Shawn Huffin yliopistouralle päätös

4.4.2008 Yhdysvaltojen yliopistoliigan kolmosturnaukseen, College Basketball Invitationaliin, tiensä lunastaneet Valparaiso ja Old Dominion tipahtivat jatkosta hävittyään turnauksen puolivälieräottelunsa. Tappio Houstonia vastaan merkitsi Valparaison suomalaislaituri Shawn Huffille tämän nelivuotisen yliopistouran loppua.

Houstonia vastaan Valparaiso joutui vastaantulijan rooliin. Houston repäisi jo alussa johdon kymmeneen pisteeseen ja kasvatti johtoaan tasaisesti aina 91–67 (45–32) voittoonsa asti. Valparaison avausviisikossa totuttuun tapaan pelannut Huff heitti 23 minuutissa kaksi kolmosta ja kaksi vapaaheittoa sekä haki neljä levypalloa.

Myös uusikaupunkilaisen Gerald Lee Juniorin pelikausi päättyi CBI-turnauksen puolivälieriin. Leen Old Dominion hallitsi pelitapahtumia Virginiaa vastaan pitkälle toiselle puoliajalle asti, kunnes Virginia kukisti "Monarchsit" loppukirillään ja eteni turnauksen välieriin 80–76 (29–37)-voitollaan. Lee pelasi ottelussa 33 minuuttia, heitti 16 pistettä ja haki neljä levypalloa.

Neljä vuotta Valparaison yliopistossa pelannut Shawn Huff pelasi viimeisen kotiottelunsa Valparaison paidassa Horizon-konferenssin lopputurnauksen avauskierroksella Wisconsin-Green Bayta vastaan. Ottelua edeltävällä viikolla Valparaison kotiyleisö kiitti Huffia ja muita joukkueen senioreita seisovin aplodein viimeisestä neljästä pelivuodesta.

– NCAA-koripallon ilmapiiri on hienoimpia urheiluilmapiirejä, mitä voi olla. Olen saanut pelata tuhansien ihmisten edessä maan parhaimpia joukkueita vastaan. Kotiotteluihin ei vain tulla katsomaan vaan kannustamaan. Fanikulttuuri täällä on uskomatonta, Huff kertoi tuoreeltaan kauden päätyttyä.

Huff lähti Yhdysvaltoihin pelattuaan vielä pelikauden 2003-04 Espoon Hongan paidassa. Neljän vuoden jälkeen Huff luonnehtii päätöstään lähteä Yhdysvaltoihin onnistuneeksi.

– Henkilökohtaisesti olen kehittynyt monella pelin osa-alueella. Olen saanut lihasta lisää melkein kymmenen kiloa, korjannut heittomekaniikkaani ja oppinut puolustamaan nopeita pelaajia paljon paremmin kuin ennen tänne saapumistani. Kehitystä on tapahtunut myös henkisellä puolella, sillä olen oppinut ottamaan vastoinkäymisiä - kuten loukkaantumisia - vastaan entistä paremmin.

Tulevan kauden suunnitelmistaan Huff ei tahdo vielä puhua.

– Olen antanut kauden aikana kaikkeni tälle joukkueelle ja joukkuekavereilleni, enkä ole vielä ehtinyt miettiä jatkoa. Kunhan lukukausi päättyy, on aikaa katsoa, mitä ensi kaudelle on tarjolla.

Dettmann: "Shawnin kohdalla palaset loksahtivat"

Viimeisellä kaudellaan 198-senttinen Shawn Huff aloitti kaikki Valparaison 36 ottelua, joissa maajoukkuelaituri tehtaili keskimäärin, uransa sekä joukkueen parhaat, 12,6 pistettä ja poimi 4,5 levypalloa. Huffin onnistumisprosentti 47,9 (91/190) kolmoskaaren takaa oli koko yliopistokoripalloilun parhaita.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja, lauantaina 50-vuotispäiviään viettävä, Henrik Dettmann iloitsee suojattinsa ottamista kehitysaskelista.

- Shawnin kohdalla palikat loksahtivat kohdalleen. Oli potentiaalinen pelaaja, jolle löytyi pelaajan kokonaisvaltaisesta kehittymisestä välittävä yliopisto ja valmentaja, joka oli kiinnostunut myös pelaajan yliopiston jälkeisestä urasta.

Dettmann ei kuitenkaan lähde suosittelemaan yleistä linjaa nuorille pelaajille, jotka puntaroivat valintaa yliopistoon tai eurokentille lähtemisen sekä Suomeen jäämisen välillä, vaan korostaa valinnan tapauskohtaisuutta.

- On itsestään selvää, että pelaajan ollessa 20-24-vuotias kehitystä pelivarmuudessa ja fysiikassa tapahtuu. Jollei tapahdu, on jotain vialla, Dettmann arvioi.

Pelaajan kokonaisvaltaista kehittymistä ajatellen Dettmann heittää ilmoille mielenkiintoisen laskelman.

- Yliopistossa pelataan kautta kohden noin 30-35 ottelua ja joukkueharjoituksia on viitisen kuukautta. Euroopassa pelejä tulee nuorille noin 60 ja joukkueharjoituksia 11 kuukautta. Neljässä vuodessa eroksi tulee 120 ottelua ja 24 kuukautta joukkueharjoittelua. Kun tuleva työnantaja katselee näitä lukuja, pitää pienemmillä luvuilla liikkeellä olevan työnhakijan osoittaa ylivoimaisia ominaisuuksia.

Tiedostamista, muttei ymmärrystä

Yliopistopelaajien kehittymisen turvana Dettmann näkee, nykyisin kesäaikaan painottuvan, maajoukkuevalmennuksen.

- Väitän esimerkiksi Shawnin tapauksessa, että hän ei olisi ilman maajoukkuetta pisteessä, jossa hän on nyt. Itse odotan Shawnin allekirjoittavan ensi kaudeksi sopimuksen Etelä-Eurooppaan, Dettmann ennustaa.

Huff on harjoitellut yliopistokausien väliset ajat maajoukkueen mukana ja noussut Dettmannin luottopeluriksi aloitusviisikkoon Suomen noustessa viime syksynä upeasti Euroopan A-divisioonaan.

- Yhdysvalloissa tiedostetaan yhteisen harjoittelun puute suurimmaksi syyksi siihen, että muu maailma on ajanut kansainvälisellä tasolla jo amerikkalaisten ohi. Kuitenkin vain fiksuimmat valmentajat hyväksyvät sen ja näkevät pelaajien lähettämisen maajoukkueisiin myös omana etunaan, Dettmann kertoo.

- Rehellisesti sanottuna viimeaikoina yliopistoon lähteneiden kohdalla on enemmän huonoja kuin hyviä esimerkkejä pelaajan kehittymisestä ja yliopiston ymmärryksestä niin tyttö- kuin poikapuolellakin. Yliopistoon rekrytoidessaan valmentajat puhuvat kauniita niin kuin amerikkalaisen markkinointihenkilöt tekevät. Kun pelaaja on saatu kouluun, muuttuvat toimet ja puheet liian usein päinvastaisiksi, Dettmann lataa.

- Huonoin seikka tällaisessa tapauksessa on pelaajan joutuminen hankalaan välikäteen. Jotta tällaiselta tilanteelta vältyttäisiin, on koulun valintavaiheessa saatava valmentajalta vakuudet siitä, että pelaaja on vapaa liittymään maajoukkueen vahvuuteen. Lisäksi on varmistuttava, että luvassa on riittävän hyvää valmennusta ja kilpailutilanne on joukkueessa sekä konferenssissa oikeantasoinen, neuvoo Dettmann.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia