Suomi puolusti kovan voiton Georgiasta

13.9.2006 Hienosti puolustanut ja tarkasti heittänyt Suomen miesten koripallomaajoukkue otti kovan 91-81 (54-36) –voiton Georgiasta Helsingin Jäähallissa pelatussa EM-karsintaottelussa. Suomi jatkaa voittonsa ansiosta C-lohkon ainoana puhtaan pelin joukkueena.

Ottelun ja voittajien hahmo oli Petri Virtanen, joka heitti hienolla prosentilla 27 pistettä. Niistä 21 syntyi ratkaisevasti kaukaa kolmoskaaren takaa. Virtasen yhteensä 13 heitosta vain kaksi livahti ohi.

Peli kulki koko joukkueelta komeasti. Pojat saivat luotua minulle hyviä heittopaikkoja ja sain vetää suoraan syötöistä, myhäili Virtanen.

Fyysinen ottelu eteni koko ajan päänsä kylmänä pitäneen Suomen hallinnassa. Georgia kävi vain kerran johdossa tilanteessa 11-13, kun joukkueen 210-senttinen NBA-tähti Zaza Pachulia oli upottanut yhden lukuisista vapaaheitoistaan.

Sen jälkeen Suomi vei kuitenkin seuraavat minuutit kylmähermoisesti 14-0 käyden ennen taukoa parhaimmillaan jo 21 pisteen johdossa (43-22) Virtasen ansiosta.

Georgia sai otetta peliinsä tauon jälkeen, mutta ei riittävästi. Vierailija pääsi Tyrone Ellisin vapaaheitoilla yhdeksän pisteen päähän tilanteessa 59-50, mutta ei yhtään sen lähemmäksi.

Loistava avausjakso

- Onnistuimme varsinkin ensimmäisellä puoliajalla kiitettävästi puolustuspelissä. On tavallaan luonnollista, että hyökkäyskin kulkee tuollaisen joukkuepuolustuksen kautta, kehaisi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann omiaan.

Syystäkin. Suomi pelasi parhaimmillaan todella uhrautuvasti turhauttaen ja puurouttaen vastustajien hyökkäystyöskentelyn.

Puolustuspelimme oli avausjaksolla parasta, mitä minä olen maajoukkueurallani nähnyt. Kaverit auttoivat kiitettävästi toisiaan. Jotain puolustuksemme pitävyydestä kertoo sekin, että Georgia sortui 13 pallonmenetykseen, korosti Teemu Rannikko, joka heitti ottelussa 20 pistettä. Niistä 11 syntyi jo avausneljänneksellä.

Herbert häpesi

Georgian suomalaisvalmentaja Gordon Herbert ei voinut muuta kuin ihailla isäntien peliä.

- Kentällä oli oikeastaan vain yksi joukkue. Vahvalla itseluottamuksella liikkeellä ollut Suomi oli meitä parempi kaikessa nimenomaan joukkueena. Häpeän omaa esitystämme varsinkin puolustuksessa, myönsi Herbert.

Dettmann myönsi, että Suomen puolustuspeli ei ollut enää tauon jälkeen aivan yhtä hyvää. Muutamat virheet tulivat lähinnä yksilötasolla.

- Oli tosin hienoa nähdä, miten pelaajani esimerkiksi jaksoivat antaa hyviä syöttöjä vielä siinäkin vaiheessa, kun vastustaja tuli kymmenen pisteen. Se on hyvän joukkueen merkki.

Virtasen ja Rannikon lisäksi voittajista ylsi kaksinumeroisille teholukemille viimeisellä kymmenminuuttisella yhdessä Tuukka Kottin (8/10) tärkeitä pisteitä nostanut ja kovia levypalloja repinyt Hanno Möttölä (11/6). Siihen asti Möttölä oli pitkään näkymättömissä.

Möttölä ei epäonnistunut tässä ottelussa, mutta ei hän ollut parhaimmillaankaan. Siinäkin mielessä voitto Georgian tasoisesta joukkueesta on hieno saavutus, muistutti Dettmann.

Pachulia teki tuhojaan vapaaheittoviivalla

Möttölä kävi Jäähallin siirtoparketilla alussa paritanssia Pachulian kanssa ja kieltämättä hänelle vihellettiin muutama kyseenalainen virhe sen väännön pyörteissä. Se verotti kokeneen miehen tehoja samoin kuin lievä kuumekin. Möttölän lisäksi myös flunssasta kärsivä Rannikko oli kaatamassa Georgiaa kuumeisena.

Pachulia oli odotetusti Georgian ykkönen. Atlanta Hawksin jässikkä repi 13 levypalloa ja teki kovat 36 pistettä, joista peräti 24 syntyi yli 83 prosentin tarkkuudella vapaaheittoviivalta. Union Olimpija Sloveniassa Rannikon seurakaverina pelaava Manuchar Markoishvili (16/6), Tyrone Ellis (13/2) ja Vladimer Boisa (12/7) olivat sooloiluun sortuneen Georgian muut näkyvät hahmot.

- Pachulia sai heittää paljon vapareita, melestäni ehkä liikaakin. Pachulia kehittyy edelleen, mutta hän on jo nyt yksi maailman parhaista sisäpelaajista, arvioi Dettmann.

Suomelta on pelaamatta tämän syksyn karsinnoista enää yksi ottelu. Se odottaa vuoroaan ensi lauantaina Luxemburgissa.

Rannikon jo ennen karsintojen alkua kuuluttama neljän voiton suora on hyvinkin lähellä toteutua, sillä Luxemburgia pidetään yleisesti C-lohkon heikoimpana lenkkinä.

Suomi – Georgia 91 -81 (54-36), miesten B-divisioonan EM-karsintaa, Helsinki 13.9.2006

Ottelun täydelliset tilastot, sarjatilanne ja muita tilastoja kv. koripalloliiton sivuilla, ottelutilastoihin suora linkki tässä

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.