Bulgaria varasti voiton Suomen korisnaisilta jatkoajalla

29.8.2010 Suomen naisten koripallomaajoukkue sai ryhmää riivanneen kampylobakteeri-infektion jäljiltä vihdoin jalkeille koko ryhmänsä. Pitkään näytti, että Suomi pystyisi avaamaan voittotilinsä EM-karsintojen päätöspelissään, mutta Bulgaria nousi takaa ohi ja korjasi sarjapisteet 83-77 (70-70, 40-43) –jatkoaikavoitollaan.

Suomi taisteli hienosti Bulgariaa vastaan, mutta hyytyi kalkkiviivoilla. Kuvassa Suomen parhaimmistoon kuulunut Dionne Pounds ohittaa Bulgarian Donneka Hodgesia.

Lohkokolmoseksi sijoittunut Bulgaria otti nousustaan ja voitostaan ilon irti.

Karsintojen pistehai Hodgesilla kesti aikansa löytää heittojyvä, mutta löysi sen kreivin aikaan.

Tiina Sten heitti Suomelle 22 pistettä.

Jaklin Zlatanova (edessä) piti Bulgariaa avauspuoliskolla pystyssä. Takana Suomen Taru Tuukkanen. Kuvat: Tytti Nuoramo & Francois Perthuis.

- Harmittaa niin vietävästi. Olisi ollut kiva päättää pelit voittoon. Positiivista oli se, ettei heitetty hanskoja tiskiin, vaan taisteltiin loppuun saakka, pudisteli päätään Dionne Pounds, joka viikon vuodelevon jälkeen kuului Suomen parhaimmistoon.

- Alkua ja loppua lukuun ottamatta pelattiin karsintojen paras ottelu. Oltiin alussa unessa, enkä tiedä mikä lopussa loppui – oliko se sitten usko vai kunto, harmitteli Suomen tähtilaituri Tiina Sten.

Ottelun alku ei hyvää Suomelle luvannut. Suomi menetti pallon neljässä ensimmäisessä hyökkäyksessään ja kaikkiaan suomalaiset hukkasivat pelivälineen vastustajalle avauskympin aikana peräti 11 kertaa. Bulgaria näytti menevän jo menojaan johdettuaan peliä ensin 9-0 ja heti perään 14-4. Penkiltä tulleen Poundsin avustuksella Suomi sai peliinsä ryhtiä. Poundsin onnistuneella kolmosessa susipaidat nousivatkin 19-18-johtoon vietyään neljän minuutin jakson 15-4.

- Onneksi lopetettiin vastustajille syöttelyjä ja muistettiin, että valkopaitaiset ovat omia, päivitteli Suomen päävalmentaja Tommi Koskinen.

Selvitettyään itselleen Bulgarian prässin purun salat, näytti Suomen hyökkäyspeli iloiselta. Tiina Stenin johdolla Suomi johti toisella jaksolla parhaimmillaan lukemin 32-27. Ilman Jaklin Zlatanovan urotekoja Suomi olisi todennäköisesti karannut vierailtaan. Zlatanova näytti koko hyökkäysarsenaalinsa upottamalla kolmosia, keskietäisyyksien hyppyheittoja ja viimeistellen vielä ajoistakin. 190-senttinen Zlatanova teki ottelun 24 pisteestään 17 jo ensimmäisen 20 minuutin aikana. Sen sijaan Bulgarian ”amerikkalaisvahvistus”, koko EM-karsinnan paras korintekijä Donneka Hodges pysyi nuhteessa jääden ilman pelitilannekoria avauspuoliskolla.

Bulgaria johti ottelua puoliajan viettoon lähdettäessä niukasti 43-40.

Suomi hyytyi Bulgarian paikkaan

Suomi juotti tyrmäystippoja bulgaareille kolmannella jaksolla, jonka alkuun Suomi vetäisi upean 13-0-irtioton. Bulgaria pysyi pisteittä peräti kuusi minuuttia ja Tiina Stenin korilla Suomen johto käväisi parhaimmillaan 12 pisteestä (57-45). Ero kävi uudelleen 12 pisteessä (65-53) Vilma Kesäsen puhkottua ajoillaan päätösjakson alussa Bulgarian puolustusta ja vapautettua syötöllään Tiina Stenin korintekoon. Bulgaria siirtyi pian tämän jälkeen paikkapuolustukseen, joka kylmetti Suomen tulikuuman hyökkäyksen.

Samanaikaisesti Hodges löysi heittojyvänsä ja alkoi Bulgarian hidas, mutta varma nousu. Suomen hyökkäykset päättyivät järjestään kaukoheittoihin, mutta eivät löytäneet tietään perille.

- Paikkapuolustukset ovat olleet meille vaikeita. Kerrankin pelattiin paikkaa vastaan fiksusti, mutta ei vaan saatu palloa koriin. Heittomme eivät olleet mitään räkäroiskaisuja, vaan esimerkiksi (Laura) Sarion kaksi kolmosta oli melkein jo sisällä, mutta pyörähtivät ulos, Koskinen pohti.

Neljännellä jaksolla yhdeksän ja koko pelissä 21 pistettä tehnyt Hodges vei hyppyheitollaan ottelun jatkoajalle tasattuaan tilanteeksi 70-70. Suomen kuiva jakso jatkui aina lisäajalle saakka. Poundsin kolmonen vajaan 42 peliminuutin kohdalla oli Suomen toinen pelitilannekori lähes yhdeksään minuuttiin.

- Rutinoituneet pelaajat pistävät tarvittavat heitot sisään. Meillä ei rutiinia vielä ole tarpeeksi, summasi Koskinen.

Suomen tehokkain ottelussa oli 22 pistettä taiteillut Tiina Sten. Pounds (14/2) ja Kesänen (12/2) sekä tuplatuplan kirjauttanut Taru Tuukkanen (10/13) olivat kotijoukkueen muut onnistujat.

”Tulevaisuus valoisa”

Olemassa olevien tietojen mukaan Suomi joutuu ensi vuonna karsimaan paikastaan A-divisioonassa. Eurooppalaisissa koripallopiireissä on tosin puhuttu A- ja B-divisioonan mahdollisesta poistumisesta myös naisten puolella. Miesten kilpailujärjestelmästähän kansainvälinen koripalloliitto poisti jo kesällä divisioonajaottelun. Päätös ast kun karsinnat vuoden 2013 EM-kisoihin alkaa.

Vaikka Suomi hävisi kaikki karsinnan kahdeksan otteluaan, on Suomi toiveikas tulevaisuutensa suhteen.

- Pitää muistaa, että meillä on edelleen aika nuori joukkue. Ryhmän jokaisen pelaajan on nyt otettava askel eteenpäin, niin alamme voittaa näitä pelejä. Lisäksi meillä on hyviä ikäluokkia ja hyviä pelaajia tulossa, arvioi Tiina Sten viitaten 1990-luvulla syntyneisiin suomalaisnuoriin, jotka ovat mm. nostaneet Suomen 16-vuotiaat Euroopan A-divisioonaan.

Suomi- Bulgaria 77-83 ja. (19-20, 21-23, 19-9, 11-18, 7-13), Vantaa 29.8.2010

Suomi: Laura Sario 5/2, Taru Tuukkanen 10/13, Vilma Kesänen 12/2, Anni Mäkitalo 0/0, Henna Salomaa 0/0, Maiju Pekkarinen 0/0, Kaisa Valtakari 0/0, Heta Korpivaara 9/8, Tiina Sten 22/7/3 syöttöä, Dionne Pounds 14/2, Minna Sten 5/4, Maija Lähde 0/4.

Bulgaria: Donneka Hodges 21/3, Elena Yankova 0/3, Daniela Peteva 0/0, Silviya Peeva 0/0, Hristina  Ivanova 4/0, Ekaterina Dimitrova 6/5, Jaklin Zlatanova 24/9, Roksana Yordanova 10/8, Radostina  Slavova-Naneva 1/2, Stefka Miteva 7/13, Dimana  Georgieva 6/0, Lilyana Ilieva 0/0.

Yleisöä: 336

Lisätiedot: Ottelutilastot

21.11.2018 22:53 Susiladies

Romania pinnisti Susiladiesin ohi EM-karsintojen päätösottelussa

Susiladiesin kolmen neljänneksen johto ei riittänyt Cluj-Napocassa, kun Romania ravasi väkisin rinnalle ja lopulta ohitse 71-60 (28-34). Täten Susiladies jäi ilman voittoja EM-karsinnoissa.

17.11.2018 21:26 Susiladies

Susiladies pisti voittamattoman Slovenian tiukille Töölössä

Töölön Kisahallissa Slovenia eteni vuoden 2019 EM-kisoihin nitistämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Suomi pisti oivasti kampoihin E-karsintalohkoa puhtaalla pelillä dominoivaa Sloveniaa vastaan, mutta vieraiden pelirutiini oli lopulta liikaa.

15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

10.2.2018 Maaottelu

Romania karkasi EM-karsinnoissa Susiladiesilta

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies kärsi tappion Töölön Kisahallissa pelatussa EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Taru Tuukkasen 24 pisteen ja 17 levypallon loistopeli ei riittänyt, kun romanialaiset karkasivat toisella neljänneksellä kohti 59-80 (31-47) -voittoa liki kuudensadan silmäparin edessä.

12.1.2018 07:00 Maaottelu

Naisten EM-karsintaottelun Suomi–Romania liput myyntiin

Naisten maajoukkue jatkaa vuoden 2019 kisoihin tähtääviä EM-karsintoja helmikuussa, kun se kohtaa Töölön Kisahallissa Romanian 10.2. klo 14. Lipunmyynti otteluun käynnistyy tänään perjantaina 12.1. klo 9.

15.11.2017 23:59 Maaottelu

Slovenia karkasi Susiladiesilta Celjessä

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaikkunansa toisen ja viimeisen ottelun Slovenialle Celjessä. Prässäävä ja fyysinen Slovenia pakotti Suomen runsaisiin pallonmenetyksiin, joiden myötä kotijoukkue karkasi jo ensimmäisellä puoliajalla kohti 97-57 (54-23) -voittoa.

15.11.2017 Maaottelu

Annika Holopaisella selvät aseet Slovenian kaatoon

Suomen naisten maajoukkue, Susiladies, jatkaa EM-karsintojaan keskiviikkona kohtaamalla vieraskentällä Slovenian. Annika Holopaisen mukaan Ranska-tappiosta on otettu opiksi ja katseet suunnattu Slovenian kaatoon.

11.11.2017 Maaottelu

EM-hopeamitalisti Ranska odotetun kova pala Susiladiesille

Suomen koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi selkeästi EM-karsintaottelussa hallitsevalle EM-hopeamitalisti Ranskalle Töölön Kisahallissa. Isokokoinen, urheilullinen ja taitava Ranska pisti jo avausneljänneksellä pelin pakettiin jyräten kohti 44-103 (23-61) -voittoa.