Suomi mukana Key Players! –seminaarissa Oslossa

19.6.2006 Nuorten aktivoiminen oli aiheena Oslossa viime viikolla järjestetyssä seminaarissa. Projektin tavoitteena on saada nuoret aktiivisemmiksi suunnittelemaan ja toteuttamaan ideoitaan. Paikalle oli kutsuttu kustakin maasta yhteyshenkilö, mentor ja aktiivisia nuoria. Suomesta tilaisuuteen osallistuivat Koripalloliiton nuorisopäällikkö Marika Vilanen sekä kaksi nuorta: Anette Mikander (HNMKY) ja Marko Kainulainen (Tapiolan Honka).

Vuonna 2005 Hollannissa sai alkunsa eurooppalaisten nuorten yhteistyö nimeltä Key Players! Yhteistyön tarkoituksena on kerätä innokkaita ja motivoituneita nuoria ja heidän tukihenkilöitään yhteen pohtimaan 15–25 -vuotiaiden aktivoimista ja järjestäytymistä. Alussa mukana on ollut viisi maata, mutta Osloon mukaan oli saatu jo kahdeksan Euroopan valtiota: Hollanti, Italia, Latvia, Norja, Portugali, Romania, Suomi ja Tanska. Tavoitteena on laajentaa verkostoa entisestään.

Neljän päivän aikana kerrottiin eri maiden projekteista, suunniteltiin yhteisiä sekä laajennettiin omaa osaamista erilaisten kouluttajien avulla. Seminaarin yksi kohokohdista oli luento eurooppalaisten kulttuurien erilaisuudesta ja niiden kohtaamisesta. Suomi korostui vahvasti sinisenä valtiona, kun Portugali ja Romania edustivat enemmän punaisia valtioita. Sinisten maiden hiljainen, vuoroaan odottava ja tehtäväsuuntautunut luonne jäi nopeasti puheliaiden, ihmisläheisten, tunteitaan osoittavien punaisten varjoon. Loppuseminaari meni kuitenkin värien sekamelskaan, kun kukin halusi pehmentää omia värejään liittymällä hieman naapurin väreihin. Tärkein oppi oli varmasti se, että kaikissa väreissä on hyviä puolia ja niitä pitää vain ymmärtää.

Toinen merkittävä oppi seminaarista oli varmasti se, että nuorissa on tulevaisuus. Koko seminaari toteutettiin hyödyntäen nuoria mahdollisimman paljon. Töitä tehtiin aamu yhdeksästä ilta kymmeneen. Väsymystä ei ollut havaittavissa, sillä kokouskäytäntö oli niin erilainen ja piristävä, että ihailla saattoi. Mahtui väleihin onneksi liikuntaakin. Peppupallo ja norjalainen versio pesäpallosta olivat jo niin mielenkiintoisia, että niistä kuullaan varmasti vielä Suomessakin.

Seminaarin vetäjänä toimi norjalainen Koripalloliiton edustaja Vigdis Vatshaug. Hän sai kaikki osallistumaan ja innostumaan mitä erilaisimmista asioista.

Meillä suomalaisilla on paljon opittavaa. Nuorten aktiivisuus on muualla Euroopassa selvästi Suomea edellä. Norjassa Koripalloliiton hallituksessa on yksi nuorisojäsen ja kaikilla alueilla on toimiva nuorisokomitea. Portugalissa on useita urheilutapahtumia, jotka on täysin järjestetty nuorten voimin. Latviassa taas on perustettu nuorten valtakunnalliset kotisivut nuorten aktivoimiseksi vapaaehtoisina tekijöinä. Suomessa nuorten aktivoiminen on vielä vähäistä. HNMKY:n nuorten parlamentti on ollut toiminnassa jo viisi vuotta, mutta Koripalloliitossa nuorten aktivoimista vasta käynnistellään. Onnistuneita esimerkkejä on kuitenkin jo useammassa seurassa, joissa nuoret ovat toimineet ohjaajina, toimitsijoina ja tuomareina heti peliuransa vähennyttyä.

Jatkossa Koripalloliiton tavoitteena on kuitenkin kehittää nuorten aktivoimista koko koripallorintamalla. HNMKY:n Anette Mikander ja Tapiolan Hongan Marko Kainulainen ovat lupautuneet olemaan mukana kehittämässä valtakunnallista nuorten verkostoa Suomeen. Innokkaimmat voivat jo olla yhteydessä heihin, mutta kuulemme asiasta tarkemmin vielä syksyllä. Ehkä jo seuraavaan seminaariin Portugaliin kesällä 2007 saamme useamman seuran nuoren mukaan kansainväliseen nuorten verkostoon.

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia