Vilpas ja Kataja taistelemaan mestaruudesta

1.5.2017 Korisliigan kausi 2016/17 on mitalikolmikon selvittämistä vaille valmis. Finaaleihin selvittivät likimain kaikilla mittareilla mitattuna liigan kaksi parasta joukkuetta, runkosarjan voittaja Salon Vilpas sekä eurokiireidensä jälkeen todella kovaan kevätkuntoon yltänyt Joensuun Kataja. Paras seitsemästä –finaalisarja pyörähtää käyntiin tiistaina.

Juwan Staten on Vilppaan hyökkäyksen moottori. Käykö kone täysillä kierroksille finaaleissa?

Jarekious Bradley oli Seagulls-sarjassa Katajan kovin pistetykki. Jatkuuko lento Vilpasta vastaan?

Juho Nenonen ja Vilpas ovat herkutelleet kotivoitosta toiseen pudotuspeleissä. Mikäli sama tahti jatkuu, juhlitaan Salossa mestaruutta kevään päätteeksi.

Mitä metkuja Greg Gibson keksii entiselle apuvalmentajalleen, Joonas Iisalolle? Kuvat: Ville Vuorinen

Runkosarjan voittanut Vilpas on tällä kaudella ollut keskimäärin 9,7 pistettä vastustajiaan parempi jokaista sataa pallonhallintaa kohden. Joensuun Kataja, runkosarjassa toiseksi sijoittunut joukkue, on voittanut vastustajansa 11,5 pistettä per 100 pallonhallintaa.

Seuraava joukkue on Kauhajoen Karhu, jonka lukema on +1,3.

On siis myös tilastollisesti täysin perusteltua, että Korisliigan finaalisarjassa todellakin kohtaavat koko sarjan kaksi parasta joukkuetta. Eurokiireiden täyttämän syksyn aikana Katajan suoritustaso vielä vaihteli, mutta kevään korvilla joensuulaiset ovat parantaneet pelaamistaan jatkuvasti. Pudotuspeleissä Kataja on kärsinyt vain kaksi tappiota – yhden puolivälierissä BC Nokialle ja yhden välierissä Helsinki Seagullsille.

Katajan menestyksen salaisuutta ei tarvitse lähteä sen kummemmin selvittämään. Joukkueen materiaali on leveä, kärkiosaaminen Teemu Rannikon johdolla kansainvälistä tasoa ja Kataja on päävalmentaja Greg Gibsonin johdolla muovannut puolustuksensa sellaiseen iskuun, ettei yksikään joukkue odota innolla kauden 2014/15 mestareiden kohtaamista.

Katajan työkalut takakentällä Rannikon (11,1/4,6 syöttöä pudotuspeleissä) takana ovat sarjan kärkipäätä. Räjähtävä taistelija Daniel Mullings (7,0/3,5/2,0 syöttöä) on ehtinyt pelaamaan pudotuspeleissä vasta kaksi ottelua loukkaantumisesta palattuaan, mutta helmikuun kuukauden pelaajaksi valittu mies kykenee ottamaan myös kokonaisia finaaliotteluita haltuunsa.

Mikäli sentteri Kervin Bristol on finaalien alkaessa pelikuntoinen, Katajan pelaava takakentän kolmikko täydentyy kahdella pelaajalla Darryl Bryantin (14,1/2,4 syöttöä), Jarekious Bradleyn (17,5/5,5) ja Rion Brownin (14,8/6,6/3,6 syöttöä) joukosta. Vielä kuukausi takaperin Bradley olisi saattanut olla todennäköinen huilaaja, mutta miehen pussitettua kolmesti 25 pistettä tai enemmän Seagullsia vastaan, on myös puolustuspäässä kunnostautunutta Bradleyta vaikea pitää kokoonpanon ulkopuolella.

Vilppaan vastaus Katajan laadukkaaseen takakentän kollektiiviin on kuitenkin vakuuttava. Sarjan nopeimman pelaajan tittelistä yhdessä Mullingsin kanssa taisteleva takamies Juwan Staten (13,6/4,5 syöttöä) on siirtymähyökkäyksissä vaarallisin pelaaja, jonka Korisliigan parketeilta löytää. Statenin kanssa pointin roolituksen jakaa hienoa kautta pelaava joukkueen kapteeni Michael Pounds (8,8/2,2 syöttöä).

Statenin vahvuuksien ympärille Vilpas on rakentanut menestyksensä pitkin kautta. Sarjan paras puolustusjoukkue Vilpas on antanut vastustajilleen vain 99,3 pistettä per 100 pallonhallintaa, eli on antanut vastustajiensa tehdä vähemmän kuin pisteen per pallonhallinta. Samalla Vilpas on repinyt vastustajiensa ohiheitot käsiinsä 75,9% ajasta, joka on sekin koko sarjan kovin lukema.

Käänteentekeviä seikkoja sarjassa tuleekin olemaan se, kuinka hyvin Kataja pystyy laittamaan painetta Vilppaan korirenkaalle levypallotilanteissa ja tätä kautta hidastamaan salolaisten hyökkäyksiin lähtöjä, samalla kuitenkin turvatessa oman selustansa. Puolen kentän hitaissa hyökkäyksissä joukkueiden puntit tasoittuvat huomattavasti, mutta avoimella laitumella kirmatessaan Vilpas on osoittanut olevansa sarjan paras joukkue.

Kaaren takana elantonsa tekevä Mikko Koivisto (9,4) tuo Vilppaan hyökkäyksiin leveyttä ja heittouhan, jonka kanssa Kataja saa olla jatkuvasti varpaillaan. Joensuulaisten riveistä samaan rooliin Seagulls-sarjassa nousi myös pallonkäsittelyvastuuta tasaisesti saava Ilari Seppälä (10,2), joka on pudotuspeleissä heittänyt kolmoset säkkiin käsittämättömällä 47,6% tarkkuudella.

Okko Järvi (10,3) tuo Vilppaalle 193-senttisellä varrellaan yhden pallonkäsittelijän lisää laiturin paikalle. Järvi on ottanut kauden aikana jälleen harppauksia pelillisesti, nousten välieräsarjassa Karhua vastaan yhdeksi joukkueen kantavista voimista. Vilppaan kovin lyömäase laiturin paikalla on vahvan kauden pelannut, mutta Katajan Mullingsin tapaan loukkaantumisesta pudotuspelien aikana kärsinyt Desmond Williams (9,7/5,9).

Isoimmat pelilliset pelipaikkakohtaiset erot joukkueiden välillä tulevat esiin finaaliparin etukenttiä tarkastellessa.

Katajan Bristol (8,1/6,7/1,9 torjuntaa), Tommi Huolila (2,1/2,9/0,8 torjuntaa) ja Vesa Mäkäläinen (7,7/3,0) ovat ensisijaisesti puolustuspään erikoisosaajia, joiden roolit hyökkäyspäässä ovat varsin selkeät. Kolmikosta Mäkäläinen omaa heittovoimaa aina kaaren takaa asti ja tuo monipuolisuutta Katajan hyökkäyspeliin syöttötaitonsa ansiosta. Bristol ja Huolila sen sijaan ovat erinomaisia palloskriini-senttereitä, jotka tuovat Katajan peliin korintekovoimaa riman yläpuolelle ja rimalle liikkuvan kohteen Rannikolle.

Vilppaan sisäpelaaja Al’lonzo Coleman on kenties koko sarjan monipuolisin pelaaja omalla pelipaikallaan. Tripla-tuplan runkosarjassa kirjauttanut Coleman on operoinut pudotuspelit vakuuttavilla 11,9 pisteen, 10,1 levypallon, 3,4 syötön ja 1,3 riiston keskiarvoilla. Brandon Edwards (8,7/6,5) edustaa Bristolin ja Huolilan tapaan enemmän modernia palloskriinisentterin tyyppiä, Matias Ojalan (7,1/3,2) ja Juho Nenosen (9,3/2,3) levittäessä kenttää heittouhkansa avulla, välillä levittäen myös siipiään ja haastamalla korirengasta kohti.

Kumpikaan joukkue ei varmasti materiaalin kapeuteen tule sarjaa häviämään. Tiivis ottelutahti asettaa omat haasteensa joukkueille, mutta kumpikin joukkue pystyy hyvällä omallatunnolla pyörittämään yhdeksän pelaajan syvyistä rotaatiota illasta toiseen, joka keventää oleellisesti pelaajien kuormitusta.

Kotiedun merkitystä ei sovi sarjaan lähdettäessä vähätellä, sillä Vilpas ei ole Salohallissa hävinnyt sitten helmikuun, eikä Katajakaan ole ehtinyt häviämään Mehtimäen Jäähallissa. Pelillisesti sarja muovautuu varmasti joukkueiden väliseksi shakkipeliksi, jossa molemmat pyrkivät ottamaan vastustajan vahvuudet pois niin hyvin kuin mahdollista.

Onnistuuko Kataja pitämään Vilppaan hyökkäyskoneiston matalilla kierroksilla ja poissa avoimelta kentältä, jossa Vilpas on tappavan tehokas? Onnistuuko Vilpas rajoittamaan Katajan hyökkäyksen pallon liikettä ja pitämään riittävää painetta Rannikossa, jotta taikuri ei onnistu pyörittelemään salolaisten puolustusta solmuun?

- Vilpas on pelannut loistavan kauden ja ”Coach Iisalo” on tehnyt erinomaista työtä, nostaen Vilppaan taistelemaan mestaruudesta. Vilpas tekee monia asioita hyvin ja heidän kaukoheittovoimansa pitää huolen siitä, ettei joukkue ole ikinä ulkona voittotaistelusta, pyörittelee Katajan päävalmentaja Gibson totutun kohteliaasti.

- Meidän täytyy pystyä pitämään pallosta huolta sekä ottamaan viisaita heittoja, sillä Vilpas on erinomainen siirtymähyökkäysjoukkue.

Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo tarjoilee entiselle päävalmentajalleen niin ikään kohteliaita huomioita.

- Kataja on kaikin puolin eirnomainen joukkue ja heidän voittamiseensa vaaditaan koko joukkueen onnistumista. Odotettavissa on hieno finaalisarja Korisliigan kahden parhaan organisaation välillä, Iisalo hehkuttaa.

- Lähdemme pelaamaan suurella itseluottamuksella seurahistorian ensimmäistä finaalisarjaa. Olemme näyttäneet runkosarjassa ja pudotuspeleissä, että meillä on kaikki työkalut voittaa mikä tahansa joukkue Korisliigassa.

 
22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

Näytä lisää vastaavia