Suomen puolustus vei mehut Itävallasta EM-karsinta-avauksessa

3.9.2006 Suomen maajoukkue avasi EM-karsintaurakkansa vakuuttavalla voitolla Itävallasta. Helsingin Jäähallissa vieraillut Itävalta onnistui tekemään Suomen puolustuksen puristuksessa ainoastaan 14 pistettä ottelun toisella puoliajalla. Suomen voittolukemat kirjattiin 87-50 44-36).

Kotiyleisönsä edessä pelanneen Suomen ainoa synkempi jakso sattui toiselle neljännekselle, jonka aikana Itävalta nousi 18 pisteen tappioasemasta (35-17) vielä mukaan otteluun.

- En ole vielä koskaan ollut tällä tasolla ottelussa, jossa ero vain tasaisesti kasvaisi loppuun saakka. Olisimme voineet tehdä tästä pelistä todella vaikean itsellemme. Onneksi niin ei käynyt. Teemu (Rannikko) piti huolen kolmosillaan, että vastustajalta loppui happi, pohdiskeli Suomen avainpelureihin lukeutunut Hanno Möttölä.

Itävalta kiri avauspuoliskon lopussa eron yhdeksään pisteeseen (44-36), mutta Rannikon heittokäsi oli tulikuuma heti puoliajan jälkeisillä minuuteilla. 189-senttinen pelintekijä upotti reilun minuutin aikana kolme kolmosta pohjaan. Kun Kimmo Muurinen vielä onnistui kertaalleen kolmoskaaren takaa ja viimeisteli Petri Virtasen syötöstä upean alley-oop –donkin, oli ottelu ohi. Suomi veti kyseisen jakson 14-2 siirtyen 58-38-johtoon.

- Puoliajalla oli Rannikon poika aika hiljaista miestä. En ole miesmuistiin pelannut niin huonosti kuin pelasin ensimmäisellä puoliajalla. Piti ottaa itseään niskasta kiinni, kuittasi Rannikko kyselyt ratkaisevista kolmosistaan.

- Mielestäni se, että maaottelutasolla onnistuimme pitämään vastustajan 14 pisteessä toisella puoliajalla kertoo paljon puolustuksestamme.

Paljon hyvää, mutta paljon myös parannettavaa

Päävalmentaja Henrik Dettmann oli kamppailun jälkeen luonnollisesti voittoon tyytyväinen, mutta myös osittain hämmentynyt.

- En halua ottaa mitään pois joukkueeltamme, enkä voitostamme. Mielestäni kuitenkin näytti siltä, että Itävallan tekeminen jäi puolinaiseksi. Johtuiko se meidän tekemisistä jäi minulle vielä epäselväksi. Tämä ottelu pitää katsoa vielä videolta uusiksi.

Dettmannin hämmennyksen ymmärtää, kun muistaa, että Itävalta voitti edellisissä B-divisioonan karsinnoissa oman lohkonsa ja eteni pudotuspelivaiheeseen, johon Suomi ei Makedonian ja Georgian miehittämästä alkulohkostaan selviytynyt.

- En ole täysin vakuuttunut siitä, että Suomi pelaa (tasolleen) oikeassa sarjassa. Siihen saamme vastauksen vuoden kuluttua, Dettmann pohdiskeli viitaten ensi vuoden syyskuussa jatkuvaan karsintaan, jossa Suomi hakee nousua EM-karsintojen A-divisioonaan.

- Suomi oli numeroa suurempi ja fyysisesti voimakas. Meillä on nuori joukkue ja kansallisessa sarjassa peli ei ole näin fyysistä. Yritämme kuitenkin ammentaa oppia jokaisesta pelistä ja mennä askel kerrallaan eteenpäin, kertoi Itävallan päävalmentaja Hubert Schreiner.

Suuresta voitosta huolimatta Dettmann näki rutkasti parannettavaa omiensa pelaamisessa.

- Puolustuksemme toimi ajoittain hyvin. Emme kykene vielä hyödyntämään puolustuksessa saavuttamiamme etuja. Tarvitsemme enemmän nopeita hyökkäyksiä. Tänään vastustaja antoi tilaa ja heitimme paljon kolmosia.

- Toinen jakso oli luku sinällään. Sellaisella asenteella, jota jaksolla nähtiin, häviämme varmasti Islannille, Dettmann latasi.

Suomi pommitti kolmosviivan takaa peräti 31 kertaa. Osumatarkkuus kohosi 48,4 prosenttiin, joka lähentelee erinomaista. Vaikka kolmen pisteen heitto ei ole nykyisessä huippukoripallossa pelaajille vaikea heitto, tarvitsee Suomi jatkossa myös sisäpeliä. Itävaltaa vastaan Suomi otti kuusi heittoyritystä vähemmän kolmoskaaren sisä- kuin ulkopuolelta.

Levypallopeliin kotijoukkueelle jäi niin ikään petrattavaa, sillä Itävalta vei irtopallot 37 pisteen suurtappiosta huolimatta nimiinsä 35-33.

Hankala Islanti

Suomi pelasi Itävalta-pelissä laajalla rotaatiolla, kuten päävalmentaja Dettmannin tapoihin kuuluu. Onnistumisia se sai myös laajalta rintamalta. Hanno Möttölä näytti ottelun alussa päättäneen tehdä Itävallasta selvää nopeasti, jotta pääsee lepuuttamaan kipeää jalkaansa. Kantapään tulehduksesta kärsivä Möttölä tehtaili avausjaksolla 17 pisteen ottelusaldostaan 11.

- Poliittisesti korrekti vastaus on, että sillä pystyy pelaamaan. Parempiakin päiviä on ollut, vastasi Möttölä jalkaansa koskeviin kyselyihin.

Teemu Rannikon ohella kolmoskaaren takaa onnistui mainiosti Jukka Matinen, joka viimeisteli 14 pistettä. Kimmo Muurinen toi kentälle säpinää ja nuori Petteri Koponen pelasi varmasti ja säväytti kymmenellä pisteellään.

- Se meni ihan mukavasti. Pääsin hyvin mukaan peliin alusta saakka ja sain alle muutamia onnistumisia. Puolustimme hyvin ja saimme onneksi helpon voiton, Koponen kertoi nimikirjoituksia jakaessaan.

Suomi ottaa jo maanantaina suunnan kohti Islantia, jossa se kohtaa isäntämaan keskiviikkona.

Hanno Möttölällä on hyviä kokemuksia Islannista, sillä miehen maaotteluennätys, huimat 42 pistettä, syntyivät saarivaltion edustusta vastaan.

- Kyseinen peli oli hyvä esimerkki vaikeasta ottelusta. Voitimme ottelun vasta viimeisen neljänneksen aikana. Toivottavasti tällä kertaa kenenkään ei tarvitse venyä sellaisiin suorituksiin, vaan pystymme hyvällä joukkuepelillä hoitamaan ottelun, Möttölä sanoi.

- Islanti on piskuinen kansa ja tulee aina lujaa. Kotikentällään se on erityisen vaarallinen. Ikäluokasta riippumatta Islannin joukkueet heittävät aina paljon kolmosia. Jos he saavat heitot uppoamaan, on edessä hikinen ilta, jatkoi Möttölä.

Suomi - Itävalta 87 - 50 (44-36), miesten B-divisioonan EM-karsintaa, Helsinki 3.9.2006

Ottelun täydelliset tilastot kv. koripalloliiton sivuilla, suoraan tilastoihin tästä.

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.