Suomalaisammattilaiset palailevat joulutauolta parketeille

31.12.2009 Euroopan koripallon ammattilaissarjat sekä Yhdysvaltain yliopistosarja NCAA ovat palailemassa normaaliin päiväjärjestykseen lyhyeltä joulutauoltaan. Eurosarjoissa palasivat välipäivinä kentälle Teemu Rannikko, Vesa Mäkäläinen sekä Shawn Huff.

Teemu Rannikon Granada pelasi keskiviikkona jo toisen ottelunsa joulutauon jälkeen.

Vesa Mäkäläisen Plannjalla oli helppo iltapuhde Basketliganin sarjajumboa vastaan.

Shawn Huff pelasi ensimmäiset peliminuuttinsa yli kuukauteen Kreikan liigassa.

Gerald Lee Jr. nakutteli komeat 24 pistettä Duquesnen kaadossa. Kuvat: Tomi Kaminen ja Francois Perthuis.

Espanjan ACB-liigassa joulutauko jäi lyhyeksi, sillä joukkueet pelasivat keskiviikkoiltana jo toiset ottelunsa joulun jälkeen. Granadan ensimmäisestä joulutauon jälkeisestä ottelusta sivussa ollut Teemu Rannikko palasi kentälle, kun Granada kohtasi kotikentällään sarjakolmonen Caja Laboralin.

Granadan kohtaloksi koitui kolmas neljännes, jolloin Caja Laboral alkoi käyttää hyödykseen isäntäjoukkueen avaussentteri Pablo Aguilarin poissaoloa. Tilanteesta hyötyi erityisesti Caja Laboralin 212-senttinen Tiago Splitter, joka nosteli 21 pistettä ja kaapi 11 levypalloa. Caja Laboral nousi jakson aikana seitsemän pisteen tappioasemasta kolmen pisteen johtoon päätösjaksolle lähtiessä.

Tasaisen päätösjakson ratkaisijaksi nousi Caja Laboralin bosnialaislaituri Mirza Teletovic (13p), jonka kolmonen vei vieraat 79-83-johtoon. Caja Laboral voitti ottelun 79-85 (43-36) ja nousi ACB:n sarjataulukossa toiselle sijalle ohi Real Madridin.

Rannikko pelasi ottelussa 17 minuuttia, mutta heitti kaikki viisi pelitilanneheittoaan ohi (kakkoset 0/2, kolmoset 0/3). Rannikolle merkittiin ottelussa yksi koriin johtanut syöttö sekä kaksi virhettä. Australialainen Joe Ingles nakutti Granadalle 26 pistettä (kolmoset 6/8).

Granada on voittanut 15 ottelustaan kuusi ja jakaa ACB:n 10. sijan yhdessä Unicaja Malagan, Gran Canarian, Xacobeo Blu:Sensin ja Fuenlabradan kansssa.

Mäkäläisen Plannja terävänä tauolta

Joulukuussa yskähdellyt Vesa Mäkäläisen Luulajan Plannja ei esittänyt parasta peliään vierasottelussa Ruotsin Basketliganin sarjajumbo Jämtlandia vastaan, mutta onnistui silti viemään sarjapisteet kotiin numeroin 58-83 (25-48).

Laitahyökkääjä Vesa Mäkäläinen kamppaili Jämtlandia vastaan 26 minuuttia, mutta epäonnistui kaikissa heittoyrityksissään (kakkoset 0/1, kolmoset 0/2, vapaaheitot 0/2). Mäkäläisen tilille merkittiin kuitenkin viisi levypalloa, riisto ja menetys.

Plannjan karkumatkaa jouduttivat Brandon McKnight (23/10/5 syöttöä) sekä sentteri Johan Åkesson (15/8). Plannja on voittanut 22 ottelustaan 17 ja jakaa Basketliganin kakkossijan Sunsdsvall Dragonsin kanssa.

Huff teki paluun kentälle

Pitkään parketeilta sivussa ollut maajoukkuemies Shawn Huff pääsi jälleen haistelemaan Kreikan A1 Ethniki-liigan pelitempoa Kavala/Panoraman ja Ilisiakoksen jumbokamppailussa. Huffin Kavala/Panorama joutui poistumaan kotikentältään 68-70 (31-31)-tappio niskassaan, kun Ilisiakoksen Sakis Kardas (18p) nakutti kolmosen sisään vain viisi sekuntia ennen loppua.

Penkiltä peliin tullut Huff pelasi kahdeksan minuuttia, heitti kaksi pistettä (kakkoset 1/2), haki kolme levypalloa joista kaksi hyökkäyspäässä ja rikkoi vastustajaa keran. Savvas Iliadis heitti Kavalalle 16 pistettä. Kavala on voittanut yhdeksästä pelistään kaksi ja jakaa Kreikan A1-liigan jumbosijan Ilisiakoksen ja Trikallan kanssa.

Lee heitti kauden parhaansa

Suomalaislaituri Gerald Lee Jr. heitti kauden piste-ennätyksensä, kun Old Dominion haki kolmannen perättäisen voittonsa päihittämällä kauden ensimmäisessä konferenssin sisäisessä ottelussa Duquesnen 63-54 (28-23).

Kaikkiaan 33 minuuttia pelannut Lee mätti muhkeat 24 pistettä (kakkoset 10/18, vapaaheitot 4/5), haali kuusi levypalloa, torjui vastustajan heiton kolmasti, jakoi kaksi korisyöttöä ja rikkoi kolmasti. Duquesnen Damian Saunders lähenteli tripla-tuplaa 11 pisteellä, 10 levypallolla ja yhdeksällä torjunnalla. Old Dominion on voittanut kauden 13 ottelustaan yhdeksän.

Mikko Koivisto ei kuulunut UNC-Greensboron kokoonpanoon, kun joukkue hävisi kotonaan Wake Forestille 60-75 (24-31). Tappio oli UNC-Greensborolle yhdeksäs kauden 11 ottelusta. 206-senttinen huippulupaus Al-Farouq Aminu mätti Wake Forestille 23 pistettä, haki 17 levypalloa ja torjui peräti kuusi vastustajan heittoa.

Erica Tukiaisen UCLA karkasi toisella puoliajalla Loyola Marymountilta ja herkutteli vastustajastaan lopulta komean 73-52 (37-35)-voiton. UCLA:n aloitusviisikkoon kuulunut Tukiainen pelasi 23 minuuttia, heitti kolme pistettä (kakkoset 0/1, kolmoset 1/2), jakoi yhden korisyötön, riisti kahdesti ja menetti pallon kerran. UCLA on voittanut 11 ottelustaan seitsemän.

Riikka Terävän Oakland haki kauden kolmannen voittonsa murjomalla Rochester Collegea 73-25 (39-10). Oaklandin avausviisikkoon kuulunut Terävä pelasi vain 12 minuuttia ja viimeisteli peliminuuttiensa aikana yhden levypallon ja yhden riiston. Terävän molemmat kahden pisteen heittoyritykset kimposivat rautoihin.

Kira Kojolan St. Mary's hävisi vieraskentällä Pacificille 63-70 (31-31) kauden viimeisessä konferenssin ulkopuolisessa pelissään. Kojola pelasi ottelussa viisi minuuttia ilman tehomerkintöjä. Kojolan joukkuetoveri Louella Tomlinson jatkoi hulppeita otteitaan viimeistelemällä 18 pisteensä ja kahdeksan levypallon lisäksi 11 blokkia.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.