Huima murskasi Pantterit neljännessä finaalissa

6.4.2006 Naisten Suomen mestaruus ratkaistaan viidennessä finaaliottelussa Äänekoskella Huiman hakiessa vahvalla esityksellä voiton Panttereista torstai-iltana Töölön Kisahallista lukemin 83-62 (36-51). Kovalla asenteella selkä seinää vastaan otteluun tullut Huima hallitsi ilmantilan ja kavensi ottelusarjan tasan 2-2.

Neljännen finaalin tunnelma oli heti ottelun alussa käsin kosketeltavissa. Molemmat joukkueet marssivat latautuneina kentälle ottelun avausjaksolla noin 700 katsojaa sai seurata mallikkaita suorituksia finalisteilta.

Huiman Sanna Jämsen jatkoi siitä mihin viime ottelussa jäi. Kapteeni aloitti vahvasti käyttäen pituusylivoimaansa hyväksi nostellen korin alta helppoja pisteitä. Pantterit oli pelissä mukana vielä tilanteeseen 13-15, kunnes äänekoskelaiset saivat rytmistä kiinni.

Ilman kuumeista Maiju Pekkarista matkaan lähteneet huimattaret olivat löytäneet päävalmentaja Mervi Nurmen peräänkuuluttamaa itseluottamusta lisää. Nita Lahtisen sekä Vilma Kesäsen kolmen pisteen heitoilla Huima meni 13-25 johtoon.

Panttereiden taistelija Merike Anderson kavensi vielä haamukolmosellaan tilanteen jakson päättyessä lukemiin 16-26.

Toisella jaksolla epäonni saapui hetkeksi pantterileiriin. Kun jaksoa oli puolet pelattu, Huiman Kenya Robinson ja Panttereiden ikitaistelija Saara Eskola törmäsivät levypallotilanteessa ikävin seurauksin.

Eskola poistui kentältä verissä päin ja Robinson käveli vaihtoon paikattavaksi. Tahattomassa tilanteessa Eskolan nenä ja poskiluu murtuivat ja Robinson loukkasi kyynärpäätään. Ottelun jatkuessa heti seuraavassa tilanteessa Panttereiden Venlakaisa Hölttä ontui vaihtoon polvivamman takia.

Panttereiden aikalisän jälkeen äänekoskelaiset pääsivät niskan päälle. Vilma Kesänen huudatti äänekoskelaisyleisöä vieden ajollaan Huiman kahdeksan pisteen johtoon kaksi minuuttia ennen puoliaikaa.

Sanna Jämsenin ja kentälle palanneen Kenya Robinsonin läpiajoilla Huima karkasi puoliajalle 15 pisteen johdossa luvuin 36-51.

Toinen puoliaika oli Huiman hallintaa. Hyvään vireeseen päässyt vierailija näytti onnistuvan laajalla rintamalla Panttereiden tuskaillessa perusheittojen kanssa.

Susanna Rinta viritteli jakson puolivälissä kirivaihetta, jonka kuitenkin pysäytti tylysti 11 pistettä ottelussa heittänyt Nita Lahtinen kolmen pisteen korillaan. Sama näytti toistuvan tilanteesta toiseen. Panttereiden onnistumista seurasi aina kovempi huimalaissuoritus. Kolmannen jakson päätti ottelussa hyvin pelannut Vilma Kesänen näyttävästi kääntöhyppyheittoon tilanteeseen 48-67.

Viimeisen jakson aloitti Panttereiden Merike Anderson kolmosellaan, mutta siihen tyrehtyikin panttereiden pistetehtailu. Huiman peittävä puolustus piti kotijoukkueen lähes seitsemän minuuttia pisteittä.

Ottelun lopussa nähtiin erikoisuus, kun SM-sarjan nuorin pelaaja vuonna 1992 syntynyt Huiman Susanna Uecker pääsi maistamaan finaalitunnelmaa. Panttereiden Ilpo Rantanen ajoi myös uusia panttereita kehiin ja niin Salla Karinen kuin Sini Virtanenkin saivat mahdollisuuden pelata finaaliottelussa. Molemmat nuoret pantterit pääsivät heti pisteiden makuun.

Pantterit pääsivät viimeisillä minuuteilla naulaamaan sihtiään kuntoon muutamalla kolmosella ottelun päättyessä Huiman murskalukemiin 62-83.

” Huima oli rennompi ”

Ottelun tauottua Panttereiden päävalmentaja Ilpo Rantanen oli mietteliäs. Saara Eskolan ja Venlakaisa Höltän menettäminen kokoonpanosta on kova isku helsinkiläisille. Huiman avausjakson heittopeli oli liikaa panttereille.

- Huima oli tänään kiistatta parempi. Vieraskentällä avausjaksolla 60 prosentin heittotarkkuus on kova suoritus. Huima oli rennompi ja pääsi heti kiinni omaan peliinsä, totesi Rantanen.

Mervi Nurmi antoi tunnustuksen suojateilleen.

- Tänään oli hyvä tunnelma jo lähtiessä. Joukkueella oli halua voittaa. Ei minun tarvinnut paljoa joukkuetta potkia, kun puolustus toimi hyvin ja heitot upposivat, totesi Nurmi korostaen Vilma Kesäsen hyvää panosta ottelussa.

- Toivottavasti viidennessä ottelussa molemmat joukkueet pelaavat niin hyvin kuin pystyvät ja paras voittaa. Tällä ottelulla ei enää siellä ole mitään vaikutusta, jatkoi Nurmi.

- Finaalisarjassa ottelun voi hävitä pisteellä tai 50 pisteellä. Sillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, kun voitot vain lasketaan. Lauantaina tilanne on 0-0, kun ottelu alkaa. Toki on lyhyt aika saada palikat kasaan ja meiltä joka tapauksessa puuttuu Eskola ja Hölttä, sanoi Rantanen harmitellen pelaajiensa epäonnea.

Sanna Jämsen kentän kuningatar

Huiman kapteeni Sanna Jämsen heitti ottelussa 23 pistettä ja haki kuusi levypalloa. Kakkoset tippuivat 66,7 prosentin tarkkuudella. Jämsen näki joukkueensa otteissa edelleen parantamisen varaa, vaikka tyytyväinen olikin.

- Tyytyväinen olen siihen, että saimme viimein pelimme loksahtamaan paikoilleen mutta paljon on vieläkin petrattavaa, sanoi Jämsen.

Jämsen on yhdessä Kenya Robinsonin kanssa Huiman vaarallinen kaksikko. Ottelussa kuitenkin nousi esiin muitakin vastuunkantajia, sillä vierailijoista viisi pelaajaa pääsi kaksinumeroisille lukemille.

- Olemme painottaneet kaikille sitä, että jokainen hakee palloa ja on valmis ratkaisemaan, sillä useimmiten vastustajat keskittyvät Kenyaan ja minuun, kertasi Jämsen.

Ottelun ratkaisuksi ja koko finaalisarjan tulevaksi ratkaisuksi Jämsen näkee onnistuneen puolustuksen. Huiman 0-2 tappioaseman vaihtuminen tasatilanteeseen on johtunut niin ikään puolustamisen oikeista valinnoista.

- Kyllä tämän sarjan ratkaisu lähtee puolustuspäästä. Vastassa on sama joukkue ja samat pelaajat sekä samat kuviot, joten tyhmä täytyy olla, jos ei osaa ottaa oppia joka ottelusta, selvittää Jämsen.

Naisten koripallokausi huipentuu viime vuoden tapaan viidenteen finaaliin Äänekosken liikuntatalolla. Ratkaiseva ottelu pelataan lauantaina 8.4. klo 17:00 alkaen.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.

15.3.2024 20:50 Naisten Korisliiga

FoA:n johto kesti loppuun asti

Naisten Korisliigan ainoassa ottelussa FoA haki vieraspisteet Helsingistä. HBA-Märsky jäi joukkueen jalkoihin 65-61.

15.3.2024 15:17 Naisten Korisliiga

Helmikuun kuukauden pelaaja Ilmar’I Thomas: ’’ Tavoitteenamme on voittaa mestaruus’’

ToPo:n Ilmar’I Thomas valittiin helmikuussa Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Valinta oli pelaajalle toinen. Edellinen valinta tuli viime kaudella.

12.3.2024 22:27 Naisten Korisliiga

EBT päätti runkosarjansa voittoon Espoon derbyssä

Naisten Korisliigassa pelattiin yksi ottelu. Siinä EBT tarttui kiinni pudotuspelipaikkaan, kun Honka kaatui vieraskentällä 64-58.

9.3.2024 20:15 Naisten Korisliiga

Kiia Mäntylä siivitti EBT:n tärkeään voittoon – PeKa ja FoA kotivoittoihin

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Voittoihin ylsivät pudotuspelipaikasta taisteleva EBT, Peli-Karhut ja Forssan Alku.

4.3.2024 12:13 Naisten Korisliiga

ToPon IImar’I Thomas naisten Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Upeaa kautta pelaavan Torpan Poikien IImar’I Thomas on valittu naisten Korisliigan helmikuun parhaaksi pelaajaksi.

2.3.2024 19:50 Naisten Korisliiga

Da’Nasia Hoodin heitto varmisti Peli-Karhuille sarjapisteet – ToPo vei nimiinsä kärkipään kohtaamisen

Naisten Korisliiga jatkui kahdella ottelulla. Voitot kirjattiin Peli-Karhuille ja ToPo:lle.

1.3.2024 20:15 Naisten Korisliiga

HBA:lle tärkeät pisteet pudotuspelipaikan kannalta – Kouvottaret äitynyt kovaan vireeseen

Naisten Korisliigassa pelattiin perjantaina kaksi ottelua. Niissä voittoihin ylsivät HBA-Märsky ja Kouvottaret.

24.2.2024 22:00 Naisten Korisliiga

HBA ja PeKa katkaisivat tappioputkensa – ToPo:lle revanssi Kouvottarista

Naisten Korisliigassa pelattiin neljä ottelua. Illan voittajia olivat HBA, PeKa, ToPo sekä FoA.

23.2.2024 10:00 Naisten Korisliiga

Tammikuun kuukauden pelaaja Saana Kujala: ’’Olen erittäin ylpeä siitä, miten olemme joukkueena pelanneet’’

Saana Kujala valittiin tammikuussa kuukauden pelaajaksi. Kujalan johdolla Pyrintö nappasi kuukauden aikana kolme voittoa.