Suomalaiset sijoille 10 ja 13 koululaisten MM-kisoissa

2.5.2011 Koululaisten koripallon MM-kisat saatiin päätökseen Kiinan Zhangjiagangissa. Suomea edustaneet Mäkelänrinteen tyttö- ja poikajoukkueet sijoittuivat kovassa seurassa sijoille 10 ja 13. Suomen joukkueet valittiin kisojen Fair Play -joukkueiksi. Valinnan perusteina ovat urheilullinen käytös pelikentällä ja pelikentän ulkopuolella sekä vastustajien, toimitsijoiden ja pelin kunnioittaminen.

Suomea koululaisten MM-kisoissa edustaneet Mäkelänrinteen joukkueet sijoittuivat tyttöjen turnauksessa 10:nneksi ja poikien kinkereissä 13:nneksi.

Tyttöjen turnauksen voiton vei Kiina, joka kukisti näytöstyyliin finaalissa Tanskan. Pronssimitalit pujotettiin Saksan kaulaan, jota Suomi piti alkulohkossa todella tiukoilla.

Poikien mestaruus meni niin ikään isännille. Tasaisessa finaalissa kaatui Ranska. Pronssille pelasi Turkki, joka vain vaivoin pystyi voittamaan Suomen kisojen avausottelussa.

Viimeisessä sijoituspelissään Mäkelänrinteen tytöt lähtivät hakemaan Sloveniaa vastaan revanssia alkusarjan kirvelevälle tappiolle, jolla Slovenia pudotti Suomen pois kahdeksan parhaan joukosta.

Ottelun alku lupailikin paljon, kun laajalla materiaalilla pelannut Märsky meni nopeasti kymmenen pisteen johtoon. Puoliajan jälkeen ero oli venähtänyt jo lähes 20 pisteeseen.

Kuin varkain Slovenia pääsi peliin mukaan heittämällä lyhyessä ajassa tukun kolmosia. Vielä kuusi minuuttia ennen päätöstä suomalaiset johtivat kuudella pisteellä, mutta Slovenian hurja hurmos ja oman pelin jäätyminen käänsivät vaakakupin Slovenialle. Suomi sai ottelun viimeisen heiton, jonka Noora Korhonen linkosi kolmen pisteen kaaren takaa. Pallo pomppasi kuitenkin raudoista ulos ja voitto lipesi Slovenialle lukemin 55-52.

Edellisessä ottelussaan Suomi kukisti Tshekin 54-49. Suomen nopeat hyökkäykset ja tarkka heittopeli veivät tytöt kymmenen pisteen johtoon jo ottelun ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla ero venyi jo kahteenkymmeneen pisteeseen ja ottelu näytti ratkeavan Märskylle. Tauon jälkeen Tsekki tuli kuitenkin kovalla sykkeellä ja kun suomalaiset olivat jo hieman tuudittuneet selkeään johtoon, hupeni johto nopeasti. Lopulta Nea Pitkänen ja Audrey Mulumba vapauttivat Suomen piinasta nostamalla viimeisellä minuutilla kylmähermoisesti ratkaisukorit, jotka veivät Suomen viiden pisteen voittoon. Pitkäsen ja Mulumban lisäksi Tshekki-pelin onnistujiin voidaan laskea koko turnauksen hienosti pelannut Noora Korhonen sekä 13 pistettä pussittanut Noora Järvikangas.

Pojat päättivät turnauksen kahdella voitolla

Mäkelänrinteen pojat saivat voittoputkensa vihdoin auki ja päätti turnauksen kahteen peräkkäiseen voittoon kukistamalla Saksan ja Hollannin.

Viimeisessä, sijan 13 tuoneessa, ottelussa Hollantia vastaan Mäkelänrinne oli vastustajaansa pidempi, joka antoi selvän etulyöntiaseman levypallotaistelussa niin hyökkäys- kuin puolustuspäässäkin. Myös heittopeli sujui aiempia päiviä paremmin ja jo ensimmäisellä jaksolla Suomi karkasi muutaman pisteen johtoon. Toisella jaksolla Märsky tiivisti puolustustaan ja Hollanti oli suurissa vaikeuksissa korinteossa. Joni Herrala jatkoi hyviä otteitaan pelinjohtajana. Höysteeksi oivallisille syötöille Joni ratkaisi myös itse ajoilla ja kaukoheitoilla. Puoliajalle lähdettiinkin selkeässä 12 pisteen johtoasemassa (26-14).

Kolmannella jaksolla Hollanti laittoi kaiken likoon pyrkien koko kentän prässiin. Maltilla ja rauhallisella pelin hallinnalla Hollannin kiri hyytyi kolmannen jakson lopulla. Märsky jaksoi puolustaa urakalla ja hyökkäyspään kuviot jaksettiin pelata maltilla loppuun. Neljännellä jaksolla peli olikin selkeää Märskyn hallintaa ja kun summeri näiden kisojen osalta viimeisen kerran soi, komeili taululla 17 pisteen (52-35) suomalaisvoitto. Herralan lisäksi muita onnistujia Märsky -ryhmässä olivat Juuso Kauppinen, Topias Suortti ja Mikael Kauhanen.

Turnauksen avausvoittonsa Mäkelänrinne otti voittamalla edellisessä sijoituspelissään saksalaisen Thüringenin urheilukoulun 54-40. Pitkä saksalaisjoukkue lähti otteluun aggressiivisesti ja pyrki heti alusta alkaen prässäämään ylhäältä suomalaisten hyökkäykseen lähtöjä. Märsky vastasi kovalla puolustamisella, joka alkoi toisella jaksolla tuottaa tulosta. Kun Teemu Sulosen johdolla kaukoheitotkin alkoivat upota pussin pohjalle, kuroi Mäkelänrinne Saksan alussa hankkiman johdon puoliaikaan mennessä kiinni. Kolmas jakso oli yksi parhaista Märskyn turnauksessa pelaamia jaksoja. Ratkaisijoita löytyi laajalla rintamalla, kun Suhosen, Jussi Laurilan ja Juuso Kauppisen johdolla Suomi vei jakson 16-5.

Viimeisellä jaksolla Saksa vielä yritti tulla peliin mukaan, mutta upeasti peliä johtanut Joni Herrala pyöritti Märskyn hyökkäyspeliä monipuolisesti. Erityismaininnan 14 pisteen (54-40) voitosta ansaitsevat  hienosti puolustanut Lassi Kainulainen, pitkät saksalaisvastuksensa pessyt Mika Nuolivirta sekä Aapeli Huovinen, joka toi kentälle vauhtia ja energiaa.

Suomi - Slovenia 52 - 55 (14-5, 11-11, 14-17, 13-22), tytöt

Inari Syrjänen 9/1, Sini Veisto 3/0, Jana Jakimtchouk 0/0, Emilia Nojonen 0/1, Vilma Purhonen 3/8, Audrey Mulumba 7/7, Noora Korhonen 14/4, Nea Pitkänen 2/4, Noora Järvikangas 12/2, Ella Rantanen 0/2, Sofia Huuhtanen 2/2

Suomi - Tsekki 54 - 49 (14-9, 22-11, 3-10, 15-19), tytöt

Suomi - Hollanti 52 - 35 (14-10, 12-4, 10-10, 16-11), pojat

Joel Lahtinen 5/7, Juuso Kauppinen 12/3, Aapeli Huovinen 0/1, Joni Herrala 9/3, Jussi Laurila 0/0, Teemu Sulonen 9/5, Lassi Kainulainen 0/3, Mikael Kauhanen 8/3, Topias Suortti 7/9, Mika Nuolivirta 2/2

Suomi - Saksa 54 - 40 (9-13, 12-8, 16-5, 17-14), pojat