Onko Hongasta Lahden puolustuksen murtajaksi?

20.4.2007 Runkosarjan lopussa nousukiitoon päässyt helsinkiläisjoukkue ToPo ja runkosarjan ylivoimainen ykkönen Joensuun Kataja ovat jo pudotuspeleissä joutuneet Namika Lahden uhreiksi. Korisliigan finaalien käynnistyessä lauantaina Tapiolassa Espoon Honkaa vastaan Lahti ei ole menestystä tuoneita teemojaan vaihtamassa, vaan vannoo edelleen puolustuksen nimeen.

Lahtelaisleirissä otetaan mielellään finaalien kynnyksellä altavastaajan rooli, joka harteillaan se on lähettänyt jo kaksi joukkuetta laulukuoroon mestaruusjahdista.

- Tässä tarvitaan jälleen hieman lahtelaista logiikkaa. Hongalla on neljän viime liigakauden parhaat amerikkalaisvahvistukset ja kolme maajoukkuemiestä. Lahtelaisen logiikan mukaan meillä on siis erinomaiset mahdollisuudet voittaa finaalisarja, virnuili Lahden päävalmentaja Lars Ekström.

Ekström käytti samaa ”lahtelaista logiikkaa” ennen ToPo-ottelusarjaa ja tunnetuin tuloksin. Lahti on esittänyt pudotuspeleissä etenkin vastustajan takamiehiin kohdistuvaa ”ajokoirapuolustusta”, toimivaa joukkuepuolustusta ja –hyökkäystä, riistänyt palloja vastustajilta ja juossut niistä nopeita, onnistunut runkosarjaa paremmin kaukoheitoissaan, jatkanut hyvää rynnistystään hyökkäyslevypalloihin ja taistellut jokaisen tilanteen loppuun saakka.  

Yksi Lahden taistelutahdon ruumiillistumista on parketilla ollut joukkueen 22-vuotias kapteeni Ville Mäkäläinen. Hän on yhdessä veljensä Vesan kanssa loistanut hyökkäys-, mutta varsinkin puolustuspelissä.  

- Itseluottamus on koko joukkueella kasvanut pudotuspelien aikana valtavasti. Tuskin kukaan uskoi meidän voittavan ToPo- saati sitten Kataja-sarjaa. Nöyränä on kuitenkin taas lähdettävä töitä tekemään, kertoi Mäkäläinen. 

- Tulossa on hyökkäyksen ja puolustuksen kohtaaminen. Honka on materiaaliltaan erittäin laaja. Sitä vastaan ei riitä, että pysäyttää yksi tai kaksi pelaajaa, vaan taustalta voi nousta neljä seuraavaa, jotka mättävät sen 20 pistettä, Mäkäläinen luonnehtii finaalivastustajaansa.  

- Jos emme puolusta hyvin, ei meillä ole mitään mahdollisuuksia.  

”Senttiäkään ei anneta periksi” 

Honka ja Namika Lahti kohtasivat runkosarjassa neljästi. Espoolaiset väänsivät voiton kolmesti kerran taiston venyessä jatkoajalle saakka. Lahden ainokainen voitto tuli kotikentältä tammikuussa.  

- Tapiolassa pelatuissa peleissä meillä ei ollut mitään jakoa. Kotona päästiin vähän kiusaamaan. Tätä kaavaa koetetaan lähteä murtamaan, suunnitteli Ekström, jonka on mestaruuden voittaakseen kaapattava kotietu Hongalta.  

- Honka on parantanut hyökkäyspeliään viime vuosista. Systemaattisuuteen on tullut poikkeuksia, kun (Petteri) Koponen saa rikkoa systeemejä ja Monte (Cummings) unohtaa niitä. Vapaudet ovat tehneet Hongan pelistä vauhdikkaampaa, Ekström luonnehti. 

- Jos Hongan antaa juosta, saamme 50 pistettä selkään jokaisessa pelissä. Hongan juoksuvoima ei ole mikään salaisuus kenellekään. 

- Samalla tavalla aiomme jatkaa kuin tähänkin asti. Tarkoitus on mennä edelleen pää edellä ja täysillä joka tilanteeseen. Puolustus on meillä ensimmäisenä mielessä. Hirvittävällä yrityksellä meidän on korvattava se mistä ehkä joillain osa-alueilla jäämme paitsi, suunnitteli Ekström. 

Valmentajansa ajatuksiin yhtyy Ville Mäkäläinen, jota odottanee finaalisarjassa mielenkiintoinen taistelupari. Mäkäläinen saanee nimittäin puolustettavakseen hyvän ystävänsä Monte Cummingsin. Kaksikko tuli toisilleen tutuiksi kausilta 2002-05, jolloin Cummings edusti Lahtea. Huimassa vedossa oleva Cummingsilla on miehen silmistä paistava missio käynnissä ja vakaa aikomus päättää kausi Pantteri-patsaan riemukkaisiin nosteluihin. 

- Monte on kaikin puolin mukava mies, mutta senttiäkään ei tulla hänelle periksi antamaan, naureskeli Mäkäläinen.  

193-senttinen pomppuihme Cummings latoi ratkaisevassa viidennessä välierässä KTP:n koriin peräti 37 pistettä. Hänen pudotuspelien pistekeskiarvonsa on 20,4, jonka lisäksi Hongalla on asettaa kentälle neljä muutakin pelaaja, jotka ovat heittäneet pudotuspeleissä vähintään 12 pistettä ottelua kohden. Kyseiset tehomiehet ovat Matthew Williams (17,3), Jukka Matinen (13,5), Koponen (12,6) ja Tim Kisner (12,1).  

Jos joutuu Lahden puolustuksen pitävyys testiin finaalisarjassa, ei tule helpolla pääsemään Honkakaan. Lahti on leimattu väkevällä hyökkäyspään levypallopelillä eläväksi ja riistojen kautta nopeita hyökkäyksiä juoksevaksi joukkueeksi. Pudotuspelit ovat kuitenkin osoittaneet lahtelaisten muuntautumiskyvyn.  

Namika Lahti heitti vain viidesti koko 44 ottelun mittaisen runkosarjaurakan aikana ottelussa yli kymmenen onnistunutta kolmen pisteen heittoa. Pudotuspeleissä joukkue on tehnyt tempun jo neljästi ja pelkästään Kataja-sarjassa se onnistui kolme kertaa. 

Tasaisuus on ollut lahtelaisten valtti. Namika-pelaajista peräti kuuden pistekeskiarvo ylittää pudotuspeleissä kymmenen rajapyykin. Augenijus Vaskys (14,2) on johtanut joukkoja perässään Sydney Holmes (12,8), Ville Mäkäläinen (11,0), Teemu Laine (10,6), Lee Scruggs (10,4) ja Vesa Mäkäläinen (10,1).  

Korisliigan finaalisarja käynnistyy lauantaina (21.4.), kun Honka ja Lahti iskevät yhteen Tapiolan Urheiluhallilla. Toinen finaali pelataan heti sunnuntaina Lahden Urheilutalolla klo 14:30.

Lue myös



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

Näytä lisää vastaavia