Jukka Toijalalle jatkopesti Steaua Bukarestiin

10.7.2017 15:00 Steaua Bukarestin Romanian liigan finaaleihin ensimmäistä kertaa 21 vuoteen johdattanut Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala, 45, on solminut 1+1-vuotisen jatkosopimuksen romanialaisjoukkueen kanssa.

Jukka Toijala jatkaa Romanian liigan finaaliin edenneen Steaua Bukarestin päävalmentajana.

Toijala on kuulunut Susijengin valmennusjohtoon vuodesta 2010. Kuvat: Ville Vuorinen.

Toijala otti helmikuussa Steaua Bukarestin komentoonsa Romanian liigan ylemmän loppusarjan alkajaisiksi ja luotsasi joukkueen Romanian pudotuspeleihin kolmannelta sijalta. Steaua päihitti puolivälierissä Pitestin ja välierissä Sibiun ennen kaatumistaan finaaleissa Cluj’lle.

Toijalan otteet miellyttivät seurajohtoa siinä määrin, että kouvolalaislähtöinen valmentaja allekirjoitti 1+1-vuotisen jatkosopimuksen romanialaisseuran kanssa.

- Asetelma on siinä mielessä viime kevättä kiitollisempi, että keväällä tulin valmiiksi rakennettuun jengiin, kun taas nyt pääsen rakentamaan joukkuetta oman pelifilosofiani mukaan, kiittelee Toijala.

- Meillä on kiinnitettynä kaksi ammattilaispelaajaa sekä tukku junioreita. Markkinat ovat käyneet kuumana Romaniassa jo pidemmän aikaa, joten tulemme markkinoille hienoiselta takamatkalta, mutta hyvä saada tässä vaiheessa joukkueen rakentaminen täysillä käyntiin.

Lisää haastetta joukkueen kasaamiseen Toijala saa Romanian liigan ulkomaalaissäännöistä.

- Romanian liigassa kentällä on oltava jatkuvasti yksi romanialaispelaaja, ja vielä sillä lisäyksellä, että ensimmäisellä neljänneksellä pelaavan romanialaisen täytyy olla alle 23-vuotias. Joukkue on siis muodostettava niin, että kuuden ulkomaalaispelaajan vastapainoksi jengistä on löydyttävä riittävästi kotimaista, tietyn ikäistä voimaa, taustoittaa Toijala.


- En ole mainitun kaltaisten sääntöjen ja rajoitusten ystävä, koska ne sotivat vapaan kilpailun ideaa vastaan ja tässä tapauksessa iskevät romanialaispelaajien nilkkaan, mutta annetuilla säännöillä mennään.


Toijalan valmentamat joukkueet on jo vuosikymmenen ajan tunnettu vauhdikkaasta pelistään, eikä kauden 2017-18 Steaua tule olemaan poikkeus.


- Pyrkimyksemme on löytää joukkueeseen paitsi monipuolisia laitureita, jotka pystyvät ratkaisemaan korin läheisyydestä, myös heittovoimainen pelaaja nelospaikalle. Tulemme pelaamaan aktiivista, aggressiivista ja liikkuvaa koripalloa.

Sopimukseen kirjatun pykälän mukaan Toijala jatkaa Steauan päävalmentajana myös kaudella 2018-19, mikäli Steaua etenee keväällä 2018 Romanian liigan finaaleihin.

Steaua pelaa kaudella 2017-18 Romanian liigan lisäksi FIBA Europe Cupia.

Menestystä Suomessa ja kansainvälisillä kentillä

Kouvolalaislähtöinen Kouvojen kasvatti Jukka Toijala tuli tunnetuksi pelaajaurallaan kolminkertaisena Suomen mestarina (1995, 1999, 2004) kasvattajaseuransa riveissä. Toijala juhli lisäksi Suomen cupin mestaruutta 1998 (Kouvot) ja 2002 (Kataja).

Toijala pelasi 12-vuotisella pääsarjaurallaan 430 ottelua 13,1 pisteen ja 3,1 syötön keskiarvoilla Kouvojen ja Joensuun Katajan paidoissa. Kansainvälistä kokemusta Toijala haki Belgian liigan Echo Houthalenista syksyllä 1998, jonka lisäksi hän on pelannut 28 nuorten ja 11 miesten maaottelua.

Päävalmentajauransa Toijala aloitti kaudella 2006-07 Kouvojen peräsimessä. Jo toisella päävalmentajakaudellaan Toijala johti Kouvot SM-finaaleihin ja vei nimiinsä Korisliigan vuoden valmentajan kiertopalkinnon.

Toijala siirtyi syksyllä 2010 Joensuun Katajan päävalmentajaksi. Vuosien 2010-14 ja 2015-16 aikana Toijala komensi Katajan vuosien 2010 ja 2011 Suomen cupin mestaruuksiin sekä Korisliigan finaaleihin 2011, 2012 ja 2014. Keväällä 2013 Kataja eteni Toijalan komennossa EuroChallengen puolivälieriin.

Toijala on toiminut kesästä 2010 alkaen Suomen miesten koripallomaajoukkueen, Susijengin, apuvalmentajana. Toijala on kuulunut Susijengin valmennusjohtoon vuosien 2011, 2013 ja 2015 EM-kisoissa sekä vuoden 2014 MM-kisoissa.

Lisätietoja: Jukka Toijala

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia