Pantterit on naisten Suomen mestari

8.4.2006 Naisten koripallokausi huipentui kahden vahvan joukkueen finaalisarjaan. Viidenteen otteluun venyneen sarjan voittajaksi ja Suomen mestaruuteen pelasi itsensä Helsingin Pantterit vieraskentällä Äänekosken liikuntatalolla. Pantterit voitti ratkaisevan ottelun luvuin 53-65 (35-29).

Kotijoukkue aloitti ottelun hermostuneesti. Neljän minuutin pelin jälkeen Huima ei ollut saanut pelitilannekoria aikaiseksi, joten joukkueen päävalmentaja Mervi Nurmi otti suojattinsa aikalisälle. Viime ottelun sivussa ollut Maiju Pekkarinen tuli aikalisän päätteeksi kentälle ja vapautti huimattaret kolmosellaan.

Tästä eteenpäin ensimmäinen kymmenminuuttinen oli kuitenkin Panttereiden hallintaa. Hanna Rotisen ja Daphne Andren onnistumisten myötä Pantterit oli johdossa 21-12 jakson päättyessä.

Kovilla panoksilla pelanneiden joukkueiden otteista paistoi pelin tärkeys pallonmenetyksinä. Toisella jaksolla Panttereiden ote herpaantui ja useiden menetysten sekä ohi heittojen jälkeen Huima oli neljässä minuutissa tasoittanut pelin 35-35.

Julie Flanders vei Huiman ensimmäistä kertaa johtoon sitten tilanteen 1-0, kun toista puoliaikaa oli pelaamatta neljä minuuttia. Puoliaikaan mennessä kotijoukkue oli karannut kotiyleisön riemuksi 35-29 johtoon.

Huiman hahmot olivat totuttuun tapaan Kenya Robinson ja Sanna Jämsen, jotka molemmat heittivät kymmenen pistettä. Vierasjoukkueesta Hanna Rotinen heitti yhdeksän pistettä ja aloitukseen Saara Eskolaa tuuraamaan tullut Daphne Andre kahdeksan pistettä.

Kovat kolmoset kolmannella jaksolla

Pantterit sai hengen päälle heti pukukopista parketille astuessaan. Daphne Andren ja Johanna Lautalan kolmosilla vierailijat tulivat tasoihin, kun kolmas jakso oli ehtinyt vanheta vain pari minuuttia.

Pantterit meni rinnalle ja ohitse Merike Andersonin kolmosella, kun kuusi minuuttia oli aikaa jäljellä ja taululla tilanne 35-38. Huima kerääntyi jälleen aikalisälle ja saikin rivinsä kuntoon.

Ottelussa pisteittä ollut Panttereiden Susanna Rinta teki avauspisteensä 1:44 ennen jakson päättymistä vieden helsinkiläiset 44-41 johtoon. Viimeiselle koko kauden huipentavalle jaksolle lähdettiin tiukasti Panttereiden johtaessa 50-45.

Viimeisellä neljänneksellä nähtiin erikoisuus, sillä Panttereiden kakkosvalmentaja Anne-Mari Nymander oli laittanut peliasun ylleen ja käväisi kentällä helsinkiläisten rotaation ollessa Venlakaisa Höltän ja Saara Eskolan poissa ollessa kapea.

Kakkosvalmentaja loi uskoa pantterilaumaan jujuttaen Robinsonin selkään syöttämällä pallon päätyrajasta takaisin itselleen ja tehden siitä kaksi pistettä vieden vieraat johtoon 52-47, kun kuusi minuuttia oli viimeistä ratkaisevaa finaalia jäljellä.

Panttereiden Johanna Lautala otti jälleen vastuuta ja heitti jälleen onnistuneen kolmosen pakottaen Huiman jälleen aikalisälle, kun ottelua oli vajaa kolme minuuttia jäljellä.

Huimalaisten aikalisän jälkeen liikuntatalon yleisö sai nähdä mestaruuden ratkaisun. Pantterit puolusti antaen kaikkensa ja piti kotijoukkueen pisteittä koko pelin lopun.

Susanna Rinnan riisto, Hanna Rotisen kova kori ja vapaaheitto sekä lopuksi Merike Andersonin ammattilaisen ylpeydellä tehdyt viimeiset neljä pistettä antoivat 10-0 jakson ja mestaruuden lukemin 65-53.

Näin Pantterit teki lähes mahdottoman. Ilman kahta runkopelaajaansa ottivat tuhatpäisen huimalaiskatsomon edessä viidennen Suomen mestaruuden otteluvoitoin 3-2.

Puolustus ratkaisi

Panttereiden viidennen mestaruuden avaimeksi muodostui tiivis puolustaminen sekä onnistumiset paineen alla. Pantterit heitti vieraskentällä kaaren takaa onnistuen 44 prosentin tarkkuudella heitot 8/18 kotijoukkueen sutiessa kolmosensa 12 prosentin tarkkuudella heitot 3/25.

Huima hermoili pallon myös 17 kertaa vastustajille, tosin helsinkiläiset palauttivat sen 16 kertaa takaisin. Yllättävää oli jälleen kerran ottelun levypallot, jotka Huima voitti 47-36, mutta ei onnistunut tätä kääntämään edukseen.

Mestareiden sankareiksi nousivat kapteeni Hanna Rotinen tuplalukemillaan 12 pistettä 11 levypalloa. Virolaistakamies Merike Anderson 19 pisteellä, viidellä levypallolla ja kolmella syötöllä. Saara Eskolan aukkoa paikkasi loistavasti amerikkalaisvahvistus Daphne Andre 11 pistettä ja yhdeksän levypalloa.

Unohtaa ei voi myöskään kokeneen Johanna Lautalan taistelua, joka pelasi eniten Panttereista 38 minuuttia heittäen 13 pistettä, joista yhdeksän kolmosilla tärkeissä paikoissa onnistuen. Lautala haki lisäksi neljä riistoa. Susanna Rinnan ottelu oli vaikea, mutta lopussa ottelun suunnan kääntänyt riisto sekä neljä koriinjohtanutta syöttöä olivat tärkeitä onnistumisia tiukassa ottelussa.

Hopeajoukkue Huiman paras pelaaja oli tuplalukemiin päässyt Kenya Robinson 14 pistettä, 16 levypalloa, viisi riistoa ja kolme syöttöä. Sanna Jämsen heitti myös 14 pistettä. Lisäksi hän haki seitsemän levypalloa.

Usko omaan tekemiseen antoi palkinnon

Panttereiden kapteeni Hanna Rotinen on kokenut suomalaisilla kentillä jo paljon. Uran ensimmäinen mestaruus tuli hienosti Panttereiden kapteenina.

- Ihan mieletön fiilis. Aloitin kahdeksan vuotiaana pelaamisen ja tämä on ollut urani tavoite siitä asti. Ei voi sanoin kuvailla tätä tunnelmaa, hehkutti 28-vuotias Rotinen.

- Olimme valmiimpia pelaamaan. Molemmat joukkueet olivat toisella jaksolla väsyneitä ja jalka painoi kummallakin. Me vedimme apinanraivolla loppuun asti ja se kantoi hedelmää, kertasi Rotinen ratkaisun hetkiä.

Johanna Lautala sai juhlia viime Pantteri mestaruutta kainalosauvojen kanssa. Nyt laituri pääsi ensimmäistä kertaa uransa aikana pelaamaan isoja minuutteja finaalissa ja ratkaisemaan finaalisarjaa helsinkiläisille.

- Aivan mieletöntä. Uskoin koko ajan, että jos teemme niitä asioita kuin mitä pitääkin ja käytämme vahvuuksiamme, niin voitamme, sanoi Lautala todeten, että pelaamisessa oli rento ja hyvä fiilis.

- Tämä oli ihan uusi peli ja tappiot tai loukkaantumiset eivät mitenkään painaneet mieltä. Nyt suuntaamme syömään ja sitten lauletaan bussimatka Helsinkiin, paljasti onnellinen Lautala, jonka tehtäväksi jää suomalaisten hitti biisien kääntäminen amerikkalaisvahvistus Daphne Andrelle.

- Kaikki tietää miten helppoa se on, tulee rattoisa kotimatka, nauroi Lautala.

Panttereiden päävalmentaja Ilpo Rantanen sai myös ensimmäisen kultaisen mitalin. Rantanen onnistui psyykkaamaan kovia kokeneen joukkueensa parhaimpaan iskuun juuri oikealla hetkellä.

- Ottelu oli hyvin vaihteleva. Meidän alku oli loistava, Huima taas jyräsi toisen jakson. Kolmas oli jälleen meidän ja viimeisellä jaksolla tahto ratkaisi, kommentoi Rantanen.

- Keskimäärin on mukavampi voittaa kuin hävitä. Varmasti kestää hetken ennen kuin tajuaa mitä on tapahtunut, jatkoi Rantanen, jolle kauden alussa näytettiin Kisahallin vitriinin tyhjää tilaa.

- Ei ole enää tyhjänä, sanoi Rantanen, joka korosti kokeneen joukkueen merkitystä mestaruustaistelussa.

Rantanen totesi, että kuusi kertaa finaaleissa ja neljä kultaa voittaneen joukkueen pelaajia kannattaa kuunnella ja pelaajalähtöinen valmennus toi toivotun tuloksen.

- Kyllä tämä mestaruus lähtee pelaajista. Olen iloinen, että saan samanvärisen mitalin. Usko omaan tekemiseen muista puheista välittämättä toi kiitokseksi tämän päätöksen kaudelle, Rantanen lisäsi.

21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.