Naiset jatkavat A-divisioonassa, Slovenia kaatui komeasti

15.9.2007 Naisten koripallomaajoukkue nostatti Energia Areenan tunnelman kattoon lauantain ensimmäisessä ottelussa voittaen Slovenian luvuin 90-72 (46-37). 18 pisteen voitto nosti naiset lohkonsa toiseksi ja paikka ensi vuonna A-divisioonassa varmistui. Slovenian kohtaloksi jäi suunnata putoamiskarsintaan Italiaan.

Naiset aloittivat ottelun tutulla aloitusviisikollaan. Maajoukkueen tutkapari Taru Tuukkanen ja Reetta Piipari apunaan Niina Laaksonen ja Mari Puustinen sekä Susi-paitojen työmyyrä Heta Korpivaara juoksivat avausminuuteilla jo kahdeksan pisteen karkumatkalle (14-7).

Itseluottamusta uhkunut kotijoukkue johti ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen yhdeksällä pisteellä lukemin 29-20.

- Olimme päättäneet, että teemme Slovenialle heti alussa selväksi, että emme ole lähdössä ensi viikolla Italiaan, maajoukkueen kapteeni Taru Tuukkanen sanoi.

Suunnitelmien mukaan alkaneen ottelun toinen ja kolmas jakso pelattiin tasan. Toisen kymmenminuuttisen alku oli Susi-paitojen. Heta Korpivaara huudatti kolmosellaan runsaslukuista kotiyleisöä vieden Suomen jo 12 pisteen johtoon (34-22).

Tavoite vähintään 16 pisteen voitosta alkoi näyttää jo valoisalta, kunnes vierailijat iskivät. Slovenia vaihtoin jakson loppuun hyvin liikkuvan paikkapuolustuksen ja pysäytti kotijoukkueen iloisen pelin hetkeksi. Kotikatsomon onneksi, kuin tilauksesta, penkiltä tuli lisää voimaa Kaisa Valtakarin onnistuessa kolmosessaan. Valtakarin nostattaessa suomalaistunnelmia, peli jälleen vapautui.

Puoliajalle lähdettiin jännittävissä tunnelmissa Suomen johtaessa 46-37.

Suomen viimeinen rynnistys liikaa Slovenialle

Energia Areenalla nähtiin varsin fyysinen ottelu, jossa otteet kävivät puolin jos toisin kovina. Kolmas jakso oli lähes edellisen toisinto. Osat olivat vain vaihtuneet niin, että Slovenia hallitsi jakson alkua ja Suomi kavensi eroa jälleen lopussa. Jakson puolivälissä ero oli vain kolme pistettä Suomelle 49-46.

Maajoukkueen pelin sielu Reetta Piipari kantoi suuren vastuun tuodessaan kotijoukkueen kahdella peräkkäisellä kolmosella jälleen lähemmäksi 16 pisteen voittoa. Sen jälkeen maajoukkueen vaihtopenkki antoi jälleen esityksen tuestaan. Jenni Laaksonen nosti vahvalla korillaan Susi-paidat uudestaan karkumatkalle.

Ratkaisevaan viimeiseen jaksoon lähdettiin edelleen Suomen yhdeksän pisteen johdossa luvuin 64-55.

Suomen joukkueen valmius pelata rohkeasti ja fyysisesti alkoi viimeisellä jaksolla kääntyä ottelun ratkaisuksi. Viimeisellä jaksolla Slovenian avainpelaajista kolme joutui jättämään kentän viidennen virheen takia Suomen haastaessa vierailijoita korinalla.

Naiset tarjosivat viimeisessä EM-karsintaottelussaan täydellisen trillerin taistelussa A-divisioonapaikasta. Neljän minuutin pelin jälkeen tilanne näytti jo lähes mahdottomalta, sillä Suomen johto oli kutistunut kahteen pisteeseen 68-66.

Kapteeni Tuukkanen käskee

Maajoukkueen kapteeni Taru Tuukkanen aloitti tässä vaiheessa Suomen uuden kirivaiheen upottamalla kylmästi kolmosen sisään. Kannustushuutojen saattelemana Reetta Piipari täydensi aisapariaan näyttävillä ajoilla nostellen elintärkeitä pisteitä tulostaululle.

Kun ottelua oli vajaa puolitoista minuuttia jäljellä, toi Tuukkanen Suomen ensimmäisen kerran riittävään 16 pisteen johtoon. Raivoisan kannustuksen keskellä Susi-paidat onnistuivat koko kentällä prässäämään vierailijat tarpeeksi ahtaalle.

Jenni Laaksonen heitti ehkä maajoukkueuransa tärkeimmän vapaaheiton sisään 39 sekunttia ennen loppua vieden Suomen 17 pisteen johtoon. Ottelun viimeisen silauksen ja A-divisioonapaikan varmistavat vapaaheitot heitti sisään Piipari. Ottelu päättyi lopulta suomalaisfanien ja joukkueen juhliin lukemin 90-72.

- Lanciano on varmasti hieno kaupunki, mutta ei harmita yhtään, virnuili ottelun yksi sankari Reetta Piipari lehdistötilaisuudessa, kun ensi viikon Italian putoamiskarsinnat jäivät Suomelta pelaamatta.

- Meille oli koko viikon se asia ihan selvää, että emme lähde Italiaan. Luotimme omaan pelaamiseen ja vaikeuksien kautta onnistuimme. Yleensä suomalaiset aina kämmäävät lopussa, mutta todistimme senkin, että aina ei niin käy, iloitsi Tuukkanen.

Lyömättömät Laaksoset

Suomen ottelun kaksi ehdotonta ratkaisijaa olivat siskokset Niina ja Jenni Laaksonen. Niina heitti oman maaotteluennätyksensä 22 pistettä loistavaan paikkaan ja repi sen kunniaksi kymmenen levypalloa. Jenni puolestaan haki siskonsa tapaan kymmenen levypalloa ja heitti tärkeät yhdeksän pistettä maajoukkueelle.

- Päätimme heti alussa lähteä pelaamaan kovaa ja vetämään täysillä. Jos tulee virheitä, niin sitten tulee, mutta yhtään ei löysätä. Olemme harjoituksissa heittäneet aina treenin päätteeksi kymmenen vaparia putkeen sisään. Yritin vain ajatella sitä loppuhetkillä ja kuvitella, että olen vain treeneissä, muisteli Jenni Laaksonen ratkaisevia vapaaheittojaan.

Niina Laaksonen kehui ottelun jälkeen joukkueen henkistä kanttia kovan paineen alla.

- Koko joukkueella oli poikkeuksellisen vahva usko tänään vähintään 16 pisteen voittoon.

Maajoukkueen huojentunut päävalmentaja Domingo Diaz ei säästellyt kehuissaan juuri ketään.

- Muut maat pelkäävät nykyisin pelata meitä vastaan, koska meillä on Laaksosen siskokset. He ovat joukkueen sydän ja henki, ylisti Diaz vahvaa kaksikkoa.

Diaz antoi täyden tunnustuksen koko joukkueelle ja painottaa Suomen todella ansainneen paikkansa 24 Euroopan parhaan maan joukossa A-divisioonassa.

- Haluan kiittää Koripalloliittoa mahdollisuudesta saada valmentaa näin upeita pelaajia. Canarialla luullaan, että suomalaiset ovat kylmiä ihmisiä, mutta joukkueeni on osoittanut minulle kerta toisensa jälkeen, että sydämmessä virtaa vahva veri ja pelaajat ovat antaneet tunteidensa näkyä.

- Jukka Mantere on tehnyt useita tunteja töitä scouttaamisessa ja auttanut joukkuetta valmistautumaan. Lisäksi Lea Hakala ja joukkueen muut taustahenkilöt ovat saaneet oloni tuntemaan kuin olisin kotona, jakoi Diaz tunnustusta koko maajoukkueelle.

Naisten maajoukkueen A-divisioonapaikan säilyttäminen merkitsee Diazille paljon, mutta päävalmentaja ei unohtanut lopuksi muistuttaa koko Suomen koripallon hyvästä sykkeestä.

- Kun miehet hoitavat tänään vielä paikkansa A-divisioonaan, tulee tästä päivästä todellista juhlaa Suomen koripallolle, päätti Diaz.

Suomi - Slovenia 90 – 72 (46-37), naisten A-divisioonan EM-karsintaa, Vantaa 15.9.2007

Ottelun täydelliset tilastot löytyvät FIBA Euroopan nettipalvelusta, suora linkki tässä.

Romania pinnisti Susiladiesin ohi EM-karsintojen päätösottelussa

Susiladiesin kolmen neljänneksen johto ei riittänyt Cluj-Napocassa, kun Romania ravasi väkisin rinnalle ja lopulta ohitse 71-60 (28-34). Täten Susiladies jäi ilman voittoja EM-karsinnoissa.

17.11.2018 21:26 Susiladies

Susiladies pisti voittamattoman Slovenian tiukille Töölössä

Töölön Kisahallissa Slovenia eteni vuoden 2019 EM-kisoihin nitistämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Suomi pisti oivasti kampoihin E-karsintalohkoa puhtaalla pelillä dominoivaa Sloveniaa vastaan, mutta vieraiden pelirutiini oli lopulta liikaa.

15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

10.2.2018 Maaottelu

Romania karkasi EM-karsinnoissa Susiladiesilta

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies kärsi tappion Töölön Kisahallissa pelatussa EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Taru Tuukkasen 24 pisteen ja 17 levypallon loistopeli ei riittänyt, kun romanialaiset karkasivat toisella neljänneksellä kohti 59-80 (31-47) -voittoa liki kuudensadan silmäparin edessä.

12.1.2018 07:00 Maaottelu

Naisten EM-karsintaottelun Suomi–Romania liput myyntiin

Naisten maajoukkue jatkaa vuoden 2019 kisoihin tähtääviä EM-karsintoja helmikuussa, kun se kohtaa Töölön Kisahallissa Romanian 10.2. klo 14. Lipunmyynti otteluun käynnistyy tänään perjantaina 12.1. klo 9.

15.11.2017 23:59 Maaottelu

Slovenia karkasi Susiladiesilta Celjessä

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaikkunansa toisen ja viimeisen ottelun Slovenialle Celjessä. Prässäävä ja fyysinen Slovenia pakotti Suomen runsaisiin pallonmenetyksiin, joiden myötä kotijoukkue karkasi jo ensimmäisellä puoliajalla kohti 97-57 (54-23) -voittoa.

15.11.2017 Maaottelu

Annika Holopaisella selvät aseet Slovenian kaatoon

Suomen naisten maajoukkue, Susiladies, jatkaa EM-karsintojaan keskiviikkona kohtaamalla vieraskentällä Slovenian. Annika Holopaisen mukaan Ranska-tappiosta on otettu opiksi ja katseet suunnattu Slovenian kaatoon.

11.11.2017 Maaottelu

EM-hopeamitalisti Ranska odotetun kova pala Susiladiesille

Suomen koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi selkeästi EM-karsintaottelussa hallitsevalle EM-hopeamitalisti Ranskalle Töölön Kisahallissa. Isokokoinen, urheilullinen ja taitava Ranska pisti jo avausneljänneksellä pelin pakettiin jyräten kohti 44-103 (23-61) -voittoa.