Vakuuttava KTP saa vastaansa nousukuntoisen Karhun

31.3.2011 Vakuuttavan runkosarjakauden päätteeksi liigataulukon toiselta sijalta pudotuspeleihin lähtevä kotkalainen KTP saa puolivälierissä vastaansa nousukuntoisen Kauhajoen Karhun. Odotettavissa on raskaan sarjan taistelu, jonka mielenkiintoisimpana taisteluparina häärivät KTP:n Jerald Fields ja Karhun Jeremiah Wood.

KTP-järkäle Jerald Fieldsin pysäyttämiseksi tarvitaan voimaa.

Karhulla on tarjota Fieldsille vastus karhumaisen Jeremiah Woodin (kuvassa) muodossa.

Ray Ailuksen johtama KTP nousi runkosarjan päätöskierroksella kakkoseksi ja voitti 13 viimeisestä pelistään yhdeksän.

Myös Vesa Mäkäläisen tähdittämä Karhu on ollut vakuuttavassa, nousujohteisessa vedossa viime kuukausina. Kuvat: Kai Kilappa & Francois Perthuis.

Perinteikkään KTP:n pelikausi 2010/11 sai räjähtävän lähdön, kun Ray Ailuksen valmentama joukkio haki runkosarjan ensimmäisestä 16 ottelustaan 15 voittoa. Tammikuisen yskähtelyn jälkeen kotkalaiset ovat palanneet päiväjärjestykseen hakemalla helmi- ja maaliskuun 14 ottelustaan yhdeksän voittoa, mukaan lukien vakuuttavat vierasvoitot Espoosta ja Joensuusta.

- Askel askeleelta on menty eteenpäin, tiivistää Ailus runkosarjakauden.

KTP:lla on käytössään liigan ehkä tehokkain ulkomaalaiskolmikko. Suomalaisille jo entuudestaan tutut Jerald Fields ja Jeb Ivey ovat saaneet rinnalleen kanadalaislaituri Sefton Barrettin, joka oli runkosarjan aikana joukkueensa ykköstykki 19,4 pisteen keskiarvolla. Kuitenkin myös kotkalaisten kotimainen pelaajarotaatio kestää vertailun mihin tahansa muista liigan ennakkosuosikeista - suomalaistunut havaijilaissentteri Clifton Jones, tarkkakätiset Mikael Holme ja Juho Lehtoranta sekä puolustuspään erikoismiehet Ville-Pertti Lind ja Jussi Eskola ovat kaikki näytelleet suurta roolia KTP:n runkosarjamenestyksessä.

- Hakiessaan ulkomaalaispelaajia jokainen joukkue tähtää siihen, että hankitut pelaajat olisivat liigan parhaat. Fields, Ivey ja Barrett eivät kuitenkaan olisi niin hyviä kuin he ovat, jos suomalaispelaajamme eivät olisi hoitaneet omaa tonttiansa. Tärkeintä on se, että meillä on joukkue, joka osaa pelata yhteen, Ailus linjaa.

Kauhajoen Karhua Ailus kuvailee vaaralliseksi joukkueeksi. Joukkueiden kaksi edellistä kohtaamista ovat päättyneet Karhun voittoon. Vaikka korinaluskaksikko Jeremiah Wood-Vesa Mäkäläinen muodostaa Karhun selkärangan, Ailus antaa tunnustuksen koko joukkueelle.

- Wood ja Mäkäläinen ovat kovia pelaajia, mutta koko Karhun joukkue on täynnä kokemusta nuorten maajoukkuetasolta. Nuoret pelaajat ovat viimeisen kahden vuoden aikana saaneet vastuuta ja peliaikaa, ja koko joukkue on nostanut tasoaan. Kun valmentajakin on "ihan kohtalainen", meillä on paljon asioita, jotka pitää ottaa huomioon puolivälieriin valmistautuessa.

Tammivaara: "Pienet asiat ratkaisevat"

Kauhajoella odotetaan Karhun seurahistorian ensimmäisiä pudotuspelejä kasvavan innostuksen vallassa. Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara luottaa pohjanmaalaisen yleisön kannustukseen väkivahvaa KTP:ta vastaan.

- Kauhajoella on aika kova sutina käynnissä. Odotukset ovat isot ja seuran toimistolla yritetään ennakoida lippujen menekkiä. Uskomme, että otteluissa KTP:ta vastaan saadaan täyden kotikatsomon tuki.

Miesten maajoukkueen ex-päävalmentaja, pitkään Saksassakin valmentanut Tammivaara vastaanotti Karhun päävalmentajan tehtävät juuri ennen vuodenvaihdetta, kun syyskaudella joukkuetta valmentanut Timo Hakamaa koki valmentajan tehtävät liian kuormittaviksi siviilityönsä ohella. Viimeisten vuosien aikana Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentajana toiminut Tammivaara paluu kotimaiseen pääsarjaan on sujunut mallikkaasti - Karhu on voittanut uuden valmentajansa alaisuudessa 23 ottelusta 13.

- Takana on erittäin antoisat kolme kuukautta. Olemme päässeet hyvään rytmiin ja pudotuspelit tulevat oikeaan paikkaan. Meillä on hyvä momentum päällä.

KTP-ottelusarja ratkeaa Tammivaaran arvion mukaan pieniin asioihin. Kotkalaiset ovat hävinneet kaksi edellistä otteluaan Karhulle, mutta siitä huolimatta Tammivaara pitää KTP:ta puolivälieräsarjan ennakkosuosikkina.

- KTP ei ole turhaan liigan kakkonen, kyseessä on ehdottomasti yksi kotimaan huippujoukkueista. Puolivälierissä marginaalit ovat niin pienet, että monesti otteluiden ratkaisut tapahtuvat pienissä asioissa, kuten 1-1-tilanteissa. Pystymmekö esimerkiksi ottamaan Jeb Iveyn pelinrakentelun ja KTP:n kolmen pisteen heitot pois, ne ovat avainasioita.

Kaikki joukkueet voitettava

KTP:n rotaation puolustuksen lukkona on läpi kauden kunnostautunut Oulun NMKY:n kasvatti Jussi Eskola, joka korostaa runkosarjan toisen sijan merkitystä joukkueelleen.

- Runkosarjan toiseksi viimeinen ottelu Kouvoja vastaan ei ollut meiltä kovinkaan hyvää peliä, joten oli tärkeää päättää runkosarja voittoon ja hyviin fiiliksiin. Joukkueen tunnelma on hilpeä ja odottava, ja meillä on kova luotto mahdollisuuksiimme voittaa mestaruus.

Eskola pitää valmentajansa tavoin Kauhajoen Karhua vaikeana avausvastustajana. Tästä huolimatta Eskola ei tahdo korostaa yksittäisen vastustajan merkitystä.

- Karhu on erinomainen joukkue, mutta totuus on se, että pudotuspeleihin pääsee kahdeksan joukkuetta, joista jokainen on ansainnut paikkansa siellä. Huonoja vastuksia ei ollut kenellekään jaossa. Kolme joukkuetta on pystyttävä kaatamaan, jos mestaruuden tahtoo voittaa.

Sarjasijoitusta ei katso myöskään Kauhajoen Karhun kanssa alkukaudella kotimaisen koripalloväen yllätykseksi sopimuksen tehnyt Vesa Mäkäläinen. Vaikka Karhu päätti runkosarjan seitsemänteen sijaan, Pohjanmaalla tähdätään mestaruuteen.

- On ihan turha pelata tällä tasolla koripalloa, jos ei tavoittele mestaruutta. Monet varmaan pitäisivät yllätyksenä sitä, jos me saisimme Pantteri-patsasta kauden lopussa nostella, mutta meillä on mielestämme oikein hyvät mahdollisuudet siihen.

Mäkäläisen lisäksi Karhun kokoonpanosta viime vuosina finaalikokemusta on nauttinut joukkueen ykkösjyrä Jeremiah Wood. Mäkäläinen ja Wood kohtasivat keväällä 2009, jolloin Mäkäläisen Lahti pyyhkäisi Woodin Katajan tieltään finaaleissa otteluvoitoin 3-0. Kyseisissä finaaleissa Mäkäläisen hiillostukseen hermostunut Wood on tällä kaudella nauttinut pelaamisesta parin vuoden takaisen pimentäjänsä kanssa.

- Mietin kyllä ennen ekoja treenejä, että mitenköhän Jeremiah muistelee kevään 2009 finaaleita, mutta hyvä vastaanotto sieltä tuli. Olimme alkukaudesta molemmat hetken loukkaantuneita ja muistelimme hyvillä mielin kyseistä finaalisarjaa. Jeremiah sanoikin, että hyvä, että pelaamme tänä vuonna samassa joukkueessa, Mäkäläinen naurahtaa.

Runkosarjan kohtaamiset

16.10.2010 Karhu – KTP 79–88 (36–49)
08.12.2010 KTP – Karhu 92–76 (43–45)
21.01.2011 Karhu – KTP 93–84 (42–40)
09.03.2011 KTP – Karhu 90–94 (48–56)

Keskinäisten otteluiden hahmot

KTP:
Jerald Fields: Pts 19,3, Lev 6,5, Sy 3,8, Ri 2,3, Bl 2,3, 2P 61,4 %, 3P 16,7 %, 1P 68,0 %
Jeb Ivey: Pts 18,5, Lev 3,3, Sy 4,0, Ri 1,3, 2P 42,4 %, 3P 35,5 %. 1P 92,9 %
Sefton Barrett: Pts 14,3, Lev 6,8, Sy 1,3, Ri 1,3, Bl 1,3, 2P 51,1 %, 3P 22,2 %, 1P 77,8 %
Mikael Holme: Pts 12,5, Lev 1,8, Sy 1,3, Ri 1,5, 3P 43,5 %, 1P 62,5 %

Karhu:
Steffan Johnson (2 ottelua): Pts 22,5, Lev 5,0, Sy 3,5, Ri 1,0, 2P 100,0 %, 3P 46,2 %, 1P 62,5 %
Vesa Mäkäläinen: Pts 17,8, Lev 9,3, Ri 1,0, 2P 76,2 %, 3P 53,9 %, 1P 62,1 %
Walter Baxley (2 ottelua): Pts 16,5, Lev 4,0, Sy 1,0, Ri 1,0, 2P 43,8 %, 3P 33,3 %, 1P 76,5 %
Jeremiah Wood: Pts 16,0, Lev 12,0, Sy 3,3, Ri 2,0, Bl 1,0, 2P 59,5 %, 1P 52,2 %

Otteluparin tärpit

… KTP oli alkukaudella Korisliigan ylivoimaisesti kuumin joukkue voittamalla 16 ensimmäisestä ottelustaan 15. Tammi-helmikuun taitteessa kotkalaiset hävisivät viisi perättäistä ottelua, mutta palasivat sittemmin raiteilleen ja voittivat runkosarjan viimeisestä 13 ottelustaan yhdeksän.

… KTP saavutti ensimmäisenä suomalaisena pääsarjajoukkueena seurahistoriansa 1000. voiton 14.2., jolloin joukkueen 19-vuotias takamies Robert Juvonen heitti kotkalaiset viimeisellä sekunnilla 110–109-jatkoaikavoittoon Lappeenrannan NMKY:sta. KTP pelasi ensimmäisen ottelunsa SM-sarjassa 27.1.1957 ja on voittanut yhteensä kuusi SM-kultaa ja yhdeksän cupin mestaruutta.

… Kauhajoen Karhu aloitti kauden voittamalla 12 ensimmäisestä ottelustaan kahdeksan, mutta hävisi 14.11. – 7.1. välisenä aikana 13 ottelustaan 11. Valmentaja-, pelaaja- ja kotisalivaihdosten jälkeen Karhu on ollut vakuuttava: runkosarjan viimeisestä 19 ottelusta 13 voittoa. Kevään 2011 pudotuspelipaikka on Kauhajoen Karhun seurahistorian ensimmäinen.

… Puolivälieräsarjassa kohtaa kaksi amerikkalaispelaajaa, jotka ovat kuluneet viime kausina tahoillaan Korisliigan parhaimmistoon: KTP:n Jerald Fields valittiin liigan vuoden ulkomaalaispelaajaksi keväällä 2007 ja Karhun Jeremiah Wood on voittanut urallaan niin Korisliigan piste-, levypallo-, syöttö- kuin riistotilastonkin. KTP:n päävalmentaja Ray Ailus on valmentanut urallaan sekä Fieldsiä että Woodia.

Otteluparin perustiedot

Lue myös seuraavat

 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia