Täysillä jokaiseen tilanteeseen

17.11.2005 Naisten SM-sarjajoukkue BC Nokiasta nousee useimmiten esiin taitavat vahvistukset sekä joukkueen pistenikkarit. Koris.net poimi haastatteluun joukkueen todellisen tsempparin Venla Kuuselan, joka pistää itsensä täysillä peliin joka tilanteessa kolhuja pelkäämättä.

Miten aloitit pelaamisen? Aloitin kahdeksan vuotiaana. Olisin halunnut ensin kokeilla jalkapalloa, mutta isäni houkutteli minut koripallon puolelle mm. sanomalla, että sen lajin kautta pääsee paremmin ulkomaille pelaamaan ja ensimmäisistä treeneistä innostus lähti. Sen jälkeen ei ole mielessä käynyt kertaakaan lopettaminen.

Olet aina pelannut Suomessa Nokialla, miksi? Olen aina viihtynyt Nokialla hyvin, joten ei ole ollut tarvetta vaihtaa joukkuetta. Niin ja täälläpäin Pyrintöhän on se ns. vihollinen, joten se kai on merkki jonkinlaisesta seurauskollisuudesta. Nokia on koripallokaupunki, joten olisi todella vaikeaa lähteä muualle. Pelasin kuitenkin Ruotsissa, joten voi sanoa, että jossain muuallakin on tullut kokeiltua pelaamista.

Mitä uutta tuli koripalloon Ruotsissa, millaista oli pelata siellä? Viihdyin hyvin Växjössä. Isoin huomioni oli siinä, että Ruotsissa pelaajien psyykkaaminen oli isompi osa valmennusta. Esimerkiksi, kun lähdin Ruotsiin, pidin itseäni huonona puolustajana, mutta siellä valmentaja koko ajan sanoi, että osaan ja että olen hyvä puolustamaan. Sitä kautta itseluottamus kasvoi ja uskon, että puolustuspelaaminen sujuu nykyään paremmin.

Olet BC Nokian taistelija, mitä itse ajattelet tästä roolistasi?  Kyllä se on minun roolini. En ikinä anna periksi vaikka mikä olisi. Tulee mustelmia tai ei, niin jos mennään, niin mennään täysillä. Nautin pelaamisesta niin paljon, että olen valmis tekemään mitä tahansa, jotta voittaisimme. Halu voittaa on ehkä se juttu, mistä kaikki lähtee.

On kerrottu, että olet antanut koko sydämesi koripallolle, näinkö se on? No joo, voihan sen noinkin sanoa. Kai olen sellainen, että jos koriksessa menee vähän huonommin, niin se vaikuttaa kaikkeen elämiseen. Muutenkin seuraan kaikkea koripalloa paljon. Käyn katsomassa junioreiden pelejä, jos vain pääsen. Olen aina paikalla, kun korista on jossain.

Miten näet seuratyön, miten pelaajana sen kokee?  Kyllä ainakin minä sen huomaan. Kun esimerkiksi isäni (Matti Kuusela) teki kausijulkaisua, niin näin miten paljon hän näkee vaivaa, että se ilmestyy ajoissa ja on hyvä. On hienoa, että olemme myös menestyneet, koska tiedämme, miten paljon taustajoukot tekevät hommia. Välillä tietysti, kun käyn kotona kylässä, niin siellä on hermo vähän kireällä, koska on niin paljon asioita, joita pitää hoitaa, mutta enimmäkseen hekin nauttivat siitä työstä. Viime kauden mestaruus oli upea palkinto kaikille.  

Harjoittelet paljon. Minkälaisia tavoitteita sinulla on koripalloilijana? Entä muuten? Joo, käyn melkein joka aamu Renatan (Kozmonova) kanssa vetämässä joko heittotreenin tai puntin tai molemmat. Tykkään harjoittelusta ja kesällä tein paljon yksinkin aamuharjoittelua. Ehkä tulevaisuudessa haluaisin saada joukkueessa jotain muutakin roolia, kuin tsempparin ja puolustajan roolin. Vähän lisää ulottuvuuksia omaan pelaamiseen. Olen treenannut heittoa paljon, sillä joskus olisi kiva päästä tekemään korejakin. Muutoin aion valmistua opettajaksi. Kasvatustiede on pääaineena ja pitkänä sivuaineena on historia. Otan sivuaineeksi mukaan myös terveystiedon, jota sivutoimisena tuntiopettaja opetan täällä Nokialla. Ajankäyttö on taitolaji. Sen voin sanoa, että jos haluaa, niin voi harjoitella kahdesti päivässä, opiskella ja lisäksi tehdä töitä. Sisua siihen kyllä vähän tarvitaan. 

On myös kerrottu, että huolehdit paljon joukkueen hyvinvoinnista kentällä ja kentän ulkopuolella, tuleeko se sinulta luonnostaan? Minulla on silloin hyvä olo, kun joukkuekavereilla on hyvä olo. Se tulee kai luonnostaan ja muutenkin elämässä ajattelen samalla lailla, kun näen, että muilla menee hyvin, niin olen itse onnellinen. Kannustuksella ja tsemppaamisella on varmasti positiivinen vaikutus joukkueeseen ja muihinkin ihmisiin.

Mestaruutta juhlittiin viime kauden päätteeksi, miltä se tuntui? Hienolta se tuntui. En kai aluksi sitä oikein edes tajunnut. Se oli niin yllätysjuttu ja olin vähän aikaa ihan pihalla, kuin unessa. Tietysti haluamme voittaa sen uudelleen ja silloin sen ehkä sitten jo tajuaisikin paremmin.

Kuinka tärkeää sinulle oli voittaa kultainen mitali?Henkilökohtaisesti mestaruuden voittaminen oli tärkeää, sillä en ole nuorena saanut mitään mitaleja tai isompia saavutuksia. Olen kuitenkin tehnyt todella paljon töitä koripallon eteen ja selviytynyt loukkaantumisten yli, joten tämä palkinto oli minulle todella tärkeä.

Naisten SM-sarja tällä kaudella? Nyt on muutama ottelu jäänyt väliin loukkaantumisen vuoksi. Mielestäni sarja on tasaisempi ja jotenkin mielenkiintoisempi, kuin viime vuonna.

Ovatko ennakko-odotukset joukkueista pitäneet paikkansa vai löytyykö yllätyksiä? No ei oikeastaan mitään yllätyksiä ole tullut eteen. Aikalailla sellaisia vastustajia on tullut vastaan, kun mitä olemme ennakoineet.

Mitä odotat Suomen Cupista ottelusta? Erosivatko alkukauden Cupin pelit SM-sarjaotteluista? Odotan voittoa. Mahdollisuudet meillä on ihan hyvät ja on hienoa, että se on TV-peli, sillä se tuo intoa ja hieman lisäjännitystä. Nyt tietysti pahin painajaiseni on se pääsenkö pelaamaan ottelussa, sillä loukkaantuminen kiusaa. Nyt on treenejäkin jäänyt väliin, joten saa nähdä miten pelaaminen sujuu. Käyn miten käy, niin jos en pelaa, niin aion kyllä täysillä kannustaa siellä penkillä.   

Kolme parasta asiaa Nokialla? Hyvin sydämelliset ihmiset, BC Nokia ja pelien tiivis tunnelma.

Kolme parasta asiaa BC Nokiassa? Taustajoukot, seurahenki/yhteishenki ja juniorijoukkueet, jotka ovat todella hyviä.

Mitä sanoisit nuorille junnuille ohjeeksi? Jos haluaa menestyä, niin pitää treenata kovaa. Määrää tärkeämpää on kuitenkin harjoittelun laatu. On esimerkiksi tehokkaampaa tehdä lyhyt heittoharjoitus keskittyneesti ajatuksen kanssa kuin heitellä palloa minne sattuu parin tunnin ajan. Harjoittelun ja koriksen tulee tietysti olla hauskaa. Tässä menestyksen avaimet.

Millainen on unelma hyökkäyksesi? Unelma hyökkäys olisi varmaan sellainen kuvio, jota on harjoiteltu joukkueen kanssa pitkään ja hartaasti. Vastustajan täydellisen pyörittämisen seurauksena aukeaa ajopaikka korille, jonka jälkeen annetaan vielä koriin johtava namupassi selän takaa.

Entä unelma puolustus? Unelmapuolustus on sellainen joukkuepuolustus, jossa koko joukkue puolustaa niin hyvin, että 24 sekuntia täyttyy ja saadaan pallo.

BC Nokia kohtaa lauantaina Pyrinnön ja sunnuntaina pelataan kenraaliharjoitus Suomen Cupia ajatellen, kun BC Nokia kohtaa Peli-Karhut.

Naisten SM-sarjan viikonlopun ottelut:

La

19.11.2005

Huima

-

FoA

Äänekosken liikuntatalo

14:30

La

19.11.2005

Espoo

-

ToPo

Espoonlahden urheiluhalli

15:00

La

19.11.2005

PeKa

-

Catz

Karhulan liikuntahalli

15:00

La

19.11.2005

PuHu

-

Pantterit

Myyrmäen urheilutalo

16:00

La

19.11.2005

Pyrintö

-

BC Nokia

Hervannan vapaa-aikakeskus

17:00

Su

20.11.2005

BC Nokia

-

PeKa

Nokian palloiluhalli

14:00

Su

20.11.2005

Catz

-

PuHu

Lappeenrannan urheilutalo

15:00

Su

20.11.2005

ToPo

-

Huima

Munkkiniemen Yhteiskoulu

16:00

Su

20.11.2005

FoA

-

Pyrintö

Feeniks

17:00

 



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/

Henkilöt

 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

8.10.2020 08:19 Naisten Korisliiga

EBT:n Lotta Hämäläinen on jo 24-vuotiaana Korisliiga-veteraani

EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

17.1.2019 14:31 Naisten Korisliiga

Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

Näytä lisää vastaavia