Suomi nostamaan pelinsä tasoa Tbilisin hornankattilaan

1.9.2007 Suomen koripallomaajoukkueen sunnuntainen EM-karsintavastus Georgia kaivoi itselleen keskiviikkona kuopan, josta se voi päästä ylös vain nitistämällä Suomen – ja mieluiten runsaslukuisesti. Lähes varmasta jatkopaikastaan huolimatta Suomi aikoo ottaa sunnuntain vaativasta kilpailuympäristöstä kaiken irti kehittääkseen peliään tuleviin pudotuspeleihin.

Korismiehet pelaavat varmuudella A-divisioonapaikasta 11. ja 15. päivinä syyskuuta pudotuspeleissä, jos vain Luxemburg kaatuu ensi keskiviikkona (5.9.) Vantaan Energia Areenalla.

Georgian toiveet jatkopaikasta lepäävät Suomi-voiton varassa. Lisäksi georgialaiset toivovat A-lohkossa Romanian voittoa Sveitsistä 5.9. Vain näiden tulosten toteutuessa Georgialla on toiveita selviytyä neljän joukkueen pudotuspeleihin. Georgia tuhri mahdollisuutensa häviämällä keskiviikkona yllättäen Islannille vieraissa 75-76.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann tietää kokemuksesta, että Islanti ei ole helppo paikka pelata.

- Islannin voitto ei ollut mikään hirvittävä yllätys. Tulos nostaa vain meidän vuoden takaisen vierasvoiton arvoa. Pitää muistaa, että olimme Islannissa pahimmillaan 16 pistettä tappiolla ensimmäisellä puoliajalla, Dettmann muistelee.

- Kotikenttäedun merkitys on koripallossa merkittävä.

"Näitä pelejä ei montaa uralle mahdu"

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, voi Georgia puhua Tbilisissä kotikenttäedusta isolla K-kirjaimella. Suomen vieraillessa kolme vuotta sitten kaupungissa EM-karsintojen merkeissä seurasi ottelua huimat 10 000 katsojaa maan presidentti mukaan lukien.

Suomen maajoukkueelle tuleva haaste tulee tarpeeseen. Suomi ei ole ollut kahdessa viime pelissään terävimmillään, vaikka tuloksellisesti tilille ovat tulleet reilut voitot niin Itävallasta kuin Islannistakin.

- Georgia-ottelu tulee olemaan meille erinomainen mittari. On kiva päästä pelaamaan, luvassa on koripallokulttuuria ja paljon yleisöä, joka ei tykkää meistä. NBA:ssa saattaa olla tupa täynnä, mutta kukaan ei huomaa, että peli on käynnissä. Georgiassa peli ei jää huomiotta, latasi Dettmann.

- Näitä pelejä ei montaa uralle mahdu.

Koripallokulttuurista nauttimisen ohella Suomella on selkeä tavoite otteluun.

- Kunhan ryhtyisimme välillä taas pelaamaan hyvin. Oman pelin tasoa on nostettava ja se lähtee kokonaiskeskittymisestä. Hyökkäyksessä pallo on saatava liikkeelle ja nopeisiin hyökkäyksiin pitäisi päästä. Joukkuepuolustuksen osalta tarvitsemme koko pelin kestävän ehjän suorituksen, Dettmann linjasi.

Pachulia ja pelinjohto

Vuosi sitten Suomi voitti Georgian Helsingissä lukemin 91-81. Sittemmin Georgian penkin päässä on tapahtunut vaihdos, kun suomalaiskanadalainen Gordon Herbert on jättäytynyt tehtävästä ja keskittyy seurajoukkueensa Aris Thessalonikin kauden valmisteluihin. Georgian uusi luotsi on kanadalainen Ken Shieds.

Pelillisesti Georgian vahvin ase on edelleen Atlanta Hawksissa NBA-taaloja ansaitseva Zaza Pachulia. Vuosi sitten 213-senttinen ja väkivahva Pachulia rokotti Suomea 36 pisteellä.

- Pachulia osaa olla dominoiva pelaaja. Hän on mestari aseman ottamisessa ja käyttää erinomaisesti hyödykseen vahvaa vartaloaan. Mielestäni hän on kasvattanut heittoetäisyyttään viime vuodesta, joka tekee Pachuliasta entistä vaarallisemman, arvioi Suomen maajoukkueen valmennusjohtoon kuuluva Ari Tammivaara, joka vastaa vastustajan vakoilusta, "scouttauksesta".

- Pachulian aisoissa pitäminen lähtee pallottoman puolustuksesta. Jos hän saa vahvuusalueilleen pallon, on hänen pysäyttämisensä vaikeaa, jatkoi Tammivaara arvioitaan miehestä, joka valmistavassa maaottelussa Iso-Britanniaa vastaan teki 40 joukkueensa 66 pisteestä.

Jos eivät ole Georgian vahvuudet oleellisesti muuttuneet, eivät ole myöskään heikkoudet.

- Varsinainen pelintekijä Georgialta edelleen puuttuu. Siihen voimme iskeä. Joukkueen puolustus ei myöskään ole tähän mennessä ollut sen vahvin osa-alue.

Helsingissä vuosi sitten Suomi sai georgialaisten pelin sekaisin tiukalla pallollisen pelaajan paineella ja joukkueen hyökkäysrytmin sekoittamisella. Petri Virtasen kuuma heittokäsi ja hänen upottamansa 27 pistettä pistivät georgialaispäät lopullisesti pyörälle.

Zaza Pachulian lisäksi Georgian avainpelaajat ovat Italian liigassa pelaava Vladimer Boisa, Georgian kansalaisuuden vuosi sitten pikakomennuksella saanut Tyrone Ellis ja Manuchar Markoishvili, Teemu Rannikon kahden viime kauden joukkuekaveri Ljubljanasta. Vaikka Georgian peli yskähteli Islannissa, kertoo jotain joukkueen nimivahvasta ryhmästä se, että NBA-kokemustakin omaava Nikoloz Tskitishvili ei mahtunut uuden valmentajan suunnitelmiin, vaan tuli pudotetuksi ryhmästä.

- Kovia kavereita on Georgian joukkue täynnä. Toisaalta joukkueella on kovat paineet. Kova peli tulossa, ennakoi Suomen takamiestähti Teemu Rannikko.

Rannikko muistaa kolmen vuoden takaisen vierailun Tbilisin hornankattilaan. Suomi taipui Georgian silloisen "amerikanavun" Shammond Williamsin käsittelyssä lukemin 78-85.

- Viimeksi ei pärjätty. Nyt on tarkoitus hakea voitto, suunnitteli Rannikko.

YLE Extra näyttää Georgian ja Suomen kohtaamisen suorana lähetyksenä sunnuntaina 2.9. klo 17.55 alkaen. Georgiasta palattuaan Suomi kohtaa EM-karsintalohkonsa viimeisessä ottelussa Luxemburgin Vantaan Energia Areenalla keskiviikkona 5.9. Ennakkolipunmyynnistä lisätietoja tästä.

Katso myös seuraavat



Lisätietoja: /maajoukkueet/miesten_maajoukkue/
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

18.9.2016 EM-karsinnat

Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia EM-kisoihin

EM-karsinnat huipentuivat lauantai-iltana, ja kuusi uutta joukkuetta leimasivat lippunsa vuoden päästä Turkissa, Suomessa, Israelissa ja Romaniassa pelattaviin vuoden 2017 EM-kisoihin. Jo aiemmin kisapaikkansa varmistaneiden maiden lisäksi arvokisoihin pelasivat tiensä Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia.

15.9.2016 EM-karsinnat

Belgia, Slovenia, Montenegro ja Unkari varmistivat EM-kisapaikkansa

Neljä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2017 EM-kisoissa voittamalla keskiviikkoillan EM-karsintaottelunsa. Jo viime viikonloppuna EM-kisalippunsa leimanneen Venäjän lisäksi EM-kisamatkansa varmistivat Belgia, Slovenia, Montenegro sekä Unkari. EM-karsinnat huipentuvat lauantaina.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

16.1.2014 EM-karsinnat

Susijengi ja fanit tulisilla hiilillä 1.-3.2.

Tiistaina Vuoden joukkueena Urheilugaalassa palkitulla Susijengillä ja niin ikään Uuno-pystin pokanneilla Susijengi-faneilla on luvassa jännityksentäyteiset kolme päivää, kun tammikuu vaihtuu helmikuuksi. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus kokoontuu Barcelonaan tekemään päätöksiä MM-kisojen villeistä korteista lauantaina 1.2. Maanantaina 3.2. koripalloperhe jännittää jo joko MM-kisojen alkulohkojen tai EM-karsintalohkojen arvontoja.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

30.7.2013 EM-karsinnat

Susijengin kesän maaotteluavaus Ranskassa

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä Ranskassa alkaneella viikolla. Vastus on heti huippuluokkaa, kun Susijengi testaa viime EM-kisoissa hopeaa voittaneen ja Lontoon olympialaisissa kuudenneksi venyneen isäntämaan. Susijengi matkasi pelipaikalle Pauhun 15 pelaajan voimin.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

Näytä lisää vastaavia