Katajan Newson jääti Pyrinnön toisen finaaliottelun päätöshetkillä

27.4.2011 23:18 Joensuulainen koripalloyleisö sai keskiviikkona nähdä vertaansa vailla olevan trillerin miesten SM-finaalien toisessa osaottelussa. Kataja oli neljä minuuttia ennen loppua vajonnut kahdeksan pisteen takaa-ajoasemaan, mutta sisukas kotijoukkue kipusi väkisin tasoihin ja katkaisi Jared Newsonin kahdella jäätävällä viime hetken heitolla Tampereen Pyrinnön 18 ottelun mittaisen voittoputken pistein 75-73 (32-28). Finaalisarjan otteluvoitot ovat nyt tasan 1-1.

Jared Newson katkaisi Tampereen Pyrinnön 18 ottelun voittoputken kylmän viileillä ratkaisuillaan.

Katajan sankarikaartiin kuuluivat myös Pyrinnön isot miehet lähes yksin virhevaikeuksiin piinannut Sami Lehtoranta..

..sekä tärkeitä heittoja päätösjaksolla nakuttanut Jason Conley. Kuvat: Tytti Nuoramo, Kai Kilappa, Francois Perthuis ja Matti Koskinen.

Joensuun Areenan 1 774 -päisen kotikatsomon siimeksessä nähtiin neljä minuuttia ennen toisen finaaliottelun loppua huolestuneita ilmeitä, kun joensuulaispuolustukselle täysin pitelemätön Kenneth Lowe vei vapaaheitoillaan tamperelaiset 63-69-johtoon. Katajan päävalmentaja Jukka Toijalan pyytämän aikalisän jälkeen kentälle asteli kuitenkin sisuuntunut kotijoukkue. Päätösjakson avausminuuteilla lähes pelkkiä kolmosyrityksiä viljelleet joensuulaiset saivat hyökkäyspelinsä järjestykseen, jonka lisäksi Kataja sai tuhojaan tehneen Lowen kuriin.

Kataja hivuttautui kori kerrallaan tamperelaisten rinnalle, ja viimeisellä minuutilla esiin nousi Jared Newson, joka heitti ensiksi kolmosellaan Katajan 73-70-johtoon, ja ratkaisi ottelun säkittämällä täydestä vauhdista pitkän kahden pisteen hyppyheiton 0,9 sekuntia ennen ottelun loppua. Pyrintö pelasi viimeisen heittoyrityksensä Lowelle, jonka ratkaisu lähes kaksi metriä kolmosviivan takaa kolahti eturautaan. Joensuulaiset katkaisivat Pyrinnön 18 ottelun voittoputken 75-73 (32-28) ja tasoittivat finaalien otteluvoitot 1-1:een.

- Olemme periksiantamaton porukka. Pelaamme kovaa ja tunteella. Jos ollaan muutama piste perässä loppuminuuteilla, sitten teemme kaikkemme sen eteen, että pääsemme takaisin johtoon, uhkui Newson (22/3) taiston tauottua.

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala korosti ottelun jälkeen voiton henkistä merkitystä.

- Tämä oli meille loistava kokemus. Ensi kerralla, kun vastustaja on karkaamassa ja päät alkavat painua, muistamme että olimme toisessa finaalissa kahdeksan pinnaa tappiolla neljä minuuttia ennen loppua ja pystyimme hakemaan voiton.

Tampereen Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola oli puolestaan tappion jälkeen tyyni.

- Tällaisia koripallomatsien pitäisi olla. Yleisö ihan varmasti tykkäsi. Meistä näytti muutama minuutti ennen loppua siltä, että homma on hanskassa, ja aloimme pelata aikaa. Kataja kuitenkin pisti muutaman kovan kolmosen sisään ja me vastaavasti ratkaisevat heitot ohi.

Sankari-Newson pysäytti huikean Lowen

Jo neljättä kauttaan Tampereella pelaava Kenneth Lowe, 30, oli pitkään ehdolla toisen finaaliottelun hahmoksi. Kataja hallitsi pelin ensimmäistä puoliskoa, mutta tauon jälkeen Kataja-puolustuksen liimaama Pyrintö alkoi pelata järjestelmällisesti palloa Lowelle, joka ohitti puolustajansa tutuksi tulleella repertuaarillaan: palloscreenin jälkeisillä haastoilla, tahdinvaihdoslayupeilla ja pitkän matkan kakkosilla.

Ottelun ensimmäiset 36 minuuttia Damon Williamsin päällystakkina viihtynyt Newson otti joukkueensa viimeisen aikalisän jälkeen Lowen puolustettavakseen, ja lähes virheettömän ottelun pelannut Lowe sortui välittömästi perättäisiin pallonmenetyksiin. Lisäksi Lowe heitti ottelun viimeisestä viidestä vapaaheitostaan kolme ohi, joista kahdessa hänen havaittiin astuneen vapaaheittoviivan yli heittotilanteen aikana.

- Erikoista, että kaveri pistää kymmenen vaparia peräjälkeen sisään ja sen jälkeen syyllistyy kahdesti putkeen viivarikkoon, Poikola totesi.

Lowe keräsi tililleen kauden piste-ennätyksensä, 37 (kakkoset 13/17, kolmoset 0/1, vapaaheitot 11/14), eli koko joukkueensa pisteistä yli puolet. Lowe olikin joukkueensa ehdoton johtohahmo, sillä Katajan puolustuksessa esimerkiksi Damon Williams (10/9/2 blokkia), Antero Lehto (7/0) ja avausottelussa mellastanut Antwine Williams (7/2) jäivät kauaksi tasostaan.

Viime keväänä Korisliigan finaalien parhaan pelaajan palkinnon pokanneen Damon Williamsin vaisuus selittyy pitkälti Newsonin voitontahdolla. Vaikka Williams käsitteli palloa paljon, Newson otti konkarin leipäheitot järjestelmällisesti pois. Williams heitti 13 pelitilanneheitostaan viisi sisään, jonka lisäksi hänen molemmat vapaaheittonsa osuivat rautoihin.

- Newson on juuri niin hyvä pelaaja, miltä hän tänään näytti. Sen lisäksi, että hän on huikea korintekijä, hän on myös liigan parhaita puolustajia, kehui Toijala tähtipelaajaansa.

Lehtorannalta ja Conleylta vahvat näytöt

Finaalien avausottelussa Joensuun Kataja syyllistyi ratkaisevasti hermoiluun sekä ensimmäisellä että viimeisellä jaksolla. Keskiviikon otteluun joensuulaiset saapuivat hyvillä jaloilla ja saivat Pyrinnön hyökkäyspelistä todella vaikean näköistä ensimmäisellä puoliskolla. Kataja johti peliä parhaimmillaan 11 pisteellä toisen jakson puolivälissä.

Kolmannella jaksolla Pyrintö ajoi rutiinillaan väkisin Katajan ohi. Joensuulaisten hyökkäyspeli ja palloscreenin puolustus tökkivät pahanlaatuisesti ja Pyrinnölle tarjoutui mahdollisuus rynnätä johtoasemansa yli kymmenen pisteen. Katajaa piti kuitenkin hartiavoimin mukana pelissä vaisusta avausfinaalista tasoaan huikeasti nostanut Sami Lehtoranta (19/4), joka sai aktiivisuudellaan Pyrinnön isot miehet Antti Nikkilän (4/4) ja Olli Ahvenniemen (4/1) virhevaikeuksiin jo varhain.

Ennen Newsonin esiinnousua Kataja puolestaan sinnitteli vaikeilla hetkillä pelissä mukana Jason Conleyn (16/1) ratkaisuilla. Conley väläytteli kevään 2009 finaalisarjasta tuttua ratkaisukykyä upottamalla tukun vaikeita koreja juuri silloin, kun Kataja niitä eniten tarvitsi.

- Pyrintö pääsi pelaamaan kolmannesta jaksosta alkaen omilla aseillaan ja meillä tuli ongelmia erityisesti Lowelle pelattujen palloscreenien kanssa. Meillä riitti kuitenkin kärsivällisyys siinä vaiheessa, kun Pyrintö alkoi jäädyttää peliä, pohti Toijala ottelun käänteitä.

Pyrintö ja Kataja kohtaavat seuraavan kerran 29. huhtikuuta Pyynikillä kolmannen finaaliottelun merkeissä. Toijala uskoo, että sarja jatkuu tasaisena loppuun asti.

- Asetelmat pysyvät samana: me olemme edelleen haastajia, mitä nyt vastaisuudessa sarja ratkeaa paras kolmesta -muodossa. Vappuna on kuulemma hemmetin huono keli, joten jatketaan pelejä silloin täällä Joensuussa.

Lisätietoja: Ottelutilastot

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.