Teemu Rannikko: "ACB on paljon Superliigaa tasaisempi sarja"

9.11.2009 Kaksi loukkaantumisten täyttämää kautta Venäjän Superliigassa viettänyt Teemu Rannikko, 29, siirtyi loppukesällä Venäjän kestomenestyjä BC Himkistä Espanjan ACB-liigan CB Granadaan. Rannikon ja Granadan alkukausi on sujunut hapuillen, mutta suomalaistakamies luottaa joukkueensa venyvän pudotuspeleihin asti.

Teemu Rannikko siirtyi kesällä Venäjän Superliigan Himkistä Espanjan ACB-liigan Granadaan.

Rannikon heitto on ollut alkukaudesta hakusessa, mutta kokenut ammattilainen uskoo otteiden paranevan jatkossa.

Rannikko kertoo odotusten kasvaneen fantastisten EM-karsintojen (kuvassa) kuluessa.

CB Granadan tavoitteena on seuran kautta aikojen ensimmäinen ACB:n pudotuspelipaikka. Kuvat: Francois Perthuis ja Tomi Kaminen.

Pelikaudesta 2000/01 asti ammattilaiskoripalloa Euroopassa pelannut Rannikko on ehtinyt hakea kokemusta Espanjan ja Venäjän lisäksi Italian ja Slovenian pääsarjoista. Vaikka Rannikko on päässyt Euroopan ehdottoman huippukoripallon makuun Venäjän Superliigan kärkikamppailuissa sekä slovenialaisen Olimpija Ljubljanan Euroliiga-otteluissa, Espanjan ACB:n vaatimustaso on totuttua korkeampi.

- Kun pelasin Venäjällä, neljä parasta joukkuetta eli Himki, TsSKA, Kazan ja Dynamo olivat todella kovia, mutta Superliigan muut seitsemän joukkuetta eivät pystyneet erityisemmin yllätyksiä järjestämään. ACB:ssa on 18 joukkueita ja pienimmätkin seurat voivat haastaa kärkipään joukkueita. ACB on paljon Venäjän Superliigaa tasaisempi sarja.

ACB:ta pidetään yleisesti Euroopan kovatasoisimpana kansallisena liigana. Kesän 2008 olympiafinaali ja parin kuukauden takainen Euroopan mestaruus kertovat Espanjasta koripallomahtina. ACB:n kärkipään joukkueihin lukeutuvat puolestaan perinteikkäät huippuseurat Real Madrid, FC Barcelona sekä Joventut Badalona.

ACB tuottaa myös vuosittain uusia pelaajia Yhdysvaltain ammattilaissarja NBA:han sekä eurooppalaisiin huippujoukkueisiin. Viime vuosina ACB:sta on varattu NBA:han muiden muassa Rudy Fernandez, Marc Gasol, Victor Claver sekä Ricky Rubio.

"Kauden edetessä peli paranee"

Euroopan kärkitakamiesten kaartiin Slovenian Olimpija Ljubljanassa vietetyn pelikauden 2006/07 jälkeen Rannikko värvättiin moskovalaiseen Himkiin, joka on viimeiset kaksi kautta ollut Euroliigan TsSKA:n ykköshaastaja Venäjän Superliigassa. Rannikon hyvin alkanut kausi 2007/08 päättyi joulukuussa '07 loukkaantumiseen, josta toipuminen kesti viime kauteen asti.

Maajoukkueen kanssa vietetyn kesän aikana täyteen pelikuntoon päässyt Rannikko myöntää, että uuteen peliympäristöön ja liigaan totutteleminen on vienyt aikansa. Rannikko on kuudessa pelaamassaan ottelussa viimeistellyt 2,0 pistettä ja 1,5 korisyöttöä ottelua kohden keskimäärin 18 minuutin ottelukohtaisessa peliajassa.

- Suoraan sanoen olen pelannut melko huonosti. Olen pelannut joukkueessa pitkälti perinteisen pointin roolia, josta syystä heittomääräni ovat olleet melko vähäisiä, eivätkä vähätkään heitot ole toistaiseksi menneet sisään.

Rannikko on viidessä tähänastisessa upottanut sekä kahden pisteen heittonsa että vapaaheittonsa 50 % tarkkuudella. Kahdestatoista kolmen pisteen heittoyrityksestä on toistaiseksi osunut vasta yksi.

- Odotukset olivat henkilökohtaisesti aika korkealla tänne tullessani, josta syystä tällaiset alkuvaikeudet ovat vaikeuttaneet vähän pelaamista. Luotan kuitenkin siihen, että kauden edetessä peli paranee ja suoritustaso vakiintuu.

"Pleijareihin on pyrittävä"

ACB-liigaan keväällä 2004 noussut Granada ei ole pääsarjassa pelaamansa viiden kauden aikana edennyt vielä kertaakaan pudotuspeleihin. Seura satsaa kuitenkin kuluvalla kaudella aikaisempaa vahvemmin pudotuspelipaikan metsästykseen.

- Olemme voittaneet kuudesta ensimmäisestä ottelustamme kaksi, joka on odotuksiin nähden pienoinen pettymys. Etenkin kaksi kotona hävittyä ottelua olisi pitänyt hoitaa kotiin, summaa Rannikko alkukauden.

Rannikon nimekkäimpiin seuratovereihin Granadassa kuuluvat viisi tehokasta vuotta Espanjan pääsarjaa pelannut takamies Jimmie Hunter, kokenut islantilaistakamies Jon Stefansson sekä USA:n NCAA-liigan Alabaman korinalustoja fysiikallaan hallinnut Richard Hendrix. Rannikko uskoo, että joukkueen kokoonpano pysyy pitkälti samana kauden edetessä, vaikka Euroopan huippusarjojen pelaajaliikenne on paikoin yhtä vilkasta kuin Atlantin toisella puolen, NBA:ssa.

- Kautta on vielä paljon jäljellä, mutta en usko, että mitään suurempia muutoksia ryhmään tulee. Jos haluamme saavuttaa tavoitteemme eli pudotuspelipaikan, peliä on parannettava niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Näin kovatasoisessa liigassa pleijarit on iso tavoite, mutta siihen on pyrittävä.

Joukkueen lopullista yhteenhitsautumista odottaessa Rannikko saa nauttia pelaamisesta Euroopan ehkä parhaan koripalloyleisön edessä. ACB-liiga veti viime kaudella otteluihinsa keskimäärin 6 988 katsojaa ottelua kohden, johtotähtenään Zaragoza (10 263 katsojaa/ottelu). Granadan katsojakeskiarvo viime kaudella oli peräti 7 406/ottelu.

- Kaikesta huomaa, että täällä on ollut kauan hyvä koriskulttuuri. Peleissä on ollut erittäin hyvä tunnelma.

Lisätietoja: ACB:n verkkopalvelu

Henkilöt

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

Näytä lisää vastaavia