Miesten maajoukkue valmistautuu syksyn haasteisiin

6.7.2007 Miesten koripallomaajoukkueella oli viime syksyn maaotteluiden jälkeen aihetta tyytyväisyyteen. Uudet haasteet odottavat kuitenkin aivan nurkan takana. Suomella on vielä kuusi maaottelua selvitettävänään, ennen kuin noususta Euroopan A-divisioonaan voidaan haaveilla.

- Vuosi on pitkä ja paljon ehtii tapahtua tässä ajassa, miesten maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann selvittää.

- Karsintojen pelaaminen kahden vuoden aikana on haastava kokemus varsinkin, kun otteluiden väli on kymmenen kuukautta.

Alkusyksyn maaotteluissa Suomessa ei ole pienintäkään varaa lepsuiluun. Todellinen koitos koetaan vieraskentillä, kun Suomi matkustaa Itävaltaan ja Georgiaan. Vaikka Suomi otti vuosi sitten murskavoiton Itävallasta, kyseessä on vaarallinen kotijoukkue. Viime syksynä Itävalta piinasi kotonaan Georgiaa täydet 40 minuuttia ennen kuin kaatui viidellä pisteellä.

Georgia hakee Tbilisin hornankattilassa fanaattisen kotiyleisönsä edestä revanssivoitoa Suomesta, joka voitti Helsingin Jäähallin derbyn kymmenellä pisteellä. Vantaan Energia Areenalle Suomen vieraaksi saapuvaa Islantiakaan ei sovi aliarvioida, sillä Suomi kukisti Islannin viime syksynä vasta oltuaan puoliajalla 11 pisteen takaa-ajoasemassa.

- Nämä pelit alkavat klassisesta 0-0-asetelmasta. Toivottavasti saadaan kaikki pelaajat alusta asti terveinä mukaan, Dettmann toivoo.

Vaikka tekemistä on paljon, Dettmann huokuu tyytyväisyyttä joukkueensa edesottamuksista tähänastisissa karsintapeleissä.

- Pelasimme viime vuonna kaikkien aikojen parasta koripalloamme. Hyvä tavoite on parantaa kaikilla osa-alueilla.

Yksilöistä joukkueeksi

Maajoukkue aloitti harjoituskauteensa heinäkuun ensimmäisenä maanantaina Helsingissä. Ensimmäiset harjoitusottelunsa maajoukkue pelaa elokuun alussa Tampereella Delfin Basketin yhteydessä, kun Suomi kohtaa perättäisinä päivinä Ruotsin.

Dettmann on nimennyt maajoukkuerinkiin 24 pelaajaa. Uusia tulokkaita maajoukkueringissä ovat mm. Namika Lahden veljekset Ville ja Vesa Mäkäläinen sekä Joensuun Katajan takamies Anssi Kinnaslampi.

- Mäkäläisen veljekset pelasivat hienon kauden ja upeat play-offit. Sen myötä he ovat ansainneet mahdollisuuden näyttää taitojaan seuraavalla tasolla. Anssi pelasi myös hienon kauden ja on mielenkiintoista nähdä, miten hän ottaa tämän uuden haasteen vastaan, Dettmann puntaroi.

Suomi-koriksen kirkkaimmat tähdet Hanno Möttölä, Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kuuluvat tunnetusti maajoukkueen runkopelaajiin. Läpi kauden maajoukkuepelaajien suorituksia tarkkaillut Dettmann on erityisen mielissään Rannikon ja Koposen edesottamuksista.

- Takamiehillä oli hieno kausi. Teemu nousi Euroopan huipulle ja Petteri NBA-draftin myötä koripallomaailman tietoisuuteen. Hannolla kausi alkoi hyvin ja kevääseenkin tuli onneksi tärkeissä peleissä onnistumisia, vaikka valmentajan vaihtuminen sekoitti Hannon roolia joukkueessa ja pikkuloukkaantumiset verottivat kevään pelisuorituksia. Kaikki pelaajat ovat tilanteessa, josta on hyvä ponnistaa tulevaisuuteen.

Möttölän, Rannikon ja Koposen ohessa maajoukkueen runko koostuu tutuista suomalaispelaajista. Italiassa pelaava Tuukka Kotti, Tshekistä Italiaan siirtyvä Antti Nikkilä ja USA:ssa yliopistokoripalloa pelaava Shawn Huff kuuluvat maajoukkueen luottomiehiin. Dettmann ei kuitenkaan tahdo nostaa yksittäisiä pelaajia jalustalle.

- Koripallo on joukkuepeli, jonka haaste on se, että kaikki tuovat parhaan osaamisensa samaan aikaan joukkueen käyttöön. Se onnistuu silloin, kun yksilöt unohtavat itsensä ja keskittyvät pelaamaan koripalloa.

Maajoukkueen ohessa Suomi lähettää jälleen elokuun lopulla kehitysmaajoukkueen universiadeihin.

- Universiadit on tärkeä tapahtuma suomalaisen huippukoripallon kehittämisen kannalta. Toivottavasti jonain päivänä saisimme lähetettyä kisoihin myös naisten joukkueen, Dettmann toivoo.

Möttölä: "Itseluottamuksemme on korkealla"

Maajoukkueen kokenein pelaaja, Hanno Möttölä, pitää Suomen viime syksyn edesottamuksia erinomaisena lähtökohtana jatkoa silmälläpitäen.

- Viime syksyn pelit osoittivat meille, kuinka tärkeää on onnistunut valmistautuminen. Onnistuimme selkeyttämään peliämme huomattavasti edellisvuosista ja varsinkin puolustus parani huomattavasti. Jos pidämme saman tason ja lisäämme siihen vielä vuoden kokeneemman joukkueen, olemme varmasti jatkopeleissä mukana.

Mikäli Suomi etenee alkulohkostaan jatkoon, edessä on semifinaalivaihe, johon selviytyvät alkulohkojen voittajat sekä sekä paras lohkokakkonen. Möttölä myöntää haasteen olevan kova, mutta uhkuu samalla itseluottamusta.

- Pakkohan meidän on todistaa tämä FIBA:n järjetön systeemi vääräksi ja vihdoin nousta arvoisellemme tasolle. Kilpailu on kuitenkin kovaa ja semifinaaleissa tulee vastaan kova ja rutinoitunut joukkue, oli se sitten mikä maa tahansa. Itseluottamuksemme on kuitenkin varmasti korkealla viime syksyn jälkeen.

Möttölä näkee maajoukkueen tulevaisuuden valoisana. Petteri Koposen, Gerald Lee Jr.:n ja Samuel Haanpään kaltaisten pelaajien esiinnousu tulee maajoukkueelle tärkeään saumaan.

- On todella tärkeää, että tämä nuorempi sukupolvi pääsee mukaan siinä vaiheessa, kun me vanhemmat olemme vielä täysillä mukana. Näin he toivottavasti saavat joitain positiivisia kokemuksia ja oppeja, joiden avulla heistä kasvaa ajallaan maajoukkueen johtotähtiä.

Zalgiris Kaunasin riveissä Liettuan mestaruuden voittanut Möttölä kärsi keväällä lukuisista pikkuloukkaantumisista. Syksyn maaotteluihin Möttölä valmistautuu tarvittavalla varovaisuudella.

- Harjoitteleminen pitää tehdä aika lailla kropan ehdoilla. Sellaista täyttä treenikesää, mitä vuosia sitten nuorempana tein, en pysty vaivoista johtuen enää tekemään. Tämä on kuitenkin aika normaalia, kun mittarissa alkaa olla lentomaileja jo kohtuullisesti. Seuraavan kolmen viikon aikana saan itseni kuitenkin hyvään iskuun, kun varsinainen leirityksemme alkaa.

 

Suomen miesten koripallomaajoukkueen harjoitusottelut 2007

Ke 1.8. Suomi - Ruotsi (Harjoitusottelu, Tampere)

To 2.8. Suomi - Ruotsi (Harjoitusottelu, Tampere)

Ti 7.8. Tshekki - Suomi (Harjoitusottelu, Tshekki)

To 9.8. Tshekki - Suomi (Harjoitusottelu, Tshekki)

Su 12.8. Kroatia - Suomi (Harjoitusottelu, Kroatia)

Ma 13.8. Uusi-Seelanti - Suomi (Harjoitusottelu, Kroatia)

Ti 14.8. Suomi - Iso-Britannia (Harjoitusottelu, Kroatia)

Suomen miesten koripallomaajoukkueen EM-karsintaottelut 2007

Ti 21.8. Itävalta - Suomi (Gmunden, Itävalta)

La 25.8. Suomi - Islanti (Energia Areena, Vantaa)

La 1.9. Georgia - Suomi (Tbilisi, Georgia)

Ke 5.9. Suomi - Luxemburg (Energia Areena, Vantaa)

Ti 11.9. Suomi - ? (Semifinaalit)

La 15.9. Suomi - ? (Semifinaalit)

Suomen maajoukkueen harjoitusrinki 2007

Ahvenniemi Olli

206 cm

1983

Kauhajoen Karhu (FIN)

Haanpää Samuel

203 cm

1986

Valparaiso (NCAA, USA)

Huff Shawn

198 cm

1984

Valparaiso (NCAA, USA)

Iisalo Tuomas

195 cm

1982

Kouvolan Kouvot (FIN)

Kinnaslampi Anssi

191 cm

1982

Joensuun Kataja (FIN)

Kotti Tuukka

205 cm

1981

Castelletto Ticino (ITA)

Lehtoranta Sami

205 cm

1979

Joensuun Kataja (FIN)

Matinen Jukka

203 cm

1978

Espoon Honka (FIN)

Muurinen Kimmo

202 cm

1981

Espoon Honka (FIN)

Mäki-Tulokas Esa

198 cm

1982

Porvoon Tarmo (FIN)

Mäkäläinen Vesa

200 cm

1986

Namika Lahti (FIN)

Mäkäläinen Ville

195 cm

1985

Namika Lahti (FIN)

Möttölä Hanno

209 cm

1976

Zalgiris Kaunas (LTU)

Nikkilä Antti

210 cm

1978

Banco di Sardegna Sassari (ITA)

Rannikko Teemu

189 cm

1980

Himki (RUS)

Sten Juha

191 cm

1983

Lappeenrannan NMKY (FIN)

Suotamo Joonas

209 cm

1986

Penn State (NCAA, USA)

Ulander Aki

209 cm

1981

Lappeenrannan NMKY (FIN)

Virtanen Petri

183 cm

1980

Lappeenrannan NMKY (FIN)

Koponen Petteri

193 cm

1988

Portland Trailblazers (NBA, USA)

Lee Gerald Jr.

206 cm

1987

Old Dominion (NCAA, USA)

Koivisto Mikko

194 cm

1987

UNC-Greensboro (NCAA, USA)

Vanjoki Anselmi

194 cm

1988

Espoon Honka (FIN)

Latimer Cedric

195 cm

1987

Santa Clara (NCAA, USA)

 
26.2.2023 09:48 Susijengi

Susijengin MM-karsinnat huipentuvat maanantain Saksa-otteluun – voitolla lohkovoittoon

Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on ei enempää eikä vähempää kuin karsintalohkon voitto.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

19.2.2019 10:25 Susijengi

Susijengin MM-karsintaottelu jälleen loppuunmyyty

Susijengi pääsee huipentamaan MM-karsinnat otteluissa, joista panosta ei puutu. Torstain kotiotteluun Ranskaa vastaan joukkue saa tuekseen jälleen täyden Espoo Metro Areenan.

14.2.2019 14:17 Susijengi

Susijengi nimetty helmikuun ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan

Päävalmentaja Henrik Dettmann on lähettänyt kuudelletoista pelaajalle kutsun osallistua Susijengin viimeisen ja ratkaisevan MM-karsintaikkunan maanantaina käynnistyvään leiritykseen. Susijengin matkalla kohti Kiinan MM-kisoja viimeiset kannot kaskessa ovat lohkokärki Ranska sekä Susijengin kanssa viimeisestä kisapaikasta kisaava Venäjä.

4.12.2018 14:34 Susijengi

Huikea voitto sähköisti Susijengin Ranska-ottelun lipunmyyntiä entisestään – jo 5200 lippua myyty

Susijengin MM-kisapaikan kohtalo ratkeaa helmikuun karsintaikkunassa, kun joukkue kohtaa Espoossa lohkokärki Ranskan ja matkaa sen jälkeen Venäjän vieraaksi. Maanantai-iltana sinnikkyytensä osoittanut Susijengi on saamassa Ranska-otteluun tuekseen jälleen täyden kotiareenan.

5.7.2018 10:49 Susijengi

Susijengin Islanti-ottelussa tehtiin Euroopan karsintojen yleisöennätys

Maanantaina loppuunmyyty Hartwall Arena todisti, kun Susijengi peittosi Islannin pistein 91-77 (44-41) ja eteni MM-jatkokarsintoihin alkulohkon kakkosena.

3.7.2018 10:58 Susijengi

Miten jatkossa? Näin jatkuu Susijengin matka kohti Kiinan MM-kisoja

Susijengi eteni maanantai-iltana lohkokakkosena jatkoon omasta MM-karsintojen alkulohkostaan peittoamalla Islannin täpötäyden Hartwall Arenan valvovan silmän alla. Susijengillä on edessään syys-, marras- ja helmikuussa pelattavat kivikovat karsintaikkunat.

29.6.2018 21:19 Susijengi

Susijengi taipui Tshekin kovassa käsittelyssä – Nuutinen Suomen valopilkku

Tshekin fyysisyys hyydytti Susijengin Pardubicessä, ja sinnikkäästä taistelusta huolimatta suomalaiset joutuivat Tshekistä kotimatkalle 77-73 (37-36) -tappio niskassaan. MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen ratkaisut nähdään maanantaina.

25.6.2018 21:24 Pääjuttu

Susijengi karisti Viron MM-kenraalissa, Markkanen pani ranttaliksi

Susijengi jätti vähän jossiteltavaa Hartwall Areenalla, kun suomalaiset löylyttivät Viroa tuplamaaotteluiden toisessa osassa 95-76 (43-24). Kesän ensimmäisen esiintymisensä susipaidassa tehnyt Lauri Markkanen kuritti Viroa 23 pisteen ja 12 levypallon arvoisesti.

21.6.2018 22:04 Pääjuttu

Susijengi selviytyi Saku Suurhallin hermopaineesta, tulokkaat toivat virtapiikin

Susijengin eläimellinen puolustus poiki ensin jatkoajan ja sen jälkeen 69-76 (38-37) -jatkoaikavoiton Virosta valmistavassa maaottelussa Saku Suurhallissa, Tallinnassa.

Näytä lisää vastaavia