Pyrintö takoi finaalisarjan alkutahdit kotivoitollaan

25.4.2011 Kevään 2011 Korisliigan finaalit alkoivat tamperelaiskomennossa, kun hallitseva mestari Pyrintö haki Joensuun Katajasta 82-73 (42-35) avausvoiton. Joensuulaiset johtivat ottelua vielä päätösjakson alussa, mutta Pyrinnön teräksenluja joukkuepuolustus salli vieraille vain 12 pistettä viimeisen kymmenen minuutin aikana. Kentän hahmo oli Pyrinnön Antwine Williams, joka tyylitteli 26 pistettä, sieppasi kuusi levypalloa ja riisti pallon viisi kertaa.

Liukas Antwine Williams oli ensimmäisen finaaliottelun hahmo: 26 pistettä, kuusi levypalloa, viisi riistoa.

Jared Newson oli Katajan tehokkain 19 pisteellään.

Antwine ja Damon Williamsin lisäksi Kenneth Lowe aiheutti joensuulaispuolustukselle harmaita hiuksia korilleajoillaan.

Pyrintö-kapteeni Antero Lehto upotti kaikki viisi kakkostaan.

Katajan Sami Lehtorannalla oli Pyrinnön sentterijättien puristuksessa vaisumpi ilta: seitsemän pistettä, neljä levypalloa. Kuvat: Tytti Nuoramo ja Kai Kilappa.

Pyrintö käytti tehokkaasti hyväkseen joensuulaisten alkuhermostuneisuutta ja oli ratkaista ottelun jo avausjaksolla juoksemalla Antwine Williamsin ja Kenneth Lowen henkilökohtaisilla ratkaisuilla runsaassa seitsemässä minuutissa 21-7-johtoon.

Kataja sai toisella kymmenminuuttisella ottelun juonesta kiinni ja jopa hallitsi paikoin pelitilanteita kolmannella jaksolla, mutta päätösjaksolla Pyrinnön joukkuepuolustus loksahti lopullisesti kohdalleen. Tamperelaiset käänsivät Katajan 59-61-johdon viidessä minuutissa 71-61-johdokseen, eikä Kataja päässyt jatkossa enää neljää pistettä lähemmäksi.

- Finaalissa on selkeästi kaksi parasta joukkuetta, ja tämä ottelu oli parasta playoff-korista, mitä olen tällä kaudella nähnyt. Meillä oli hermostunut alku, mutta pystyimme nopeasti muuttamaan puolustustamme siten, että teimme Katajasta hyppyheittojoukkueen, mietti Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola ottelua.

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala harmitteli omiensa hyökkäyspelin kurittomuutta.

- Alusta lähtien hyökkäyksemme menivät miten sattuivat. Jouduimme ottamaan vaikeita hyppyheittoja, emmekä vain siksi, että Pyrintö puolusti niin hyvin vaan myös siksi, että oma hyökkäyksemme oli kaikin puolin heikkoa.

Toijala antoi myös tunnustuksensa Pyynikin 1267-päiselle kotiyleisölle.

- Hyökkäyspäässä viestit pelaajien välillä eivät selkeästikään menneet perille asti, kun hallissa oli sen verran meteliä. Tässä vaiheessa olemme kuitenkin pelanneet niin kauan yhdessä, että sellaisen ei pitäisi haitata.

Antwine Williams johti Pyrinnön rynnistystä

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa helmikuussa Pyrintö tukki täysin Katajan tien alle Antti Nikkilän, Olli Ahvenniemen ja Damon Williamsin päivystäessä korin alla. Maanantain finaaliavauksessakin Katajan tie korille oli pitkä ja kivinen, mutta siitä huolimatta joensuulaiset onnistuivat kahden pisteen heitoissaan 51,5% tarkkuudella. Jared Newson (19/4/4 riistoa), Darren Fells (15/10) ja viisi kovaa kolmosta säkittänyt Petri Virtanen (18/0) saavat olla iltapuhteeseensa tyytyväisiä.

- Kolmannella jaksolla oli vielä hyvät mahdollisuudet voittaa, mutta ihan loppuun asti ei puristus riittänyt. Meillä oli huono lähtö peliin ja muutenkin pelimme oli ihmeen aaltoilevaa, Virtanen mietti ottelun käänteitä.

Siinä, missä edellisessä kohtaamisessa Kataja ei päässyt missään vaiheessa iskuetäisyydelle, maanantaina joensuulaiset olivat hetken jopa kuskin paikalla. Surkeasta alusta toivuttuaan Kataja vei toisen jakson ensimmäisen puoliskon 22-6 saaden Pyrinnön näyttämään hetkittäin hätääntyneeltä. Kolmannella jaksolla Newsonin ja Virtasen kovat kolmoset saivat tamperelaiset uudelleen varpailleen, mutta päätösjaksolla Katajan kaukoheitot kiersivät korirenkaan.

Pyrinnön joukkuepuolustus oli pudotuspelien edellisten kierrosten tavoin äärimmäisen vakuuttavaa hetkittäisiä nukahduksia lukuun ottamatta. Kataja teki suurimman osan pisteistään ahdistettuna eikä päässyt missään vaiheessa juoksemaan kenttää. Lisäksi tamperelaiset hallitsivat 210-senttisen Nikkilän ja 207-senttisen Ahvenniemen johdolla ilmatilaa korin alla ja repivät levypallot 37-27.

Kentän hahmo oli Pyrinnön veteraanilaituri Antwine Williams (26/6/5 riistoa), joka sai joensuulaiset turhautumaan pallonriistoillaan. Williams ei ottanut ottelussa yhtään pakotettua heittoa, vaan viimeisteli tappavan tarkasti paraatipaikoiltaan (kakkoset 6/10, kolmoset 2/5, vapaaheitot 8/9).

- Vasta ensimmäinen peli on pelattu, eikä ole vielä aihetta juhlia mitään. Sillä, kuka tekee eniten pisteitä tai pääsee puhumaan lehdistölle ottelun jälkeen, ei ole väliä. Ainoa tavoite on hakea vielä kaksi voittoa tästä ottelusarjasta, summasi Williams, joka sai tamperelaisyleisön jaloilleen upealla donkillaan Jared Newsonin yli.

Antwine Williamsin lisäksi Damon Williams (18/13) ja Kenneth Lowe (20/5) aiheuttivat ratkaisuhetkillä harmaita hiuksia joensuulaispuolustukselle. Pyrinnön suomalaispelaajista parhaassa vireessä oli kaikki viisi kahden pisteen heittoaan koriin kairannut Antero Lehto (11/0).

Toijala: Kataja jäi nälkäiseksi

Pyrinnön käskyttäjä Pieti Poikola oli avausottelun jälkeen hyvillään omiensa esityksistä. Joukkueen päätavoite - Katajan pakottaminen pois normaalista pelijärjestyksestään - onnistui.

- Jatkoa ajatellen ratkaiseva tekijä on se, pystymmekö ottamaan jatkossakin Katajan ykkösoptiot pois, ja pystyykö Kataja pelaamaan yhtä tehokkaasti kakkos- tai kolmosvaihtoehdoillaan, Poikola pohti.

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala puolestaan uskoo omiensa pystyvän parantamaan huomattavasti maanantaisesta.

- Hyökkäyspeliin jäi paljon parantamisen varaa. Meille jäi tästä ottelusta nälkä laittaa Pyrintö selkä seinää vasten.

Pyrintö johtaa finaalisarjaa voitoin 1-0. Suomen mestaruuteen vaaditaan kolme otteluvoittoa. Toinen finaaliottelu pelataan Joensuun Areenalla keskiviikkona 27. huhtikuuta klo 18:30.

Lisätietoja: Ottelutilastot

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.