Hongalla jo kullankiilto silmissä

22.4.2007 Vakuuttavaa finaalisarjaa pelaava Espoon Honka heitti koripallon Suomen mestaruuden katkolle jo ensi tiistaiksi kotiyleisönsä eteen Tapiolan Urheiluhalliin. Kullankiilto silmissään hyökkäävä Honka johtaa finaaleita otteluvoitoin 2-0 niputettuaan Namika Lahden sunnuntaina vieraissa pistein 91-81 (44-45).

Selkä seinää vasten Tapiolassa tiistaina pelaava Lahti on tukalan tilanteen edessä. Honka ei ole hävinnyt tänä keväänä ainuttakaan pudotuspeliä kotiyleisönsä edessä.

- Jos esitämme samanlaista peliä kolmannessa finaalissa, niin eiköhän se Pantteri-patsas Tapiolaan jää, lupaa ensimmäistä mestaruuttaan jahtaava Hongan Kimmo Muurinen, joka rankaisi Namikaa kahdeksalla pisteellä ja kymmenellä levypallolla.

Pavicevic herätti Hongan

Hongalle kolme mestaruutta 2000-luvun alussa valmentanut Mihailo Pavicevic pitää huolen siitä, että asenne pysyy jatkossakin kunnossa. Tuoreessa muistissa oleva välieräsarja KTP:tä vastaan osoitti, että näillä panoksilla pelatessa ei ole varaa hetkenkään herpaantumiseen.

- Tietysti tämä oli tärkeä voitto, mutta se ei merkitse minulle mitään, ellemme voita mestaruutta, painotti Pavicevic.

Avausneljänneksellä 11 pisteen (25-14) johdossa käynyt Lahti paransi selvästi peliään ensimmäiseen finaaliin nähden, mutta ei sittenkään vielä riittävästi.

- Otin siinä vaiheessa aikalisän ilman taktisia muutoksia. Sanoin vain omilleni, että ei Lahdellakaan ole kuin viisi pelaajaa kentällä, kertoi Pavicevic.

Pavicevicin viesti meni perille, Honka sai pakettinsa kasaan ensimmäisen kymmenminuuttisen lopussa ja vyöryi vastustamattomasti tavoittamattomiin, kun ottelua oli jäljellä reilut kaksi minuuttia.

Lopullisen niitin Lahden arkkuun naulasi Hongan kokenut kapteeni Jukka Matinen (21/3) lataamalla kolmoskaaren takaa tilanteeksi 82-70. Neljä kolmosta säkittäneen Matisen ratkaisuheittoa oli edeltänyt Monte Cummingsin (13/9) kaksi peräkkäistä tahtokoria.

- Lauantaina pääsimme ajamaan vielä vapaasti sisään, mutta nyt Lahti pyrki sumputtamaan korinalustan. Se tarjosi kuitenkin meille samalla vapaata heittotilaa, muistutti Muurinen.

Lahdella tuntuukin olevan suuria vaikeuksia löytää lääkkeitä taitavan ja monipuolisen Hongan pysäyttämiseksi aggressiivisuudestaan huolimatta, kun espoolaisriveistä löytyy laajasti ratkaisuvoimaa.

- Tämä ottelu tosin tarjosi taas viitteitä paremmasta, mutta tällä kertaa puristus ei yksinkertaisesti vain riittänyt loppuun asti, myönsi Namika Lahden ikoni Teemu Leine (6/3).

Lahti sortui heikkoihin vapaaheittoihin

Honka sortui ottelussa 17 pallonmenetykseen, millä määrällä tiukkoja pelejä ei yleensä voiteta. Lahti kuitenkin helpotti omalta osaltaan Hongan tilannetta esittämällä luokattomia otteita vapaaheittoviivalla. Kotijoukkue sai 31 vapaaheitostaan vain 17 sisään.

Kakkosiakin hienolla 70,5 prosentin tarkkuudella viimeistellyt Honka hoiti oman urakkansa vastaavasti tuntuvasti huolellisemmin lukemin 14/17.

- Joku viisas on joskus sanonut, että vapareilla näitä pelejä voitetaan. Mutta turha siihen on enää enempää takertua tai muuten homma kääntyy vieläkin huonompaan suuntaan, muistutti Laine.

Kapteeni Ville Mäkäläinen (25/4) lukeutui jälleen Lahden parhaimmistoon, mutta vapaaheitot olivat hänellekin pelkkää tervanjuontia: 5/11. Velipoika Vesa Mäkäläisellä kulki viivalla vieläkin vaisummin, kun neljästä heitosta ei yksikään löytänyt tietään naruihin.

Kotijoukkueesta ainoan poikkeuksen teki Lee Scrugss (20/3), joka upotti kaikki kahdeksan vapariaan.

- Peliimme jäi parannettavaa, mutta luotan vakaasti siihen, että Honka kaatuu tiistaina ja sarja jatkuu edelleen Lahdessa. Uskon, että meillä on tiistaina paineeton olotila. Hongan pitää pistää poikki tai tultava tänne uudelleen ja ne olisivat sitten aivan uusia pelejä, heitti Laine rutinoituneesti ja vanhasta muistista paineita Hongan suuntaan.

”Honka selvästi parempi”

Montenegrolaisvalmentaja Pavicevic on ollut finaalisarjassa iloinen joukkueensa leveydestä. Ratkaisijoita löytyi Lahdessakin laajalta rintamalta.

Tim Kisner (19/1) johti taitavasti Hongan peliä yhdessä Petteri Koposen (11/3) kanssa. Molemmat pelintekijät tarjosivat toisessa finaalissa viisi koriin johtanutta syöttöä.

Toisaalta parantamisenkin varaa jäi, sillä Koposen tilille merkittiin kuusi pallonmenetystä ja Kisnerillekin vain yksi vähemmän. Hongan hyökkäyspeli on parhaimmillaan, kun pallo kiertää pelaajalta toiselle ja ajo- sekä heittopaikat tulevat ikään kuin luonnostaan. Koponen syyllistyi ajoittain ratkaisujen pakottamiseen.

Hongan osalta sunnuntai-iltapäivän yhdestä ilahduttavimmasta esityksestä vastasi Phil Hickey, joka pelasi 20 minuuttia varsin väkevästi. Koko kolossimaisuudellaan kolmannessa finaalissa mukana elänyt Hickey nosti tarkasti 12 pistettä, noukki omista korkeuksistaan viisi levypalloa ja esitti siinä sivussa vielä yhden tärkeän torjunnan.

- Honka oli tänään selvästi parempi joukkue, myönsi Namika Lahden luotsi Lars Ekström.

ToPon puolivälierä- ja Joensuun Katajan välieräsarjassa torpannut Namika ei ole yltänyt finaaleissa ainakaan vielä vastaavaan hurmokseen.

- Muutaman pelaajani pitää ottaa tiistaina taas askel ylöspäin ja palattava omalle tasolleen, totesi Ekström nimiä mainitsematta.

Katkolla oleva finaalisarja jatkuu tiistaina Tapiolan Urheiluhallissa klo 18.30 pelattavassa kolmannessa ottelussa, jota myös Pantteri-patsas silmäilee ensimmäisen kerran tänä keväänä. Honka pistää ottelun 600 ennakkolippua myyntiin maanantaina klo 10 Tapiolan Heikintorin Kalabaarissa. Ennakkolippujen myynti jatkuu tiistaihin klo 17:ään asti tai niin kauan kuin lippuja riittää.

Lahdessa toista finaalia seurasi täysi tupa, jonka lisäksi seura oli järjestänyt Lahden Urheilutalon harjoitussaliin screenin, jolta katsomon ulkopuolelle jääneet pystyivät seuraamaan finaalia suorana.

Ottelutilastot ja koko suomalaisen huippukoripallon tilastopalvelu osoitteessa http://www.basket.fi/.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia