18-vuotiaat pojat päättävät korisnuorten EM-kesän

1.8.2007 Suomen juniorimaajoukkueiden vilkas kesä lähenee loppuaan. 16-vuotiaiden tyttöjen yhä pelatessa ylempää EM-jatkosarjaa matkustavat 18-vuotiaat pojat Bulgarian Sofiaan omiin kisoihinsa. Vaikka 18-vuotiaat ovat kärsineet kesän aikana loukkaantumisista, joukkueen valmentaja Juha Dahlström uskoo joukkueensa olevan pitkän valmistautumisjakson myötä kypsä yllätyksiin.

Pitkää valmistautumisaikaa Dahlström pitää pelaajien etuna niin pelillisesti kuin henkisestikin.

- Nämä käsillä olevat kesät ovat pojille äärimmäisen tärkeitä. He rakentavat itseään sekä ihmisinä että koripalloilijoina. Vaikka olemme paneutuneet huolella sekä lajiharjoitteluun että fyysiseen harjoittelun, olemme myös pyrkineet valmistamaan pelaajia matkalla aikuisuuteen.

Toukokuisten PM-kisojen jälkeen 18-vuotiaat pojat ovat mm. leireilleet Liettuassa sekä otelleet Viroa ja Liettuaa vastaan. Joukkueen harjoitusohjelmasta on Dahlströmin mukaan pyritty laatimaan mahdollisimman monipuolinen.

- Tarkoituksena on ollut käyttää aika mahdollisimman hyvin hyödyksi. Joukkuetaktiikka on hiottu niin valmiiksi kuin sen voi saada. Henkilökohtaisen puolustuksen ja joukkuepuolustuksen eteen on tehty paljon töitä, unohtamatta pelinlukua ja taktisia ominaisuuksia.

"Päällikön" johdolla kisoihin

18-vuotiaiden ykkösase kentällä ja pukuhuoneessa on ollut BC Jyväskylän 193-senttinen Antti Kanervo. Kanervo esiintyi edukseen jo 20-vuotiaiden joukkueessa, joka tuli omissa EM-kisoissaan kolmanneksi. 18-vuotiaissa Kanervolta odotetaan esimerkkiä onnistumisien kautta illasta toiseen.

- Muut pojat kutsuvat Kanervoa "päälliköksi". Nyt sitten katsotaan, minkälaisen hengen "päällikkö" luo joukkueeseen kisoissa, Dahlström hymyilee.

Kanervon ohessa Dahlström uumoilee toisenkin BC Jyväskylän pelaajan, 209-senttisen Harri Keskitalon, puhkeavan kukkaan kisoissa.

- Keskitalo pelaa tänä kesänä ensimmäiset kisansa nuorisomaajoukkueen kanssa. Mielenkiintoista nähdä, mihin hän pystyy.

Joukkue kovi kovan takaiskun aikaisemmin kesällä, kun aloitusviisikon vakiokasvoihin kuuluva Namika Lahden Väinö Kuusela loukkaantui. Viime viikonlopun Viro-maaotteluissa Suomen valmennusjohto sai lisää huolenaihetta, kun Kuuselan tavoin joukkueen tukipilareihin lukeutuva KTP:n Juho Lehtoranta väänsi nilkkansa. Lehtoranta selvisi ruhjeestaan kuitenkin säikähdyksellä.

- Kuusela ei valitettavasti pelaa kisoissa, mutta Lehtoranta kävi maanantaina tarkistuttamassa nilkkansa ja sai vihreää valoa lääkäriltä, huojentunut Dahlström kertoo.

Kisojen kokonaissuoritusta ajatellen Dahlström korostaa pelintekijän tärkeyttä joukkuepelin onnistumisen kannalta.

- Siitä lähdemme liikkeelle, että pelinrakentaja pystyy puolustuksessa tekemään vastustajan pelinrakentajan työstä vaikeaa. Vastapainoisesti toisessa päässä pelinrakentajamme täytyy kyetä piiskaamaan jätkät kovaan juoksupeliin puolustuksen jälkeen. Hänen täytyy osata lukea peliä ja säädellä pelin tempoa tarpeen mukaan.

Pelinrakentajista 18-vuotiailla pojilla ei ole pulaa. ToPo:n kolmikko Roope Ahonen-Ilpo Pehkonen-Juhani Jämsä pelaa "pointin" paikalla luonnostaan, jonka lisäksi Salon Vilppaan Sami Himberg on valmis kantamaan vastuuta pelinjohdossa. Kvartetin lisäksi myös Antti Kanervo on osoittanut kykenevänsä johtamaan peliä.

"Yksilöiden pelattava joukkueen eteen"

Suomalaiset joutuvat Bulgariassa kovaan lohkoon. Alkulohkon vastustajia tarkkaillessa Dahlström epäilee suomalaisten lähtevän kisoihin haastajana.

- Puola, Hollanti ja Ruotsi kuuluvat kisojen ennakkosuosikkeihin. Erityisesti Ruotsi on kova. PM-kisoissa heidän porukastaan puuttui eräs ikäluokan huipuista, jo 17-vuotiaasta lähtien Saksassa ammattilaisena pelannut Jeffery Taylor.

Suomen nuorisomaajoukkueiden valmentajat ovat valmistavissa harjoituksissa ja kesän EM-kisoissa luottaneet terävään joukkuepuolustukseen ja nopeisiin vastaiskuihin. Dahlström luottaa samaan pelitapaan ja korostaa erityisesti toimivan viisikkopelin voimaan.

- Valmentajana tietenkin toivoo, että olemme onnistuneet valitsemaan ikäluokan parhaat pelaajat eri pelipaikoille. Lopputulos tulee kuitenkin vasta siitä, miten kentällä olevat yksilöt pystyvät täydentämään toisiaan ja kuinka hyvin he kykenevät pelaamaan joukkueen eteen.

Dahlström on 18-vuotiaiden kisoja odotellessa katsonut silmä tarkkana Suomen nuorisomaajoukkueiden esityksiä. Vaikka maajoukkueet pelaavat säännönmukaisesti Euroopan B-divisioonassa, Dahlström on ollut hyvillään suomalaisten saavutuksista kuluneena kesänä.

- 20-vuotiailla on monta hyvää tulevaisuuden pelaajaa ja monta avainpelaajaa myös USA:n yliopistosarjoissa. 16-vuotiaat antoivat puolestaan sellaisen kuvan, että taitaa olla hyvä ikäluokka tuloillaan. Seitsemän voittoa yhdeksästä ottelusta on supersaavutus.

20- ja 16-vuotiaiden poikien maajoukkueet ovat EM-kisoissa pelaamistaan 16 ottelusta voittaneet 11. Dahlström uskoo, että 18-vuotiaissa on potentiaalia kääntää voittosuhdetta yhä parempaan suuntaan.

- Nöyrin mielin lähdetään kisoihin, mutta mitään ei anneta ilmaiseksi.

 

Alkulohkon otteluaikataulu

Pe 3.8. Puola-Suomi

La 4.8. Suomi-Ruotsi

Ma 6.8. Suomi-Hollanti

Ti 7.8. Armenia-Suomi

Suomi U18 EM-kisajoukkueen lopullinen kokoonpano

Ahonen Roope

187 cm

ToPo, Helsinki

Dahlman Max

208 cm

JKS, Järvenpää

Dolenc Nicolas

200 cm

Tapiolan Honka, Espoo

Himberg Sami

183 cm

Salon Vilpas

Jämsä Juhani

187 cm

ToPo, Helsinki

Kanervo Antti

193 cm

BC Jyväskylä

Keskitalo Harri

209 cm

BC Jyväskylä

Lehtoranta Juho

193 cm

KTP Basket, Kotka

Nuutinen Matti

197 cm

Kouvot, Kouvola

Pehkonen Ilpo

181 cm

ToPo, Helsinki

Telih Anton

192 cm

Helsingin NMKY

Virtanen Toivo

190 cm

ToPo, Helsinki

Joukkuetta valmentavat Juha Dahström (päävalmentaja), Jyri Lohikoski ja Jukka M. Toijala. Fysioterapeutti Sami Mälkiäinen.



Lisätietoja: http://www.fibaeurope-u18men.com/enDivB/
 
1.7.2018 23:51 Sudenpennut

Sudenpennuille kaksi voittoa ja kaksi tappiota Viroa vastaan

Suomen nuorisomaajoukkueista 18- ja 16-vuotiaat tytöt jatkavat tappiottomina Pohjoismaiden mestaruuskisojen toiseksi viimeisenä päivänä. Sudenpentujen kokonaissaldo Viroa vastaan oli kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

30.6.2018 23:20 Sudenpennut

Kolme joukkueellista Sudenpentuja jatkaa puhtaalla pelillä PM-kisoissa

Pohjoismaiden mestaruuskisojen kolmantena päivänä nähtiin Suomelta kolme voittoa neljästä Tanskasta. Voittojen myötä kolme Suomen nuorisomaajoukkuetta jatkaa PM-kisoissa ilman tappioita.

30.6.2018 00:27 Sudenpennut

Sudenpennut löylytti Norjaa neljästi PM-kisoissa

Pohjoismaiden mestaruuskisojen toisena päivänä todistettiin Sudenpentujen puhdasta päivää, kun jokainen neljästä ikäluokasta pieksi Norjan Kisakallion Susi Training Centerissä.

28.6.2018 22:15 Sudenpennut

Sudenpennuille kolme Islannin päänahkaa PM-kisojen avauspäivänä

Suomen 18- ja 16-vuotiaat tytöt sekä pojat käynnistivät Pohjoismaiden mestaruuden tavoittelun Kisakallion Susi Training Centerissä tänään torstaina. PM-kisojen avauspäivän saldo Islantia vastaan oli Sudenpennuille kolme voittoa neljästä.

27.6.2018 10:25 Pääjuttu

Suomen nuorisomaajoukkueet mittelevät Pohjoismaiden mestaruudesta Kisakalliossa

Suomen 18- ja 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet pelaavat Pohjoismaiden mestaruudesta 28.6.-2.7. Kisakallion Susi Training Centerissä. PM-kisoihin ottaa osaa Suomen lisäksi Norja, Viro, Tanska, Ruotsi ja Islanti.

17.1.2018 EM-karsinnat

Sudenpentujen maajoukkuekesän EM-lohkoarvonnat suoritettu

FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.

5.1.2018 17:15 Maaottelu

Sudenpennuille kolme voittoa Baltic Sea Cupin päätöspäivänä

Tallinnassa pidetty Baltic Sea Basketball Cup sai päätöksensä tänään perjantaina, kun Suomen nuorisomaajoukkueet saivat vastaansa viimeisissä otteluissaan Ruotsin. Kummatkin 18-vuotiaiden maajoukkueista ja 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nappasivat voitot kotimatkalle, kun taas 16-vuotiaat pojat kärsivät tappion.

4.1.2018 23:50 Maaottelu

Sudenpennuille kaksi voittoa Virosta Baltic Sea Cupissa

Baltic Sea Basketball Cupin toisena päivänä Suomen nuorisomaajoukkueet kohtasivat Viron, josta 18-vuotiaiden maajoukkueet vetivät pidemmän korren, kun taas 16-vuotiaat joutuivat tyytymään tappioihin. BSBC päättyy huomenna, kun Sudenpennut saa vastaansa Ruotsin.

3.1.2018 Maaottelu

Baltic Sea Cup käyntiin, Latvialle kolme voittoa neljästä

Suomen nuorten koripallomaajoukkueet aloittivat maajoukkuevuotensa Tallinnassa vuotuisessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Avauspäivänä Sudenpennuista vain 16-vuotiaat tytöt korjasivat nimiinsä voiton, kun jo äidinmaidosta kovuuden saavat latvialaiset olivat etevämpiä kolme kertaa neljästä.

19.8.2017 Pääjuttu

Jantunen, Vähäsalo ja Ukkonen hakivat uusia eväitä BWB-leiriltä

NBA:n Basketball Without Bordersin (BWB) Israelin Tel Avivissa pidetylle leirille 13.-16. elokuuta oli kutsuttu kolme suomalaispelaajaa. Poikien puolelta Suomea leirillä edusti Mikael Jantunen ('00) ja tyttöjen puolella Saga Ukkonen ('01) sekä Sonja Vähäsalo ('00).

Näytä lisää vastaavia