Makedonia työnsi tikarin Suomen innostuneeseen sydämeen

4.9.2011 Suomen koripallomaajoukkue kärsi sunnuntaina sydäntä särkevän tappion EM-kisoissa Makedonialle. Ottelun viimeisiin sekunteihin kulminoitunut trilleri päättyi makedonialaisjuhliin ja 72-70 (38-40) –tulokseen näyttäen urheilun kahdet kasvot suomalaisittain julmalla tavalla. Makedonialle voitto toi liput turnauksen 12 parhaan joukkoon, kun makedonialaisjuhlien keskeltä poistuneet pettyneet suomalaiset joutuivat jännityskannalle. Lohkon muiden otteluiden lopputulokset joko säilyttävät tai vievät ”susijengin” jatkomahdollisuuksien oljenkorren.

Suomalaiset eivät peitelleet pettymystään EM-jatkosarjapaikan lipuessa omista käsistä muiden hallintaan. Kuvassa maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä ja katsomossa juhlivat makedonialaiskannattajat.

Makedonia selviytyi EM-kisojen 12 parhaan joukkoon ja juhlivat sitä ansaitusti mykistyneiden suomalaiskatsojen seuratessa taustalla.

Uskomattomat kymmenen koriinjohtanutta syöttöä antanut Teemu Rannikko kuvaili tappiota "uransa pahimmaksi pettymykseksi".

Hyvin ruodussa avauspuoliskon pysynyt Bo McCalebb nousi Makedonian pelastajaksi.

Makedonian valmennusjohto kehui Suomen EM-turnauksen parhaiten organisoiduksi joukkueeksi. Kuvassa toisen loisto-ottelun peräkkäin pelannut Mikko Koivisto.

Suomi pelasi jälleen suurella sydämellä ja taisteluasenteella. Kuvassa Shawn Huff puolustaa verissäpäin Makedonian Vlado Ilievskiä.

Tuukka Kotti ja kumppanit joutuvat jännittämään huipputasaisen C-lohkon muita otteluita ja toivoa tilannetta, jossa Suomi pääsisi tasapistevertailuun Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan kanssa. Kuvat: Ville Vuorinen & Tytti Nuoramo.

Makedonian ja Suomen välinen kori korista –taisto oli jännitysnäytelmä, joka ei ollut tarkoitettu heikkohermoisille. Sydänvaivaiset sulkivat katsomossa silmänsä, kun ottelun viimeinen minuutti käynnistyi.

Suomi oli hetkeä aiemmin noussut Sasu Salinin kolmen pisteen heitolla pisteen päähän (70-69). Salin riisti pallon makedonialaisilta, mutta menetti sen heti makedonialaisten salamannopealle ”amerikkalaisvahvistus” Bo McCalebbille. Suomen onnistui hienolla joukkuepuolustuksella pitää Makedonia koritta ansaiten mahdollisuuden voittoheittoon. Kun tiimalasissa alkoi hiekka käydä vähiin, haastoi Kimmo Muurinen ennakkoluulottomasti, mutta hänen heittonsa Pero Anticin edestä ei löytänyt tietään perille. Suomi oli pakotettu rikkomaan ja lähettämään McCalebbin vapaaheittoviivalle, jonka käsi ei tärissyt – molemmat vaparit pussin pohjaan.

Kolmen pisteen johtoasemassa (72-69) Makedonia pelasi viimeiset viisi sekuntia taktisesti kypsästi. Vlado Ilievski otti virheen ja pisti Petteri Koposen heittämään vapaaheittoja. Koponen upotti ensimmäisen ja heitti toisen tarkoituksella ohi, mutta levypallo pomppi makedonialaiskäsiin, jotka nousivat hetken kuluttua ylös voiton merkiksi.

Jälleen upeaan taisteluun yltäneet ja asenteellaan, yhteispelillään yleisön puolelleen voittaneet Suomen pelaajat olivat loppuvihellyksen jälkeen silminnähden murtuneita. Urheilu oli juuri osoittanut kahdet kasvonsa suomalaisille julmalla tavalla makedonialaisten juhliessa taka-alalla pääsyään EM-kisojen 12 parhaan joukkoon.

Suomi kärsi EM-turnauksen avauspelissään niukan tappion Kroatialle, joka vain lisäsi Makedonia-tappion aiheuttamaa tuskaa.

- Ottaa päähän. Kreikkaa vastaan meillä ei ollut saumoja, mutta nyt takana on kaksi ottelua, jotka olivat voitettavissa. Jos olisimme ne onnistuneet voittamaan, olisi tilanne hieman toinen. Tällaista koripallo kuitenkin välillä on – pari huonoa ratkaisua ja vähän huonoa onnea – siinä se peli sitten olikin, kertoi Koponen päätään riiputtaen.

Sinivalkoisten lasien läpi ottelua katsoneet eivät voineet kuin jakaa suomalaispelaajien kollektiivisen harmituksen. Suomen maajoukkue on turnauksessa ansainnut pelitavallaan muiden kunnioituksen, pelannut nälkäisenä, näytönhaluisena ja suurella sydämellä pienempikokoisella joukkueellaan haastaen suurempiaan tasaväkisiin taistoihin. Suomi olisi monen mielestä ansainnut parempaa, mutta toiveet eivät valitettavasti tulosurheilussa ole minkään väärtejä.

- Tämä on varmasti urani pahin pettymys. Tsempattiin helvetin hyvin, tultiin aina peliin takaisin ja päästiin pelaamaan vielä voitosta viimeisessä hyökkäyksessä. Kauhea pettymys, kun oli mahdollisuudet voittaa ja panokset kaikkien tiedossa, nieleskeli Suomen konkaritakamies Teemu Rannikko sanojaan, kun pystyi vihdoin puhumaan puoli tuntia ottelun jälkeen.

- Koville ottaa. Loppuhetkiä on turha jossitella, sillä ne puuttuvat pisteet olisi ihan hyvin voinut ansaita vaikka ensimmäisen viiden minuutin aikana. Ei se tee tästä kuitenkaan helpompaa – äärimmäisen vaikeaa, kommentoi Suomen maajoukkueen kapteeni.

”Suomi on turnauksen parhaiten organisoitu joukkue”

Suomen joukkuetta ei lohduttanut fakta siitä, että jatkomahdollisuudet pysyivät Makedonia-tappiosta huolimatta elossa. Suomi oli päättänyt pitää ohjat omissa käsissään ja kuljettajan paikalta sivustaseuraajaksi siirtyminen ei yksinkertaisesti kuulunut suunnitelmiin.

Oljenkorsi jatkopaikan suhteen lepää sen varassa, että Suomi saa loppusijoituksissa tasapistevertailuun Kroatian sekä Bosnia-Hertsegovinan, jolloin Suomen lauantainen 28 pisteen voitto bosnialaisista osoittautuisi kultaakin arvokkaammaksi.

Lohtua ei myöskään tuonut makedonialaisten kauniit sanat ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

- Suomi on parhaiten organisoitu joukkue tässä turnauksessa. Ei olisi ollut yllätys tai vääryys, mikäli Suomi olisi ottelun voittanut. Mutta myös me halusimme voittoa ja ansaitsimme sen yhtä lailla, lausui Makedonian päävalmentaja Marin Dokuzovski.

Suomen onnistui avauspuoliskosta lähtien pysyä hienosti puolustuspelin tavoitteissaan. Suomen tähtäimessä oli peliin lähdettäessä Makedonian huipputehokkaan takamieskaksikon Bo McCalebb-Vlado Ilievski vauhdin pysäyttäminen sekä makedonialaissenttereiden kolmen pisteen heittojen estäminen. McCalebb ja Ilievski tekivät ensimmäisen puolikkaan aikana ainoastaan kuusi pistettä, kaikki McCalebbin toimesta.

Makedonian yllättäjäksi nousi Vojdan Stojanovski, joka ärhäkkäillä ajoillaan puhkoi Suomen puolustusta tuplaten jo avausjaksolla turnauskeskiarvonsa tehtyään yhdeksän pistettä.

Toisen neljänneksen Makedonia aloitti Darko Sokolovin kahden kolmosen siivittämänä vahvasti. Kun 215-senttinen Predrag Samardziski pääsi nostamaan kaksi peräkkäistä koria lähietäisyydeltä, siirtyivät makedonialaiset 37-27-johtoon. Shawn Huff päästi kuitenkin Suomen onneksi piinasta onnistuen kolmosviivan takaa ja katkaisten Makedonian 11-0-rykäisyn ja Suomen yli kolme minuuttia kestäneen pisteettömän jakson.

Suomi vastasi väkevästi pitäen Makedonian ilman pelitilannekoria loppujakson, vajaan seitsemän minuutin ajan. Suomi vei jakson 13-1 ja nousi 40-38-puoliaikajohtoon. Makedonialaisten otteista oli havaittavissa väsymystä, joka oli ymmärrettävissä lauantain kiihkeän ja tunteikkaan Kreikka-voiton jäljiltä. Väsymyksestä huolimatta makedonialaisten pallovarmuus oli uskomatonta luokkaa.  Aggressiivisesta puolustuksestaan tunnettu Suomi ei saanut avauspuoliskon aikana ainoatakaan tilastomerkintää riistoista.

Puoliaika tuli Makedonian kannalta hyvään saumaan. Vartin tauko palveli väsyneitä jalkoja ja McCalebb toi joukkonsa uudella energialla takaisin peliin. Joukkueet väänsivät loppuun saakka vaihtaen käytännössä korin korista.

Rannikon henkilökohtainen panos piti kolmannella jaksolla Suomen pinnalla. Juonikas Rannikko syötti kerta toisena jälkeen kanssapelurinsa vapaaksi korintekoon. Turkulaislähtöiselle euroammattilaiselle kirjattiin jakson aikana viisi ja koko ottelussa huimat kymmenen koriinjohtanutta syöttöä.

Suomen parhaat korintekijät ottelussa olivat 11 pistettä mieheen heittäneet Koponen ja Mikko Koivisto. Gerald Lee Junior teki illan kymmenestä pisteestään kahdeksan ottelun alussa. Voittajien ykköseksi kohosi loppuen lopuksi 18 pistettä tehnyt McCalebb. Stojanovskin veljeksistä Vojdan pussitti 16 ja Antic 14 pistettä.

”Äärimmäisen ylpeä” 

Suomen kokemattomuus arvokisoista oli yksi ottelun jälkeisistä puheenaiheista. Ratkesiko ottelu Suomen kokemattomuuteen pelata kovilla panoksilla kovatasoista vastustajaa vastaan voitosta? Näkemyksiä oli suomalaisleirissäkin kahdenlaisia.

- En tiedä miten kokemus on mitattavissa, mutta saimme lopussa tarpeeksi puolustuspään stoppeja, joka osoittaa, että olimme valmiita pelaamaan voitosta. Jos pallo ei mene sisään, se ei mene sisään, eikä sille voi mitään, arvioi Rannikko.

- Ei ole varmastikaan hyvä tekosyy, mutta 16 vuoden poissaolo näistä kekkereistä kuulostaa ainakin sellaiselta. Pienet asiat ratkaisivat. Makedonia on erinomainen joukkue, joka käyttää hyvin talenttiaan ja pysyy kontrollissa kaiken aikaa kentällä, pohti puolestaan Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

- Aina kun peli jää yhdestä korista kiinni, jää miettimään yksittäisiä tilanteita ja mitä niissä olisi voinut tehdä toisin. Sellaisia tilanteita tietenkin löytyy ja ne on myöhemmin analysoitava.

Kaiken harmituksen keskellä Dettmann oli kuitenkin kykenevä näkemään ison kuvan Suomen esiintymisestä EM-turnauksessa.

- Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että pystymme pelaamaan näin hienon ottelun näin hyvää vastustajaa vastaan. Heikommalla asenteella olisi tullut pahaa jälkeä Makedonian eduksi. Samalla on sanottava, että päivä tai peli ei ollut meiltä paras mahdollinen. Jo se kertoo paljon joukkueestamme, että pystymme venymään tällaiseen peliin ilman, että suoritus on täydellinen, Dettmann mietti.

Suomen kannalta muiden otteluiden lopputulokset näyttelevät suurta roolia jatkomahdollisuuksien suhteen äärimmäisen tasaiseksi osoittautuneessa C-lohkossa. Kävi niissä miten tahansa, maanantainen ottelussa Montenegroa vastaan pelataan suurin panoksin joko lähi- tai kaukokatseisesti.

Mikäli Bosnia-Hertsegovina onnistuu voittamaan sunnuntai-illan myöhäisottelussa Kroatian, pysyvät Suomen jatkomahdollisuudet elossa. Tässä tapauksessa Suomi pelaisi maanantaina veitsi kurkulla voitosta ja pääsystä EM-turnauksen 12 parhaan joukkoon. Jos jatkomahdollisuudet vesittyvät sunnuntai-iltana Kroatian voiton myötä, pelataan maanantaina loppusijoituksesta, joka on merkityksellinen mietittäessä ensi vuoden lohkoarvontoja ja arvontakoreja.

- Kovaa tämä on, mutta ei auta kuin koota itsensä ja yrittää huomenna uudestaan, päätti Möttölä kapteenin auktoriteetilla.

Makedonia – Suomi 72 – 70 (20-21, 18-19, 16-18, 18-12), miesten EM-kilpailut, alkulohko C, Alytus (CRO) 4.9.2011

Suomi: Mikko Koivisto 11/0, Antti Nikkilä 0/0, Kimmo Muurinen 6/2, Shawn Huff 6/4, Gerald Lee Jr 10/3, Sasu Salin 8/4, Tuukka Kotti 9/5, Petteri Koponen 11/4, Vesa Mäkäläinen 0/3, Hanno Möttölä 8/3, Petri Virtanen -, Teemu Rannikko 1/3/10 syöttöä.

Lisätiedot: Ottelutilastot
 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

Näytä lisää vastaavia