Suomi jäi kokeneen Bulgarian jalkoihin

23.8.2008 Suomen koripallomaajoukkue ei saanut lentävää lähtöä Euroopan A-divisioonassa. Avausvastus Bulgaria pelasi Vantaan Energia Areenan parketilla viisaasti läpi ottelun ja kypsytti 90–68 (39-34)-voiton Suomesta, joka oli askeleen perässä vastustajaansa alusta alkaen. Voitto oli valmentajasuuruus Pinhas ”Pini” Gershonin luotsaamalle Bulgarialle jo karsintojen toinen.

Joukkueiden kokemusero tuli suomalaisittain raa’alla tavalla esiin. Suomella oli ongelmia puolustus- ja heittopelissään, pelinjohdossaan sekä kommunikoinnissaan.

- Pitää antaa krediittiä Bulgarialle. Se on hyvä joukkue, joka pelaa viisaasti. Bulgarialla on kokeneita pelaajia ja tänään ero kokemuksessa oli kentällä järjetön. Meillä oli vaikeuksissa pelinteossa, eikä kentälle löytynyt toimivaa viisikkoa, pudisteli Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann päätään.

Suomi esitti loisteliaita esityksiä EM-karsintojen kenraalissaan kukistamalla Strasbourgin turnauksessa Latvian, Ranskan ja Tshekin. Kaukana olivat Suomen joukkueelta kyseiset otteet.

- Näimme Suomen pelaavan Ranskan turnauksessa, jossa he olivat paljon parempia. Odotimme kovaa ottelua. Mielestäni Suomi on parempi joukkue kuin se oli tänään, arvioi Bulgarian valmentaja Pinhas Gershon, jonka suojatit voittivat omassa avauspelissään Unkarin.

"Kaikkea muuta voi kehittää, muttei kokemusta"

Bulgaria oli tyrmäävä heti pelin alkuminuuteista lähtien. Konkari Todor Stoykovin johdolla vieraat karkasivat viidessä minuutissa 14-5-johtoon. Toisen jakson puolivälissä ero oli venähtänyt jo 15 pisteeseen (20-35).

Suomi tappeli vielä lähituntumaan, kun se kiskaisi toisen neljänneksen lopun 12-2. Vajaan 2000 kotikatsojan toiveet heräsivät, kun Shawn Huff rykäisi puolikentästä kolmosen sisään ensimmäisen puoliajan päätteeksi.

Ottelun ratkaisijaksi nousi Deyan Ivanov, joka teki 12 pistettä kolmannella jaksolla. Kun Bulgaria vielä vetäisi päätösjakson alkuun 11-0-irtioton Suomen menettäessä pelivälineen kuusi kertaa, oli kotijoukkue lyöty.

Bulgaria etsi läpi ottelun "mismatcheja" Suomen puolustukselle ja hyödynsi kovalla prosentilla hakemansa hyökkäyslevypallot sekä suomalaisten apupuolustuksen uinahdukset.

- Olimme askeleen perässä koko ajan. Vastustaja oli parempi molemmissa kenttäpäädyissä – siitä ei jäänyt mitään epäselvyyttä, kommentoi Suomen joukkueen kapteeni Hanno Möttölä.

- Olen urani aikana pelannut aika monta kertaa Gershonin puolustusta vastaan. Joskus se toimii ja joskus ei. Tänään meidän peli meni siitä sekaisin. Emme myöskään luottaneet toisiimme puolustuksessa, emmekä kommunikoineet.

Dettmann vertasi käynnistynyttä EM-karsintaa Euroliigaan, josta kokemusta Suomen joukkueesta löytyy vain Möttölältä sekä muutaman vuoden takaa Jukka Matiselta.

- Ero on kyllä hirveä näillä peleillä verrattuna kotoiseen liigaan. Painetaso on aivan erilainen kuin esimerkiksi viime viikonvaihteen Ranskan turnauksessa. Kyllähän keihäsmiehetkin heittivät Pihtiputaalla pitkiä kaaria. Kaikkea muuta voi kehittää, mutta kokemusta ei. Onneksi olemme jo ensi keskiviikkona kokeneempia kuin tämän pelin alussa, Möttölä arvioi.

Möttölä oli Suomen paras korintekijä 21 pisteellään. Shawn Huff pussitti kaikki 11 pistettään ensimmäisellä puoliskolla.

Unkari yllätti Italian

Seuraavaksi Suomi matkaa Italiaan, jossa se kohtaa isäntämaan ensi keskiviikkona Chietissä. Italia koki yllätystappion lauantaina, kun se hävisi vieraissa Unkarille 64-68. Näin ollen Ateenan olympiahopeamitalisti on kahden pelatun ottelun jälkeen nollilla hävittyään avauspelinsä kotonaan Serbialle.

Suomelle ei siis ole luvassa helppoa visiittiä saapasmaahan, sillä Italia on jo lähestulkoon pakkovoiton edessä.

Dettmannin teesit tuleviin koitoksiin oli yksinkertaiset.

- Eiköhän yritetä ensimmäiseksi saada puolustus sille tasolle, millä sen pitää olla pärjätäkseen näin kovia maita vastaan. Aika paljon jäi kokonaisuuteen parannettavaa.

Bulgarian tehokkaimmaksi nousi ULEB Cupin kaikkien aikojen korintekijä, 28 pistettä tykittänyt Stoykov, joka sinällään jo alleviivaa Dettmannin tavoitetta puolustuspelin parantamiseksi.

- Tiesimme tasan tarkkaan mitä Bulgarialta odottaa. Se, että Stoykov pääsi tekemään 28 pistettä pitkälti vasemman käden ajoillaan, kertoo jotain epäonnistumisestamme. Ei ole missään Euroopan kolkassa salaisuus miten Stoykov pisteensä mieluiten tekee, Dettmann ripitti.

Valmistautumisvaiheensa aikana hyvin esiintyneen Suomen pelissä näkyi ensi kertaa konkreettisesti maajoukkueen ykköspelintekijän Teemu Rannikon poissaolo.

- Suomi on suhteellisen pieni koripallomaa, eikä Euroopan huippuihin lukeutuvan pelaajan poissaolo voi olla näkymättä. Aiemmissa peleissä se ei ole konkretisoitunut samalla tavalla, mutta tänään tuli esille se, että peliämme johtaa joukkueen nuorimmat pelaajat, joista (Mikko) Koivisto on itse asiassa kakkospaikan pelaaja. Se on kuitenkin tosiasia, jonka kanssa joudumme elämään, Dettmann päätti.

Bulgaareista Suomen selkärangan katkaissut Ivanov kokosi lopulta 24 pistettä.

Tosifani.mobissa lisää materiaalia

TosiFani.mobista löytyy runsaasti fanien, pelaajien ja valmentajien kommentteja, jotka Kwan-yhtyeestä tuttu Tidjan Ba taltioi Suomi-Bulgaria-ottelua ennen, aikana ja jälkeen.

TosiFani.mobi löytyy kännykän avulla osoitteesta tosifani.mobi.

Suomi – Bulgaria 68 – 90 (34-39), miesten Euroopan A-divisioonaa, Vantaa 23.8.2008

Ottelut täydelliset tilastot löytyvät kansainvälisen koripalloliiton nettipalvelusta.

8/3

Jaksot: 10-19, 24-20, 19-25, 15-26. Suomen heittoprosentit: 1P 73,9 % (17/23), 2P 42,9 % (12/28), 3P 33,3 % (9/27). Yleisöä: 1974. Seuraavaksi Suomi kohtaa Italian Chietissä 27.8. ja Serbian Vantaalla 30.8.

Lisätietoja: /maajoukkueet/miesten_maajoukkue/

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.