Petteri Koponen palasi Suomeen

23.7.2008 NBA-sopimusta havitteleva Petteri Koponen, 20, palasi keskiviikkona iltapäivällä Suomeen annettuaan viikon ajan näyttöjä NBA:n Las Vegasin kesäliigassa. Ensi kauden sopimustilanteen kehittymistä jännittävä Koponen aikoo seuraavaksi liittyä EM-karsintoihin valmistautuvan miesten koripallomaajoukkueen harjoitusrinkiin.

- Kesäliiga on nyt ohi ja minä olen näyttöni antanut. Nyt tulevan kauden sopimukseni on agenttini Marc Cornsteinin ja Portland Trailblazersin käsissä, Koponen summaa.

Portland Trailblazersin kauden 2008/2009 NBA-kokoonpanossa on jäljellä enää yksi vapaa paikka, kun Koposen joukkuetoverina Las Vegasissa esiintynyt ranskalaislaituri Nicolas Batum allekirjoitti sopimuksen varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Portlandin manageri Kevin Pritchard on kertonut, että Koposen tilanne selviää elokuun aikana.

- Jännittäviä viikkoja eletään. Nyt pitää olla kärsivällinen ja katsoa, mitä seuraavat päivät tuovat tullessaan, kertoo Koponen.

Kesäliigan aikana Koponen herätti hyvällä edesottamuksillaan kiinnostusta niin NBA-joukkueiden kuin eurooppalaisten huippujoukkueiden keskuudessa. Jos Portland ei aio tarjota sopimusta Koposelle, suomalaistakamies esiintyy todennäköisesti tulevalla kaudella jossain eurooppalaisessa suurseurassa. On myös mahdollista, että Portland lähettää Koposen johonkin toiseen NBA-seuraan, joka on kiinnostunut värväämään suomalaisen riveihinsä jo ensi kaudeksi.

- Onhan tässä kaikenlaista kuultu, mutta agenttini on pitänyt hyvin huolta siitä, että en vaivaa päätäni jokaisella yksityiskohdalla. NBA-sopimuksen syntyminen on monimutkainen prosessi, siinä on aina paljon politiikkaa mukana. Voin kuitenkin olla siinä mielessä rauhassa, että tiedän useammankin seuran olevan kiinnostuneita minusta.

Koposen puolustusvalmius yllätti

Vuosi sitten NBA:n kesäliigassa vähille minuuteille jäänyt Koponen kuului tänä vuonna Portlandin joukkueen ja samalla koko kesäliigan parhaimmistoon. Isoja minuutteja Portlandin pelinjohdossa urakoinut Koponen viimeisteli keskiarvoikseen 13,2 pistettä, 2,6 levypalloa ja 3,4 syöttöä ottelua kohden. Kypsän pelinjohtonsa lisäksi Koponen yllätti Portlandin valmennusjohdon puolustuspelaamisellaan.

- Itseluottamus vahvistui entisestään reissun aikana, kun sai nähdä pärjäävänsä sellaisia pelaajia vastaan, jotka olivat viime vuonna joukkueidensa huippuja USA:n yliopistosarjassa tai Euroopan huippusarjoissa.

Avausottelussa Koponen surmasi kolmen pisteen heitoillaan Washington Wizardsin lähes yksin, mutta jatkossa suomalaisen ruuti kylmeni. Koponen heitti kesäliigassa heittonsa epätavallisen kehnolla sihdillä: pelitilanneheitot 38%, kolmen pisteen heitot 25% ja vapaaheitot 58,3%.

- Heittäminen on aina ollut yksi pelini parhaiten hallussa olevia osa-alueita, mutta Vegasissa ei jostain syystä näyttänyt uppoavan mikään. Siinä suhteessa olisi voinut mennä paremminkin. En ole kuitenkaan huolissani, koska tiedän osaavani heittää, Koponen puntaroi.

Kaksi pelaajaa Portlandin kesäliigajoukkueesta on toistaiseksi allekirjoittanut NBA-pelikautta 2008/2009 koskevan sopimuksen Trailblazersin kanssa: ranskalainen Batum sekä Las Vegasin kesäliigan parhaana pelaajana palkittu heittävä takamies Jerryd Bayless. Portlandin valmennusjohto siirsi yhdessä kesäliigaottelussa Baylessin pelinrakentajan rooliin Koposen tilalle, mutta kokeilu osoittautui epäonnistuneeksi alle kymmenessä minuutissa.

- Portland saa Baylessissa loistavan korintekijän joukkueeseen tulevaisuutta ajatellen, mutta pelinrakentaja hän ei missään tapauksessa ole, kommentoi Koponen.

Maajoukkueeseen "mahdollisimman nopeasti"

Koposella on edessään lisää haasteita kotimaassa, kun maajoukkueen ykköspelinrakentaja Teemu Rannikko on Suomen ensimmäisistä maaotteluista sivussa kantapäävammansa vuoksi. Suomi aloittaa maaottelukautensa sunnuntaina pelaamalla Pekingin olympialaisiin valmistautuvaa Liettuaa vastaan vieraskentällä.

- Haastava tilannehan tässä on edessä. Teemu on maajoukkueen tukipilari ja todella kova pelaaja. Nyt on pakko yrittää parhaansa ja täyttää Teemun jättämä aukko kentällä.

Koponen ei kuitenkaan ole vielä varma, nähdäänkö häntä sinivalkopaidassa Liettua-ottelussa.

- Tarkoitus on mennä maajoukkueen mukaan mahdollisimman nopeasti. Tällä hetkellä akku on kuitenkin aika tyhjä. Päivä tai pari lepoa voisi olla paikallaan.

Myös mahdollisesti elo-syyskuussa syntyvä NBA-sopimus saattaa aiheuttaa lyhyen katkon Koposen maajoukkuekauteen.

- Jos NBA-sopimus syntyy, silloin seura vaatii, että pelaaja lentää välittömästi jenkkeihin lääkärintarkastukseen. Sopimusta ei voi allekirjoittaa, ennen kuin seura on täysin varmistunut siitä, että pelaaja on fyysisesti terve ja pystyy pelaamaan NBA:ssa. Tälläinen tilanne toisi noin kahden vuorokauden katkon maajoukkuetoimintaan, Koponen selvittää.

Juhannusviikolla Yhdysvaltoihin lähtenyt Koponen vaikutti optimistiselta omien NBA-mahdollisuuksiensa suhteen. Lisää aihetta hymyyn toi kotiinpaluu kuukauden poissaolon jälkeen.

- Kiva olla taas Suomessa.

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia