Kiitospäivän viikonloppu toi suomalaistappioita NCAA:ssa

30.11.2009 Kiitospäivän juhlallisuudet eivät antaneet suomalaiselle koripalloväelle aihetta iloon, sillä suomalaispelaajien joukkueet hävisivät viikonloppuna pelatusta seitsemästä ottelusta kuusi USA:n yliopistoliiga NCAA:ssa.

Gerald Lee Jr. kuului joukkueensa parhaimmistoon, muttei kyennyt auttamaan Old Dominionia voittoihin kiitospäivän viikonloppuna.

Cedric Latimer oli St. Francisin ainoa valopilkku rökäletappiossa Ohio Statea vastaan. Kuvat: Tomi Kaminen ja Tuomas Venhola.

NCAA-kauden neljällä perättäisellä voitolla aloittanut Gerald Lee Jr.:n Old Dominion kärsi kauden ensimmäisen tappionsa perjantaina häviämällä vieraskentällä Missourille 61-66 (18-32). Prässipuolustuksella ottelun aloittanut Missouri pakotti avauspuoliskolla Old Dominionin 17 pallonmenetykseen ja 26,3% heittoprosenttiin.

Maajoukkuelaituri Lee piiskasi vielä seitsemällä perättäisellä pisteellään joukkueensa neljän pisteen päähän tilanteeseen 49-45, mutta Missouri katkaisi vastustajan selkärangan päättämällä kirin omalla 7-0-jaksollaan. 29 minuuttia pelannut Lee heitti 13 pistettä (kakkoset 4/9, vapaaheitot 5/8), haki kolme levypalloa, antoi yhden korisyötön, menetti kolmasti ja rikkoi kahdesti. Marsharee Neely heitti Old Dominionille 20 pistettä.

Päivää myöhemmin Old Dominion hävisi toisen perättäisen ottelunsa, kun Mississippi State puolusti kotikenttäänsä 69-55 (36-28) voitolla. Old Dominion sai pidettyä pallonmenetyksensä kurissa, mutta ei voinut mitään Mississippi Staten avauspuoliskon ilmiömäiselle kolmen pisteen heittopelille (46,2%). Lee johdatti jälleen joukkueensa kolmen pisteen päähän tilanteeseen 50-47, mutta hävisi seuraavat yhdeksän minuuttia 11-0, eikä kyennyt enää nousemaan voittotaisteluun.

Lee pelasi Mississippi Statea vastaan 26 minuuttia ja johti joukkuettaan 20 pisteellä (kakkoset 9/15, vapaaheitot 2/2). Lee haki myös kolme levypalloa, yhden riiston, kolme menetystä sekä neljä virhettä. Dee Bost heitti Mississippi Statelle 25 pistettä (kolmoset 6/9).

Koivistolle ja Latimerille murskatappiot

Mikko Koiviston UNC-Greensboro joutui lauantaina pahasti alakynteen, kun vieraileva East Carolina vei ottelun avausminuutit 4-14. Hiljalleen takaisin taistoon päässyt Greensboro ehti kaventaa tilanteeksi jo 45-46, mutta East Carolina lähti uudelle karkumatkalle vetämällä viiden minuutin jakson 14-2. East Carolina haki vieraspisteet lukemin 61-82 (23-37).

Aloitusviisikkoon kuulunut Koivisto pelasi 11 minuuttia, mutta heitti kaikki neljä kolmosyritystään ohi. Koivistolle merkittiin myös yksi pallonriisto sekä kaksi virhettä. Koivisto jäi ottelussa ensimmäisen kerran pisteittä sitten tulokaskautensa 2006/07. UNC-Greensboro on voittanut ensimmäisestä viidestä ottelustaan yhden.

Suomalaislaituri Cedric Latimerin St. Francis Pennsylvania sai ämpärikaupalla kylmää vettä niskaansa vieraskentällä häviämällä NCAA-rankingin #18 sijalla komeilevalle Ohio Statelle 47-110 (22-52). Pelitilanneheittonsa 63% onnistumisprosentilla upottanut ja levypallot 44-25 vienyt Ohio State oli täysin ylivoimainen ottelun jokaisella osa-alueella.

Joukkueensa ainoa valopilkku oli 29 minuuttia pelannut Latimer, joka nakutteli 16 pistettä (kakkoset 1/3, kolmoset 4/6, vapaaheitot 2/2), haki yhden levypallon, syötti kerran ja menetti kerran ennen virhetilinsä täyttymistä. Ohio Statea johti kolmikko Jeremie Simmons (18)-Jon Diebler (17)-Evan Turner (16/8/5 syöttöä). St. Francis on voittanut kuudesta ensimmäisestä ottelustaan yhden.

Musta jakso pilasi UCLA:n voittomahdollisuudet

Erica Tukiaisen UCLA roikkui lauantaina vahvasti voitossa kiinni vierasottelussa Tennesseeta vastaan 14 176 fanaattisen katsojan edessä. Markel Walkerin (19/14) johtama UCLA oli yhdeksän minuuttia ennen ottelun loppua kolmen pisteen takaa-ajoasemassa tilanteessa 43-40, mutta hävisi runsaan neliminuuttisen 10-2 tipahtaen kyydistä. Tennessee vei voiton 61-47 (25-27).

Aloitusviisikosta käsin 33 minuuttia pelannut Tukiainen ei ollut parhaassa heittovireessään, mutta viimeisteli silti kahdeksan pistettä (kakkoset 1/4, kolmoset 2/7). Tukiaisen käsiin tarttui myös kolme levypalloa, jonka lisäksi hän jakoi yhden korisyötön, menetti kerran ja rikkoi kolmasti. Taber Spani heitti Tennesseelle 16 pistettä. UCLA on voittanut kuudesta ottelustaan neljä.

Kira Kojolan Saint Mary'sille merkittiin yksi voitto ja yksi tappio kiitospäiväviikonloppuna pelatussa Hilton Concord Thanksgiving Classic -turnauksessa. Perjantaina Kojola haki yhden levypallon Saint Mary'sin voittaessa Draken 76-73 (34-45), mutta ei kuulunut joukkueensa kokoonpanoon lauantaina Saint Mary'sin hävitessä Nebraskalle 73-86 (26-41).

Henkilöt

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen isossa roolissa tärkeässä voitossa – ”Itsellä upposi tärkeissä paikoissa”

Lotta-Maj Lahtisen heitot upposivat oikeisiin hetkiin, kun hän auttoi Sedis Basquetin tärkeään voittoon maratonottelussa. Elina Aarnisalo merkkautti komean tupla-tuplan Belgiassa, Roosa Lehtoranta ylsi kauden piste-ennätykseensä Saksassa ja Sofia Pelander sai valinnan kierroksen joukkueeseen Ruotsissa.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

1.3.2024 10:13 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia EuroCupin välieriin

Awak Kuier oli siivittämässä Reyer Veneziaa EuroCupin välieriin, kun latvialainen TTT kaatui selvästi. Sofia Pelander sai vahvan startin viikkoon Ruotsissa.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

26.2.2024 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia tarrasi kiinni EuroCupin välieräpaikkaan

Awak Kuierin Reyer Venezia otti ison askeleen kohti EuroCupin välieräpaikkaa, kun se avasi puolivälierät selvällä voitolla TTT Riiasta. Espanjassa ja Ruotsissa nähtiin suomalaisten kohtaamiset.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.