Petteri Koponen palasi Suomeen

17.7.2007 Portland Trailblazersissa viimeisen puolentoista viikon ajan kesäliigaa pelannut Petteri Koponen palasi Suomeen kaksi kuukautta lähtönsä jälkeen. Helsinki-Vantaalle puoli yhdeltätoista tiistaiaamuna saapuneen Koposen sopimustilanne tulevalle kaudelle on yhä auki. Nuoren miehen mielessä on päällimmäisenä viikon mittainen loma ennen maajoukkuekomennusta.

- Nyt voi rehellisesti sanoa että väsyttää, Koponen hymyili noudettuaan matkatavaransa ja astuttuaan lehdistön eteen.

Koponen varattiin kesäkuussa NBA:n varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen varausnumerolla 30. Philadelphia 76ersiin, josta tie vei pelaajakaupan kautta Portland Trailblazersiin. Portlandin kesäliigajoukkueessa viiden ottelun verran näyttöjä antaneen Koposen tilanne ensi kaudelle on yhä auki.

- Tulevaisuus on itselläkin hieman hämärän peitossa. Luulisin, että seuraavan parin viikon aikana ratkeaa, mitä Portland haluaa tehdä kanssani.

Portlandin päävalmentaja Nate McMillan kertoi Las Vegasin kesäliigan aikana, että joukkueen tarkoituksena on pitää Koponen Euroopassa vielä vuoden ajan. Portland ei ole kuitenkaan tehnyt lopullista päätöstä viimeisessä kahdessa kesäliigaottelussa edukseen esiintyneen Koposen suhteen.

- Tilanne on vähän epäselvä. Portland palkkasi juuri kolmevuotisella sopimuksella veteraanipelintekijä Steve Blaken, joten joukkueessa on nyt 3-4 pelintekijää (Blake, Jarrett Jack, Sergio Rodriguez, Taurean Green). Toisaalta Portlandin päämanageri Kevin Pritchard sanoi haluavansa nähdä minut syksyllä Portlandin harjoitusleirillä.

Koposella on edessään positiivinen ongelma, sillä ottajia nuorelle takamieslupaukselle löytyy.

- Kyllähän tässä kysyntää on ja useampikin seura on esittänyt kiinnostustaan. Tässä pitää nyt kaikessa rauhassa kartoittaa eri mahdollisuuksia ja valita seura sen perusteella, minkälainen valmentaja, pelaajarunko ja organisaatio tarjolla olevilla seuroilla on.

Yksin Koponen ei joudu päätöstään jatkosta tekemään.

- Me jutellaan kaikessa rauhassa (valmentaja) Mihailo Pavicevicin, (Portlandin päämanageri) Kevin Pritchardin ja (agentti) Marc Cornsteinin kanssa ja tietysti yritetään löytää uutta seuraa yhteistyössä Hongan kanssa. Seuraava askel pitää ottaa harkiten.

Valmentaja Pavicevic henkisenä tukena

Koposen Yhdysvaltain kiertue alkoi agenttitoimisto Pinnacle Managementin järjestämillä yksityisillä harjoitustilaisuuksilla New Yorkissa. Pinnaclen harjoitusten päätyttyä vuorossa olivat NBA-seurojen workoutit.

- Workout-vaihe oli selvästi raskainta koko matkan aikana. Lensin kaupungista toiseen viidestä kuuteen tuntia kerrallaan, nukuin hotellihuoneessa ja aamulla piti näyttää parastaan seuroille. Siinä kun ei ollut mukana valmentajaa, kavereita eikä tuttavia, olo oli välillä aika raskas.

Workout-vaiheen aikana Koponen vietti vapaa-aikaansa puhelimessa äidin, tyttöystävän ja valmentaja Pavicevicin kanssa. Koponen korosti erityisesti Pavicevicin suurta roolia koko Yhdysvaltain kiertueen aikana.

- Aina kun tuntui siltä, ettei harjoituksissa oikein luista, Pavicevic antoi minulle uutta uskoa. Pavicevic kehotti minua tekemään parhaani ja tekemään, mitä osaan parhaiten, eli kaikkia näitä asioita mitä pelaaja tahtoo kuulla. En tiedä, miten olisin pärjännyt ilman coachin apua.

Pavicevic oli Koposen mukaan tärkeässä asemassa myös NBA-draftin lähestyessä.

- Kyllähän täältä sai silloin tällöin sellaista kommenttia kuulla, että "mitä sinä hullu poika mihinkään NBA-draftiin yrität, eihän sinulla ole mitään mahdollisuuksia", mutta Pavicevic uskoi minuun 100-prosenttisesti. Pavicevicin usko minuun oli niin vahvaa, että pidin tosin itsekin häntä välillä hitusen hulluna, Koponen hymyili.

Varaustilaisuuden jälkeen Pavicevic matkusti Koposen kanssa Portlandiin ja sai istua joukkueen vaihtopenkillä valmennusjohdon T-paita yllään kesäliigan ajan.

- No, Pavicevichan oli lähinnä vieraana. Huomasin kyllä, että hänen teki mielensä huutaa ja antaa neuvoja, mutta eihän se ollut oikein mahdollista. Portlandin valmentajat kuitenkin selvästi luottivat Paviceviciin ja kysyivät häneltä neuvoja.

Kesäliiga päättyi hyvissä merkeissä

Koposen kesäliiga alkoi yskähdellen. Peliminuutit Portlandin apuvalmentaja Monty Williamsin alaisuudessa olivat kortilla, jonka lisäksi Taurean Green ja espanjalainen Sergio Rodriguez vuorottelivat pelintekijän paikoilla pakottaen Koposen pelaamaan heittävää takamiestä.

Portlandin kaksi viimeistä kesäliigaottelua päättyivät Portlandin voittoon ja Koponen oli elementissään pelintekijänä. Myös paikallinen media kehui Koposen otteita pelinrakentajana.

- Kyllä ne NBA:han tyrkyllä olevat pelaajat ovat urheilullisesti uskomattomia, ei sitä voi edes oikein käsittää, Koponen hämmästeli.

- Koska en voi luottaa siihen, että pärjäisin pelkillä urheilullisilla ominaisuuksillani, minun täytyy parantaa muita osa-alueita pelissäni. Oli kuitenkin kiva nähdä etenkin viimeisessä kahdessa kesäliigamatsissa, että minä pärjään vanhempia ja fyysisempiä pelaajia vastaan. Yleisesti ottaen olin yksi kesäliigan nuorimmista pelaajista ja moni oli yllättynyt siitä, kuinka hyvin pärjäsin omillani.

NBA:n varaustilaisuuden ykkösvaraus, 213-senttinen Greg Oden, saapui Portlandiin ja vei suurimman osan joukkueen saamasta mediahuomiosta. Suurimman kohun laannuttua myös Koponen sai osansa valokeilasta.

- Greg Odenia haastateltiin kyllä ihan joka päivä, mutta kyllä toimittajat aika ahkerasti kuulustelivat minuakin. Lähinnä he olivat ihmeissään siitä, että Suomessakin pelataan koripalloa.

Lepoviikko aluillaan

Miesten koripallomaajoukkue valmistautuu paraikaa elokuussa alkavia EM-karsintoja varten. Koponen odottaa tilaisuuttaan osoittaa kehityksensä suunta maaotteluissa.

- Kyllähän tältä kahden kuukauden kiertueelta on selvästi oppia kertynyt. Onneksi kohta on tilaisuus nostaa Suomi Euroopan A-tasolle, jolle se kuuluukin ja siinä samalla katsoa, miten Yhdysvalloissa saatuja oppeja voi soveltaa maajoukkueen käyttöön.

Tauotta kahden kuukauden ajan koripallon parissa urakoinut Koponen aikoo kuitenkin lomailla alkaneen viikon ajan.

- Tämä viikko menee siihen, että irrottaudutaan ja pidetään taukoa. Vaikka tässä on vielä sopimuskuviot vähän epäselviä, nyt pitää olla parin päivän ajan ihan rauhassa.

Henkilöt

 
18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

Näytä lisää vastaavia