Kaukoheittojensa varassa pyristellyt Suomi taipui Ruotsille

2.8.2007 Ruotsi otti täyden katsomon edessä revanssin keskiviikkona kärsimälle jatkoaikatappiolleen, kun se kohtasi Suomen toistamiseen Tampereella myöhään torstai-iltana. Ilman Hanno Möttölää, Teemu Rannikkoa ja Petteri Koposta pelannut Suomi tuskaili pelinjohtonsa kanssa ja joutui tyytymään kaukoheittojen pommittamiseen. Ruotsi viimeisteli tehokkaasti lähempää ja voitti 72-63 (35-28) –lukemin.

Koposen ja Möttölän poissaolot Ruotsi-otteluista olivat tiedossa jo etukäteen. Sen sijaan keskiviikkona huilanneen Rannikon oli määrä esiintyä tamperelaisyleisölle torstaina. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos päivän aikana. Rannikko veti Pyynikin Palloiluhallissa tunnin mittaisen harjoituksen ennen ottelua, jonka jälkeen Euroopan kirkkaimpaan takamieseliittiin lukeutuva turkulainen vaihtoi siviilivaatteet päälleen. 

- Tärkeintä on, ettei ole rampana, kun EM-karsintapelit alkavat. Mitään riskiä ei haluttu ottaa, kertoi Rannikko, jolla on Pyynikin parketilta katkeria muistoja.

Vuonna 2003 Teemu Rannikko loukkaantui Pyynikillä, kun hänen polvestaan katkesi eturistiside ottelussa Venäjää vastaan.

Ilman pelintekijöitään Rannikko ja Koposta pelinjohto oli takkuista jo keskiviikon voitokkaassa ottelussa. Torstaina ongelmat tuplaantuivat, eikä Suomi saanut pelattua ottelun missään vaiheessa vapauttavia tekopaikkoja korin läheisyyteen. Ratkaisujen vaikeudesta kertoo joukkueen heittotarkkuus kahden pisteen heitoissa, joka jäi kehnoon 20,7 prosenttiin (6/29).

Suomi eli pelissä mukana kaukoheitoillaan. Alkuminuuteilla tahtipuikkoa heilutti Lappeenrannan NMKY:n tulevalla kaudella eurokentille johtava Petri Virtanen, joka onnistui vajaassa kahdessa minuutissa bonusrajan takaa peräti kolmesti. Parhaimmillaan Suomi johti peliä toisen jakson alussa kahdeksalla pisteellä (23-15).

- Alkupelimme onnistuneet kaukoheitot antoivat virheellisen käsityksen pelin juonesta. Koris on maalintekopeli, jossa varmimmin maalit tehdään läheltä. Emme onnistuneet siinä tänään, summasi maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Ruotsi vauhdissa

Vikkelien takamiestensä Rudy Mbemban ja Olivier Ilungan johdolla Ruotsi sai pelinsä rullaamaan toisella jaksolla ja siirtyi johtoon jo varttitunnin pelin jälkeen luopumatta enää johtoasemastaan. Mbemba ja Ilunga löysivät syötöillään kanssapelureitaan ja puhkoivat suomalaispuolustusta väkevillä ajoillaan tuon tuosta.

- Ruotsin tasoinen joukkue on vaikea pysäytettävä, kun sen päästää vauhtiin. Emme yksinkertaisesti ehtineet tänään mukaan – jalat eivät riittäneet, Dettmann arvioi.

Yhden yrityksen Suomi sai vielä aikaiseksi, kun Dettmann käskytti joukkonsa paikkapuolustukseen neljännellä jaksolla. Ruotsi hukkasi palloja, eikä tuntunut löytävän avopaikkoja tiukan suomalaispuolustuksen keskeltä.

Suomi pääsi Virtasen kolmosella parhaimmillaan kolmen pisteen päähän (52-55). Vielä kaksi minuuttia ennen päätösvihellystä Suomi sinnitteli viiden pisteen päässä (60-65), mutta viimeisten minuuttien aikana ruotsalaisten käsi ei vapissut vapaaheittoviivalta. Ruotsi teki viimeiset kuusi pistettään vapareilla, kun Suomi yritti rikkomalla pysäyttää pelikelloa juoksemasta.

Virtanen kirjautti lopulta ottelun korkeimman pistemäärän, 25. Säynätsalon Riennon kasvatin 13 kolmosyrityksestä kahdeksan löysi tiensä korisukan läpi.

- Kun alussa upposi, tuli valmennusjohdolta käsky antaa palaa. Ja minä annoin. Olen aina pitänyt Pyynikin koreista, kertoi Virtanen, joka saldostaan huolimatta oli pettynyt tappioon.

Ruotsalaisista, kauden aikana Rannikon joukkuetoverinakin Ljubljanassa piipahtanut, Christian Maråker oli elementissään. Hän tehtaili 18 pistettä, kauhoi 12 levypalloa ja jakeli neljä syöttöä. Mbemba heitti voittajille 15 ja Ilunga 11 pistettä.

Seuraavaksi Tshekkiin ja Kroatiaan

Suomen maajoukkueen valmistautuminen jatkuu Tshekissä ja Kroatiassa. Tshekissä Suomi ottaa mittaa isäntämaasta 7.8. ja 9.8.

Kroatiassa vastaan asettuu 12.-14.8. pelattavassa kovatasoisessa turnauksessa Kroatian lisäksi vuoden 2002 MM-nelonen Uusi-Seelanti sekä Lontoon olympialaisten 2012 innoittamana vahvaa koripallobuumia elävä Iso-Britannia.

Niin Ruotsi-ottelut kuin tulevat turnauksetkin ovat Suomelle valmistautumista EM-karsintojen huipennukseen, josta maajoukkue havittelee nousua A-divisioonaan. Suomi pitää karsintalohkossaan kärkipaikkaa voittosuhteella 4-0. EM-karsintojen kotiotteluissaan Suomi saa kotiluolaansa Vantaan Energia Areenalle vieraikseen lauantaina 25.8. Islannin ja keskiviikkona 5.9. Luxemburgin. EM-karsintojen ennakkolipunmyynnistä lisätietoja tästä.

Ottelun tilastot löytyvät tästä ja pelitapahtumien kulku (play-by-play) tästä.



Lisätietoja: /maajoukkueet/miesten_maajoukkue/
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.

Näytä lisää vastaavia