BC Nokian vastalause hyväksyttiin, Nokian ja KTP:n Korisliigaottelu uusitaan

11.2.2018 21:00 Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö on käsitellyt BC Nokian tekemän vastalauseen 2.2.2018 pelatusta KTP-Basket–BC Nokia -ottelusta. Vastalause on hyväksytty, minkä vuoksi ottelun lopputulos mitätöidään ja ottelu uusitaan sääntö- ja kurinpitoyksikön äänin 3-2.

Koripalloliiton kilpailujaos päättää uusintaottelun ajankohdasta, otteluun liittyvistä kuluista ja tuloista. Pelaajien edustuskelpoisuus uusintaottelussa määräytyy kilpailusääntöjen mukaisesti.

Vastalauseen kohteena olevan ottelun loppuhetkillä pelikellossa on ollut toimintahäiriö, minkä vuoksi se ei ole lähtenyt käyntiin, kun peliaikaa on ollut jäljellä kaksi sekuntia. BC Nokia teki tilanteesta korin, jonka erotuomarit neuvottelun jälkeen hylkäsivät. Ottelu päättyi KTP-Basketin voittoon 88–86.

Tilanteessa kirjuri on pyrkinyt äänimerkillä herättämään erotuomareiden huomion ennen kuin pallo on tullut eloon ja välittömästi sen jälkeen. Erotuomarit eivät ole kuulleet merkkiä ja eivät siksi katkaisseet peliä viheltämällä pilliin, kun pallo on ollut elossa. Videotallenteen perusteella ei voi tehdä johtopäätöstä, että pelaajat olisivat lopettaneet tilanteessa pelaamisen, eikä sillä ole virallisten pelisääntöjen mukaan myöskään merkitystä tilannetta arvioidessa. Näin ollen pallo on ollut elossa korin syntyessä.

Erotuomarit ovat edelleen perustelleet ratkaisuaan sillä, että heillä ei ollut varmuutta, syntyikö kori peliajalla. Tuomareilla ei ole käytettävissään videotarkistuslaitteistoa, ja koska pallon on todettu olleen elossa, tilanteen oikeudenmukainen ratkaiseminen olisi edellyttänyt, että erotuomarit olisivat tässä kohdassa määrittäneet, onko kori syntynyt peliajalla vai ei, sekä määrittäneet mahdollisesti jäljelle jääneen peliajan.

Edelleen on selvää, että mikäli kori olisi hyväksytty, se olisi tasoittanut pelin tilanteeseen 88-88 ja erotuomareiden olisi tullut ratkaista, paljonko peliaikaa on vielä jäljellä ja mikäli sen olisi todettu päättyneen, peli olisi edennyt jatkoajalle.

Päätöksen perusteluissaan sääntö- ja kurinpitoyksikkö muistuttaa, että koripallon virallisten pelisääntöjen mukaan kirjurin äänimerkin kuuluminen ei pysäytä pelikelloa eikä peliä eikä aiheuta pallon kuolemista, vaan pallo kuolee erotuomarin viheltäessä. Pelikellon toimintahäiriön vaikutuksesta tilanteeseen ei kuitenkaan ole FIBA:n virallista tulkintaa, ja sääntöjen mukaan päätuomarilla on valta päättää kaikista seikoista, joista ei ole erityistä mainintaa säännöissä.

Kilpailusääntöjen mukaan vastalause voidaan tehdä erotuomareiden, toimitsijoiden tai pelaavien seurojen sääntöjen tai sarjamääräysten vastaisesta menettelystä sekä pelaajan edustuskelvottomuudesta, mikäli tapahtuma on olennaisesti vaikuttanut ottelun lopputulokseen. Vastalausetta ei voi kilpailusääntöjen mukaan tehdä kuitenkaan sääntötulkintakysymyksistä, joiden ratkaisu riippuu erotuomarin harkinnasta.

Sääntö- ja kurinpitoyksikkö katsoo, että tilanteessa tapahtuneet sääntöjen vastaiset menettelyt, pelikello ei ole toiminut sääntöjen mukaisesti sekä erotuomareiden ratkaisu korin hylkäämisestä huolimatta siitä, että pallo on ollut korintekohetkeen asti elossa, ovat sellaisia, joiden johdosta vastalause tulee ottaa käsiteltäväksi. Koska tapahtumat ovat ajoittuneet alle kahden sekunnin päähän ottelun lopusta tilanteen ollessa 88–86, on myös katsottava, että tapahtumat ovat vaikuttaneet olennaisesti ottelun lopputulokseen.

Tätä arviota tehtäessä sääntö- ja kurinpitoyksikkö on ottanut huomioon myös sen, että BC Nokia on saanut hylätyn korin jälkeen uuden mahdollisuuden yrittää tehdä korin, mutta toteaa, että taktiset mahdollisuudet tuon yrityksen tekemiseen ovat merkittävästi rajoittuneet.

Henkilöt

 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia