Naisten maajoukkue siirtyy Mirolybovin komentoon

4.11.2011 Suomen Koripalloliitto on kiinnittänyt naisten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi nuoresta iästään huolimatta pitkän päivätyön juniorimaajoukkuetoiminnassa tehneen Anton Mirolybovin, 34. Viime kaudella Mirolybov valmensi Saksan miesten Bundesliigan Mitteldeutscheria sekä Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetta.

Saksassa nousujohteiset kuusi kautta viettänyt ja pitkään nuorten maajoukkuevalmennuksessa toiminut Anton Mirolybov on Suomen naisten maajoukkueen uusi päävalmentaja.

Avukseen Mirolybov (vas.) saa maajoukkueeseen mm. Mirka Dettmannin (oik.). Kaksikko valmensi yhdessä viime kesänä menestyksekkäästi 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetta ja toimii nuorten pelaajien kehittäjinä Helsinki Basketball Academyssa.

Lahtelainen Jussi Immonen täydentää naisten maajoukkueen uuden valmennusjohdon.

Naisten maajoukkueen seuraava tähtäin on 12.6.-14.7.2012 pelattavissa EM-karsinnoissa, joissa seulotaan joukkueet vuoden 2013, Ranskassa järjestettäviin EM-kisoihin. Kuvassa Suomen Tiina Sten. Kuvat: Tuomas Venhola & Johan Weckström & Ville Vuorinen.

– Alexander Stubbia mukaillen: kun isänmaa kutsuu, silloin vastaus on yksiselitteisesti kyllä. Kertakaikkisen hieno fiilis uudesta tehtävästä, johon lähden nöyränä ja kiitollisena, purkaa Mirolybov tuntojaan uuden pestinsä tiimoilta.

– Olen viettänyt viimeiset yksitoista kesää juniorimaajoukkuetehtävissä. Vaikka harppaus aikuisten maajoukkueen päävalmentajaksi on suuri, on tämä samalla luonteva jatkumo avartavalle ja opettavaiselle kesälle, viittaa Mirolybov menestyksekkääseen (19 ottelua, 15 voittoa) kesään 2011 alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentajana.

Suomen naiset pelasivat kesäkuun 2011 EM-karsinnoissa terävästi, vaikka jatkopaikka jäi saavuttamatta. Mirolybov uskoo viime kesän olleen maajoukkueelle ”momentum”, jonka varaan rakentaa myös jatkossa.

– Joukkueessa on paljon elementtejä, joiden varaan tulevaisuutta voi rakentaa. Olennaista on nyt se, että emme yritä keksiä pyörää uudestaan, vaan otamme esimerkkiä läheltä eli miesten maajoukkueesta. Susijengi osoitti EM-kisoissa, että pieni koripallomaa pystyy haastamaan isompiaan kurinalaisuudella, tiimityöllä ja selkeällä joukkuekonseptilla, Mirolybov linjaa.

– Lisäksi kokonaisjärjestelmämme kannalta meille on suuri etu siitä, että maajoukkueikään saapuvat nuoret, lahjakkaat pelaavamme ovat pelanneet nuorisomaajoukkueissa vuodesta toiseen yhteisen pelitavan mukaan. Silloin heidän hyppynsä nuorista aikuisten tasolle ei ole kovin pitkä. Aiomme jatkaa samaa järjestelmällistä kehitystyötä nyt myös naisten maajoukkueen kanssa.

Koripalloliiton valmennuksenjohtaja, miesten maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann näkee Mirolybovin edustavan sopivaa kehityshakuisuuden ja jatkuvuuden sekoitusta.

- Naisten maajoukkueeseen on tulossa nuoria lähivuosina seurauksena panostuksistamme nuorten maajoukkueohjelmaan. ”Ponttiksella” (Mirolybov) on tarvittava kansainvälinen kokemus ja hän on tehnyt ison työn ja paljon uhrauksia oppiakseen lisää koriksesta. On hieno tilanne, että pääsemme hyödyntämään hänen osaamistaan nyt naisten maajoukkueessa.

Mirolybov seuraa tehtävässään Tommi Koskista, jonka ohjauksessa naisten maajoukkue kulki loppuvuodesta 2008.

- Tommille suuri kiitos näistä vuosista. Hän otti maajoukkueen valmennettavakseen joukkueen ollessa haasteellisessa tilanteessa ja sai ohjelmamuutoksen hyvälle alulle, kiittelee Dettmann.

Vuoden 2013 kisat ja pitkän tähtäimen kehitys

Kausien 2005-11 aikana Saksan kakkosbundesliigan apuvalmentajan tontilta Saksan Bundesliigan päävalmentajaksi edenneen Mirolybovin mukaan pitkän tähtäimen suunnitelmien lisäksi naisten maajoukkueen seuraava pyrkimys on selvittää tiensä vuoden 2013 EM-kisoihin. Päätähtäin on kuitenkin vahvasti tulevaisuudessa.

– Nuorten maajoukkueiden puolella on tehty pitkään töitä sen eteen, että lahjakkaimmilla pelaajillamme olisi oikea ympäristö, jossa jalostua kansainvälisen tason huippupelaajaksi ja kantaa vastuuta aina aikuisten kansainvälisissä otteluissa asti. Tämä näkökulma huomioon ottaen naisten maajoukkueen koostumus on tällä hetkellä erittäin hyvä, viitoittaa ammattivalmentajan, huippukoripallovalmentajan ja kansainvälisen FIBA Europe Coaching Certificate –tutkinnot suorittanut Mirolybov.

– Evita Iiskola, Annika Holopaisen ja Krista Grossin kaltaiset nuoret lahjakkuudet tekevät kovaa vauhtia tuloaan maajoukkueeseen. Toisaalta meillä on Taru Tuukkasen ja Reetta Piiparin kaltaisia konkareita sekä Tiina Stenin ja Heta Korpivaaran kaltaisia pelaajia, joilla on jo tuntumaa ammattilaisuudesta. He tulevat olemaan tärkeässä roolissa kehittäessämme nuorista pelaajistamme seuraavan sukupolven vastuunkantajia.

Avukseen maajoukkueen valmennusportaaseen Mirolybov on kutsunut Mirka Dettmannin ja Jussi Immosen.

Tuore valmennuskolmikko toimii kokonaisuudessaan maajoukkuetehtävien ohella nuorten parissa, erityisesti lahjakkaiden pelaajien kehittäjinä. Mirolybov ja Dettmann tekevät yhteistyötä syksyllä käynnistyneessä Helsinki Basketball Academyssa, joka tarjoaa pääkaupunkiseudun nuorten maajoukkuepelaajille tasokkaan kehittymisympäristön Pohjois-Haagan Yhteiskoulun yläkoulussa sekä Mäkelänrinteen Urheilulukiossa. Immonen puolestaan valmentaa nuoria Lahdessa.

– Mirka oli viime kesänä apuvalmentajanani 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa ja nautimme yhteistyöstä todella paljon. Olen itse luonteeltani tulisieluinen ja hetkeen eläytyvä valmentaja, ja Mirka tasapainotti tekemistäni analyyttisyydellään ja tietotaidollaan. Lisäksi hänen kokemuksensa EM-kisanäyttämöiltä sekä ammattilaiskentiltä tulee olemaan täysin korvaamatonta, luonnehtii Mirolybov.

Mirka Dettmann (os. Jarchovska) pelasi aktiiviurallaan yli 150 naisten maaottelua kotimaansa Tshekin väreissä lukeutuen joukkueen luottopelaajiin mm. neljässä EM-lopputurnauksessa. Ennen muuttoaan ja asettumistaan Suomeen hän ennätti voittaa kolme Saksan mestaruutta. Mirka Dettmann on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri ja suorittanut Tshekin korkeimman valmentajatutkinnon. Maajoukkuetasolla hän on Suomen nuorten maajoukkueiden lisäksi toiminut Saksan 16-vuotiaiden tyttöjen apuvalmentajana.

Jussi Immonen on niin ikään liikuntatieteiden maisteri, joka on suorittanut myös huippukoripallovalmentajatutkinnon ja omaa kokemusta valmentamisesta Suomen nuorten maajoukkueissa.

– Immonen kantaa päävastuun joukkueen fysiikkaharjoittelusta sekä videoiden käytöstä valmennusvälineenä. Vastustajia scoutattaessa ja peleihin valmistauduttaessa Immosen rooli tulee olemaan suuri, Mirolybov kertoo.

Sten: ”Olen todella iloinen”

Naisten maajoukkueen keskuudessa tieto Mirolybovin päävalmentajapestistä on saanut innostuneen vastaanoton.

– Olin aidosti todella iloinen kuultuani ”Ponttiksen” nimen. Tommi (Koskinen) teki hienoa työtä meidän kanssamme, enkä usko, että hänelle olisi mahdollista saada parempaa seuraajaa, kertaa tuntojaan Espanjan liigan Cadi La Seuta edustava Tiina Sten.

– Ponttis on hyvä ja innostunut valmentaja, joka haluaa ihan tosissaan viedä suomalaista naiskoripalloa eteenpäin. Viime kesänä saimme joukkueena lisää kokemusta kovista kansainvälisistä peleistä ja sisäänajettua muutaman nuoren pelaajan. Nyt on hyvä aloittaa työ kohti ensi kesän EM-karsintoja ja suunnata katse tulevaisuuteen, Sten päättää.

Naisten EM-karsinnat vuoden 2013 EM-kisoihin pelataan 12.6.-14.7.2012. Ranskan järjestämä EM-lopputurnaus pelataan kesäkuussa 2013.

Lisätiedot: Naisten maajoukkue
 
31.5.2022 12:17 Susiladies

Susiladiesin leiritys alkaa kesäkuussa – kotiottelut sekä Helsingissä että Tampereella

Susiladies kerääntyy kesäharjoittelemaan maanantaina 6.6. Urhea-halliin, Helsinkiin. Joukkueen kesäohjelmaan kuuluvat vierasottelut Portugalia vastaaan, heinäkuun lopun kotiottelut Helsingissä Viroa ja Latviaa vastaan sekä elokuun alussa kotiottelut Islantia ja Ruotsia vastaan Tampereella.

29.7.2021 19:02 Susiladies

Susiladies matkustaa tuplamaaotteluihin Riikaan 13 pelaajalla

Suomen naisten maajoukkue, Susiladies pelaa viikonloppuna kaksi maaottelua Latviaa vastaan Riikassa. Susiladies pelaa ensin suljetuin ovin Latviaa vastaan lauantaina 31.7. klo 18:00 ja yleisön kera sunnuntaina 1.8. klo 17:00.

7.3.2019 11:16 Susiladies

Naisten universiadijoukkue, 20-vuotiaiden maajoukkue ja Susiladies yhteistyössä maajoukkuekesänä 2019

Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen on laittanut kutsun naisten universiadijoukkueen ehdokkaille, 20-vuotiaiden naisten maajoukkueelle ja Susiladies-pelaajille muodostaakseen yhden ison harjoitusryhmän maajoukkuekesälle 2019.

21.11.2018 22:53 Susiladies

Romania pinnisti Susiladiesin ohi EM-karsintojen päätösottelussa

Susiladiesin kolmen neljänneksen johto ei riittänyt Cluj-Napocassa, kun Romania ravasi väkisin rinnalle ja lopulta ohitse 71-60 (28-34). Täten Susiladies jäi ilman voittoja EM-karsinnoissa.

20.11.2018 14:23 Susiladies

Walker ja Marginean Romanian kulmahampaat

Susiladies saa vastaansa keskiviikkoiltana EM-karsintojen päätösottelussa Romanian Cluj-Napocassa. Susiladiesin valmentaja Jussi Räikkä kuvailee Romaniaa joukkueeksi, jonka korintekovastuu keskittyy Ashley Walkeriin ja Gabriela Margineaniin.

19.11.2018 12:24 Susiladies

Susiladies lievin muutoksin Romaniaan

Susiladies lähtee keskiviikon EM-karsintaotteluun Romaniaa vastaan miltei samalla kokoonpanolla, joka nähtiin lauantaina Töölön Kisahallissa Sloveniaa vastaan. Romania ja Susiladies kohtaavat keskiviikkoiltana Cluj-Napocassa.

17.11.2018 21:26 Susiladies

Susiladies pisti voittamattoman Slovenian tiukille Töölössä

Töölön Kisahallissa Slovenia eteni vuoden 2019 EM-kisoihin nitistämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Suomi pisti oivasti kampoihin E-karsintalohkoa puhtaalla pelillä dominoivaa Sloveniaa vastaan, mutta vieraiden pelirutiini oli lopulta liikaa.

9.8.2018 08:37 Pääjuttu

Susiladies saa vastaansa valmistavissa maaotteluissa Viron

Marraskuun EM-karsintaikkunaan valmistautuva Suomen naisten maajoukkue kohtaa ensi viikolla Viron kahdesti vieraissa. Tiistaina 14.8. ja keskiviikkona 15.8. Susiladies ottaa mittaa Virosta Paidessa.

15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

Näytä lisää vastaavia