Koposen Himkin takaa-ajo jäi vajaaksi Vitoriaa vastaan

29.3.2013 Petteri Koponen jatkoi hyvää virettään pitkäperjantaina johtamalla BC Himkin 16 pisteen takaa pisteen päähän Euroliigan jatkosarjassa Caja Laboral Vitoriaa vastaan. Vitoria piti kuitenkin johtonsa kalkkiviivoilla ja säilytti mahdollisuutensa edetä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 82–86 (42–46)-voitollaan.

Petteri Koponen onnistui kolmesti kaaren takaa Vitoriaa vastaan. Kuva: Tytti Nuoramo.

Perjantain ottelu oli Vitorialle kamppailu elämästä ja kuolemasta, sillä tappio olisi merkinnyt espanjalaisille varmoja hyvästejä puolivälieräpaikalle. Himki olisi vastaavasti voitollaan viittä vaille varmistanut oman paikkansa Euroopan kahdeksan parhaan joukossa.

Pelin panos huokui molemmista joukkueista äärettömänä latauksena koko ensimmäisen puoliajan. Vitoria sai terävällä puolustuksellaan Himkin pelinrakentaja Zoran Planinicin solmuun ja yritti puolalaissentterinsä Maciej Lampen johdolla karkumatkalle, mutta Sergei Monian johtama Himki pysyi tauolle lähtiessä neljän pisteen päässä.

Kolmannella jaksolla Vitoria sai kuitenkin muutamaksi minuutiksi Himkin hyökkäyspelin täysin solmuun. Andres Nocioni onnistui kahdesti kolmoskaaren takaa, kun Himkin 52–50-johto kääntyi nopeasti Vitorian 54–64-johdoksi.

Neljännen jakson alussa Vitoria johti jo numeroissa 63–79, kun hallitseva Euroliigan viikon pelaaja Petteri Koponen alkoi valaa uskoa kotijoukkueeseen. Koponen onnistui kertaalleen vapaaheittoviivalta sekä säkitti kaksi kolmosta nopeaan tahtiin, kun Himki kavensi vierasjohdon kahdeksaan pisteeseen (71–79).

Himkin Paul Davis toi vapaaheitoillaan kotijoukkueen kahden pisteen päähän (82–84), kun neljättä jaksoa oli jäljellä vain 45 sekuntia. Vieraiden Maciej Lampen ohiheiton jälkeen Himki sai mahdollisuuden voitto- tai tasoitusheittoon, mutta Koposen lähietäisyyden heittoyritys osui rautoihin ja Fernando San Emeterio pääsi viimeistelemään vierasvoiton vapaaheittoviivalta.

Himkin voitettava Euroliigan mestarin kotikentällä

Vaihdosta peliin tullut Petteri Koponen esitteli varmaa pelinrakennusta 27 minuutin ajan ennen neljännen jakson heittovirettään. Koposelle kirjattiin 12 pistettä, kolme onnistunutta kolmosta, kaksi levypalloa ja kaksi syöttöä.

Koponen joutui kantamaan tavallistakin enemmän vastuuta pointin paikalla, kun Zoran Planinic jäi Vitorian puristuksessa vain kahteen pisteeseen. Planinic ei saanut ottelussa aikaiseksi edes pelitilanneheittoyritystä.

Vitoria nousi Himkin kanssa seitsemään voittoon Euroliigan jatkolohko F:ssa. Maccabi Tel Aviv nousi kahdeksaan voittoon rökittämällä torstaina lohkojumbo Besiktasia 101–58. Seitsemän voiton joukkueista Olympiakos pelaa vielä perjantain myöhäisottelussaan Fenerbahcea vastaan Istanbulissa ja Siena kohtaa lohkovoittonsa varmistaneen FC Barcelonan Espanjassa.

Ensi viikolla Himki päättää jatkosarjataipaleensa hallitsevan Euroliigan mestarin Olympiakosin vieraana. Jos Olympiakos voittaa perjantai-illan ottelunsa Fenerbahcea vastaan, on Himkin voitettava ensi viikon ottelunsa Kreikassa edetäkseen Euroliigan puolivälieriin.

BC Himki – Caja Laboral Vitoria 82–86 (19–22, 42–46, 60–68)
Himki:
Paul Davis 15/7/3 syöttöä, Sergei Monia 13/1, James Augustine 12/5, Petteri Koponen 12/2, Kelvin Rivers 10/3, Vitali Fridzon 8/2/3 syöttöä/3 riistoa.
Vitoria: Andres Nocioni 24/6, Maciej Lampe 21/4, Nemanja Bjelica 13/6, Fernando San Emeterio 10/2, Fabien Causeur 8/1.
P.Koponen: Minuutit 27, Pisteet 12 (2p 1-4, 3p 3-5, 1p 1-2), Levypallot 2, Syötöt 2, Riistot 1.

Henkilöt

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.