Koponen, Muurinen ja Rannikko suomalaisonnistujien kärjessä viikonloppuna

20.12.2009 Petteri Koposen Virtus Bolognan huikea loppukiri ei riittänyt sarjapisteisiin asti Italian Serie A:n viimeisellä kierroksella ennen joulutaukoa. Benetton Treviso haki Gary Nealin viime sekunnin korin turvin täpärän 78-80 (28-40)-voiton Bolognasta menetettyään ensin 19 pisteen johtonsa. Ohessa myös muita suomalaissähkeitä Euroopan koripallokentiltä.

Petteri Koponen jatkoi hyvää virettään ja nakkeli 15 pistettä, mutta Virtus kärsi silti viime sekunnin tappion Benetton Trevisolle.

Kimmo Muurinen paukutteli Serie A:n sunnuntain kierroksella vakuuttavan tupla-tuplan.

Teemu Rannikon molemmat kolmoset upposivat korisukkaan, kun Granada katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa.

Antti Nikkilän Girona pysähtyi korin alla sentteriveteraani Lou Roen lihasmuuriin.

Juha Sten jatkoi Lobe Huescan avausviisikossa perjantain LEB Silver -kierroksella.

Vesa Mäkäläinen napsi 12 levypalloa Plannjan väläytellessä alkukauden peli-iloaan voitto-ottelussa Örebrota vastaan.

Ville Mäkäläisen käsi kävi tarkkana vapaaheittoviivalta Worthingin siirtyessä joulutauolle voittoisana. Kuvat: Francois Perthuis, Tomi Kaminen ja Tuomas Venhola.

Virtuksen valmentaja Lino Lardo marssitti sunnuntain otteluun Koposen rinnalla aloitusviisikossa kentälle viimeiset kolme kuukautta loukkaantuneena sivussa olleen Andre Collinsin (4/5), jonka otteissa näkyi pitkän poissaolon aiheuttama pelituntuman menetys. Treviso käytti laajaa materiaaliaan ja Virtuksen kommunikaatiokatkoksia hyödyksi ja vyöryi parhaimmillaan 35-54-johtoon kolmannen jakson puoliväliin mennessä.

Georgialaislaituri Viktor Sanikidze (9/4/4 riistoa) ja espanjalainen sentteri Diego Fajardo (16/10) sytyttivät kuitenkin Virtuksen taisteluun. Virtuksen hiivittyä jo kerran lähes Trevison rinnalle kasvattivat vieraat vielä kerran johtonsa 14 pisteeseen (60-74), mutta joutuivat päätösminuuteilla todistamaan Virtuksen raivokasta loppukiriä. Petteri Koposen onnistunut kolmonen toi Virtuksen kolmen pisteen päähän tilanteessa 73-76, ja minuuttia myöhemmin Koponen avasi riiston jälkeen vapaan heittopaikan Dusan Vukcevicille, jonka kolmonen tasoitti tilanteeksi 78-78.

Trevisolle jäi kuitenkin pelikelloon muutamia sekunteja aikaa järjestää viimeinen hyökkäys. Aikalisän jälkeen Trevison sankariksi nousi Gary Neal (22/5), joka säkitti heittonsa summerin soidessa vieden vieraat 78-80 (28-40)-voittoon. Virtus Bolognalle tappio oli toinen perättäinen ja joukkue aloittaa joulutauon Serie A:n sarjataulukon jaetulta kahdeksannelta sijalta Trevison kanssa.

Petteri Koponen pelasi Trevisoa vastaan 36 minuuttia nakuttaen 15 pistettä (kakkoset 4/4, kolmoset 2/7, vapaaheitot 1/2), kolme korisyöttöä, kaksi riistoa, kaksi menetystä ja yhden virheen. Virtuksen paras pistemies oli 18 pistettä heittänyt Vukcevic. Gary Nealin lisäksi Trevison tuki ja turva oli Davor Kus (21/4 syöttöä).

Viimeiset kaksi viikkoa otsikoissa epätoivoisen taloustilanteensa johdosta ollut Kimmo Muurisen Martos Napoli hävisi sunnuntaina 11. perättäisen ottelunsa, tällä kertaa vieraskentällä Banca Tercas Teramolle lukemin 71-85 (47-57).

Romanialaissentteri Virgil Stanescun (20/5) ja laituri Bobby Jonesin (18/9) johtama Teramo karkasi Napolilta puoliaikaan mennessä. Tehoindeksiltään Napolin ylivoimaisesti parhaaksi pelaajaksi nousi avausviisikkoon nostettu Muurinen, joka säkitti 35 minuutissa 13 pistettä (kakkoset 6/8, kolmoset 0/1, vapaaheitot 1/1) ja repi hurjat 11 levypalloa kahden korisyötön, yhden riiston ja yhden menetyksen jatkoksi. Damon Jones heitti Napolille 18 pistettä ja sentteri Robert Traylor 15 pistettä ja 12 levypalloa.

Napolia sanktioitiin aiemmin viikolla kuuden sarjapisteen menetyksellä rästiin jääneiden maksujen johdosta. Välttääkseen suoran putoamisen Italian kakkosliiga LegaDueen on Napolin voitettava käytännössä kaikki jäljellä olevat runkosarjaottelunsa.

Rannikko tarkkana, Granada voittoon

Espanjan ACB-liigassa kolme edellistä otteluaan hävinnyt Teemu Rannikon Granada sai surkean alun perjantai-illan kotiotteluun sarjataulukon 7. sijalla majaillutta Lagun Aroa vastaan. Vierasjoukkue avasi ottelun siirtymällä 0-10 johtoon ja vei ottelua parhaimmillaan numeroissa 9-25 seitsemän minuutin pelin jälkeen.

Kotikatsomonsa buuauksista ja vihellyksistä sisuuntunut kotijoukkue alkoi kuroa Pablo Aguilarin (17/6) ja Joe Inglesin (11p) johdolla piste-eroa umpeen toisella jaksolla ja nousi ensimmäisen kerran johtoon lukemissa 39-38 kolme minuuttia ennen puoliaikaa. Tauon jälkeen Granada kasvatti johtonsa 11 pisteeseen (60-49). Lagun Aron Antwain Barbour (24p) toi joukkueensa vielä heiton päähän, mutta huikeaan heittovireeseen toisella puoliajalla päässyt Granada katkaisi tappioputkensa lukemin 88-76 (50-45).

Rannikko pelasi Lagun Aroa vastaan vain yhdeksän minuuttia, mutta onnistui minuuteissaan sitäkin tehokkaammin. Rannikko viimeisteli kahdeksan pistettä (kakkoset 1/2, kolmoset 2/2) ja jakoi kaksi korisyöttöä ottelun kriittisillä hetkillä. Rannikolle merkittiin myös kaksi henkilökohtaista virhettä.

Joulutauolle siirryttäessä Granada on voittanut 13 ottelustaan viisi ja jakaa ACB:n sarjataulukon 13. sijan Xacobeo Blu:Sensin ja Fuenlabradan kanssa.

Nikkilän ja Stenin joukkueille tappiot

Espanjan kakkosliiga LEB Goldissa maajoukkuesentteri Antti Nikkilän Sant Josep Girona matkusti perjantaina Teneriffalle mittaamaan sarjan peräpäähän kuuluvan Tenerife Ruralin iskukyvyn. Puoliaikaan asti tasaisena edennyt ottelu ratkesi Tenerifelle kolmannella jaksolla, jolloin joukkueen uusi hankinta, kaksimetrinen Euroliiga-veteraani Lou Roe, alkoi raivota korin alla. Kaksi kautta NBA:ssa ja kymmenen vuotta Espanjan pääsarja ACB:ssa pelannut 37-vuotias Roe rymisteli 27 pistettä, 14 levypalloa ja kolme torjuntaa siivittäen Tenerifen kauden viidenteen voittoonsa lukemin 96-84 (41-36).

Vaihdosta kentälle saapunut Nikkilä mitteli Gironan korin alla 12 minuuttia päätyen neljän pisteen (kakkoset 2/3, vapaaheitot 0/1), yhden korisyötön ja kahden virheen tehomerkintöihin. Troy DeVries oli Gironan paras korintekijä 21 pisteellä. Girona on voittanut 14 ottelustaan kymmenen ja majailee LEB Goldin sarjataulukon neljännellä sijalla identtisellä voittosuhteella Vivemenorcan ja Zaragozan kanssa.

Juha Sten jatkoi esityksiään Lobe Huescan avauspelinrakentajana Espanjan kolmosliiga LEB Silverin perjantain kierroksella, kun Huesca hävisi vieraskentällä L’Hospitaletille 70-82 (34-37). Kaikkiaan 21 minuuttia pelannut Sten nakkeli seitsemän pistettä (kakkoset 3/8, vapaaheitot 1/2), haki levypallon, riisti kerran ja menetti pallon kolmasti ennen virhetilinsä täyttymistä. Zachary Andrews piti Huescaa pelissä mukana 17 pisteellä, mutta Huesca ei saanut kuriin L’Hospitaletin tehokolmikkoa Sergi Capdevila (22)-Jaume Castells (16)-Nathan Lee Higgs (15).

LEB Silverin sarjajohtajana koko syyskauden porskuttanut Lobe Huesca on hävinnyt neljästä viimeisestään ottelusta kolme ja tipahti tappion myötä sarjan toiselle sijalle tasapisteisiin Corunan kanssa. Lobe Huesca on voittanut kolmestatoista ottelustaan yhdeksän.

Vesa Mäkäläinen rohmusi levypalloja

Vahvan syyskauden pelannut, mutta joulukuun aikana parhaasta kunnostaan kauaksi jäänyt Vesa Mäkäläisen Luulajan Plannja väläytteli kuukauden takaisia otteita ryöpyttämällä ecoÖrebrota kotonaan 86-78 (50-31) Ruotsin Basketliganin perjantain kierroksella.

Avauspuoliajalla hurmiollista hyökkäyspeliä esittänyt Luulaja hyytyi kolmannella jaksolla ja päästi Jesper Anderssonin (26/7) johtaman Örebron päätösjaksolla kuuden pisteen päähän, mutta pystyi kuitenkin välttymään pahimmalta työtapaturmalta. Luulajan pistetehoista vastasivat Brandon McKnight (20), Christopher Ryan (17) ja John Rosendahl (15).

Plannjan valmentaja Mattias Kentän luottopelaajaksi syksyn mittaan noussut Mäkäläinen jäi Örebrota vastaan yhteen pisteeseen (kakkoset 0/2), kolmoset 0/1, vapaaheitot 1/2), mutta villitsi kotiyleisöään repimällä vahvat 12 levypalloa. Mäkäläiselle merkittiin tilastoihin myös kaksi korisyöttöä, kaksi riistoa ja yksi heitontorjunta.

Plannja on voittanut 20 ottelustaan 15 ja on Basketliganin sarjataulukossa neljännellä sijalla niin ikään 15 voittoa napsineen Sundsvall Dragonsin tavoin.

Worthing voittoon Ville Mäkäläisen vapaaheitoilla

Ville Mäkäläisen Worthing Thunderin hyvä joulunalusvire jatkuu. Lauantaina Thunder kukisti kotikentällään Leicester Ridersin 90-87 (41-39). Tasaväkisen ottelun yhdeksi ratkaisijaksi nousi lahtelaislähtöinen Mäkäläinen, joka säkitti kahdella vapaaheitollaan Thunderin 88-87-johtoon vain 40 sekuntia ennen loppua. Loppuluvut viimeisteli niin ikään vapaaheittoviivalta Thunderin uusi värväys Evaldas Zabas (20p).

Avausviisikkoon tuttuun tapaan kuulunut Mäkäläinen kamppaili Leicesteria vastaan muutamaa sekuntia vaille 38 minuuttia nakutellen 19 pistettä (kakkoset 7/11, kolmoset 0/1, vapaaheitot 5/6). Mäkäläinen haki myös kaksi levypalloa, jakoi kolme korisyöttöä, riisti kahdesti, menetti kolmasti ja rikkoi kerran.

Mäkäläinen oli joukkueensa kolmanneksi paras korintekijä. Zabasin lisäksi Samuel Cricelli heitti Thunderille 20 pistettä. Leicesterin luottomiehet olivat Brad Wierzbicki (24p) ja Jason Johnson (23/11).

Worthing Thunder siirtyy joulutauolle voitettuaan 16 ottelustaan seitsemän ja viimeisestä neljästä ottelustaan kolme.

Huff palasi kokoonpanoon

Kreikan A1-liigan neljältä viime sarjakierrokselta pohjevaivojen johdosta sivussa ollut Shawn Huff palasi joukkueensa Kavala/Panoraman kokoonpanoon sunnuntaina joukkueen kärsiessä vierastappion Larissalle 71-82 (37-40). Huff ei kuitenkaan saanut paluuottelussaan peliaikaa.

Larissan ykköskorintekijöinä sunnuntain kierroksella ahersivat Davin Green (19) ja Demond Greene (18), kun taas Demetrius Alexander piti Kavalaa pelissä 15 pisteellään. Kavala/Panorama on voittanut kuudesta ottelustaan kaksi.

Saksan kakkosliiga ProA:ssa Anton Mirolybovin valmentama Chemnitz päihitti kotonaan Kircheimin 76-67. Chemnitz on voittanut kolmestatoista ottelustaan seitsemän ja lähtee joulutauolle ProA:n viidenneltä sijalta.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.