traore saivat nosteltua muutaman ilmaisen kupin Suomen puolustuspään nukahduksista, mutta muutoin Suomen puolustus oli erinomaista. Etenkin Diaw ja Parker näyttivät paikoin äärimmäisen turhautuneilta, kun nopeat rytminvaihdokset ja takapuoli edellä korille pakittaminen eivät saaneet suomalaispelaajia kintereiltä. Lisäksi Suomen huolellinen pallonkäsittely takasi, että Ranska ei päässyt hyödyntämään täsmäasettaan, nopeaa hyökkäystä.

Myös Suomen hyökkäyspäässä jälki oli tuloksellista. Ratkaisuja etsittiin maltilla, eikä kotijoukkue jäänyt arkailemaan Ranskan korin alle ajamista, vaikka Boris Diaw ja Ronny Turiaf lähettivät ottelun alkuvaiheilla pari suomalaisajoa katsomon puolelle.

- Tätä me tarvitsimme, voitimme hyvällä pelillä. Italia-matsissakin oltiin voitossa kiinni, mutta me tehtiin se matsi tasaiseksi vasta ihan loppuhetkillä. Nyt pistettiin Ranska vaikeaan paikkaan puolustuksella ja oltiin erinomaisia levypallopelissä, vaikka Ranskan atleettiset ja vahvat jätkät tulivat tilanteisiin täysillä, tiivisti Suomi-kippari Hanno Möttölä karsintavoiton saloja.

Jos Suomelta ei ollut löytyä vastuunkantajaa viikko sitten pelatussa Italia-ottelussa, Ranskaa vastaan ääni kellossa oli toinen. Runsaat 28 minuuttia heittopelinsä kanssa tuskaillut Rannikko syttyi ilmiliekkiin kolmannen jakson päätösminuutilla säkittäen perättäin kolmen pisteen heiton sekä sisukkaan ajon sukkaan. Päätösjakson Rannikko aloitti kolmella perättäisellä kolmosella ja viimeisteli jakson aikana kaikkiaan 15 pistettä.

Italiaa vastaan takellellut Petteri Koponen oli maanantaina silkkaa terästä. Parkerin pimentämisen lisäksi Koponen pyöritti kotijoukkueen peliä pelinrakentajan tontilla tasapainoisesti läpi ottelun ja onnistui omissa heitoissaan etenkin päätösminuuteilla juuri silloin, kun Suomen hätä oli suurin. Koposelle merkittiin ottelussa 15 pistettä, neljä levypalloa, neljä syöttöä ja kaksi riistoa. Viimeisillä minuuteilla Koponen otti Parkerilta luulot pois torjumalla kesän 2007 NBA-finaalien arvokkaimman pelaajan ajoyrityksen tylysti parkettiin.

Takakentällä erinomaisen ottelun pelasi myös vaihdosta peliin tullut Petri Virtanen, joka latoi kolme kolmen pisteen heittoa sukkaan. Suomi johti Virtasen kolmosella ottelua parhaimmillaan 66-57, kun päätösjakso oli ehtinyt vanheta kaksi ja puoli minuuttia. Viimeisillä minuuteilla joukkueen selkärangaksi nousivat kuitenkin Rannikko ja Koponen, joiden käsistä syntyi Suomen 11 viimeistä pistettä.

- Ekalla puoliajalla oli taas harvinaisen vaikeaa heiton kanssa, mutta puoliajalla kaverit vain taputtivat päähän ja käskivät jatkaa heittämistä. Virtasen Pete pisti pari isoa kolkkia sisään, Petsku (Koponen) piti Parkerin ihan täysin pihdeissään, ja omakin heitto alkoi pikku hiljaa upota. Kyllä tämä on minun maajoukkueurani isoin voitto, Rannikko huokaisi.

Suomen onnistumiset eivät kuitenkaan rajoittuneet pelkän takakentän varaan. Hurjalla latauksella otteluun lähtenyt Hanno Möttölä viimeisteli 16 pistettä ja yhdeksän levypalloa, ja hassutti ranskalaispuolustajiaan etenkin toisella puoliajalla vanhan liiton post-liikkeillään. Shawn Huff (7/6) liiteli levypalloihin voimalla ja tahdolla ja energiaa uhkunut Kimmo Muurinen (4/4) laittoi ranskalaisten kiusaksi koko kroppansa likoon molemmissa kenttäpäädyissä.

- Kyllä tämä oli koko joukkueen voitto. Pelaajia ei tarvitse erikseen motivoida, kun on tuon tason kavereita vastassa, vinkkasi Dettmann Tony Parkerin suuntaan.

Italiaan hakemaan lisää voittoja

Suomen voittoa Ranskasta seurasi Energia Areenan lehtereillä peräti 3 354 katsojaa, joka on koripallomaajoukkueen uusi ennätys Energia Areenalla. Erinomaisesti kannustanut kotiyleisö kannusti kotijoukkuetta äänekkäästi läpi ottelun, ja ylsi dramaattisilla loppuhetkillä hyvälle keski-eurooppalaiselle tasolle. Kotiyleisö ei unohtanut myöskään palkita aplodein Ranskan maajoukkueen pelaajia, joista erityisesti Parker sai joukkue-esittelyissä osakseen lämpimät suosionosoitukset.

Vaikka Ranskan nimimiehet Parker ja Diaw jäivät kauaksi parhaasta suoritustasostaan ja Ronny Turiafia ei toisella puoliajalla kentällä näkynyt, suomalaisyleisö sai esimakua Ranskan koripallon tulevaisuudesta takamiesten Antoine Diotin (15/3) ja Nando De Colon (18/2) muodossa. Diot ja De Colo olivat käytännössä ainoat ranskalaispelaajat, jotka onnistuivat päihittämään suomalaiset 1-1-ratkaisuillaan. Ali Traoren (12/3) ja Ian Mahinmin (12/5) onnistumiset rajoittuivat pitkälti onnistumisiin takaovisyötöistä.

Suomen kesän 2009 maajoukkueohjelma päättyy torstaina 20. elokuuta Italian Porto San Giorgiossa pelattavaan EM-jatkokarsintaotteluun. Vaikka Suomella ja Italialla ei ole enää mahdollisuuksia edetä karsintojen viimeiselle portaalle, voittamalla Italian Suomi sijoittuisi jatkokarsintalohkonsa kakkoseksi.

- Voittoja, voittoja, ennakoi Dettmann torstain ottelua.

- Voittaminen on keskimäärin kivempaa kuin häviäminen. Me olemme osoittaneet pystyvämme kaatamaan isoja maita, ja olimme lähellä voittoa Italiaa vastaan, vaikka emme pelanneet erityisen hyvin. Tämä matsi oli hyvää PR:aa kesän 2010 EM-karsintoja silmällä pitäen, mutta sitä ennen haetaan vielä voitto yhdestä matsista.

Dettmannin tavoin Teemu Rannikko korostaa Italia-ottelun merkitystä.

- Sillä on aina merkitystä, kun pelataan Ranskan ja Italian tasoisia joukkueita vastaan. Tällaisiin voittoihin voisi vaikka tottua.

Suomi - Ranska 77-73 (15-13, 33-36, 54-51), miesten maaottelu, EM-jatkokarsintaa, Vantaa 17.8.2009

Suomi: Teemu Rannikko 21/0, Hanno Möttölä 17/9, Petteri Koponen 15/4/4 syöttöä, Petri Virtanen 9/0, Shawn Huff 7/6, Kimmo Muurinen 4/4, Tuukka Kotti 2/2, Antti Nikkilä 2/0, Vesa Mäkäläinen 0/0, Samuel Haanpää 0/0, Mikko Koivisto 0/0, Juha Sten.

Ranska: Nando De Colo 18/2, Antoine Diot 15/3, Ian Mahinmi 12/5, Ali Traore 12/2, Florent Pietrus 5/3, Tony Parker 4/2, Boris Diaw 3/9, Alain Koffi 2/2, Aymeric Jeanneau 2/0, Ronny Turiaf 0/1, Yannick Bokolo, Edwin Jackson.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.