Suomi voiton päässä shokkiyllätyksestä, EM-kisojen puolivälieräpaikasta

10.9.2011 21:07 Kun Suomen maajoukkueella on yksi ottelu jäljellä EM-koripallon jatkosarjassa, on ”susijengillä” mahdollisuus järjestää kaikkien aikojen suuryllätys. Suomi kukisti lauantaina Georgian 87-73 (36-33) pitäen unelman EM-pudotuspeleistä elossa. Mikäli Suomen onnistuisi maanantaina kaataa jatkosarjan päätöspelissä viime vuoden MM-kisoissa kahdeksanneksi sijoittunut Slovenia, etenisi Suomi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon, puolivälieriin.

Suomen loukkaantunut maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä tuuletti vaihtopenkillä, kun joukkuekaverit petasivat Georgia-voitollaan supermaanantain, jolloin Suomi pelaa EM-kisojen puolivälieräpaikasta Sloveniaa vastaan.

Suomalaisfaneilla oli aihetta juhlaan.

Kimmo Muurinen keräsi ansaitusti päävalmentajan vuolaat kehut.

Mikko Koivisto nousi 14 pisteellään tasaisen Suomen parhaaksi korintekijäksi.

Georgia-ottelu eteni tasaisena kolmannelle jaksolle. Kuvassa. palloa tavoittelevat Suomen Sasu Salin (oik.) ja Georgian Viktor Sanikidze.

Kotti jatkoi vahvaa EM-pelaamistaan ja oli yksi Suomen onnistujista.

Suomen viimeistely ontui läheltä, mutta onneksi heitto kulki kaukaa. Kuvassa Petteri Koponen.

Teemu Rannikon ja kumppaneiden maanantainen vastus Slovenia on kokenut arvokisakävijä ja -menestyjä. Kuvat: Ville Vuorinen.

Suomi hoiti Georgia-ottelusta voiton kotiin uskomattomalla joukkuepanoksella kuuden pelaajan noustessa kaksinumeroisiin pistelukemiin.

- Joukkue näytti syvyytensä,  pelifilosofiamme ja osoitti olevansa oikea koripallojoukkue. Ajatuksemme on, että jokainen pelaaja saa unelmoida siitä, että tänään on hänen päivänsä loistaa. Tänään niitä loistajia oli useampia. Uskomaton joukkuesuoritus kovassa paikassa!, kehui Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann suojattejaan.

- Nyt voidaan myös varmasti viimeistään lopettaa jankutus siitä, ettei tämä joukkue voi voittaa tiukkoja tai tärkeitä otteluita.

Ottelun päätyttyä Suomen maajoukkuepelaajat juhlivat voittoa, mutta ehkä vielä käsittämättä minkälaiseen asemaan joukkue on itsensä pelannut. Yksi voitto erottaa Suomen Euroopan kahdeksan parhaan sakista, joka olisi käynnissä olevien EM-kisojen suurin yllätys sitten Suomen selviämisen 12 parhaan joukkoon.

Kysymykseen ”olisitko ennen turnausta uskonut, että Suomi pelaa paikasta EM-puolivälieristä” saatiin vilpittömiä vastauksia.

- Jos olisin ajatellut asiaa, niin en varmasti olisi uskonut, heitti ottelun ratkaisupelaajiin hullulla tsempillään lukeutunut Kimmo Muurinen pilke silmäkulmassa.

- Ennen turnausta tiesimme, että voimme hyvänä päivänä haastaa Euroopan suurmaita ja jopa voittaa niitä kuten olemme aiempina vuosina osoittaneet. Mutta rehellisesti sanottuna, ei puolivälieräpaikasta pelaaminen käynyt mielessä, kertoi tasaisen Suomen joukkueen parhaaksi korintekijäksi Georgiaa vastaan 14 pisteellään noussut Mikko Koivisto.

- Kukaan muu ei varmasti uskonut tällaiseen tilanteeseen, mutta joukkue uskoi sen olevan mahdollista, vakuutti ottelun ratkaisuvaiheissa loistanut Shawn Huff.

Ratkaisu kaaren takaa 

Suomi käänsi ottelun itselleen tasaisen, Suomelle 36-33 päättyneen avauspuoliskon jälkeen. Alkutahdit irtiotolle löi, edelleen ilman ensi kauden kattavaa sopimusta pelaava Muurinen. 202-senttinen suomalaislaituri pisti kolmannen jakson alkuun kääntöhyppyheiton sisään ja kävi seuraavassa hyökkäyksessä tippaamassa Petteri Koposen ohiheiton koriin. Kun Koponen juoksi nopean ja Teemu Rannikko onnistui kolmosviivan takaa, nousi Suomi 46-37-johtoon.

Georgia tuli vielä kerran uhittelemaan nousten parhaimmillaan kahden pisteen päähän (48-50). Kolmannen jakson loppupuolella osuneet Rannikon ja Koiviston kolmoset sekä neljännen jakson alun kolmosonnistumiset Muuriselta ja Huffilta katkaisivat georgialaisten selkärangat lopullisesti.

- Pistettiin kolmoset paremmin pussiin kuin aiemmin turnauksessa. Se ja puolustuksemme toivat voiton. Tämä oli todella tärkeä pakkovoitto, kiteytti Koivisto.

Suomen laajaan hyökkäysarsenaaliin lukeutuivat Koiviston ohella 12 pistettä mieheen upottaneet Tuukka Kotti ja Petteri Koponen, 11 pistettä tehnyt Muurinen sekä kymmenen pisteen Huff ja Rannikko. Lisäksi Kotti ja Muurinen nousivat esille irtopallojen metsästäjinä. Kotti kauhoi seitsemän levyriä ja riisti pallon kolmesti. Muurinen puolestaan haali yhdeksän irtopalloa, joista peräti viisi hyökkäyskorilla.

- Kotti ja Muurinen ovat varmasti Euroopan aliarvostetuimpia pelaajia. He tekevät mielettömän määrän työtä joukkueen eteen, kehui Dettmann.  

- Kimmo teki tänään vakuuttavaa jälkeä. Hän ei koskaan välitä tilastoistaan, vaan välittää ainoastaan joukkueen voitosta. Hän on tottunut pelaamaan voittavissa joukkueissa, Dettmann jatkoi.

Muurinen kävi tippailemassa kerta toisensa jälkeen Georgian korilla elintärkeitä irtopalloja joukkuekaveriensa hyppysiin. Omaa suoritustaan Muurinen kuvaili vekkulilla hilpeydellä.

- Välillä pallo pomppii käsiin ihan samalla tavalla kuin heitto joskus vain uppoaa. Taktiikkani on vain painua aina pallon perään. Se on vähän niin kuin haulikkoteoriaa – joku osuu silloin tällöin väkisinkin.

”Hauskaa aikaa Suomi-korikselle” 

Toisella neljänneksellä ottelusta näytti hetken tulevan alkusarjan päätöspelin toisinto. Tuolloin ottelussa Montenegroa vastaan vihellettiin paljon virheitä, pelitempo hidastui ja Suomi kadotti hyvän alun jälkeen rytminsä. Pilli soi tiuhaan tahtiin tälläkin kertaa ja Suomen hyökkäyspelaaminen näytti vaikealta.

Vaikeudet kääntyivät kuitenkin puoliajan jälkeen iloksi ja loppuhetket Suomi pelasi viisaasti antamatta Georgialle enää mahdollisuuksia nousta voittotaistoon.

Georgia joutui otteluun ilman loukkaantunutta NBA-sentteriään Zaza Pachuliaa ja polven eturistisidevamman edellisessä ottelussa kärsinyttä pelintekijää George Tsintsadzea. Kaksikon poissaolo näkyi joukkueen jäädessä paljolti Viktor Sanikidzen (16/9) ja Manuchar Markoishvilin (10/5) ratkaisuyritysten varaan. Suomalaispuolustus onnistui lähes täydellisesti pimentämään ex-NBA-peluri Nikoloz Tskitishvilin (5/2), joka teki ottelun avauspisteensä vasta kolmannella jaksolla.

- Pelasimme kovaa, mutta se ei riittänyt. Suomella on paljon tulivoimaa ja hyviä heittäjiä. Yritimme saada heidät pois mukavuusalueiltaan, mutta vastassa oli fiksu joukkue, kehui Georgian päävalmentaja Igor Kokoskov vastustaan.

Suomen ja Georgian välisen taiston jälkeen kohtasivat Makedonia ja Slovenia. Makedonialaiset jatkoivat upeita kisaesityksiään voittaen ottelun 68-59. Slovenian tappion myötä varmistui maanantain ennakkoasetelma. Jatkosarjan päätösottelun Suomi-Slovenia voittaja etenee EM-kisojen puolivälieriin.

- Slovenia on erittäin kova korisjoukkue, vaikka ovatkin muutamia tappioita kisoissa kärsineet. Meidän on pelattava paljon paremmin kuin tänään heidät voittaaksemme, arvioi Rannikko.

- Meidän on parannettava sisäpelin puolustamista, mikäli meinaamme ottaa lisää voittoja tässä turnauksessa, kommentoi puolestaan Dettmann.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet vielä kääntäneet katseitaan maanantaihin.

- Ai mitä tiedän Sloveniasta? En yhtään mitään. Varmaan ihan hyvä jengi, hauskuutti vitsituulella ollut Muurinen kuulijakuntaansa.

Suomen päävalmentaja, uransa 301. miesten maaottelun valmentanut Dettmannin silmissä paloi ottelun jälkeen innostuneisuus ja hän nautti selkeästi joukkueensa pelaamasta asetelmasta.

- Tämä on aika hauskaa aikaa Suomi-korikselle. Vastaan tulee säännöllisesti arvokisoissa mitalisijoista taisteleva Slovenia ja pelissä puolivälieräpaikka. Uskomaton tilanne.

Slovenia on ollut viimeisissä neljissä EM-kisoissa aina kymmenen parhaan joukossa, vuonna 2009 se sijoittui neljänneksi. Viime vuoden MM-kisoissa slovenialaiset olivat Turkissa kahdeksansia. Arvokisakokemuksen myötä maanantain suosikista ei liene epäselvyyttä.

- Aina sitä kokeilla saa, päätti Dettmann virne naamallaan.  

Georgia – Suomi 73 – 87 (13-22, 20-14, 19-25, 21-25), miesten EM-kilpailut, jatkosarja F, Vilna (LTU) 10.9.2011

Suomi: Mikko Koivisto 14/1, Antti Nikkilä 4/0, Kimmo Muurinen 11/9, Shawn Huff 10/3, Gerald Lee Jr 5/5, Sasu Salin 7/2, Tuukka Kotti 12/7/3 riistoa, Petteri Koponen 12/1, Vesa Mäkäläinen 2/1, Hanno Möttölä -, Petri Virtanen -, Teemu Rannikko 10/3/6 syöttöä. 

Lisätiedot: Ottelutilastot
 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

Näytä lisää vastaavia